Co se děje s blogováním a proč jsem z některých věcí znechucená?!

by - 16 dubna

 Krásný den vám všem,

 dnešní článek bude úplně nekosmetický, ale v poslední době mi hlavou běží spousta věcí a abych vám pravdu řekla, jsem i docela znechucená z toho, co se na bloggerské scéně děje a mám potřebu vám to sdělit a zjistit váš pohled na věc. Víte, asi budu první, kdo o tom bude takhle otevřeně mluvit a docela i počítám s tím, že se na mě kvůli tomu snese vlna kritiky. Na druhou stranu, jsem zvyklá, že můj blog je v některých věcech v hodně věcech průkopníkem a tak si na sebe vezmu i tento balvan.



 Totiž abyste tomu rozuměli, já jsem začala blogovat o kosmetice před více než 4 lety, což ze mě dělá v kosmetickém blogosvětě docela veterána a také jsem prošla celým tím vývojem a tenkrát v pravěku se prostě blogovalo jen pro radost a ne pro mamuta ☺. Začala jsem blogovat proto, protože svou vášní ke kosmetice a líčení jsem byla ve svém okolí vyhlášená a když jsem viděla, že v zahraničí se holky o tuhle vášeň dělí prostřednictvím internetu, nadchlo mě to do té míry, že jsem sebrala veškerou odvahu a začala jsem natáčet videa tady u nás. Byla jsem první vlaštovka a na těch výstupech to bylo vidět (chápete správně, v negativním slova smyslu) ☺. Špatný obraz, některá videa přesvícená, jiná tmavá, mluvila jsem nezáživně a moje vyjadřování pokulhávalo (ehm, to občas pokulhává dodnes ☺). Stříhala jsem je na notebooku za 7tis., který se neskutečně přehříval, restartoval a sekal a tak jsem ho chladila na podlaze v komoře a natáčela na kameru za 1500, obojí jsem si pořídila k tomuto konkrétnímu účelu a musela jsem si na to našetřit. A i když vím, že to nebylo nic moc, byla jsem za to vděčná, těšila jsem se na každé video, kdy si s vámi popovídám a kdy vám ukážu, co je nového ve světe kosmetiky ☺.

 Vím, že se to už nevrátí, ale někdy se mi po těch starých časech až stýská. Konkrétně v poslední době čím dál častěji. Blogovaly tu holky, které to dělaly a nezobecňujme, některé i teď dělají, s vášní, srdcem, pro sebe a pro vás a ne jen pro prachy a kosmetiku zadarmo. Nezlobte se, že to říkám tak na rovinu, nechci střílet do vlastních řad, peníze má rád asi každý, do určité míry dávají člověku svobodu a i já si myslím, že za reklamu by se mělo platit. Ale také si myslím, že odsud posud. V poslední době si všímám toho, že se z některých blogů stávají jen přehledy toho, co která blogerka dostala a kolik za to dostala (což se ovšem vy nedozvíte). A tak začíná být čím dál těžší něčemu věřit a vy čtenáři jste podezíraví i v případech, kdy je to naprosto zbytečné a naopak některým blogerkám důvěřujete aniž byste věděli, co všechno za tím je. Musím ale říci, že vás úplně chápu, když to kolem sebe vidím a vidím do toho více než vy, pro čtenáře je někdy opravdu obtížné až nemožné to rozlišit.

Paradoxem je, že ti „staří bardi“ jsou často mnohem poctivější, než nově vzniklé „hvězdy“. Mohla bych tu mluvit o tom, jak se mi nelíbí reklama cílená na děti a jak se mi líbí ještě méně, že na dětech, které o tom nemají tušení, se skvěle a drsně vydělává, jen se o tom chytře mlčí. Ono zaujmout dětské publikum je totiž mnohem jednodušší, proto na ně většina vloggerů cíli, protože na to, aby zaujali to dospělé, prostě nemají, je to těžší, náročnější, zdlouhavější a nedá se na tom tolik vydělávat. A také bych mohla mluvit o tom, že ty děti pak ždímají peníze od svých rodičů na věci, které někdo vychválí ve videu, i když je to naprostý shit nebo je utrácí za nesmyslně předražené a nezdravé přeslazené čaje v plastovém kelímku. A protože já mám publikum převážně dospělé (díky za to, ale má to i své nevýhody) tak ti rodiče si pak přijdou stěžovat a vylít vztek ke mně, protože potomci po nich pořád něco chtějí a oni už pak nemají finance na své radosti a koníčky. Protože co si budeme povídat, každý milující rodič upřednostní své dítě před svými potřebami. Dovolte mi povzdechnout si nad tím, vím, že dnešní děti to také nemají jednoduché, ale kde jsou ty časy, kdy jsem si ve 12 nebo 13 vzala míč a na celé odpoledne vypadla ven hrát vybíjenou a nepotřebovala jsem ani chytrý mobil ani značkové oblečení na to, abych zapadla do party.
 A upřímně, nepotřebuji to ani dnes, i když se mi někteří posmívají za levné oblečení nebo kosmetiku, pro mě jsou důležité jiné kvality a životní aspekty, než abych šetřila jen na značkové oblečení a drahou kosmetiku a pak to mohla ukázat na blogu (tím vůbec neříkám, že je to špatné, každý dle svého gusta, co mi udělá radost, to je v pořádku ☺). Ne všichni máme stejné podmínky a start do života a tak je zcela v pořádku koupit si to, na co stačí naše kapsa, případně rodičů kapsa. Neciťte se ale méněcenní a nezáviďte jen proto, že vaše rodina má jiné finanční zázemí než bloggerka, kterou obdivujete. Každý na světě má své problémy a trápení.
Nepřipadá vám ten dnešní svět a hodnoty trochu na hlavu postavené a zvrácené?!

 Ještě než se dostanu k finanční stránce blogování, musím se vám svěřit s tím, že mne i čím dál méně baví chodit na různé bloggerské akce. Zcela upřímně, mám bloggerské kolegyně, kterých si nesmírně vážím, ráda je vidím a vím, že jejich úspěch jsou roky tvrdé práce (ostatně jako ten můj) a které nemají potřebu žebrat ve firmách o kosmetiku nebo se zviditelňovat focením děsně cool selfíček s bloggerkami, které právě „frčí“ nebo které by jim mohly přihrát trochu té popularity. Jsem zklamaná z toho, že lidé, o kterých jsem si myslela, že mají charakter teď „lezou do zadku“ někomu, kdo vlastně nic neumí, jen se na akce přijde vyfotit a je pod jeho úroveň o ní udělat slušnou reportáž pro vás. Mám takový dojem, že některé bloggerky by se měly rozpomenout na to, že jste to vy, čtenáři, kdo je dostal tam, kde jsou a že fotka s „celebritou“ z nich „celebritu“ neudělá. Ostatně, když jsme u toho, některým kolegyním vzrostlo sebevědomí závratnou rychlostí jen na základě toho, že je obdivuje banda děcek, které ještě nemají rozum a samy se jako ty "celebrity" začínají chovat a požadovat nekřesťanské honoráře za účast na různých akcích či projektech. A tak se v poslední době z těch blogerských akcí kolikrát stává snůška plků a cool selfíček a přetvářky. Nakonec, znáte to pomyslné bodnutí do zad? Nejednou se mi stalo, že se nebylo třeba štítit toho, aby ta „buranka“ někam přivedla lidi, ale za zády mě pak pomlouvat a nejvíce od těch lidí, kteří se na blogu či videu jeví jako milé osoby, to ovšem není nic nového pod sluncem, to se stává všem smrtelníkům ☺. Překvapuje mě, jak některé bloggerky jsou naprosto jiné v reálu a naprosto jiné na videích, jenže vy to samozřejmě nevíte. Já asi na tohle nemám ten kachní žaludek nebo nejsem ten správně dravý typ. Ten, kdo mě zná ví, že jsem v reálu úplně stejná, ba ne, kecám, jsem o dost sprostější. Přiznávám se vám na tomto místě a kaju se, v reálu nejdu občas pro „prdel“ nebo „nasrat“ daleko. Někdy si holt člověk potřebuje ulevit a asi mi to nepomůže v image distingované dámy středního věku, ale jsem to já. Na videích se snažím, aby mi to náhodou neulítlo, protože si myslím, že tam to nepatří, ale ruku na srdce, kdo si občas nezanadává ☺. Je pro mne však překvapivé, že právě přirozenost v řadě případů má u čtenářů mnohem menší úspěch než přetvářka.

 Trochu obšírně, ale přesto, dostáváme se k té části, která vás asi nejvíce zajímá – a to jsou peníze. Někteří z vás totiž vidí reklamu úplně za vším a myslí si, že každá z nás má zaplaceno za product placement jako je tomu v zahraničí, ráda bych vás vyvedla z omylu (to by to u nás vypadalo jinak ☺) , ale zároveň bych ráda podiskutovala na toto téma a naopak připomněla, že hodně lidí reklamu nevidí tam, kde opravdu je a vidět by ji měli. V tom mají výhodu bloggerky mající dětské publikum, které to ještě neumí poznat a také není zdaleka tak závistivé jako dospělé. Já se blogováním neživím, nevím zda bych úplně chtěla, i když teď je cool říkat, že jo a na druhou stranu, proč ne. Ale podle mě, pokud by člověk neměl jiný příjem, či práci, pak jsem dost na pochybách, zda nevezme cokoliv placeného, jen aby si vydělal. Jaké ale bylo moje procitnutí, když jsem spolu s tím „poctivějším“ jádrem zjistila, že jsme vlastně úplně hloupé! Že vlastně stačí naklikat si na Instagramu falešné uživatele a nechat si zaplatit za to, že zveřejním fotku produktu a pochválím ho. Nebo udělat bezvadnou reklamu na blogu něčemu, co s blogem nemá vlastně nic společného, vždyt o co jde, čtenář to přežije a člověk se něčím živit musí a když nic neumím, vydělávat na blbosti lidí (a ještě lépe dětí), je vlastně to nejjednodušší. A co víc, že se tímto divadlem na lidi můžu vlastně docela dobře živit! Stačí totiž firmě nakukat, že jsem nejslavnější česká bloggerka a je vystaráno. Asi se teď smějete, jenže v těch firmách často sedí lidé, kterým je to putna (určitě ne všude, čest těm poctivým), potřebují si odškrnout položku na seznamu a vlastně je vůbec nezajímá realita a tak se mi nejednou stalo, že jsem od zástupce firmy slyšela „ ted jsme tu měli nejslavnější českou fashion bloggerku „ a přitom vy víte, že článek přidá jednou za týden nebo 14 dnů a ještě to stojí za starou belu.

 Víte, já rozhodně nesouhlasím s tím, že bloggerky by měly dělat reklamu zadarmo, myslím si, že pro firmy je to velká příležitost, jak mít přesně cílenou a přirozenou reklamu a když si vezmu, že za reklamu v časopise platí firmy statisícové částky a člověk pak jen stránku prolistuje, myslím, že odměnu si zasloužíme. Nakonec, ať už chceme nebo ne, jakmile se člověk o něčem zmíní, už tu reklamu dělá. Ale teď je právě na bloggerkách, jak se toho ujmou. Jako v každém oboru, i tady platí, že jsou jedinci, kteří kazí pověst všem, bohužel.

Jak to tedy dělat tak, abychom my bloggerky nebyly v očích firem hloupé nány, které vše pochválí a za krém nebo rtěnku skočí z okna. A zároveň tak, aby důvěryhodnost blogu nezůstala porušena a aby čtenář nebyl oblbován? Já jsem toho názoru, že pokud mě firma osloví s tím, že by chtěla udělat reklamu nějakému produktu resp. že chtějí, aby se o jejich stránách (značce) dozvědělo více lidí, tak produkt nejdřív pořádně vyzkouším, zjistím jaký je a jak mi vyhovuje. Pokud jsem s ním spokojená, ráda se o to podělím, pokud nejsem, také se o to ráda podělím slušnou formou, avšak můj názor na konkrétní produkt by měl zůstat bez zásahů oné firmy, firma by tedy měla ohodnotit to, že bloggerka vám o produktu řekne subjektivní názor, nikoliv to, že si nadiktují jak ho má vychválit. Proč? Protože jinak to tu můžeme rovnou zabalit a de facto se smaže rozdíl mezi reklamou na řasenku, kde modelka má nalepené řasy nebo krémem proti vráskám s dvacetiletou modelkou. Obojí bude stejný podvod. A nevím jak některé kolegyně (resp. bohužel vím), ale já bych se podvodu na vás dopustit nechtěla. Zároveň je však nutno na tomto místě výrazně připomenout důležitost spolupráce bloggerek a firem a poděkovat firmám, které marketing dělají s citem a které pro nás bloggerky pořádají skvělé akce a pro vás super soutěže a umožňují nám zažít nevšední zážitky a otestovat novinky jako první. Je to velmi citlivá symbióza díky které blog získává na prestiži a úrovni. A já jsem moc ráda, že i u nás je spousta firem, které jdou tím správným směrem. Na prvním místě by ale podle mě stále měli být čtenáři!

Zcela otevřeně je pro mne osobně ale pořád nejlepší, pokud si chci blogem přivydělat, hodit si na blog nějaký ten banner, ještě celkem nedávno jsem žádné neměla, ale jelikož vy sami jste mi psali, že je škoda toho nevyužít (ostatně musím vám dát za pravdu), rozhodla jsem se bannerem podpořit firmy, které mám ráda a ten prostor jim nabídnout. Tohle je podle mě ta správná cesta, za kterou se člověk nemusí stydět.

Rozhodně nechci, abyste z dnešního příspěvku získali pocit, že to, co dělám mě nebaví, blogování miluju a dávám do toho všechno nebo že někomu závidím, tak to není, ostatně jaké si to uděláš, takové to máš. Jen si myslím, že odměna náleží za dobře odvedenou práci a ne za oblbování lidí, tím méně dětí, které se ještě reklamě neumí bránit. Ono tvořit kvalitní obsah je pěkná fuška, ačkoliv se to nezdá tomu, kdo si to nezkusil a tak si myslím, že bychom měli my, vy i firmy podpořit lidi, kteří ten obsah tvoří, dávají si s ním práci a nedělají to s primárním cílem něco na tom vytřískat, i když třeba nemají taková čísla v odběrech nebo tolik followerů čí návštěv. Můžete namítnout, že to je život a svět je nespravedlivý, ale já věřím tomu, že se to změnit dá, stačí jen chtít a vzít to za správný konec.

Samozřejmě si nemyslím, že mám patent na rozum a nepřísluší mi nikoho soudit, jen jsem cítila potřebu se vám svěřit se svými pocity a postoji. Nechci, aby se případná diskuze zvrtla v pomlouvání jiných osob nebo bloggerek, ačkoliv jsem si vědoma toho, že některým jsem možná neúmyslně šlápla na kuří oko.
Je mi ale jasné, že ne každý to vidí stejně jako já a tak mou prosbou k vám dnes je to, abyste mi dali vědět, jak se k tomu všemu stavíte. Všímáte si těchto věcí, dochází tyto věci čtenáři blogů, který jinak v této problematice není zainteresován? Jak to vlastně celé působí zvenku a všmili jste si změny, kterou blogosféra právě prochází?

You May Also Like

273 komentářů

  1. Péťo, ty jsi teď uhodila hřebíček na hlavičku, a to je důvod proč překopávám celý blog a chci jej vést srdcem a ne tak, abych měla tisíce shlédnutí. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mělo být už od začátku, vést blog srdcem, ne? :)

      Vymazat
    2. Potrefena husa se vzdycky ozve...

      Vymazat
  2. Přijde mi vtipné, že ty tu ostuzuješ "ty blogerky" přitom ty jsi jedna z nich a to co tu odsuzuješ tak vpodstatě odstuzuješ sebe a tvé chování v blogové sféře. Trošku fail no :D :D Navíc mi přijde, že jak už nejsi ta TOP nejlepší blogerka tak tě to sere a proto shazuješ ostatní.. Je mi tě líto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a ty jsi kterápak kolegyně ? :D

      Vymazat
    2. Neprijde mi, ze Peta by byla jedna z nich... Casto se stava, ze dostane na otestovani produkt a rekne proste narovinu, ze ji bud sedi anebo ne. A musim uznat, ze v posledni dobe jsem si koupila par do nebe vychvalovanych produktu nekterymi blogerkami a byly to neskutecny shity. Takze s Tebou Peto souhlasim a pevne verim, ze zustanes normalni a budes psat a tocit recenze jako do ted:)

      Vymazat
    3. Přesně :D :D To bylo to první, co mě napadlo, když jsem si ten anonym přečetla :D

      Jinak jsi to napsala přesně. Já naštěstí nepatřím mezi blogerky, které by pro rtěnku malovaly svým čtenářům med kolem pusy. Blog mám pro zábavu a přiznám se, že poslední dobou na něj ani nemám tolik času :-) Ale moje oblíbené blogy sleduju pravidelně a je vtipné (nebo spíš smutné!) u některých sledovat, jak se ten blog mění postupně jenom na reklamu a takové blogy potom už nečtu a jsem zklamaná, protože tím se pak ukáže, jaká blogerka opravdu je. Jinak doufám, že na akce chodit nepřestaneš, protože ty a Míra spolu ještě asi se 4 dalšími blogerkami, jste moji TOP a vždycky Vás ráda vidím :-) A jsem ráda, že právě vás 6 mých oblíbenců se držíte svých zásad a neděláte si z nás čtenářů srandu! Moc si toho vážím! A ještě jednou... Líp bych to nenapsala!

      Vymazat
    4. Anonyme, z tebe úplně čiší závist :) Je mi záhadou, kdo jiný by měl být TOP nejlepší blogerka, než tak, která vyhrála dvakrát po sobě cenu blogerka roku? :)

      Vymazat
    5. Názor bez jména, není názor... :(

      Vymazat
    6. Já nejsem kolegyně. Nebloguji ani nevloguji. Dělám mnohem smysluplnější práci než si jen plácat šminky na obličej a psát dlouhé "romány" plné pravopisných chyb. :) K.

      Vymazat
    7. Aha, tak podle mě je Peťa právě ta TOP blogerka, anonyme :-)

      Vymazat
    8. Jedna z tých "násťročných" krások, ktoré sa hrajú na to čo ani zďaleka nie sú, všakže anonym? ;)

      Vymazat
  3. Chci ti jen říci, že jako bloggerky si tě moc cení. Sama si jen tak pro radost píši blog, čte ho pár lidí a mám 0 komentářů, ale i tak ho píši dál a nechci přestat.. V blogu jsi pro mne hlavní vzor!! Jsi jedna z mála bloggerek, kterým (podle mne!) mohu věřit vše, co řekneš nebo napíšeš! :) A taky jsi jedna z mála bloggerek na které mne neomrzí se dívat ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje slova :)
      + Viděla jsem snad všechny videa a moc ti za ně děkuju :)

      Vymazat
    2. Moje slova :)
      + Viděla jsem snad všechny videa a moc za ně děkuju :)

      Vymazat
  4. Hmm... No já mám několik oblíbených blogů a na ty chodím už poměrně dlouho. Nedokážu bohužel odhadnout, jestli dotyčná blogerka píše pozitivně, že má za to zaplaceno nebo proto, že je produkt zkrátka fajn. Ale jsou blogy, které sleduju už docela dlouho, u kterých vidím, že obsah jejich blogů se sestává (pokud jde o kosmetiku a ne zrovna fotky z osobního života a podobné články) jen ze sponzorovaných článků. Nebo alespoň z velké části. Tam už člověk občas i pochybuje, jestli to blogerku skutečně baví a nebo jestli to bere jako zdroj kosmetiky zadarmo. Naopak mi ale nevadí sponzorované články, kde blogerka představí novinky, takové ty "první dojmy". Nedokážu přesně vyjádřit ten rozdíl, snad mi bude aspoň někdo rozumět. No a co mi potom vadí je to, když čistě beauty blogerka postne článek s jídlem (reklama), fashion blogerka napíše o mobilu atd. Nejsou to konkrétné případy, jen dávám příklad. No a potom si myslím, že není možné založit si blog za účelem, že chci dostávat věci zadarmo. Vždyť jak píšeš ty, Peťo, blog tvoříš 4 roky, což je dlouhá doba, spousta práce a přece blogerovi trvá, než ty čtenáře získá, no ne? Pokud je tedy vůbec něčím získá... Takže sice ano, sama jsem viděla blogy se sotva 5 čtenáři, kde autorka blogu měla hned odkaz "spolupráce", ale podle mě takový blog nemůže mít úspěch. A to jak v rámci získání právě třeba té kosmetiky zadarmo či získání čtenářů.
    Vidím a slyším, že je můj příspěvek asi dost zmatený, ale to je to, co bych k tomu chtěla říct. Amen :D
    My Make-up Store

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Peťo :)
    Já taky bloguji už dlouho a pravidelně (3roky)
    Začínala jsem s hroznou kvalitou a to nemluvím o slovním projevu. Blogovaní je moje láska a nemám z ní žádnou finanční odměnu. Mojí odměnou je kosmetika, kterou dostanu formou barteru. Tedy kosmetiku za recenzi. Upřednostňuji dlouhodobé spolupráce.
    Musím se k tobě přidat. Vadí mi začínající blogerky, které začínají s vidinou kosmetiky zdarma a cpou se pod každé video/článek s odkazem na ně.
    Za sebe musím říct, že 90% blogerek které znám jsou moc prima holky. Pak jsou tu ty ktere mě opravdu zklamaly svým chováním. Akce vs. videa. Arogantní a namyšlené :/.
    Nikdy bych si nenechala diktovat podmínky! Nikdy!
    Blog či Youtube je můj osobní kreativní prostor a jen já si určuji co na něm bude.
    Videa natáčím poctivě už tři roky a miluji to. Kdybych to dělala pro peníze, tak už to dávno nedělám. Né, že by se nehodily (kamera a světla atd.)
    Blogerky mají velký potenciál a doufám, že si to sami nepokazí :)

    Měj se hezky,
    Markéta

    OdpovědětVymazat
  6. dlhý článok ale prečítala som :) a úplne súhlasim :) som rada, že môžem sledovať blogerku, ktorá je úprimná :)

    OdpovědětVymazat
  7. Haleluja! Konecne nekdo rekl nahlas to, co si myslim a mysli dle meho nazoru vetsina "populace dospelych ctenarek"... Diky za to Petro!

    OdpovědětVymazat
  8. Péťo, kloubouk dolů za to, jak inteligentně, strukturovaně a s citem jsi toto téma uchopila! Můžu se pod to podepsat, souhlasím s každým slovem. Je mi smutno z toho, jak se z blogů, které dříve mívaly hezký, autentický obsah, stávají reklamní plochy a nechápu úplně firmy, které spolupracují s blogerkami, jejichž blogy vznikly "včera" a publikum si získaly naskočením na záda slavnějším a renomovaným blogerkám. Nelíbí se mi "tajné" skupiny na Facebooku a ano, dnešní doba je úplně pošahaná, co do hodnot. A bohužel blogo/YT sféra dává hrozně špatný příklad dětem a teenagerům, kteří mají díky marketingové "masáži" pocit méněcennosti jenom proto, že nemají poslední model mobilu, hodinek atd. A ano, vadí mi i hysterie kvůli oblečení z Asie. Pokud to nejsou fejky, tak co je na tom špatného! Vždyť v Asii vyrábějí a šijí i luxusní brandy. Můj postřeh po 2 letech "v oboru" je takový, že původní záměr, aby si lidé vzájemně pomáhali a sdíleli se na blozích rady, jak udělat život lepší a jednodušší, nabírá úplně opačný směr. K povrchnosti a přehnaném konzumu, který nikomu nepomůže, naopak. Bohužel, běžný čtenář/odběratel asi nemá možnost vhledu do zákulisí. Obecně mám pocit, že hodně lidí řeší opravdové hlouposti. Vždyť před X desítkami let zde byla válka. Já vím, že to zní "babičkovsky", ale bohužel mám dojem, že si společnost koleduje o nějaký větší problém, čímž rozhodně nechci nic přivolávat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to promluvila ta pravá!!!!!!!!!Zrovna Ty Ajo,která od začátku své hvězdné KARIERY lezeš do zadn...zrovna tady Petře a snažíš se na ní zviditelnit!!!! A že lidé řeší hlouposti????Ano,zde ano..A mimochodem,když jsem zkoukla Tvůj blog,tak jsi také samý dáreček a vtíráš se všem známým značkám...Myslím,že Petra psala především o Tobě!!!!Karolína

      Vymazat
  9. Souhlasím s tebou, co se týká blogerek, které krmí dětské publikum. Sleduji videa jedné nejmenované youtuberky a blogerky a náhodně jsem jí mrkla na její insta a do komentářů na YT a zjistila jsem, že jí odebírají snad jenom děti. Upřímně mě to šokovalo. Ale na druhou stranu, jak jsi říkala, dětské publikum se získává snadněji, což je docela dost smutné!

    OdpovědětVymazat
  10. Já tě Peti sleduju 2 roky a s tebou jsem začala sledovat i ostatní blogerky a poslední dobou si všímám, že už to není ono. Například mám fakt mooc ráda jednu blogerku a ta spolupracuje s jednou firmou a jejich produkty vychvaluje až do nebes, někdy před měsíce zveřejnila recenzi na přípravek pro problematickou pleť a píše jak moc jí to pomohlo a že to doporučuje a že to za ty peníze stojí. Ale když si projdes jeji minulé články, tak píše, že s pletí nemá nejmenší problém...Tak jak mohla poznat ten kýžený efekt. Když se to tak vezme, kdo by poškozoval výrobky, ktere stojí 1000, když je může mít díky rezenci zdarma. Proto ted radsi sleduju ty instagramové blogerky(nevím,jak to jinak nazvat, ale snad to pochopíš), ktere si veci kupuji za své a pak napíšou pravdivou recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc super článek a samozřejmě jako většinu by mě zajímalo přímo- kdo vadí tobě. Jinak jak říkáš, bohužel není šance to jako obyčejný čtenář, a kor ještě mimo Prahu, pozná..
    Mě to teda rozhodně otravuje... většina se vymluví na to, že "vy čtenáři jste to chtěli, tak já se obětuju" a zase nakoupím z čínskýho eshopu za 3000Kč, i když se mi minule líbila jen jedna věc. Ale je to přece zadarmo a hlavně "čtenáři to chtěli".
    Jsem z toho otrávená, fakt, už spoustu recenzí ani neberu vážně.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Peti! :)
    Tak dočítala som tvoj príspevok do úspešného konca lebo ma to naozaj zaujalo. Akurát minule som sa nad tým zamýšľala...
    Je celkom smutné, že firmy využívajú násťročné dievčatá, ktoré sa nevedia líčiť a mali za život 2 make upy a 3 špirály, aby im ohodnotili nejaké produkty (resp. vychválili). Potom ostatné dievčatká prídu do drogérie a samozrejme si to hneď kúpia.
    Je to trošku na zamyslenie, naozaj....
    Mne osobne lezú na nervy takéto vlogy a blogy od týchto dievčat... Mám síce 20 rokov, ale na scéne momentálne nie je veľa vlogeriek v mojom veku takže z času na čas si pozriem aj tieto mladšie, no naozaj ma to nebaví. To si už určite radšej pozriem zahraničné vlogy a blogy, ktoré sú kvalitnejšie a dozviem sa aj niečo nové....
    Tvoj blog a videá ma bavia úplne najviac na česko slovenskej scéne a vždy sa teším na nové príspevky. Viem, že to čo nám povieš a napíšeš je tvoj názor a je naozaj úprimný. Veľa vecí som si tak aj kúpila, že som to videla u teba a všetky naozaj stáli za to čiže asi to nehovoríš len tak do vetra :)
    Ďakujem za to, čo robíš a myslím si, že ak iba jednému človeku vytvoria tvoje videá úsmev na tvári a potešia ho- určite to za to stojí!
    Pokračuj v tom, čo ťa baví a my- verní fanúšikovia vždy ostaneme pri tebe ;)
    Pekný deň!

    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  13. Sice nejsem beauty blogger, bloguju o knihách píšu recenze atd. a je to tam úplně stejné jako na beauty blozích. Člověk by si myslel, že když se někdo zajimá o knihy, čte tak bude mít něco v hlavě a né tam mít piliny ale bohužel. Děcka se tu předháněj o to, kdo z nich bude mít větší spolupráci s nakladatelstvím, kdo bude mít víc knížek zadarmo a pro co že to vlastně dělají? Aby pak psali nudné, nepravdivé recenze a dělali reklamu něčemu v co vlastně vůbec nevěří a vůbec se jim nelíbí. Když už se pak dostanou do povědomí širšího publika tak jim sláva stoupne do hlavy, jsou nafoukaní, nepříjemní a egoištičtí, každý druhý si pak zakládá sponzoring na Startovači aby je jejich čtenáři podporovali v jejich koníčku a platili jim ho, popřípadně jim zaplatili vybavení aby mohli začít natáčet na YT. Problém s takovými lidmi je už v úplně celé blogosféře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Rubi, tohle mne napadlo také :) Tohle je úplně stejné ve světě knih. A jelikož jsem tři roky blogovala o fitness, to samé je i tam. Všude :)) Přesně jak říkáš, naprosto v celé blogosféře. Já teď mám vlastní soukromý blog, není týdne, co by si mne někdo z fitness blogu nevyhledal a neprosil o spolupráci a recenze produktů. Všechno to odmítám, i kdyby platili. Jen si vybavím ty pocity (a to jsem recenzovala pouze pravdivě a poctivě), když mne tehdy otravovalo i několik firem denně, přemlouvali, někteří byli hnusní, jiní zase chápali, jiní si mysleli, že mě něčím zachrání... a je mi špatně.

      Peti, já k tomu nemám co dodat, já osobně se nedivím, že je ti z toho zle. Mně bylo taky a svět fitness (v blogosféře) jsem opustila a to jsem to tak milovala... bylo mi z toho, co se s lidmi (nejen blogery) stalo. Nikdo si ničeho neváží, všichni jen syslit a dělat z lidí debily a blbečky a lézt druhým do prdele. Jestli si najdeš čas, mrkni na tento text k písničce, když jsem tvůj článek četla, do písmene se mi vybavil tento text. http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/suvereno/osprostena-mladez-592353 a POKUD si to nebudeš chtít z časových důvodů přečíst, za zmínku stojí minimálně tohle..

      Mládež v stáde nemá nádej
      uniknúť z pasce, uniknúť z tade
      kde si komerčný priemysel zuby brúsi
      a má jasný úmysel, aby mladí boli hlúpi

      lebo v telke vidia veci, čo si nedokážu kúpiť
      a vinia za to otca, že je príliš skúpy
      nevážia si vydretý peniaz rodičov
      všetká ich starostlivosť je pre nich o ničom

      ich zmysly sú pre marketing ľahká korisť
      túžba po nablýskanom sne sa nedá obísť
      sú tak motivovaní len za svetskou slávou
      lákajú ich pseudocelebrity s pyšnou tvárou

      NO COMMENT!!! Je to všude!

      Vymazat
  14. Moc hezky napsáno, mluví mi to z duše. Pracuji v e-shopu, který prodává kosmetiku a již nás kontaktovalo mnoho známých a oblíbených blogerek (mimochodem já jsem o žádné z nich nikdy neslyšela, a to si myslím že známé blogerky znám :-) s tím že mají zájem o zaslání produktů k zrecenzování. Jakože cože? Pokud budeme posílat produkty zdarma blogerkám, tak opravdu jen těm známým a těm, které si my vybereme :-P

    OdpovědětVymazat
  15. Jsem ráda, že jsi o tom napsala :). Já bych napsala něco k těm akcím. Jsem holka, a tak vím, jaký umíme bejt, proto se vždycky musim smát, jak po nějaký akci s blogerkama pár z nich dává všude selfíčka a píše, jak si to všichni strašně užili a bylo to boží a že všechny holky jsou fakt super a bla bla. Joo to určitě... Z toho ta přetvářka úplně kape. Bohužel to dělá jedna blogerka, kterou mám ráda, a neřekla bych do ní, že bude taková. Kdysi měla nějaký problém s Ceady (nebo jak si říká, taková zrzavá slečna) ale když se to začalo rozmazávat na blozích, hnedka psala, že je vlastně Ceady strašně super a jak si to vyříkaly. Tak ta si asi za názorem stát neumí...

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Peto, moc hezký článek, palec nahoru! Vystihla jsi to dobře (v poslední době mám ten samý pocit, hlavně dárky z e-shopů). Jsi TOP a doufám, že budeš blogovat ještě dlouho :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahojky Péťo,
    tu změnu u blogerek pociťuji už delší dobu a hledala jsem vhodný výraz, jediné co mě napadlo je: "To je hnus velebnosti."
    A to doslova... mrzí mě, jak jdou občas někteří jen za penězi a je jím jedno, že tím poškozují jiné. Nejvíce mě ale štve, že poškozují ty pravé blogerky a ničí jejich pověst. Škoda, že neexistuje nějaký veřejný seznam těch "blogerek". Škoda, že běžný čtenář nemá téměř šanci nic poznat. Já sama mám jen pár tipů, kdo se takto přiživuje na svých čtenářích, ale na 100 % si jistá nejsem.
    Jsem moc ráda, že jsi tento článek napsala a doufám, že se nad sebou lidé alespoň zamyslí. Přeji pevné nervy a krásný den :)

    OdpovědětVymazat
  18. Já si popravdě žádné změny nevšimla. Asi koukám na ty správné holky ;-)

    A co se týče toho, že by některé byly firmou "podplacené", aby říkaly, jak je ten a tenhle produkt úžasný tak popravdě na to já moc nedám. Každému vyhovuje něco jiného a to, že někdo něco vychválí do nebes mě nepřinutí k tomu si to jít hned koupit. Pokud jde o dekorativku tak nejdřív zkouším v drogerce tester a pokud mě konzistence nebo barva uchvátí jdu do toho a na nějaký plky na youtube (bez urážky) kašlu. Já totiž youtube videa beru jako odreagování ne jako reklamu. Což je možná to hlavní, mezi čím by měly i ostatní divačky nebo čtenáři blogu dělat rozdíl.

    Co mi ale poslední dobou vadí hodně je to, že firma rozešle svojí kosmetiku dvaceti bloggerkám a pak na youtube nevidím nic jiného než jen jednu značku pořád dokola. Ale to je spíš problém těch firem než holek a možná je to i trochu z jiného soudku.

    OdpovědětVymazat
  19. Ta tenhle článek ti patří mega obdiv! Nenapadá mě nikdo, kdo by o tom takhle otevřeně mluvil a jsem ráda, že s tím článkem jsi prišla ty. Protože za to tě máme tak rádi. Jak si na nic nehraješ, všechno vyložíš tak, jak to je, žádný pohádky, prostě tvůj subjektivní názor, jsi svá a vůbec.. Některý holky dneska už nevěděj co by, a tak začnou s tímhle. Je až směšný, co všechno dokážou vynachválit jen aby to vůbec mohli dostat, ale k čemu holka se suchou pletí chválí makeup na mastnou pleť, co jí vůbec nesedí, ale když je to reklama, sedět to prostě musí. Mělo by být víc takových, jako ty. Pár jich je, ne že ne. Ty, co si na nic nehrajou. Je vás ale bídně málo. Ale jste, toho si vážím nejvíc a navždycky budete top, právě za tu upřímnost a přirozenost :) zůstaň taková, jaká jsi :)

    OdpovědětVymazat
  20. Myslím, že jsi to vystihla skvěle! Je mi 25, baví mě blogovat a cestovat, tak jsem si založila blog o cestování. Všechno si samozřejmě platím za své těžce vydělané peníze, což mi ale vůbec nevadí, protože cestování miluju a těch utracených peněz nikdy nelituju. Ráda předávám ostatním své zkušenosti, i když sepsat kvalitní cestopis dá zabrat (někdy trvá i několik dní). Občas mě zamrzí, že některé rádoby blogerky napíšou článek o nějakém kosmetickém přípravku (který ještě ke všemu dostaly zadarmo), přirozeně ho vychválí a pod článkem pak mají nespočet komentářů a na sociálních sítí stovky followerů. Nezávidím, ale přijde mi to nefér. Ty jsi mi ale, Péťo, neskutečně sympatická. Nikdy bych si o tobě ani nepomyslela, že bloguješ z jakéhokoliv jiného důvodu než proto, že tě to dělá šťastnou. Moc si tvojí práce vážím a jiné blogy o kosmetice nesleduju - hold už také nejsem nejmladší a tak je těžké mazat mi med kolem pusy! ;)

    OdpovědětVymazat
  21. Některé blogerky jsem přestala úplně sledovat, vlastne díky časovému nedostatku sleduju už jen těch pár stálic jako jsi třeba ty. 😘

    OdpovědětVymazat
  22. Toto sa deje vsade.

    Ja zijem vo Fr a blogerky a youtuberky si takisto zavidia aj nos medzi ocami. Vies si predstavit, ze vo Fr sa jedna o poriadne drahe darceky a peniaze za reklamu.
    Bohuzial, presne ako pises, mila Petra, aj tuna je plno firiem, co si vyberaju blogerky asi ako cisla v loterii...nerozumiem naco Clinique poposielal novy specialne kryci make up blogerkam s perfektnou tvarickou - ako mam verit tomu, ze dobre kryje, ked slecna nema na tvari nic, co treba zakryt!!!
    Alebo, ked mrtvolne bledej blogerke poslali z Lancômu tmavy odstien noveho make up-u?

    Nemam ziadnu kontretnu radu, co mas robit. Proste to takto v zivote chodi...v kazdom pracovnom kolektive sa najdu vritolezi a prospechari...slusny clovek si musi najst sam v sebe hranicu, aby si prebojoval svoje miesto na slnku a zaroven sa mohol pozriet sa seba v zrkadle. Drzim Ti palce!

    PS: Hlavne sa nikdy nenechaj odradit od toho, co robis rada, zrazkou s nejakou hlupanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, tohle mě fakt pobavilo! Já myslela, že blbky v PR jsou jen u nás a ono je to i v zahraničí :-)) Celý problém blogosféry a její "zvrácenost" tkví právě v podivném "vztahu" mezi podivnými lidmi z PR, kteří nevědí, která bije, a rádoby blogerkami, které to ještě nemají v hlavě srovnané a tak udělají cokoliv pro jednu rtěnku...

      Vymazat
  23. Wau, tlieskam. Článok napísaný ako keby išiel mne zo srdca. Ja sama mám blog a doteraz som odmietla všetky spolupráce a hlavne reklamy na blogu. Chcem aby to bol môj blog a nechcem sa zapredávať.

    OdpovědětVymazat
  24. Tvůj dnešní článek mě neskutečně potěšil. Teprve s blogováním začínám a navíc nebloguju o kosmetice, ale o knihách, ale i tam si všímám některých věcí, o kterých píšeš ty. Pro knížku zadarmo udělají mnozí cokoliv.

    OdpovědětVymazat
  25. Napísala si to veľmi pekne a chápem ťa. Ja som blogovať začala pred 5 rokmi ked som mala 16 a potom som si dala pauzu a ako 18 ročná som sa vrátila a blogujem do dnes a naozaj kedysi to bolo o niečom inom. Bolo to iba o zábave a dnes keď vidím blogy, ktoré obsahuju samé recenzie na e-shopy a tak dalej je mi smutno... ja osobne nadviažem nejakú tú spoluprácu ale stále sa snažím blogovať preto, že ma to baví a robí šťastnou. Je však smutné, že niektorí blogujú len preto, aby boli úspešné a dostávali veci zadarmo.

    OdpovědětVymazat
  26. Péťo, absolutně super článek! Úplně chápu, co tím chceš říct a cítila jsem z toho, jak hodně tě pobuřuje to, co se teď děje v blogosféře atd. Je super, že jsi o tom napsala článek zrovna ty, protože tě spousta lidí čte a sleduje. Myslím si ale, že se bohužel nic nezmění :/. Dospělí lidé totiž tohle všechno dokáží rozpoznat a mnoho z nás ví, jak to ve skutečnosti je (přesně, jak píšeš), ale bohužel děti, které jsou u většiny blogerek (převážně youtuberek) největším počtem fanynek, tak ty tohle nevidí. V dnešní době si lidé hodně závidí, řekla bych ale, že spíše děti. Mně osobně třeba hrozně vytáčí komentáře dětí ve věku převážně 12-15 let, které pod video nějaké youtuberky (které je např. 14) napíšou, že jí závidí, že má iphona a že nesnáší své rodiče za to, že nemají peníze, aby jim také pořídili takový mobil...nebo nějaké podobné komentáře. Dneska dokonce dítě, které nemá tablet, tak je za outsidera a kolikrát je za to i šikanován ve škole. Já jsem si ještě ve 14-ti letech hrála za barákem na dece a navlíkala korálky :D..Dnešní děti už takové hry neznají. Kolikrát potkám děti, které sedí v mekáči, utrácejí tam peníze za to hnusné a nezdravé jídlo, každé má v ruce ,,chytrej" telefon, pak se ještě večer procházejí po Praze a kouří cigára..neskutečný. Ale vím, že tohle, co teď píšu úplně asi nesouvisí s tím hlavním tématem, kterému ses věnovala v článku ty, ale měla jsem nějak potřebu tohle vyjádřit :).
    Já jsem nedávno také psala článek na to, co mě v blogosféře poslední dobou štve, akorát šlo o více různých témat najednou.
    Jinak co se týče těch ostatních témat v tvém článku, tak s nimi musím souhlasit. Líbí se mi tvůj postoj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem si přečetla všechny dosud zveřejněné komentáře k tomuto článku a s ohledem na ně bych teda ráda dodala, že by bylo vhodný, kdyby někdo řekl, o jaké blogerky/youtuberky se jedná. Myslím si, že je to v zájmu všech. Přece jen, proč je neodtajnit, když jsou takové a akorát klamou své čtenáře a potenciální zákazníky? Proč se člověk bojí říct to jméno té dané osoby, která tohle dělá? De facto jde potom o přetvářku...o někom řeknu to a to, ale neřeknu jeho jméno, abych si to u něj nepokazil?? Vždyť to je pak ale také přetvářka. Například: To je jak kdybych řekla, že jeden výrobce tohoto chleba je špatný neboť při jeho výrobě se nedodržují hygienické podmínky (třeba :D), ale neřeknu čtenářům, o jaký chléb a o jakého výrobce jde, a to jen pro to, abych si to nezavařila u toho výrobce? Vždyť to je pak k ničemu vůbec něco takového uvádět, když se k tomu neřeknou ty nejdůležitější informace. Nemyslím to samozřejmě zle vůči tobě, jen jsem chtěla říct, že chápu ostatní, kteří nevědí, o jakou blogerku/blogerky se jedná. Já to také samozřejmě nevím, jen můžu mít tušení.
      Ráda bych věděla, o koho jde. Zajímalo by mě totiž, zda takového člověka čtu/sleduju :).

      Vymazat
    2. Naprostý souhlas, asi nejvýstižnější komentář tady.
      Takovýchto výkřiků jsem za těch pár let, co sleduji blogy, zaznamenala několik, samozřejmě nikdo nikdy nejmenoval ;) Je hezké, že se tady blogerky navzájem ujišťujete, jak strašně víte, o kom je řeč, ale já jako obyčejná čtenářka bych už konečně ocenila konkrétní informaci, na koho si tedy dát pozor. Z toho, když blogerka napíše, že nejmenuje, protože nechce čtenářům kazit iluze, mám pocit, že ze mě vlastně dělá blbce úplně stejně jako ty nejmenované. Souhlasím s názorem výše, že bez konkrétních příkladů jsou takovéto články k ničemu.

      Vymazat
    3. Rozumím tomu, co tím chcete říct. Ale musíte se na to podívat trochu jinak. Smyslem mého článku není na někoho ukazovat prstem a štvát proti některé bloggerce dav. Smyslem je získat od vás zpětnou vazbu a vzít si z ní to, jakým směrem se ubírat a zda je můj pohled správný a otevřít snad trochu oči i těm, kterých se to týká. Také jsem tím chtěla dát impulz ke změně, která si myslím, že je nevyhnutelná, aby si blogování zachovalo nějakou úroveň. Není to o tom, že bych si to nechtěla u kohokoliv rozházet nebo byla připodělaná něco říct, nakonec si myslím, že jak se říká "potrefená husa zakejhá", ale o tom, že chci změnu k lepšímu, ne bičovat někoho za chyby, které ostatně děláme všichni, já taky. A proto jsem tak vděčná za vaše postřehy a názory a sama si sypu popel na hlavu, že některé věci jsem mohla udělat třeba jinak, ale chybami se člověk učí a já vidím smysl v tom o nich nemlčet, ale vzít si z nich ponaučení.

      Vymazat
  27. Blogosféra touto změnou prochází nejméně rok, dle toho co vidím. Mně je vlastně jedno, jak si kdo vede svůj blog a jak se prezentuje. Dospělý, inteligentní člověk/sledovatel si stejně po čase obrázek udělá, protože ať se ten dotyčný bloger přetvařuje jak chce a hraje divadlo, tak stejně postupem času, jednou nebo víckrát ujede, ukáže se v pravém světle a opravdu se kolikrát nestačím divit, co to je za lidi. Někdy je to maličkost čeho si všimnu, jindy je to velké drama, které předvádí a pak ruším odběr, takové lidi v oblíbených mít nechci.
    Pokud jak píšeš, je firmám jedno komu co dají, tak se pak nikdo nemůže divit, že články některých lidí, jsou nepravdivé a jde jen o to, produkt vyfotit a vychválit. Blbý kdo dává, blbější kdo nebere. Promiň, ale je to tak.
    Pak je ale na každém, jak si blog vede a jak se prezentuje.
    Kdo si myslí, že blogerky mají něco zadarmo, tak je hlupák. Zadarmo není nic, pokud dělá bloger články svědomitě, vždy stráví plno času nad focením produktů, nad sepisováním informací atd. Články se na blogu jen tak nezjeví, pokud má někdo ten pocit.
    Osobně si myslím, že čtenářům to nedochází, čtenář do toho nevidí. Tím je nechci nijak shazovat. Navíc si myslím, že čtenář by neměl řešit pozadí českého blogerského rybníčku, čtenář je od toho, aby si u blogů odpočinul a načerpal nové informace, které ho zajímají a kvůli kterým na blog přišel.

    OdpovědětVymazat
  28. Mám rovnaký názor, Teri a jej fame team presne si to vystihla.

    OdpovědětVymazat
  29. Péťo pod to se můžu podepsat.. Já mám shodou okolností zrovna rozepsaný článek na stejné téma.. pár věcí v blogosvětě mne též vytočilo (kdoví, jestli to nejsou ty samé?!) a už jsem to ze sebe potřebovala dostat, akorát jsem nedošla k žádnému závěru, takže jsem to zatím nechala no.. Já nemám nic proti spolupracím, je to každého věc a záleží na blogerce, jak se k tomu postaví.. ale nemám ráda tu neupřimnost vůči čtenářům aneb "tohle jsem si koupila a tohle vám doporučuji, koupím si to znovu..", když si to daná blogerka nekoupila a všichni, co do toho trochu vidí, to ví.. stejně jako s těmi celebritami.. prostě neupřimné jednání vůči čtenářům a ostatním.. a nedejbože pomlouvání za zády blogerek nebo čeho jsem si všimla i náznaky na vlastním blogu a nenápadné narážky na ostatní či přímo urážky.. fuj! Občas se mi z toho všeho zvedá kufr.. a nakonec tu nespravedlnost ještě odnese člověk, který je ke svým čtenářům upřimný, pravdivě přizná co dostal, atd... a je pranýřován, jak je úplatný.. hm, nespravedlnost maličko.. ale to je prostě život.. Já žiju s tím, že mám svědomí čisté a s tím blog i vedu.. a vím, že ty to máš stejně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vtipné, dvě moje oblíbené blogerky sdílí názor :) nepíšu komentáře, jsem v uvozovkách starší ročník - což mezi čtenáři blogu znamená, že je mi 27, ale tohle mě tak nějak donutilo reagovat. Petru sleduji skoro od zacatku, V různých obdobích jsem měla různé oblíbené blogy ale ustálilo se jich jen pár, které mi připadají přínosné a inspirativní - a je to právě Petra a Skodulka :) myslím ze čtenáři si najdou po čase to, co jim nejlépe vyhovuje a tam se vrací. A že nehlasují v anketách a nekomentují články? Ne každý má tu potřebu. A kor když někdo vede blog profesionálně, chová se k němu jakási úcta.

      Je mi jako čtenářské líto, že je blogové zákulisí takové a je mi to líto i jako člověku, který by rád reklamní služby blogerek občas využil. Ale věřím, že blogování se bude dál profesionalizovat a jít cestou jakéhokoliv jiného média - cestou reklamy. A zároveň věřím, že pár z vás, blogerek, nepodlehne mediální mašinerii a zůstane blogovat jako hobby, třeba že placené a poloprofesionální, ale dělané s láskou, chutí a radostí. Díky za to předem :)

      Vymazat
  30. no...hezky ses v tom prvním odstavci vychválila a dál už nemám chuť číst..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem v podobné situaci. Sice zatím to sleduju tak z povzdálí, ale i tak si všímám, že hodně holek co jsem znala to raději zabalilo, svoje blogy mívalo pár mých kámošek a teď nic.
      Já nemám problém se od blogerky odpoutat, když se to zvrtne do komerce. Už moje aktivity proti komerci bojují, jednou mi to nedalo a musela jsem se o tom rozepsat i s kamarádkou, že normální je, když si každý dělá to svoje a nenechá sebou manipulovat, a na blogerky to lze krásně aplikovat. Zrovna u blogů náctiletých jsem opatrná, slečny tak přes dvacet mají mnohem spíš vlastní názor než nějaká teenagerka. Zrovna takhle vím o blogerce, která ještě občas mívá zajímavý tipy, ale hlavní obsah její tvorby se zvrtnul do směsi přiblblých tagovek a vychvalování značek, které si o to požádají.
      Raději než kladný koupený recenze mám recenze typu koupí si a vyzkouší, podle nich už mám docela páru, jestli se o produkt nadále zajímat nebo toho nechat. Taky mám pár svých jmen a tam je svět ještě v pořádku. Ještě rozumím tomu, proč pár holek čas od času mezi recenzemi a fotopříspěvky publikuje prewievy, jak jinak má mít člověk možnost se dozvědět, že nějaká limitka bude brzo v prodeji. Já tímhle stylem sleduju limitky Essence.
      MC.

      Vymazat
  31. Myslím si, že máš naprostou pravdu. Já sice mám blog, ale zadarmo dostanu něco málokdy, ještě aby mi někdo platit. :D
    A z pohledu čtenáře a diváka si myslím, že je to dost poznat, kdy říká blogerka svůj názor a kdy je to jen reklama. Buď je to hodně okaté a je vidět, že slečna "nahodí" úplně jiný slovník a používá takové ty klasické reklamní fráze. Někdy to ovšem poznat není, ale myslím si, že ten kdo hledá, najde. Pokud v tom tu reklamu vidět nechci, tak jí neuvidím. Pokud ji hledám, většinou je tady v Čechách velká šance, že ji najdu.
    Občas je to fakt otravné, když drtivá většina bloggerek dostane na otestování nějakou sadu/produkt a videa o nich jsou publikována prakticky současně. Pak je vidět, jak se s tím kdo popere. Někdo to zmíní třeba v nákupech, řekne pár dojmů a hotovo. Někdo na to natočí sáhodlouhé video. Zkrátka mají potřebu se značce zavděčit, tak to vidím já.

    Díky za tenhle článek, krásně se četl a pokud si ho přečtou i ostatní blogerky, mohly by se jim otevřit oči. :)
    http://slawarehouse.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  32. Skvělý článek. Bohužel s přibývajícím časem zjišťuji (třeba už jen když rozkliknu profil na instagramu), že dneska je "každá" slečna blogerka. Není to těžké založit si blog, ani ho psát. Otázka je jak kvalitní je. A míra všech rádoby blogerek už mě tak unavila, že sleduji české blogy vlastně dva či tři. (Tebe <3 , Simovu Švarcovou-protože se odlišuje svým obsahem a videa od A cup of style). Zbytek mě nebaví. Třeba minulý týden se mi na youtube objevily ve stejný týden tři videa s řadou Skin Perfection od L'oréal. Jednak už jí mám doma a používám měsíc a jsem za to moooc ráda. Proč? Protože kdybych nejdříve viděla tu spoušť videí First Impression, ve kterém blogerka po prvním použití krému ve dvaceti letech konstatuje, že póry jsou určitě staženější, v životě bych si to nekoupila! A byla by to škoda, protože tahle řada je pro mladou pleť výborná! :-) Přijde mi, že se dostáváme do okamžiku, kdy masová reklama na blozích začíná být kontraproduktivní. Firmy by se nad tím měly zamyslet!
    Péťo, rozumím Ti. A u Tebe jsem si vždy jistá, že Tvůj názor je opravdu Tvůj. A že nebereš každou nabídku, kterou dostaneš. Selektuješ, co se na Tvém blogu objeví a toho si vážím. Ostatně jako redaktorka jednoho českého módního webu se v této branži aktivně pohybuji a vím moc dobře, co se děje nového, jaké jsou nové produkty a kolekce. A také vím, že ne všechno co blogerky vychválí je opravdu kvalitní. Názory přestávají být reálné. Mrzí mě to.

    Přeji Ti, aby se Ti dařilo. A také aby bylo Tvé zdraví zase lepší. :-) A užijte si s Mírou jara. :-) Verča

    OdpovědětVymazat
  33. Díky, díky, díky. Tolik mých oblíbených bloggerek se v poslední době tak změnilo, a začala jsem si toho všímat. Tys to krásně sepsala do jednoho článku a nejradši bych se pod to podepsala. Sama nepíšu, ačkoliv jsem milionkrát chtěla, ale nějak nemám kuráž a ten správný nápad, takže holky, které si své blogy drží delší dobu a pořád to má šťávu, obdivuji. Ale poslední dobou je to co článek, to PR, to fotka "byla jsem na akci s toudle modelkou a tady fotečka s Benem Christovaem", nemluvě o reklamách na nudné věci - jako pardon, ale nejvíc v oku mi trnou hodinky Daniel Wellington - jsou nádherně minimalistické, ale TAK DRAHÉ vzhledem k tomu,že to jsou čínské strojky a firma je stará nějaké 3 roky, tudíž bez tradice... Ale má je půlka blogosvěta, tak je z nich největší paráda a must-have. Peti, upřímně, k tvým videím jsem se musela "prokoukat", ze začátku jsi mi moc sympatická nebyla, ale dnes se těším na každé, protože to děláš tak strašně poctivě a opravdu (fuj, hnusné klišé) SRDCEM. Mám pár holčin, na které se ráda vrátím, ty jsi jedna z nich, ale na nějaké chodím už jen kroutit hlavou, kam se posunuly. Držím palce, doufám, že s tím jen tak nesekneš a snad se tu nerozhoří šílená diskuze :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tema hodinkama souhlasim. Posílali jw opravdu kazdemu. Ze začátku se mi moc libily,ale ted je mam strasne okoukana 😕

      Vymazat
  34. Velmi si tě vážím jako youtuberky, a věřím, že kdybych tě znala osobně, vážila bych si tě jako člověka. Souhlasím s celým článkem. Mrzí mě, že někteří lidé vidí reklamu i tam kde není - osobně natáčím videa čtyři roky, ale začátky byly těžké a až teď se mi začíná dařit a dost mě uráží, když mi někdo napíše "a kolik jsi za to dostala, že to tak chválíš?". Sama nemám problém přiznat, že jsem něco dostala k recenzi a zároveň mi nedělá problém věc (slušně) zkritizovat, když mi nesedí, ale musím říct, že si vybírám takové nabídky, kde věřím, že budu spokojená, tak to pak může působit, že jen chválím..
    Jsi jedna z youtuberek, které její recenze věřím a ještě jednou chci říct, že si tě vážím.
    (mimochodem si teď uvědomuji, že tykám - jsem na to u youtuberek zvyklá, tak snad to nevadí) Bekky M.

    OdpovědětVymazat
  35. Chytří lidé se oblbovat nedají a hlupáci uvěří čemukoliv. Co se týká pomluv, je to stejné. Kdo jim věřit chce, ten jim věřit bude. Kdo umí používat mozek, udělá si vlastní názor. Že některé bloggerky vydělávají obrovské peníze za reklamy a dělají klamavé recenze, to není nic nového pod sluncem. Co ale poslední dobou znechuceně pozoruji u vás bloggerek čím dál častěji je to, jak na sebe kydáte špínu. Připadá mi to tak, že co se rozjely takové ty placené bloggerské akce, tak jste mnohem dravější a je mezi vámi obrovská rivalita. Každá chcete být ta nej a některé jdou přes mrtvoly, hlavně aby z toho měly co nejvíce peněz a popularitu.

    OdpovědětVymazat
  36. Přečetla jsem celý článek a asi jsem v blogové sféře moc krátkou dobu na to, abych všechno pochopila. Ani žádnou spolupráci nemám a píšu o tom, co mě baví, co se mi líbí a co mě v životě potká. :-) A taky se ráda podělím s tím, co si koupím.
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  37. Pěkný článek,ale Peťi myslíš, že třeba slavné modelky a herečky a to jak ve světě tak tady v Česku v různých reklamách se nenechali zaprodat a produkty, které propagují opravdu používají a jsou pro ně tak super? Toto je problém nejenom u blogerek,ale tak celkově. Čemu vlastně věřit a čemu ne? Slavné tváře s umělými řasami, vlasy a plastikou? Sara

    OdpovědětVymazat
  38. Teri Blitzen a její absurdní reklama na autora pro 15-ti leté za 350 000,- Blila bych..

    OdpovědětVymazat
  39. Hmm, to co pises, je urcite k zamysleni. Kdyz jsem zacala sledovat svet blogovani, tak me hrozne bral jeden blog o kterem jsem si myslela, jak je strasne super. Postupem casu jsem zjistila ze je ten blog fajn ale nic zajimaveho a uzitecneho mi nedava. Ma to byt life style blog o holce/kach co miluji modu, ale vubec nepridavaji fota s outfity nebo posty o mode. Je to jen sama reklama na to ci ono. Na nic nema svuj nazor je to jen sama reklama a sponzoring. Jediny blogy ktery me fakt bavi a prijdou mi neuveritelne lidsky a prirozeny jsou Cup of style, lovely hair a shopaholic Nicol. Trojka kterou sleduju denne a ty holky mam rada proto, ze to nejsou pipiny a to co rikaji dava smysl. stylistka ve fashion blogu co neustale nosi leginy a nerozumi tomu co dela, me opravdu nebavi. To co delas, delas dobre, lidi to bavi a maji te radi. Bud dal uprimna a lidska. Za to te mam rada ja i plno dalsich. Stuj si zatim. Ja ti fandim a obdivuju za to ze se nebojis rict svuj nazor. ADELA

    OdpovědětVymazat
  40. Peti, jsem ráda, že sis takhle "vylila" srdíčko a některým asi otevřela oči. Osobně blogy čtu ráda, dalo by se říct, že si dost vybírám. Moc ovlivnit se ve výběru produktu nenechám, spíš jen poradit. Nemám zas tolik peněz, abych musela mít každou "blbost" která se vychválí na internetu. Bohužel jak říkáš doba se rychle vyvíjí a dnešní "dětí" jsou někde jinde, předpokládám, že "dospělí" mají dost svých "starostí", aby pro ně byly blogy spíš odpočinkovým časem. Dít by se takové věci neměly, ale když vidím co jsou ženský schopný udělat v "reálným"životě, je mi jasný, že blogerky nebudou o moc jiný, pořád jsou to jen ženský. Ale ber to z té lepší stránky, si starší a moudřejší a můžeš jít všem těmto "zcestysešlým" vzorem ;-)

    OdpovědětVymazat
  41. Poslední tři dny nad tím přemýšlím a mluvíš mi z duše. Zlaté časy blogosféry před třemi lety.. to bylo úplně o něčem jiném. Nikdo se za spolupracemi nehonil, nikdo si nezakladal blog jen aby dostal neco zadarmo.. jasne, ze fales a zavist a podobny lidsky vlastnosti byly, jsou a budou, ale blogovani melo proste jine kouzlo. Nejvic me stve, ze existujou blogerky co de chovaji jak kdyby jim blogosfera patrila, ve skutecnosti se chovaji jak s prominutim kravy a pak nam blogerkam delaji super jmeno.. :)

    Ale i presto me to bavi a hodlam si dal jet po svym prkne, delat to s laskou a verim, ze kdyz to takhle jak jsi popsala budou blogerky dal delat, tak to ctenari proste vyciti a pochybuju, ze by je to neomrzelo.. treba ja prestala sledovat spoustu blogu jen kvuli tomu pristupu.

    Jinak dekuju za clanek a hlavne za uprimnost. :)

    OdpovědětVymazat
  42. Ahoj Peťo, máš pravdu. Některé blogerky na mě opravdu tak působí.. předražené oblečení, kabelky a boty. Já osobně bych si to ani po jejich vzoru nechtěla koupit. Nepotřebuji vyčnívat tímto způsobem," mám airmaxy, miluju svojí céline".. Abych řekla pravdu, blog jsem si založila z důvodu, že jsem se chtěla sdílet se svými outfity a ukázat že i secondhandech se dají najít super kousky. (většinu věcí co na blogu prezentuji mám ze second handu) :D Řekla bych že je to umění skombinovat dohromady levnější kousky a vytvořit z toho pěkný barevný celek, ale to už je na každém, jak to pojme..

    Každopádně jsi moc odvážná, že jsi tento článek napsala! :)
    Svetlane, http://assecondmoments.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  43. Ahoj Péťo, tak tenhle příspěvek je trefný a dá se říci, že naprosto s tebou souhlasím. Musím říct, že ty jsi byla první osoba, které jsem dala odběr a díky tobě vůbec tomuto koutku propadla a je to už nějaký ten rok a jsem pyšná, že jsem viděla tvůj vzestup. No ale abych neodbočila, tak právě je to opravdu nějaký ten rok, kdy jsem tomu propadla a ač jsou hezké některé změny a samotný vývoj. Bohužel musím říct, že v posledních měsících mám z některých blogerek pocit, že blog/kanál už mají pouze na peníze. Nechci tím nikoho jmenovat či urážet, ale opravdu to na mě takto působí. A už vůbec nerozumím "trendu" kdy videa natáčejí 10 - 12.. slečny a s prominutím si hrají na odborníky v kosmetice a kolikrát doporučují produkty, že jenom nestačím koukat. Ať si videa natáčejí, ale ať je to na úrovni a že je to baví a ne kvůli penězům.
    Na tobě a pár dalších oceňuji, že si na nic nehrajete, nemáte potřebu se "vtírat", jste upřímné a na Vaše názory opravdu dám. Oproti tomu tu jsou dívky, z kterých podplacený názor sálá už pomalu od názvu a to mi není příjemné a bohužel to vrhá špatné světlo jak jsi zmínila na Vás i poctivé. Mám z toho všeho pocit, že pouze pár jedinců toto bere jako zábavu, koníček a dělá to pro čtenáře a že ho to baví, naopak více nabírám pocitu že se jedná hlavně o peníze, což mě mrzí.
    Tobě fandím a oceňuji, že jsi sebrala kuráž a sepsala to do tak dlouhého (hezkého) článku!
    PavlinkaPful

    OdpovědětVymazat
  44. Péťo, bloguji maličkou chvilku a dělám to pro radost. Nevím jak ostatní začínající blogerky, ale já se nejspíš v blogovém světě neorientuji tak dobře, abych něco postřehla. Vlastně sni blogerky zaměřující se na děti neregistruji. Nicméně věřím, že to co píšeš je pravda, protože jsi ,,veteránka" a vidíš to zevnitř. Je to škoda a chápu, že to poctivé blogerky štve.
    Tvůj blog mám ráda a věřím, že to co píšeš, píšeš srdcem :-)

    OdpovědětVymazat
  45. Vidím to přesně tak, jak říkáš. Kolikrát jsem opravdu nedůvěřivá, jestli je produkt opravdu tak dobrý, jak některé básní. Nebo např.vidím, jak jeden produkt testuje více bloggerek. Ty ''slavné'' ho vychválí a nic víc. Bloggerky ještě ne tak oblíbené o tomtéž řeknou, že si to zašly koupit a že těch peněz za to litují, protože je to šunt. A pak aby člověk měl čemu věřit, aby věděl od koho si nechal poradit. Myslím, že každá slečna, která má ráda kosmetiku by si ráda vyzkoušela tuhle práci, nebo spíš koníček. Mít blog a psát o kosmetice. Mám ale někdy pocit, že ty, které by chtěly teď začít mají na výběr mezi možnostmi, být naprosto oblíbená a falešná, nebo jediné čtenářky budou 3 kamarádky, ale bude to děláno poctivě.
    Jinak skvělý článek, řekla jsi to hezky :)

    OdpovědětVymazat
  46. Veľmi dobrý a pravdivý článok, mám podobný názor. Určite to vnímajú hlavne tie baby, ktoré sú tiež blogerky, no nezainteresovaní žiaľ veria väčšinou tým klamstvám :/ Najviac mi osobne vadia mladšie neskúsené dievčatá, ktoré sú pre pár produktov zdarma ochotné založiť si blog a ešte aj zapredať svoj názor.

    OdpovědětVymazat
  47. Ahoj Peto. Se vsim s tebou souhlasim. Pisu na telefonu, tak se nebudu moc rozepisovat. Ale tak pred pul rokem jsem si ze seznamu blogerek, ktere jsem sledovala, smazala pres polovinu. Byly to hlavne blogy z fashion sfery, kde dostanou hadry zadarmo diky reklame (foceni outfitu) na svuj blog a to byly take jejich jedine clanky. Clanek typu vyfotim par fotek a oni ocekavaji ze jim budu psat komentare jak jsou krasny a kde to koupili a oni ti na to odpovi, ze nevi, ze to maji ze spoluprace, tim padem ve vysledku mam z clanku 0 0 nic... Diky bohu se ted jedna vzpamatovala a zacina mit opet kvalitni blog. A naprosto co nesnesu, ze 15 holky, ktery tocej jen kecaci videa a vlogy z jejich dne jsou vlastne ted nejuspesnejsi. Ale jen diky detem, ktere na nich obdivuji jejich super zivot a krasny vlasy. Ja proste vim, ze kdyz kliknu na tvuj, Lou, My secret, A cup of style a v posledni dobe food blogy, jako je treba Smoothcooking, tak si z tech vasich clanku neco odnesu, neprohloupim nad koupenou rtenkou diky vasi recenzi a uvarim si vyborne zdrave jidlo. Taky jsem si chtela zalozit blog, ale v ty vanici neprospesnych ale za to "nejlepsich" blogerek ani nevim, jak bych vynikla.

    OdpovědětVymazat
  48. Ahoj Péťo, nejprve jsem si říkala, že tak dlouhý článek se mi nechce číst. Ale pak jsem si přečetla první odstavec a už jsem nemohla přestat. Jelikož jsem hltala každé tvoje slovo a musela s tebou souhlasit. Sama natáčím na YouTube a pár spoluprací už jsem měla a nebo jsou "v jednání". Nikdy jsem si ale o nic neřekla, všechno přišlo samo. A jelikož můj kanál a moje videa jsou tvořena z 99% věcmi, které si kupuji za své peníze, nebo kapesné, jsem (podle mě) k lidem upřímná, co si o jakém produktu myslím. Nyní je tu ale spolupráce, kterou jsem musela odmítnou. Byly mi nabídnuty peníze za to, že lidem představím jeden eshop a že vysvětlím jak to funguje. Zaprvé se mi chod eshopu nelíbil a zadruhé plácat něco do videa za peníze je na mě moc. Samozřejmě ráda dělám recenze na věci, které držím v ruce a objektivně mohu říct jak voní, jelikož k nim mohu přičichnout, nebo jakou mají konzistenci protože to je na první pohled vidět. Myslím, že to blogům dává větší rozměr, když se zde objeví i recenze na produkty, které by si třeba blogerka (studentka jako já) jinak nemohla dovolit. A naopak jsem šťastná, že když už si chci nějakou tu dražší kosmetiku koupit, že lidi jako ty, dělají pravdivé recenze a já tedy nevyhodím peníze za něco "neprověřeného". Takže prosím buď svá protože já ti věřím. A nikdy jsem neměla potřebu tě podezírat. A tak jsem ušetřila spousty peněz, protože nechválíš věci, které nestojí za pochvalu. I když jak jsem ti psala pod video, kde se svěřuješ o své nemoci a o tom, že nebude tolik videí, to žes docela "pošlapala" ebelin štětce mě mrzelo. Protože mi připadají fajn. Ale 100 lidí, 100 chutí a nemusíme se shodnout ve všem. Ale to je v pořádku, a krásné. Proto prosím buď svá a neměň se, protože já stále věřím, že ty to děláš z radosti. Tvoje fanynka, Klára :)

    OdpovědětVymazat
  49. Ahoj Pěťo, tenhle článek mi přijde strašně důležitý... Dřív jsem sledovala spoustu bloggerek, youtuberek a vloggerek, ale sleduji teď ve finále jen 2 :) Ostatní mi nějak postupem času přestaly být sympatické... :/ Děkuju moc za tenhle článek, otevřel mi oči :) Jsi moc moc skvělá a zůstaň přesně taková jaká jsi, protože takovou tě mají všichni rádi (myslím, že můžu psát v množném čísle). Je mi 15 let a myslím, že máš i dost dětských fanoušků :)) ale dospělí samozřejmě převládají.
    Moc si Tě vážím :)
    J. :)

    OdpovědětVymazat
  50. Peto pro me jsi číslo jedna, mas kvalitní recenze a videa i blog na úrovni. At se ti daří i nadale , držím palce :-)

    OdpovědětVymazat
  51. Budu teď zcela upřímná. Sleduji tě od tvých začátků a byla si to právě ty, která mě inspirovala k tomu, abych začala točit. Ano bylo mi v té době přes 12 let, ale ty jsi byla někdo, komu jsem se chtěla vyrovnat. Čím více se stávala tvá videa a blog úspěšnějším tím více jsem tě začala nesnášet a strašně ti závidět (jak lidské), ale když vidím tu tvojí dřinu a to vše čím sis musela projít klobouk dolů! Když jsem začala natáčet byla jsem dítě a neříkám, že nejsem dítě ani teď ve svých 16 letech, ale myslím, že k You Tube a k blogu přistupuji daleko vážněji, přesto, že to dělám stále jenom ze zábavy. Vzpomínám si na den, kdy mi tehdy ještě neznámá Teri Blitzen napsala komentář k jednomu z mých videí, jestli by jsem se nemohla podívat na její video a říct ji můj názor. A kde je teď? To mě na tom mrzí nejvíc! Já jsem na všem tvrdě makala a ona si hold přišla a lidi asi omámila svým šarmem (nevím), takže úplně chápu jak se teď cítíš, protože mé pocity jsou stejné a potom, co jsem si přečetla tvůj článek ti musím říct jednu věc. Péťo jsi skvělá a moc mě mrzí jak jsem k tobě přistupovala (přesto že se neznáme) máš můj velký dík, protože jenom kvůli tobě dělám to, co mě baví! Nevím jestli si můj komentář vůbec přečteš, ale děkuji ti za vše!!! S láskou Alex

    OdpovědětVymazat
  52. Bloguju už skoro deset let, začala jsem ještě na základce a jelikož jsme internet doma ještě neměli, tak jsem hodila na kroužek, který se jednoduše jmenoval "Počítače". Všechno se vyvíjí i blogy se od té doby dost změnily - tenkrát byla jedna doména (blog.cz) a tam byly všechny blogerky a konaly se bleskovky, "kolorky" a čím kýčovitější a blikající vzhled, tím to bylo lepší.

    Během mého působení na střední se to vše posunulo o další level. Vznikly další servery, které nabízely prostory na blogy a už to jelo... sama jsem jich vystřídala habaděj. Už dávno to není o tom, že člověk sděloval své pocity světu, vylíval si srdce apod. Prostě přišla další éra do blogového světa... nepotřebuju mít 1000 followerů, i když by to nemuselo být špatné... :)))

    Zkrátka a dobře... asi to bude chtít zatnout zuby a toto období přežít. Blogerky, co za to nestojí budou vyhlazeni evolucí, stejně jako dinosauři :)

    OdpovědětVymazat
  53. Ahoj Péťo, tenhle článek mě vcelku zaujal. Musím říct, že jsem se taky kolikrát zamýšlela nad tím, proč např. na tebe tolik lidí útočí, že jsi určitě za recenze dostala zaplaceno a kdesi cosi. A přitom na blogerky, které si o peníze za recenzi vskutku bez ostychu řeknou (dostanou produkty k vyzkoušení + ty peníze), nikdo takovými dotazy třeba neobtěžuje. Krátkou chvíli jsem pracovala v jedné kosmetické firmě, takže taky konkrétně vím, kdo si o ty peníze říká a kdo ne. Dost mne to překvapilo, na druhou stranu to nikomu neberu. Dokážu pochopit, že blogerka si s recenzí a videem musí dát práci a peníze navíc jí zase umožní třeba pořídit si jiné produkty, které zase pro nás čtenáře nebo diváky může ve videu zhodnotit. Je asi na každém, jak se k tomu postaví.
    Spíš mne dojímá, kolik lidí vyloženě "žebrá" o produkty zdarma, jen proto, že třeba mají krátkou chvíli nějaký svůj blog. Chápu, že známé blogerky si o některé produkty třeba samy řeknou, protože je i v jejich zájmu i v zájmu čtenářů se o nich něco dozvědět. Upřímně ale nesnáším takové ty recenze, hlavně u zahraničních blogerek, kdy třeba dotyčná nafotí stíny, kterých si nanesla milion vrstev a člověk si to pak koupí a čeká bůhvíco. Přitom je to zmanipulované, jen aby to vypadalo lépe, než ve skutečnosti. Bohužel si ale myslím, že tenhle trend se bude rozmáhat, protože reklama prostě hýbe světem, stejně tak peníze. Pro firmy je to velice nenáročný způsob jak na sebe upozornit a pro blogerku to může být vidina jakéhosi výdělku, pro který může být ochotná i pokřivit realitu. Protože co si budeme říkat, když někdo dostane věci zdarma a k tomu zaplaceno, může to jeho názor docela ovlivnit (nebo taky ne). Přece jen, když vím, že blogerka za danou věc dala své vlastní peníze a nikdo jí ty věci neposlal, věřím tomu názoru o něco více. I když na druhou stranu, když za něco utratíme hodně peněz, máme často tendence si trochu namlouvat, že daná věc za to stála :)
    Tak či onak, člověk se nemůže spoléhat jen na názory blogerek. Ať už je to kvůli možné manipulaci, tak i kvůli toho, že každý má zkrátka jiné preference a jiné potřeby. Ať si každý bloguje jakým způsobem chce, ono je to ve výsledku stejně jen otázka zdravého selského rozumu, jestli něčí názor vezmeme vážně nebo nikoliv. Já si ráda přečtu něčí názor, okoukám swatche a tak, třeba na x blozích, a pak se rozhodnu, zda vůbec stojí za to do drogerie jít a prozkoumat danou věc sama. Nikdo nejsme nesvéprávný a máme možnost volby, přece si taky nepoběžíme koupit nové auto, protože jsme na něj viděli reklamu v televizi :) A děti...no, s těmi to bylo vždy stejné, ale to už je spíš otázka pro rodiče, jak se k tomu postaví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc hezky sepsané - pořád si tu pokyvuji hlavou... tak nějak to vidím taky, ale asi bych to tak trefně neformulovala :)

      Vymazat
    2. Děkuji:) Ono je to podle mě složité a těžko můžeme odsuzovat jenom blogerky, když vlastně mnoho čtenářů a diváků k nekvalitním příspěvkům ve velkém dává "lajky". Když se někteří lidé nechají zmanipulovat, jejich věc. Blogerka si třeba vydělá, hloupý člověk běží nadšeně nakupovat a firma si mne ruce. Je to zase o poptávce a nabídce. Kdyby všichni lidé stáli jen o kvalitní blogy a příspěvky, situace by byla asi jiná.

      Vymazat
    3. supr, vystihla jsi to přesně, obzvláště ten prostřední odstavec. Já si pamatuji, jak jsem recenzovala fitness oblečení a různé bio produkty (kosmetiku i jídlo) a musím říct, z vlastní zkušenosti, že když mi dal někdo něco na zrecenzování a daná věc stála od 500 do 3000 kč, to pak s psychikou člověka pohne a opravdu to dělá divy, když máte najednou o produktu nebo i službě firmy říct něco špatného, leč pravdivého. Já se zaměřovala nejen na kvalitu, ale i informace k produktu na e-shopu toho prodejce a brala jsem to fakt poctivě. Každopádně + pro mne, že jsem nikdy nedostala žádnej aušus nebo musela něco vyloženě hanit, to bych ten produkt asi firmě vrátila, ale také se mi stalo, že se firmě nelíbilo něco , co jsem napsala a šel pak výrobek obhajovat do komentářů a naše spolupráce pak skončila, zatímco u jiných (začínajících) blogerek předváděli opakovaně (??? stojí za zamyšlení :))

      Nicméně, já se od recenzování distancovala, tedy těch produktů od firem a recenzuji už jen ty svoje vlastní koupené, protože u toho člověk opravdu píše bez obav, nemá divné "tlaky" :D Recenzovala jsem kdysi i knihy, ve velkém... to už jsem taky přestala dělat, měla jsem pocit, že se "musím zavděčit" a cítila se špatně a omlouvala se nakladatelům, že hodnotím knihu nízko... to bych nikdy jinak neudělala. Omlouvat se, za co...

      Tady je právě problém v tom, že děti a mladí neznají hodnotu peněz, co stojí rodiče vydělat navíc třeba 500 na ten senzační make-up pro dceru (jako by ho třeba v 15 potřebovala). Je to strašná ataka. A strašně žebrácký styl, jak dostat prachy z dětí, protože nemají ještě zdravý úsudek.

      Vymazat
  54. Naprosto s tebou souhlasím. Právě poslední dobou zažívám podobný bloggerský "smutek". Bloguji tři roky (jak píšeš, dřív to bylo o něčem jiném, než dnes), mám maličký, víceméně anonymní blog o pár čtenářích a co,.. měla jsem to tak ráda. Na své sociální sítě necpu odkazy, ani přátelé o něm nevědí. Bavilo mě psát recenze o tom co jsem vyzkoušela, o problémech s akné a citlivou pletí. Prostě jsem se v tom našla. Bohužel jsem se zrovna u jedné "velké blogerky" dočetla, že jsou takové recenze nuda. Nu což. Ale co mě mrzí, že je takových blogů víc, blogů co do toho dávají snahu, spoustu času a není to o tom, že se slečny vyfotily s nejslavnější hvězdou, zaspamovaly ji komentáři na instagramu a hurá mám mega blog za měsíc, jsem na dvaceti akcích. Tohle je něco co mě poslední dobou vážně mrzí.
    Nebo se mě třeba dotklo, když jsem u jedné starší paní četla, že jak může dvacetiletá holka dělat kosmetickou blogerku, když toho nemohla vyzkoušet tolik jako ona. Ale copak dvacetiletým slečnám s akné pomůže čtyřicetiletá žena, která nakupuje luxusní kosmetiku? Já myslela, že tenhle svět je právě o těch variacích, možnostech. Že si v tomhle oceánu každý najdeme své.. Ale asi to tak být nemá.. Obdivuji tě, že po negativních komentářích, kritice a všem jsi to ještě nezabalila, stále jedeš dál a dokonce máš odvahu na takovéhle články. Jen tak dál!
    Buď dál svá a hodně síly, Péťo! :-)

    OdpovědětVymazat
  55. Amen! :)Za tento clanek palec hore. Jses statecna a uzasna, ze to napises takhle na plnou pusu. Taky mi u nekterych bloggerek prijde, ze jejich videa jsou prakticky jen reklamy na různé eshopy.
    Proto jsem rada za tebe, Lou,... za vas, co to neberete jako full time vydelavaci job.
    Staywithkaterina.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  56. Ahoj Peti! Koukám, že zatím samé veskrze pozitivní komentáře, mám z toho radost! Sama se hlásím k začínajícím blogerkám, i když blogy a vlogy sleduji už dlouho, sama jsem začala nedávno, protože mi bylo v zahraničí smutno a taky jsem chtěla procvičovat češtinu, upřímně :D
    Mně osobně přijde, že většina českých blogerek, které spolupráci mají a nebo nějaké produkty dostávají či dostanou, s tím neumí pracovat a je to vždycky hrozně poznat. Nevím, přijde mi to tak, je to možná taky tím, že mi není 13, v médiích a sociálním světě se pohybuji dlouho i částečně profesionálně, tak to třeba dokážu více prokouknout. Ale tak jako tak mám pocit, že málokdo dokáže spolupráci uchopit tak, jak říkáš ty, přirozeně, aby to nebylo lámané přes koleno. Mě to potom akorát odradí od toho články nebo videa od dané osoby sledovat, protože mě to akorát znechutí.
    Nemám vůbec nic proti spolupráci, je to podle mě super a milé spestření blogování, jen je potřeba si stále zachovat objektivnost a dejme tomu hrdost a upřímnost. Já jsem teď, i když mám čtenářů malinko, dostala možnost spolupárce s jednou začínající firmou, ale jasně jsem jim řekla jak jsem ochotná spolupracovat a proč a oni souhlasili. Nenechala bych si diktovat podmínky ani za nic, protože potom by se celá idea blogování ztratila, tedy být sama sebou a za sebe. No tak asi tak, nemá to moc hlavu a patu :D

    OdpovědětVymazat
  57. Peti, naprosto trefný článek. Nejsem blogerka - ale různé blogy navštěvuji. A je pravda, že nejde jen tak odhadnout, s jakou záminkou daná blogerka vlastně bloguje a zda produkty, které představuje jsou vlastně jen vychloubací záležitostí, které získala zadarmo. Myslím si ale, že blogování by mělo odrážet zájmy daného blogera a měl by vlastně CHTÍT to všechno dělat pro lidi. Ne za účelem získávání zdarma produktů atd. Ale vím, že se najdou tací, kteří to všechno dělají jen pro tu jednu věc a je to docela smutné.

    Jinak jak píšeš i ty, určitě to souvisí s dobou. Mě je 22, ale věř, že i v mém dětství to bylo úplně jiné. Ve 12 letech jsem neměla nic - počítač, telefon (natož nějaké chytré telefony nebo tablety), nemalovala jsem se, neměla nabarvené vlasy.. Ale dnešní děti to mají jinak. Já chodila ven v teplákách a hrála si na hřišti. Dnes když jdu kolem takto starých dětí, nestačím se divit. I o hodně mladší dívky chodí zmalované, nabarvené a dokonce mají gelové nehty, a to v 6 letech !!! Nad tím zůstává rozum stát. Jsem moc ráda za dobu, která se týkala i mě - aspoň jsme si to dětství náležitě užili a rozhodně bych neměnila :) Říkám si, že mít dítě v dnešní době a vychovávat ho je asi hodně těžké.... S tím vším - dnešní uvolněnou dobou - právě souvisí reklamy mířené na tuto skupinu lidí a jsou lidí, kteří toho využívají. Upřímně jsem si už párkrát říkala při sledování některých videií blogerek: "Tady asi něco nehraje!"

    Věřím ti Peti, že jses z toho všeho asi smutná, ale co člověk nadělá. Buď ráda za to, jaká jsi. My jsme rádi za to, jakou práci kvůli nám odvádíš :)
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  58. Taky mi toho poslední dobou přijde víc a víc, každý příspěvek, každé video je plné věcí zdarma a informační přínos to nemá kolikrát žádný. Mám ted´malou dceru a trochu se děsím toho, že třeba bude ve 12 považovat za standard pít předražené kafe a bubbletea, jíst sushi, lítat si po světě, k Vánocům dostávat notebooky a mobily za desetitisíce a kupu hadrů k tomu. Já to pomalu s třicítkou na krku rozlišit dokážu, navíc jsem se i pár let pohybovala v marketingu a PR, ale děti samozřejmě ne.

    OdpovědětVymazat
  59. Petí, ty seš prostě holka, která nerada lže, radši je upřímná, nejsi závistivá, radši řekneš pravdu, když je něco na "hovno", tak netvdíš, že je to na obličej:-), mám tě ráda. Neznám tě osobně, ale prostě ti věřím, vydrž to, prosím, natáčej, pro nás videa, prosíííím...

    OdpovědětVymazat
  60. Neviem co si mam mysliet o tych spolupracach, mam pocit, ze ja som narazila len na blogy pisane od srdca a pre citatelov. Mozno som slepa, ale fakt tomu verim :D. Sama mam blog a nikdy by som ho nepisla len preto, aby som nieco dostala.... Asi to iste cakam aj od inych blogeriek :D tak preto som to mozno nepostrehla do takej mieri, ze by mi to vadilo. Spoluprace mi nevadia, ak je clanok pisany objektivne. Sama spolupracujem len s jednou firmou a som z toho nadsena.... Mozem pisat co chcem a co si myslim a ked mi produkt nevyhovoval este mi napisu ze ich to mrzi. Ine podmienky by som na spolupracu neprijala.

    OdpovědětVymazat
  61. Tak jako všechno, je to o lidech a o zdravém rozumu. Já jsem s blogem začala víc jak před 10 lety, kdy existoval snad jen blog.cz a psala jsem o tom, co mě v té době bavilo asi 4 roky, tak tři roky zpět jsem začala psát blog o kosmetice a tak celkově o věcech, co mě baví, trvalo mi rok, než jsem ho zveřejnila a i když mám teď pár čtenářů, jsem za to moc ráda a vděčná. Z mého okolí ví o blogu jen nejbližší rodina a mě se to tak líbí. Nemám žádnou spolupráci, i když jsem nabídku měla už snad s 10 čtenáři na nějaký super epilační vosk (vosk nesnáším, takže jsem odmítla)...Tak, jak tu píšou ostatní i já jsem nedávno hodně omezila a promazala blogy, které sledují a na které chodím pravidelně. Masové spolupráce, navíc ještě třeba úplně mimo věcí (hodinky, mobily...) vnímám spíš negativně. A recenze blogerek, jakýchkoliv beru s nadhledem v tom smyslu, že vím, že prostě každému sedí něco jiného. Když mě něco zaujme, zajdu si pro vzoreček do parfumerie nebo ošahat si produkt do drogerie, ale rozhodně slepě nejdu a nešla bych do nějaké věci jen proto, že ho vychválila blogosféra do nebe. A taky nemám ráda zveřejňování článků se stejnými produkty na většině stránek najednou, pak to totiž dopadne tak, že si přečtu tak první dvě, zbytek ani neotevřu a na produkt začnu být až alergická i když bych si ho předtím klidně koupila, nebo ráda vyzkoušela....je to smutné, ale funguje to takhle všude, je mi 24 a už na základce jsem se setkala s tím, že když jsem nutně neměla značkové triko nebo poudro (v té době ještě "blbosti"), protože nás máma vychovávala sama a rozumně, už jsem byla jiná, divná a terčem posměchu. Dnes to jde do extrému a je mi z toho smutno. Vždycky si říkám, jak své děti chci vychovat tak, jako jsem byla vychována já, ale bojím se, že pak si to akorát pořádně odskáčou od ostatních, protože budou "jiní"...Přitom je skvělý pocit koupit si ze svého mobil, notebook...člověk si toho o tolik víc váží a je na sebe pyšný...

    OdpovědětVymazat
  62. já jsem se k tomu nejdřív nechtěla vyjadřovat, protože přeci jen... spolupráce přijímám a ani mi nedělá dobře nějak řešit ostatní blogerky, ale na druhou stranu... je to pravda. bohužel. já jsem na tom s blogováním jako ty, budou to čtyři roky, co blog mám a kolikrát vzpomínám na tu dobu na začátku. všichni měli blog proto, protože je to bavilo. spolupráce nebyly a největší boom byl, když ELLE dělala rozhovor s tehdejší nejslavnější trojkou Sandrou Leopardovou, Terunou a Sandrou. teď se všichni snaží urvat co se dá, všude se vecpat a toho přátelení se s "celebritami" blogerkami jsem si taky všimla.
    někdo by mi mohl říct, že jsem to samé, ale já sama za sebe mám čisté svědomí. dělám to, protože mě to baví a vždycky bavilo. už x let. baví mě psát, baví mě fotit, baví mě zkoušet nové věci. to jsem já. tečka :).

    OdpovědětVymazat
  63. Ahoj Peti, tohle je velice zajímavý článek. Jako občasný sledovatel blogů a videí samozřejmě do hloubky věcí nevidím. Nicméně s blogerkami se v poslední době roztrhl pytel. Přijde mi, že i ty firmy to už trochu přehánějí. Měly by si blogerky více vybírat nebo je obesílat postupně. Například poslední týden všechny blogerky balíček Avene, všechny se chlubí ručně psaným věnováním, ale má to nějaký význam,když to má každá? Nebo Dermatherm poslali taky balíčky x lidem najednou. Přijde mi, že blogy jsou potom přesycené a ani mě to nebaví číst, když je všude to samé. Jinak Tebe si vážím, přijdeš mi jako jedna z mála s rozumem v hlavě a srdcem na pravém místě :o)

    OdpovědětVymazat
  64. Blogujem resp. blogovala som nieco vyse pol roka. Teraz mam kvoli pracovnemu vytazeniu prestavku a neviem ci sa k blogovaniu este vratim, pretoze hoci ma to bavi, zabera to vela casu. Blog som pisala pre radost. Spoluprace ma nelakali a ani nelakaju. Zarabam a ak nejaky krem chcem tak si ho kupim. Osobne by mi vadilo odlozit oblubenu otvorenu kozmetiku niekam do zabudnutia kvoli tomu ze musim "testovat" nejake vyrobky zo "spoluprace". Pisanie mailov, komunikacia s firmou, dotahovanie sa s postovym kurierom chce tiez dalsi cas, ktory ja nie som ochotna venovat nejakemu kremu zadarmo. Ak vsak niekomu spoluprace vyhovuju neodsudujem ho. Je to jeho volba. Vadi mi vsak, ze niektore znacky uz vyskakuju odvsadial a ako uz niekto hore pisal je to kontraproduktivne. V poslednom case pocet spoluprac enormne narasta a niektore blogy naozaj pisu iba o vyrobkoch, ktore dostali od firiem. Ak niekto cita blog pravidelne, dokaze "podplatenu" recenziu rozoznat. Ja som na to obcas zvykla v komentaroch upozornit, ale vysla som z toho ako ta najhorsia co stale kritizuje :-) Ak vsak recenziu vygoogli nahodny citatel, nema sancu prist na to, ze ide o sponzorovany prispevok a vyrobok si na zaklade kladneho hodnotenia kupi. Dalsia vec, ktoru si mozno v blogosfere vsimnut je to, ze dnes bloguje takmer kazdy. Priblizne 80 % citatelov blogov su tiez len blogerky. Takze blogerky pisu pre blogerky.

    OdpovědětVymazat
  65. Souhlasím s tebou :-)

    Blog, který mám jsem si založila nedávno, je to asi 2 měsíce. Četla jsem mnoho blogů, jak mladších "náctiletých" blogerek tak i starších blogerek. Pamatuji se dřív blogy když začínaly, a četla jsem jim a záviděla starším holkám co se mohly malovat.. Já jsem se před mamkou objevila v makeupu ve svých 15 letech a to jsem měla tu nejlevnější kosmetiku co byla k dostání na trhu. Teď když vidím slečny 12 zmalované jako velikonoční vajíčka, tak se nestačím divit. Mnoho blogů co jsem si pročítala tak to byli mladé dívky co ukazovaly co nejdražší kosmetiku k sehnání a kosmetiku levnější odsuzovali, že by si to na sebe nikdy nedaly. Pro mě blogy vždy znamenaly, ukázat dalším dívkám to co sama objevíš. Například to, že levná kosmetika, může být kvalitní, ale že se o ní nemluví a nemá takovou reklamu jako kosmetika drahá, nepatří do našich kosmetických taštiček. Nevím jestli si mladá dívky, myslí, že když na ně produkty nečučí z každého blogu je to zlé. Je mi líto, že ne každý dokáže recenzi podat srdcem, ale napíše ji hned když otevře produkt. Bohužel, ale tak to chodí.. :( A jsem ráda, že se našel někdo kdo má otevřené nejem srdce pro nás čtenáře, ale dokáže na plnou pusinku, říct co si myslí. :-) Takových lidí jako jsi ty by mělo být více. Držím palce s tvým blogem sleduji ho celé 4 roky. Obdivuji tě, za to co jsi dokázala a jak z hlavou vztyčenou jdeš dál a dál.. :-)

    http://wormake.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se při výběru kosmetiky držím názoru, že nejlepší reklamou je sama dobrá zkušenost. Peníze u mně nehrají až takovou roli.
      MC.

      Vymazat
  66. Ahoj Peti , veľmi ťa obdivujem ako za tento článok tak aj za celú tvoju blogovú / vloggovú karíeru myslím si , že si jedna z najlepších yotuberiek na tejto scéne a jedna z najobjektívnejších. Nejdem menovať , ale pri vlogerkách ako mňa aj moje kamarátky často nahnevá to , že k nejakému sviatku dostanú drahé macbooky a iphony a to majú do 16 rokov. Áno v tejto dobe je to niečo ako nevyhnutnosť , ale prečo ? mám pocit , že tento celý trend nosenia make upu v 12 rokoch začali práve mladšie vlogerky , ktoré majú doma zbierku ako napr. moja mama nemala za celý svoj život.

    OdpovědětVymazat
  67. Péťo a přesně pro tohle jsi mou nejoblíbenější a jedinou opravdovou blogerkou.
    Komentáře nikdy nikam nikomu nepíšu, ale ty jsi stále svá, upřímná a věrná nám, čtenářům. Věřím tvým recenzím a vždy se na tebe ráda koukám. Jen tak dál, držím palce a nedej se. Každý rozumný člověk s tebou musí jedině souhlasit.
    Smekám klobouk za tvoji upřímnost a díky ti za to, že jsi taková, jaká jsi!

    OdpovědětVymazat
  68. Super upřímný článek, souhlasím s tebou!! Jojo všimla jsem si jak se teď blogování stalo hrozně populárním a kdo nebloguje, jak kdyby nežil.. už mi to občas taky leze pěkně krkem, ta faleš všude.. Dřív mi to přišlo takový spíš jako ženy ženám, že jsme se sdružovaly a radily si, teď už to jaksi ztratilo kouzlo:(
    Jinak pro mě jsi vždycky byla taková ta nejlepší blogerka. Byla jsi první česká youtuberka, kterou jsem začala sledovat:) Pamatuju si, když jsem začala sledovat Michelle Phan, dřív natáčela snad na mobil a já se na ni ráda dívala. (Dnes je známá po celé USA, má svou vlastní kosmetiku a dělá různý akce třeba i s Michelle Obama... jen trocha nostalgie:D) No a tam jsem vedle na liště uviděla tvoje video a strašně mě překvapilo, že natáčí i někdo z česka:D :))
    Doufám, že zůstaneš pořád svá!:)

    OdpovědětVymazat
  69. Hezky napsané, ale myslím, že ta situace se zlepší. Věřím na autoregulaci trhu. Ty blogerky, o kterých píšeš zjistí, že proto, aby blog za něco stál dlouhodobě je třeba na něm pracovat a ne jen obesílat firmy a psát fake recenze, takové blogy podle mě samy zaniknou. Zůstanou blogy, které mají autentický obsah, které jsou dělány s láskou a na kterých někdo fakt maká. Ať ti jde práce pěkně od ruky a hodně zdraví. Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě ta autoregulace patrně časem udělá svoje. Když mi dvacetkrát za sebou někdo ve videu doporučí regulérní shit (omlouvám se za to slovo, líp to říct nešlo), nemám důvod se k němu vracet. Zato když někdo má typ a ten typ se mi ve finále vyplatí, není problém, klidně se podívám dál a snad tam i najdu radu nebo další doporučení.

      Vymazat
  70. Dlouho jsem ti sem nepsala komentář, ale teď prostě musím. Je super, že si to napsala. V poslední době se mi zdá, že půlka holek, na které se dívám nemá videa o ničem a snaží se jen nalákat nějaké diváky, většinou malé děcka.
    Jsem ale ráda, že jsou tu stále lidi jako jsi ty, na které e dívám ráda a s chutí a podívám se mile ráda na každé nové video.

    OdpovědětVymazat
  71. Řadím se mezi starší (fuj :-D) čtenářky a sleduji dost blogů, ale upřímně jsem si až tak ničeho nevšimla (nebo jsem naivní). Nebo spíš doufám, že sleduji ty správné blogy. Uchopím tvůj článek z trošku jiné perspektivy. Už delší dobu přemýšlím nad tím, jestli rodiče některých youtuberek vůbec ví, co dělají jejich náctileté dcery. A pak by mě zajímalo, zda někdy v budoucnu budou tyto děti litovat toho, co všechno vyvěsily na net.

    Jsem moc ráda, že jsem na střední škole nemusela řešit nějaké extra líčení a že jsem měla nějaké dětství. Přijde mi, že kdo teď nemá v 15-ti (a bohužel i dříve) hodinky MK, kabelku LV, Ajfoun a make-up od MACU a nenatáčí na youtube, jako by nebyl. Proč chodit ve 12-ti letech zmalovaná jako klaun, proboha?!

    Ale oni i fanoušci na tom mají svůj podíl. Když kolikrát vidím, co všechno lajkují a pochvalně komentují, tak je mi ouzko. Přijde mi, že i kdyby kdejaká blogerka/youtuberka měla na hlavně h*vínko, tak to ty dvanáctileté holky pochválí a nakakají si na hlavu taky jenom, aby byly in. (viz konkrétně třeba včerejší zprasená fotka Lou pro Aussie, kde Lou nebyla Lou).

    Doufám, že mé oblíbenkyně zůstanou své a fajn :)

    OdpovědětVymazat
  72. Ahoj Peti...
    Ja som tak rada, že si zverejnila tento článok! Presne toto isté mi leží na srdci už strašne dlho! Tiež blogujem už štvrtý rok a za tie roky sa táto blogoscéna naozaj rozšírila, ale zároveň jej úroveň klesá dole vodou. Mám taký pocit, že každá druhá kočka, ktorú vonku stretnem má už založený blog. Dokonca mi veľa kamarátok hovorí citujem ,,tuším si založím blog aj ja, aby som dostávala zadarmo veci ". Už plno ponúk na spoluprácu odmietam, aj keď sa mi niektoré produkty pozdávajú, ale už naozaj nemám silu ani chuť robiť niečo, ako ty píšeš - zadarmo. Akurát dnes ma napadlo, že aké veľké reklamy robíme tým firmám..a my za to dostaneme zadarmo jeden produkt a oni na tej reklame zarábajú pekné stovky eur..nechcem byť chamtivá, ja som vďačná za tie spolupráce, ktoré mám, ale priznajme si, že v poslednej dobe beauty produkty podporujú viacej blogerky ako reklamy v nejakých lifestylových magazínoch. Kam sa človek pozrie je samá reklama, či už zapne Tv, net alebo časopisy...a najhoršie je to, že už aj tým mladým kočkám z tých beauty vlogov a blogov začalo úplne hrabať..zakladajú si blogy len kvôli produktom a vychvália do nebies hocičo, čo im zadarmo pošlú..neviem čo sa v poslednej dobe deje, ale súhlasím s tvojím článkom až do poslednej bodky.

    OdpovědětVymazat
  73. Péťo, do bubbletea se mi prosím nenavážej :D Piju ho už od začátku co je u nás a rozhodně to nemá nic společného s tím, jak je cool a že ho pije ve videích Teri Blitzen. :D Kupuji si ho za svoje peníze vydělané z doučování a rozhodně k tomu nezneužívám rodiče. Jen, abys všechny neházela do jednoho pytle. Ale to jen tak na úvod...

    Je mi necelých šestnáct, asi rok točím videa a nemám ani tisíc odběratelů... ale ty videa rozhodně netočím proto, že bych za to chtěla peníze.. hrozně mě to baví, strašně se v tom vyžívám, stejně tak je pro mne obrovským zážitkem blog, který mám asi tři roky, postuju tam svoje outfity, kosmetické recenze nebo videa.

    A v této pozici, kdy jsem nějakými spoluprácemi neovlivněná můžu hodnotit youtuberky a blogerky velmi dobrým způsobem - jsem vlastně jedna z nich, vím, jak těžké je blogovat a točit videa, ale zároveň jsem spíš divačka, protože kvůli malému počtu odběratelů do této komunity nezapadám - obdivuju určité typy, které si sami vydobyli místo na slunci - myslím, že mezi ně patříš třeba ty a musím říct, že obdivuju i Teri (a to fakt nejsem žádná její velká fanynka), protože, řekněme si upřímně, z nuly se dostala na vlogerku roku. A co mi hrozně leze na nervy jsou právě ty reklamy - všímej si, že všechny kamarádky Teri už mají hrozně moc odběratelů vlastně jen díky ní a spousta z nich video přidá jednou za měsíc a to proto, že musí udělat "recenzi" na věci které jim zdarma poslal čínský eshop. :'D takové věci mne opravdu dostávají. Samozřejmě jsou i takové, které do toho opravdu něco dávají, teď nemluvím nijak konkrétně a nechci nikoho urazit, ale doufám, že chápeš, co tím chci říct.

    Taky mi trochu vadí, když i starší (tím teda nemyslím tebe, ty s námi čtenáři právě komunikuješ suprově a upřímně) blogeři pod tou vlnou "slávy" zpychnou a s čtenáři prakticky nekomunikují, ignorují komentáře (chápu, že při velkém množství komentářů se to nedá zvládat) a celkově opravdu zapomínají, že tam kde jsou je dostali právě čtenáři, jak píšeš v článku...
    Tohle je můj pohled na věc... omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, ale tak třeba jsem trochu přispěla do diskuze. ;) Líbí se mi, že jsi s něčím takovým přišla.



    OdpovědětVymazat
  74. Ahoj Péťo, s manželem teď pojedeme do dalekých zemí kvůli jeho práci na dva roky, bude tam spoustu možností cestování, vzdělávání atd, a první co mě napadlo - budu dělat blog:-) jenže urcitě budu slyšet spoustu nesnášenlivých komentářů, jak se chlubím atd, přitom bych třeba jenom chtěla lidem přiblížit jinou kulturu. Tak zas nevím....sice to nebude placená reklama na kosmetiku, ale lidi si najdou zase něco jinýho:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako chlubení může člověk brát cokoliv - dekorativku, manžela cizince, možnost cestovat, hraní her, kupa dětí, každý týden filmová premiéra v kině - pokud má nasráno v hlavě, nic s tím nenaděláme. Mě osobně by to hodně zajímalo a vůbec celkově ráda čtu blogy, které jsou o cestování a cizině. Být na tvém místě tak do toho jdu a pokud se do tebe začně někdo navážet, tak to máš jedno, nemáš šanci na něj narazit a stejně by ti to ani do očí neřekl. Řešit tyhle lidi je zbytečné a demotivující, i když pravda, těžko říct zda bych to dokázala jen tak odignorovat. Prostě dělej co tě baví, určitě si to své čtenáře najde a třeba se obáváš zbytečně :)

      Vymazat
    2. natočím pár videí, napíšu pár článků a uvidíme:-) je fakt, že by to bylo z Dálného východu,a hodně lidí by to zajímat mohlo:-)

      Vymazat
  75. Ahoj, omlouvám se za anonym, ale nějak se v tom nevyznám, ještě jsem nikdy nic nekomentovala :) Tentokrát mám ale potřebu se vyjádřit. Sleduju tě dlouho, nevím jak dlouho, ale určitě nejdéle ze všech bloggerek (jsi mi sympatická - hlavně to, že jsme stejný ročník :)) Začala jsem před lety, když jsem zjistila, že se neumím ani pořádně namalovat (byla jsem v tomhle směru trochu opožděná) a tehdy tu opravdu moc lidí nebylo kromě tebe. To o čem tu píšeš, toho jsem si taky všimla. Nedělala bych si s tím ale hlavu. Jestli se někdo rozhodne zaprodat, jeho mínus. Časem se mu to vymstí. Pokud je někdo natolik vygumovaný, že běží okamžitě koupit, co mu kdo nakuká na videu, jeho blbost - jeho peníze. Pokud doma děti ječí, že nemají to, co jejich oblíbená bloggerka - chyba rodičů, že jim to nedokážou odepřít. Když jsem jako malá řvala, že chci barbínu, máma prostě řekla ne. Když jsem o pár let později fňukala, že jsem jediná, kdo ještě nemá mobil, máma druhý den přinesla ze sámošky papír s nabídkou brigády - a šla jsem si na něj vydělat. A rozhodně nemám pocit, že bych byla outsiderem. Naopak, myslím, že to bylo to nejlepší, co mi rodiče mohli dát. Myslím, že časem se "ovzduší" samo pročistí. Firmy přeci nemůžou do nekonečna posílat výrobky zadarmo. Časem jim samotným dojde, kdo je tu skutečná kvalita a rozumí tomu, o čem mluví a vyplatí se do něj "investovat". Jen je potřeba "překonat krizi". Vykašlala bych se na to. Nemá smysl bojovat s větrnými mlýny, ale na druhou stranu jsem hrozně ráda, že se o tom nebojíš psát. Klobouk dolů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Pokud je někdo natolik vygumovaný, že běží okamžitě koupit, co mu kdo nakuká na videu, jeho blbost" :D :D :D Pobavilas :D Ale máš pravdu, ne že ne :D

      Vymazat
  76. Ahoj Peťka. Tak som si prečítala,a dala ti ta pravdu. Ja nesledujem nikoho iného. Kukla som aj nejaké iné ale,ja neviem to bolo skôr vychvaľovanie,čo všetko dostala,a hlavne tak drahé veci. No proste nemohla som to ani dopozerať. Ja na to proste nemám,lebo som 40-ročná dôchodkyňa,onkopacient,a všeličo iné. A ty ukazuješ veci dostupné pre každého. A to mi príde sympatické,a to hovorí o tebe,si skromná,milá,a určite ochotná pomôcť. Ty a tvoje videá,mi pomáhajú pri mojich bolestiach. Začalo ma baviť sa pekne nalíčiť,a to je pre mňa terapia. A za to ti patrí veľké ĎAKUJEM. Ľahšie sa mi znášajú moje choroby. Spätne pozerám tvoje staré videá.
    A hlavne nebuď smutná. Viem ako to je keď na teba niekto útočí. Ty to robíš z láskou a vidím že ťa to napĺňa a baví. Si profík,to sa ti nemôže odobrať. A veľa tých akože ,, blogeriek" , hrajú divadlo,sú afektované,až mi bolo zle....a to som kukla len dve!
    Si určite citlivé žieňa,a tak mi je to ľúto že máš z toho zlý pocit. Lebo ty nehráš....ty do toho dávaš dušu. Sú ľudia čo idú cez mŕtvoly. A dokážu ti ťahať medové motúzy popod nos,a len čo sa otočí podráža nohy.
    A pre svoju sledovanosť si nechá aj do kolena zavŕtať.
    Myslím na teba,a prajem ti veľa síl,a buď tu pre nás. Posielam ti veľa energie a objatie na diaľku...Drž sa.
    :-) :-* :-)

    OdpovědětVymazat
  77. nedávno mě dost pobavil tenhle článek u Báry z Voguehaus http://www.voguehaus.com/2015/03/a-day-of-fashion-week.html .. ta reklama je tak strašně nenápadná, až je to smutný:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne či už Voguehaus alebo Francebaby, samá reklama

      Vymazat
    2. Já reklamy blokuju a snad za trest mi stránky s nejvlezlejší reklamou občas zasekají prohlížeč, a blog na který odkazuješ je asi reklamou prolezlý (patrně otřepaná reklama, známá reklama se mi nenačítá), protože jsem musela minutu čekat na uvolněný posuvník. Jinak mám celkem svižný prohlížeč.
      Nikdy jsem přehlídky nevyhledávala, svůj styl spíš utvářím podle citu a občas podle inspirace. Tady jsem třeba pochytila pár inspirací, například jsem si vyhrála s linkami z tutoriálu na líčení modern punk a nosívám i to líčení rtů, jen mému typu více sluší střední až tmavší odstíny rtěnek (pořád je vidět, že jsem přirozeně trochu tmavší), můžu si dovolit i některé nezvyklé barvy.

      Vymazat
  78. Ahoj Peti, musím říct, že právě ty jsi byla úplně první blogerka, kterou jsem začala aktivně sledovat a od té doby jsem objevila půvabný blogo svět. Hrozně moc s tebou souhlasím, protože já jsem si toho taky všimla a myslím, že si toho musel všimnout každý, kdo se alespoň trochu s pravidelností zajímá o blogy. Sledovala jsem řadu blogerek, ale poslední dobou jsem z toho tak zklamaná a znechucená, že krom pár blogo a YT stálých favoritů jsem řadu blogerek úplně "odstřelila". Moc bych si přála, aby tady ten tvůj článek otevřel lidem oči a něco se změnilo, protože tohle je hodně smutné! Jako ať se na mě nikdo nezlobí, ale videa typu "Nákupy" by měly být o tom, co si daná blogerka sama koupila a ne že se z toho vlastně vyklube video s hromadou produktů, které obdržela zdarma. Nebylo by na tom nic špatného, kdyby to nebylo ve většině videí a hlavně kdyby nebylo tak evidentní, že daný rádoby "objektivní" názor není jedna velká lež. A docela mě pobavilo, že jedna z těchto slečen se už tady vyjádřila, jak s tebou souhlasí a jak sama proti tomu bojuje a přitom ona sama je přesně ta, co točí videa z 90% jen o výrobcích, které zdarma obdržela a aby to nebylo tak nápadné, tak jednou to nazveme Nákupy, jednou The News ... jak asi objektivní je názor takové blogerky, když sama si kupuje minimum z toho, co ukazuje?! A čeho jsem si všimla i dejme tomu u těch slušných blogerek, tak je to, že když hodnotí produkt značky, kterou mají obecně rády, tak produkt který se jim nelíbí ohodnotí .. "No to není vůbec špatné" a dál se to nerozmazává, přitom evidentně daný produkt nevyhovoval, ale zkritizovat ho na plnou pusu, to si nedovolí. No každopádně doufám, že se po tomto článku čtenáři vzpamatují a přestanou podobné blogerky podporovat.
    Děkuji ti moc Peti, že jsi měla tu odvahu a napsala takový článek. Zůstaň i nadále svá, protože takovou tě máme rádi :-* Iva

    OdpovědětVymazat
  79. Vážím si tě, Petro, za upřímnost. Asi tímto článkem nějaké kosmetické společnosti a blogerky naštveš. Už dlouho nesleduji OrdinaryLife (od té doby, co je pod každým článkem miniaturním písmem napsáno "Děkuji za poskytnutí produktu bla bla bla".) To mi stačí. Jsem na vážkách u Getthelouk, její chlubení se věcmi mi začíná lézt na nervy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuji, ano,mas pravdu, pocitam s tim, ze se to muze stat,ale uz me to vsechno uzira nejakou dobu a nejsem schopna to skousnout a mlcet. Jinak co se tyce Rendy, tak to je podle me prave jedna z tech poctivych, ktera rekne svuj nazor bez ohledu na to zda to dostala nebo ne. A paradoxne tim, ze to tam napise, ze vec dostala, je znevyhodnena vuci ostatnim, ktere delaji, ze si to koupily. Ja myslim, ze problem neni ve veci zdarma, nakonec pokud by si blogerka mela uplne vse koupit a kazdy den pridat recenzi, brzy by prisla na buben a blogovani by se opravdu stalo jen vysadou tech majetnejsich. Problem je podle me v tom udrzet si tu objektivitu.

      Vymazat
    2. Musím souhlasit s Anonymem. Rendy jsem taky přestala sledovat. Neříkám, že by nepsala svůj názor, ale vzhledem k tomu, že to byl samý M.A.C, Clarins, Lancome, Benefit a podobně, které ona dostává, tak se to dostalo mimo záběr věcí, které bych si jako studentka mohla dovolit. Podobně mě přestává bavit taky Mia z Kissbooku, která je teď velkou kamarádkou s Teri..

      Vymazat
  80. Článek jsem si pozorně přečetla... nemůžu napsat, že není dobrý, ale jako neblogerka a pouhá čtenářka (36 let) musím napsat, že toho říká málo - ano, už nějakou domu vím, že je v blogosféře "něco špatně" a že jako neblogerka nemůžu ani tušit, co všechno... Obávám se ale, že tohle obecné hudrování není v ničem přínosné. Poznám, že mi některá blogerka sedí a některá prostě ne - ale ze zvědavosti a pro srovnání sleduji i některé, které mi nesedí - právě abych viděla ten kontrast... Když je to možné, všímám si, které produkty blogerka zakoupila a které dostala... Taky už dávno vím, že "nesmím věřit všemu, co vidím v televizi"... Myslím si, že pro nás čtenáře je těžké vidět to, co vidí blogerky, když tzv. vědí, co se děje za scénou a zároveň je pro blogerky těžké, vidět to očima běžných čtenářek nebo divaček, které o zákulisí nic nevědí... sledování YT i blogů beru jako formu zábavy, možná koníčka - určitě taky relax... a přiznávám, že i já mám někdy pocit, že ten či onen produkt, prostě musim mít :) Co mi vadí je náhlé se zjevování některého produktu naráz v téměř všech příspěvcích a spíš mě to odradí než naláká ke koupi... hodinky, čínské e-shopy... jak slyším Primark, naskakují mi pupínky... v Londýně jsem prodejnu navštívila ještě než jsem tušila o co jde a byla jsem z toho v šoku - ty obří tašky plné hadrů, které si dámy ani nezkouší - ani netuší, jestli jim padnou... z mého pohledu hadry, ale je to levné, je toho hodně a všichni o tom mluví...no a teď to máme v Drážďanech, takže všichni honem tam a nakoupíme toho hromadu! Z některým slečen mám pocit, že jejich rodiče mají tiskárnu na prašule :) Holka ještě nešáhla na práci, ale každý měsíc musí ukázat, co všechno si koupila... Jéžiš a to jsem si myslela, že mám ta videa ráda - vlastně mám, ale jak která... Ovšem občas kouknu i na nějaké odstrašující - abych viděla ten rozdíl, mezi inteligentním a přínosným příspěvkem a brakem, který nemá ani hlavu ani patu... Za sebe se nestydím napsat - že mám moc ráda a plně věřím ILoveMakeUp, věkem i stylem mi sedí PetraLovelyHair, sledovala jsem LU - někdy možná trochu se smíšenými pocity (je tak otevřená a zároveň tajemná, že fakt nevim... I když díky Fasádě jsem se k blogům a YT dostala, takže jsem jí vděčná). Sleduju GetTheLouk i když mi není vyloženě sympatická - šikovná určitě je a s věkem možná vyzraje... Mám ráda zábavnou Flabgee. Sleduji i Olga LifeStyle i když ne se vším souhlasím a ještě některé další...Myslím si, že všechno chce svůj čas - rychlokvašené blogerky odpadnou, my diváci snad zvládneme oddělit zrno od plev a silné jádro zůstane! Tak dobrou noc... jako obvykle kouknu do svých odběrů a vyberu si nějaké hezké video místo večerníčku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě na LU z Fasády je podle mě vidět ta pomíjivost, sice se velmi dojemně loučila, ale sejde z očí, sejde z mysli

      Vymazat
    2. Fasádu znám už nazpaměť. Občas se tam dá pochytit inspirace, když se na to podívám kriticky, tak hned vidím, co rozhodně ne a co zkusit, díky jednomu dílu hned z první řady jsem třeba objevila perfektní krémový stíny a osvědčily se mi. Nechápu ty hatery pod videama v první řadě, proč proboha? První dojem přece na rozhodnutí jestli tuhle věc ano nebo ne stačí.
      Na druhé straně LU také není špatná, po prvním díle s ní asi haterům došla inspirace a je dobře, že jim vzala vítr z plachet. Z některých jejích recenzí by si ty brandové blogerky měly vzít příklad a pochopit, že i levné je dobré. Dala mi typ na dobrou voděodolnou řasenku a naopak mi vyjasnila, že za BB krém je leckdy lepší si trochu připlatit a rozdíl je poznat na první pohled.
      MC.

      Vymazat
  81. Já sice nebloguju, ale z pohledu čtenáře a diváka jsem si to všimla taky. Řekla bych, že celý tenhle blogerský boom už dosáhl svůj vrchol a musí se s tím začít něco dělat. Pevně veřím, že mnoho firem upraví svoji politiku a přestane podporovat tychle děti, ktoré kývnou na každou propagaci. Obávám sa totiž, aby to nezašlo tak daleko, že poctivé blogerky jako jsi ty, toho jednoho dne už budou mít plné zuby a skončí.
    Opravdu se až sama divím, kam až to zašlo...pamatujete si ty časy, kdy jste si chtěli koupit nový šampon, a google vám vyhodil max. tři články, které byli napsané tak, že jste hned věděli, jestli to za koupu stojí nebo ne? Dneska když hledáte info o novém produktu, najdete články do aleluja a všude se píše, jaký zázrak to je... je to šíleství, doslova.
    Ale co mě opravdu zarazilo (a znechutilo) je to, že se ti někteří posmívají za levné oblečení nebo kosmetiku. Vždyť každý, kdo z času na čas zabrouzdá tou drogerií a používá ty výrobky denně dobře ví, že časy, kdy jsme z make upu měli vyrážky a rtěnky byly jen třpitivé nebo perleťové jsou dávno pryč. Já tvůj blog čtu ráda právě proto, že si přrozená, upřímná a je poznat, že jsi jedna z nás a tak víme, že jakákoliv spolupráce nebo banner na tvé stránce je výsledek tvého snažení a stylu a ne toho, že by ses někomu doprosovala...
    Je velká škoda, že to zašlo až tak daleko...pevně doufám, že sa ozve i více blogerek a firmy budou také reagovat. Blogerská scéna je v strašném stavu a když to takhle půjde dál, nic dobré z toho nekouká...

    Tobě Péťo ale přeju jen to dobrý, abys měla pořád sílu pokračovat v tom co děláš a jak to děláš. Hloupých lidí je bohužel víc než těch chytrích a tak se vždy najde nějaká ta kritika nebo hloupý komentář, ale nezapomeň, že máš obrovskou základnu věrních čtenářek a diváček, které tě rády podrží.
    Hodně štěstí přeji a pevné nervy!
    Katka

    OdpovědětVymazat
  82. Ahoj Peti, mám nesmírou radost, že jsi svá a vyjádříš pravdu, své pocity a dokážeš je taktně nadnést, aby to člověka neurazilo, ale probudilo :) jsi úžasná bytost, ale Ty se tím trápit nemusíš, svět je takový, vše se děje, protože to tak má být, i to, co se zdá být špatné, nás nutí, abychom byly těmi správnými osobami :) a jsem nesmírně šťastná za to, že lidi při Tobě stojí, protože po přečtení článku jsem se modlila, aby se tady nestrhla lavina kritiky na tvoji osobu a vidím, že 98% lidí je pozitivních a podporují tvůj blog, což je další úspěch, wau, děkuji!!! Svět se mění k lepšímu. Jsem za Vás vděčná všechny a nechte svoji dušičku, aby kvetla a byla svobodná, nedovolte, aby váš svět ovládly negativní bytosti :) přeji krásný den a Peti, Tobě ať se daří jako vždy!!! S láskou a úctou, Terka :)

    OdpovědětVymazat
  83. A v tu chvíli se svět přestal točit...Omlouvám se, ale v tomto článku nevidím žádný hlubší smysl. Jsou to z mého pohledu jen líbivě (neříkám, že ne upřímně) seskládaná slůvka tak, aby článek vypadal jako úvaha s hlubokým významem. Poselství nula.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marně hledám poselství v těchto poskládaných slovech :), mně Péti článek smysl i podnět k zamyšlení dává.

      Vymazat
    2. Podle mě to Petra sepsala dobře, aniž by někoho jmenovitě hanila. Smysl to určitě dává.

      Vymazat
  84. Milá Péťo!Děkuju za tenhle úžasný článek.Sledovala jsem dříve také více blogů a měla je v oblíbených,ale postupem času jsem promazávala a promazávala,protože poslouchat cca 14-leté holky,které vychvalují buď kosmetiku,kterou dostali od firem anebo naopak od movitých rodičů,mě prostě nebavilo.Jsou to ještě děti....co tedy potřebují na pleť a obličej za kosmetiku?Když jsem byla v jejich věku,tak jak píšeš,hráli jsme odpoledne vybíjenou a skákaly gumu a necouraly s iphonem v ruce a Air Maxech na nohou někde po nákupních centrech,na kafíčko do Starbucksu a oběd do "Mekáče".A kosmetika?Nanejvýš natřít Niveou a bylo hotovo.K tomu maximálně řasenku od Miss Sporty.Dnes holky vypadají ve 14 o 10 let starší,řeší značky kosmetiky jako Bioderma,Vichy,Nuxe,Urban Decay,Nars,Too Faced atd.atd.Já sama jsem o malinko starší než ty,kosmetiku miluju a ráda ji nakupuji.A myslím,že z ní mám určitě větší radost než dcerky bohatých rodičů,které si v Sephoře či Douglasu háží do košíčků řasenky za 700,-Kč nebo rtěnky za 600,-Kč a ohrnují nos nad pudrem od Dermacolu za stovku.Nebo rádoby blogerky,které si ochotně pokud to dostanou zadarmo,napatlají na obličej jeden týden krém na problematickou pokožku a druhý už zvesela vychvalují nějaký výživný na pokožku suchou.Zcela upřímně tady napíšu,že mám 5 nejoblíbenějších blogerek,kterým doufám můžu věřit a to jsou - ILoveMakeUp,Petralovelyhair,Škodulka,Ordinary Life a Getthelouk.Holky,zůstaňte takové jaké jste,dělejte upřímné a poctivé recenze a děkuju tak za rady a tipy k nákupům té správné kosmetiky.Věřím Vám :-) Lenka
    P.S. A Peti posílám poděkování za úžasné štětce a stříbrnou tužku Milani,které mi tento týden bleskurychle po mé objednávce přišly ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zkušenosti tak třináct let zpátky, pokud jde o nejkupovanější značky kosmetiky. Z Londýna jsem si vozila věci od zahraničních značek, ale ne od těch drahých a spíš ty, u kterých jsem chtěla kvalitu. Jinak pudr Dermacol, krém na akné mi poradila lékárnice za osmdesát korun a fungoval, v horších obdobích Aknecolor na takový ty hrboly (poradila jsem si i s výběrem ze dvou odstínů) nebo Dermacol Cover (v pohodě, jenom sem tam něco, je to tak jistější) a když byly i ty nejsvětlejší odstíny tmavý, vyřešilo se to smícháním s trochou bílé báze.
      Za nás ještě holky vyjma mých marfušovských tváří než jsem se to naučila snad ani nechodily zmalované. Když vidím holky stejného věku jako já tehdy (12 až 13 let) dneska, dělá se mi zle. Platinová blond nebo naopak chemická havraní čerň, vytrhané obočí domalované do černé tenké čárečky, neumí to černé linky a stejně to tu černou tužku musí mít, mrtvolné rty a ideálně ještě vysolárkovaná. A tváří se, že tepláky Nike, šusťákovka Adidas a falešná Vuittonka jsou top módy.
      Sama jsem ve věku těch holek šla proti proudu i vkusem (vládla hoperská móda, mně se líbila klasika, pouze kvůli bicím jsem se někdy uvolila k plážovým šortkám nebo lezeckému spodku - pohodlnější sezení na bubny), i hudbou (alterna proti eurodance), frčel aerobik, věnovala jsem se lezení a sebeobraně (taky to rozhýbe a protáhne, ale tehdy to dělal málokdo), bylo módní smažit se na koupácích, mně se holky u vody smály, že jsem ředitelka vápenky a ještě si to pěstuju (potrefená husa v té své hrabárně v kabelce ještě ráda zalovila, úžeh jak blázen), a prostě tak.
      Jinak musím poděkovat za typ na levné a dobré stíny z běžné sítě, půjčila mi je jednou kamarádka a s vhodnou bází fakt fungují (mastná horní víčka mi dělají problém).
      MC.

      Vymazat
  85. Po přečtení téměř všech komentů mi došlo, že jsem tady snad jediná, která nemá svůj blog :) (ano trošku nadsázka, ale když to prolítnete, je to samý komentář od blogerek...)

    OdpovědětVymazat
  86. Musím říct, že Tvůj článek určitě spousty Tvých kolegyň naštve, ale to, že se podělíš o to, co Tě tíží právě se svými čtenáři, je moc fajn. Sleduji blogy všech možných témat, ale fashion blogů jen pár, jelikož mi vadí právě to, co jsi napsala. Na Tvém blogu mě baví, že je osobní, ale přitom nikdy na nikoho neútočíš, nikoho nezraňuješ, nepomlouváš, pokud máš nějaké výhrady, sdělíš to taktně. Tvůj blog má punc úrovně, který mi na mnoha jiných fashion blozích schází. Je mi sympatické, že recenzuješ a používáš věci, které jsou běžně dostupné, že nešílíš ze značek a že se sem tam podělíš i o něco ze svého soukromí. Jsme stejně staré a líbí se mi Tvoje hravost a všechen ten osobní vklad, který do blogu investuješ. Umím si představit, že to stojí spoustu času a trpělivosti. Sama jsem si začala psát blog asi před rokem a půl, jako takový malý terapeutický počin, o kulturních akcích a o tom, jak se učím péct a jak si znovu od začátku buduju život. Takže Ti přeji i nadále hodně sil a sama za sebe Ti mohu říct, že mám z Tvého úspěchu radost a opravdu Ti to moc přeju.

    OdpovědětVymazat
  87. Péťo já tě začala sledovat právě, když jsi začínala... Brouzdala jsem po internetu a jelikož mě hrozně zajímala a zajímá kosmetika, hledala jsem články na blozích apod., pak jsem si řekla proč nezkusit zadat něco o kosmetice i na youtube a tak jsem našla tebe. Taky je mi docela líto, kam to všechno došlo. Když někdy vidím ty mladé holčiny, kterým je sotva 13 co hlásají jaký si koupily nový make-up a řasenku, je mi z toho až špatně. Bohužel jak píšeš v článku, bloggerský svět se zkrátka rozrostl , je to momentálně velice cool natáčet videa a bohužel je jen malá hrstka z Vás co říkají pravdu o produktech... Už mě také štvou neustále nákupy z Čínských obchodů, kdy si jedna dívka- nebudu jmenovat objednává haldu věcí zadarmo, už na videu jde vidět, že je ta kvalita šílená, ale ona si objedná znovu, jen proto že to má zdarma. Já nevím, jsem ráda, že ty jsi jiná, mám Tě opravdu moc ráda a doufám, že na youtube scéně budeš ještě hooooodně dlouho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A presne z tohoto duvodu jsme rekla stop spolupraci s cinskymi eshopy, je mi jasne, ze uz vas to musi otravovat. Dekuju moc!

      Vymazat
  88. Peťo, hlavně nechci slyšet, že se na to budeš chtít vysrat, ..... pardon. Já patřím k těm, kterým jsi moc pomohla a dala plno tipů a rad. My bychom ti měly dodávat sílu, nenech se rozladit nějakejma závistivcema, který dovedou bejt fakt strašný.
    Líbí se mi, že nejdeš pro sprostý slovo daleko, jakou mám radost, že nejsem sama, ani nevíš jak moc jsem "kurva" nadšená.
    Manžel tě sleduje se mnou. Jak slyší "Ahoj, vítám vás u dalšího videa" už u mě sedí a sleduje barvičky a co říkáš, už je takový amatérský profík. Je modelář a miluje když jsou ve videích štětce, štětečky a laky na nehty. Připomíná mu to jeho koníček a dost často mi říká, tenhle ještě nemáš, proč ho ještě nemáš...
    Mám tě moc ráda Petro a život bez tvého blogu si už nedokážu, ani nechci představit.
    Lenka 40

    OdpovědětVymazat
  89. Peti, vždy som ťa obdivovala. Mala som pocit, že si obyčajné dievča (žena), ktorej sa podarilo vďaka práci a snahe vyšvihnúť, veľmi sa mi to páčilo (a páči) a mám pocit, že tak by to malo byť. Vo veľa veciach si ma inšpirovala a inšpiruješ ma dodnes. Toto ale nie je dôvod, prečo ti teraz napíšem, že s tebou súhlasím. Po prvé, veľmi sa mi páči spôsob, akým si sa k tejto téme vyjadrila. A po druhé, sama blogujem, nemám tisíce čitateľov a komentárov, no už som si stihla zažiť aké to je, keď firma zruší spoluprácu, pretože sa jej nepáči jedna recenzia na ich novinku a ani to nie je schopná slušne oznámiť. Tiež som si zažila pocit, keď som dostala na otestovanie celkom drahý produkt, s ktorým som bola úprimne spokojná, no recenziu som písala s malou dušičkou, aby si čitatelia nemysleli, že je neúprimná a pozitívna len preto, že je sponzorovaná, kvôli tomu, že sa to tak v dnešnej dobe deje bežne.
    Blog mám necelé dva roky, no i tak som si stihla všimnúť zmeny, o ktorých píšeš. A tiež to, že dnes patrí uznanie tým, ktorí majú to lukratívne "povolanie dcéra/povolanie syn", prípadne sú ich dvornými pätolízačmi a vo veľmi, veľmi málo prípadoch tým, ktorí si to naozaj zaslúžia ako istú odmenu za čas a námahu, ktorú venujú svojim blogom či kanálom na YT.

    OdpovědětVymazat
  90. Čekala jsem kdo první v českém blogerském rybníčku otevře pandořinu skříňku a vyjádří se k tak kontroverznimu tématu. Tleskam za zpracování a krásné vyjádření. Ze je to trefa do černého neni třeba zmiňovat. Jmenovat je zbytečné, každy si názor udělá sám. Přečetla jsem si i komentáře, překvapilo me jak málo ,,hejtů" se objevilo. Osobně si myslím ze ovlivněné jste tím všechny, jen na někom je to vidět víc, na někom méně. Například Shopaholic Nicol me zaráží čím dál tím víc. Připadne mi ze spolupracuje naprosto s každy to jen jde. Pouze můj názor. Přišlo by mi fér, aby blogerku řekla ze produkt dostala a spolupracuje s tím a tím a potom at si každy udělá názor a vydělané peníze utratí dle svého uvážení. Ze Péťa píchla do vosího hnízda je jasné. Ale potom me zaráží akce jako utubering. Proč to vsechno? Taky se ho ucastnis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se tyce utuberingu, kdyz mi poprve rekli plan, byla jsem nadsena, program zni skvele, hudebni hoste, festival, mnoho veci pro navstevniky atd. Podle me ta myslenka je skvela a kluci maji mou duveru, ze bude dobra i organizace, protoze s tim maji mnohaletou zkusenost a delaji akce na urovni. Navic se mi libi, ze rodice mohou jit zdarma. Ja sama bych chtela pro vas ve sve zone spoustu veci,abyste si to fakt uzili, tak doufam, ze vse vyjde podle toho, jak to bylo puvodne predlozeno. Sama nejsem priznivcem podobnych akci, kdy se plati za to, ze se s youtuberem vyfotis, to mi prijde ujete,ale tohle proste vypada uplne jinak, tak doufam, ze se nespalim a ze za tu vstupenku dostanete to, co mi bylo receno ;).

      Vymazat
    2. Mě popravdě už to slovo utubering leze na nervy, Petru moc ráda sleduju, ale tohle půjde mimo mě.

      Jana

      Vymazat
    3. Teri Blitzen, Shopaholic Nicol, Třešničková.. asi ty si pod tímhle článkem vybavuju.

      Vymazat
  91. Draha Peto, je videt ze vis o cem mluvis a ze mas hodne zkusenosti a se spousty nazory ( dobre vetsinou ) musim jen souhlasit. Neni nic lepsiho nez zazitky, rodina a tak. Kosmetika, hadriky atp uz je jen to navic co v zivote mame. Posilam velky pozdrav do ceska, a zustan takova jaka jsi !

    PS: Pokud by jsi planovala cestu do Danska, dej vedet :)

    LENNY MALI .com

    OdpovědětVymazat
  92. Abych pravdu řekla, tak sleduju jen tebe, Lou (GTL) a Lucii (od Holanďana :))) a pevně doufám, že ani jedna z nich to není, to by byla docela rána, na druhou stranu je to čistě jejich věc a mě nezbývá než to překousnout, protože jsou to holky obě milé, sympatické a prostě mi sednou. Bylo a bude to tu vždy, ať už v beauty odvětví, tak v herním, čistě vlogovacím, knižním, kdekoliv. Proti penězům za reklamu nic nemám, člověk si může přivydělávat jak chce a když je to navíc činností, která baví a je koníčkem, tak o to líp a přeju mu/jí to, i když já na něco takového asi nemám charakter a vůbec bych z toho neměla radost, kdyby mi někdo cpal peníze (jo, holt mám problém přijímat dary). Co mě však velice štve jsou recenze lživé, zaujaté, oblbující.. navíc společnosti vždy nejednají ve vší slušnosti, od podlézavých přes protivné až po ty vyhrožující. No radost pohledět. Chci jen napsat, že u tebe je mi Peťo jasné jak to je, jsi upřímná a jsi jaká jsi a nechápu jak si někdo může myslet, že by to mohlo být úplně jinak. Děláš to evidentně pro nás. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  93. Chm, já to říkám pořád, že ty jsi super baba se super názorama a mozkem a srdcem na správném místě :) Já naštěstí blogy protkané reklamou nesleduju, vyřadila jsem je a je mi fajn. Samozřejmě vím, že takových je spousta a spousta holek si řekne, že si taky založí blog, jen aby dostávaly věci zadarmo... Ale to záleží na čtenáři, jestli myslí racionálně nebo ne. Jak píšeš o těch dětech, to je fakt děs. Já byla vychovaná tak, že jsem málokdy dostala to, co jsem chtěla, jak už tady bylo zmíněno, od 15 jsem měla nějakou brigádu a na to, co jsem chtěla, jsem si vydělávala sama. Ono totiž sice platí to, že rodič upřednostní dítě, ale když to prostě nejde, tak nejde a starej se sám o sebe. Jsem ráda, že mě tak vychovali, aspon si všeho vážím a vidím věci racionálně. Ta dnešní výchova, to je hrozné, děcka si všechno vyřvou, hrát si venku s čímkoliv už snad neexistuje. Když vidím malého od sestřenky, je mu 5 a dávají mu mobil na hraní, atd... Achjo.
    Zbývá jen doufat, že my "poctivky" se vyskytujeme ještě v hojném počtu a že si toho lidi začnou víc cenit a nedovolí úplatným blogerkám rozvíjet se.

    OdpovědětVymazat
  94. Peťo, souhlasím se vším. Proto se už moc na blogovou sféru nezaměřuji a vlastně čtu jen pár blogerek, za které bych dala ruku do ohně. V jediném s tebou ale nesouhlasím, nejsi první, kdo toto téma načíná. Už jsem se s ním na pár blozích dřív setkala a vím, že se kolem toho také strhla vlna diskuze. Ale určitě už na toto téma poukázalo pár holek před tebou. Nevzpomenu si kdo, musela bych pořádně zapátrat. Ale je to smutné. No nic s tím nenaděláme. Já už v recenzích věřím jen pár dušičkám, jejichž názor si ráda vyslechnu a dál blogy nečtu.

    OdpovědětVymazat
  95. Nezbývá nic než souhlasit. Krásně napsáno. Přečetla jsem jedním dechem.
    Já tvůj blog nesleduji pravidelně, ale jako spotřebiteli je mi milejší a bližší takovýto přístup.

    Nedávno jsem si chtěla koupit fén, hledala jsem tedy recenze na internetu a ejhle dvěma bloggerkám se ve velmi podobný den rozbil jejich starý fén a koupily si stejný, senzační prostě must have fén. A tohle mi přesně vadí = není to osobní zkušenost je to reklama.

    OdpovědětVymazat
  96. Mě mrzí to, že třeba z jednoho mého kdysi oblíbeného blogu se stalo zaprodaným místem. Každý druhý, někdy ani to ne, článek je na produkt od PR k recenzi a liší se zcela od toho, co blogerka recenzuje, že si koupila.. Takhle: používá jiné produkty, než recenzuje. Miluje prafumerkové zboží a používá ho, ale častokrát recenzuje levné, drogérkové, které by si sama asi ani nekoupila. Proč? Proč tedy nepřijímá jen nabídky od značek, které preferuje a ráda používá? :(

    OdpovědětVymazat
  97. Presne tak, proto uz nesleduji Lucii Shoesmaniac ktera po trech tydnech uzivani tablet na vlasy vidi ze ji zhoustly!!! A ji podobne... Pritom zacatky byly fajn..Je to des... K tobe se vracim stale. Diky ze jsi porad stejna a i kdyz mi spousta veci nesedi ( produkty, jejich barvy..) stale ti VERIM... Kdyz napises ok, je to ok ... Vydrz!!! Ver- ono se to zase protridi, rychlokvasky skonci, prijdou druhe, dinosauri zustanou 😄

    OdpovědětVymazat
  98. Já to nejvíc poznávám, když hledám recenzi na nějaký konkrétní produkt, který si chci koupit. Porovnávám, co o něm píší mé oblíbené (a prověřené) blogerky a pak taky prohlížím ostatní recenze, které vyskočí ve vyhledávači. Často se setkávám s tím, že to, co "moje" blogerky prohlásily za "nic moc", bývá na těch ostatních blozích vychvalováno (a podle fotek většinou autorce sotva táhne na 15).
    Jinak mám ty své oblíbenkyně a musím uznat, že jsem se ještě vyloženě s žádným produktem, který doporučily vyloženě nespálila. Naopak většinou jsem nadšená, nebo minimálně spokojená.
    Tobě držím palce, nenechej se odradit, buď taková jako dosud a své věrné čtenáře určitě neztratíš :).

    OdpovědětVymazat
  99. Konečně to někdo řekl na plnou pusu!:)Tvůj blog už čtu pravidelně cca 2 roky. Postupem času jsem našla i jiné blogerky, které mne zaujaly a začala jsem je pravidelně sledovat. Co se ale děje poslední dobou je vážně znechucující. Jako je v jedné době IN sbírat céčka, v jiné mít blog a blogovat. Udělat "lacinou" reklamu na svém instagramu, vychválit daný produkt na blogu do nebes a kapesné na další měsíc je zajištěno. Péťo, Tvé úspěchy něco dokazují. Drž se!My stará banda jsme s Tebou.

    OdpovědětVymazat
  100. Někdy mám pocit, že se hodně řešíš . Ze ne každá negativní odpověď je od blogerky, která ti závidí. Všimla jsem si toho u tebe už hodněkrát; ( myslím si , že ne každý kdo nesouhlasí je néjaka Tvá kolegyně co te šmíruje, aby ti dala komentář. Jiné blogerky to nedělají nebo asi jsou někde jinde. Každopádně mluvit o výchově dětí je fajn, ale od stolu umim bejt chytra taky jak by se mělo a nemělo. Proto si myslím že ti moc nenáleží to soudit ti výchovu nebo přístup protože v tomto směru nevíš zcela nic. Omlouvám se za kritiku. Jinak jsou videa ktere jsou fajn, a i tě odebírám.

    OdpovědětVymazat
  101. Skvělý článek a souhlasím s tebou!

    OdpovědětVymazat
  102. Ahoj Péťo, v poslední době jsem přemýšlela nad tím stejným. Začala jsem blogovat v záři 2010, takže to byly ještě časy, kdy to holky dělaly proto, že je to prostě baví. Blog dělám pořád proto, že je to moje vášeň, ale mám samozřejmě radost za každou příležitost, která blog posune dál, viz. spolupráce s různými kosmetickými značkami, jejichž produkty si tak jako tak kupuju nebo chci kupovat, ale protože jsem studentka, peněženka by tolik novinek nezvládla.. Takhle jsem ráda, že můžu vyzkoušet nové věci a se čtenářkama názory sdílet. Pozvánku na beauty akci beru jako takovou odměnu za to, že blog dělám, jinou odměnu ani nemám. I když za to nedostávám peníze, už 5 let bloguju. Pak ale vidím ty holky, které vlastně spadnou hned toho boomu, že blog je dnes byznys a vlastně neví, co vlastně blogování ve své podstatě je a že to má být hlavně radost. :)
    A upřímně, nesleduji moc blogerky - celebrity, hlavně ehm jeden takový blog, který je pro mě reklama od prvního do posledního písmena, o kterých jsem slyšela, že giveaway využívají k obdarovávání svým známých a jde jim jen o to, aby je všude vyfotili a ony někdy byly vidět... To není blogování, to je prostě stránka plná reklam.
    Díky za super článek, ale bojím se, že ty, proti kterým to směřuješ, se za nos nechytnou, ale doufám, že čtenářky to už teď lépe prokouknou a budou svou pozornost přesouvat k těm, kteří za to stojí a snaží se na blogu sdílet upřímné názory "normálních holek" a nebudou jiným (omlouvám se za to slovo) žrát předplacené názory.

    OdpovědětVymazat
  103. Milá Peti, já bych ti jenom ve zkratce chtěla říct, že tě neskutečně obdivuji za tvoji práci a nadšení. Sleduji tě od samého začátku co jsi začala s videii a blogem. Neuniklo mi ani jedno video, jediný článek nic. Je pravda, že poslední dobou se roztrhl pytel a mladými holkami co točí videa a jsou sebevědomé až mi to nahání husí kůži. Já ti zůstávám věrná! buď prosím pořád tak skvělá a snaž se nenechat otrávit ničím a nikým. Děkuji že jsi. :-) Katka

    OdpovědětVymazat
  104. Ahoj Péťo, chápu Tvé pocity a díky za vyjádření. Je mi líto, že se to fakt děje, přeci jen si takové věci kolikrát ani neumím představit, ale lidi jsou schopní všeho.. Jen mě napadlo.. Víš, já osobně nemám čas se prodírat různými blogy atd, ale zároveň bez nich nedám ránu - teď teda jen čtu tebe, Lou a Violent Lullaby. Dál už bych nevěděla, kam zamířit.. Tak mě napadlo, když nechceš nikoho pomlouvat (což chápu), neuvažuješ o odkazech na blogy, které bys doporučila/které čteš? Určitě by ta pozitivní reklama nebyla na škodu.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych uvítala článek typu blogerky které se mi v poslední době líbily. Vím že je zmiňuješ v Lovely top 10, ale i článek by byl fajn :-) Jen takový tip.

      Vymazat
  105. Nezvyknem komentovat blogy, ale toto sa neda neokomentovat. Vyborny clanok, ktory presne odzrkadluje situaciu vo virtualnom svete mody a kozmetiky nielen v Cechach, na Slovensku, ale celkovo. Smutne… No a co sa tyka bubble tea, fakt grc, cele zle. Ale myslim, ze pre tych nast-rocnych postacujuce na to, aby sa pri piti tejto "komercnej srajdy" s plavajucimi pvc gulickami tvarili super cool ;oDDD Peti, mne je na tebe najviac sympaticke to, ze hovoris veci na rovinu a nie si ziaden "poser", takze za mna palec hore! Maja

    OdpovědětVymazat
  106. Peti, klobouk dolu.. delej dal, co delas a drz se ;)

    OdpovědětVymazat
  107. Skvěle napsaný článek. Já osobně do této problematiky reklam nevidím, protože píšu o úplně jiných věcech - o své fence a o našich výletech do přírody a v této oblasti psaní se moc reklam opravdu nevyskytuje, takže o nic takového "nezakopávám". Ovšem beauty svět na internetu sleduji pravidelně a vidím sama ty reklamy všude kolem. Upřímně - je mi jedno, že někdo dostane kosmetiku zadarmo (pokud se o ní později v článku vyjadřuje pravdivě), ale více mi vadí ty mladé dívenky, které mají na bradě ještě obrys od tekoucího mléka a chtějí psát o kosmetice. Dobrá, pokud to berou tak, že je kosmetika baví a opravdu k tomu mají co říct, tak proč ne. Ovšem podle toho co pozoruji, tak je to stále dokola to stejné - mladinká dívka dostane produkt zdarma a jde o něm napsat článek. Fotky jsou katastrofální, že snad i nakreslený produkt by vypadal lépe a popis co má být rádoby recenzí obsahuje pouze čtyři slova "super produkt, cenu nevím", tak to mě dostává do kolen. Nikdo není dokonalý a každý se ve své "práci" zdokonaluje, ale někteří by si mohli s rukou na srdci říct, že to opravdu není jejich šálek kávy a měli vy "scénu" přenechat někomu, kdo o tom opravdu má co říct. Většina těch mladých dívenek to opravdu dělá jen pro jedno - jakousi slávu a produkty zdarma. Škoda.. kdyby to dělali proto, že je to opravdu baví a dělali to pro čtenáře, tak to hned vypadá celé jinak.

    Každopádně je super, že jsi se ke všemu tak krásně vyjádřila. Snad budeš nadále patřit mezi ty, kteří to dělají hlavně pro radost a pro "nás". Fandím tvému blogu i tobě. Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
  108. Skvělej článek, úžasný! Nemám k tomu co dodat, snad jen: klobouk dolů za to, že se nebojíš projevit svůj názor :))

    OdpovědětVymazat
  109. Ahoj Petí ... upřímný článek, obdivuji Tě za tvou odvahu a otevřenost ... bohužel máš pravdu :-( z některých blogů to také tak cítím, proto je už zkrátka nenavštěvuji ... mám asi 3 stálice, které nikdy nezklamou :-) ... naštěstí jsem těžko ovlivnitelný čtenář - jsem hodně zásadová, kosmetiku drahou a z dovozu i kdyby byla fáákt nej na světě si prostě nekoupím, zkrátka si na tom ani nepotrpím ... jsem hodně skromný člověk, priority mám úplně někde jinde, takže recenzi si přečtu, zamyslím se nad tím (spíše nad složením) ale zkrátka mě se ten produkt vnutit nedá :-D :-D ... ale dokud se dají lidi lehko ovlinit a koupit, bohužel to nebude jiné ... znechucuje mě to a hlavně poctivé blogerky špiní ... doufám, že se někteří nad sebou zamyslí !... A Tobě Petí děkuji, za to za jáká jsi ;-) Peťula

    OdpovědětVymazat
  110. Já sleduji asi jen 3 blogerky, nemám na to čas. A nejraději mám videa o nákupech za daný měsíc, kdy mě sem tam někdo inspiruje, ale o nákupu se stejně rozhodnu, až když mám daný produkt v ruce. Nejsem trubka, která jen slepě nakupuje. Je mi jedno, jestli někdo bere peníze za reklamu. Článek máte hezky napsaný a celkem se mi líbil, až do snad předposledního odstavce, kde píšete o bannerech. Možná nemám aktuální informace, ale pamatuji si, že jste čtenářkám hustila do hlavy, že ty bannery se na Vašich stránkách objevují samy, že Vy s tím nic nenaděláte a že za ně určitě nedostáváte peníze. A teď NAJEDNOU, světe div se, obrat o 180 stupňů :-) Pro mě není kosmetika nejdůležitější na světě, a proto blogerky sleduji, aby mě upozornily na novinky. Určitě jste lepší, než ve svých začátcích, ale to je samozřejmé. Jen mě trochu mrzí, že i když se tváříte, že jste nad věcí, tak asi o sobě stejně hodně pochybujete. Asi nejste spokojená se svými vlasy, tak nosíte příčesky, nelíbí se Vám Vaše řasy, tak nosíte nalepovací, chtěla byste větší prsa, tak nosíte pushupky. A kolikrát máte fotky tak vyretušované, že ani nerozeznám jednotlivé stíny, jak to splývá. V tom je třeba dobrá Get the louk, že ta neretušuje a proto je fotka realistická. Vždyť my víme, kolik Vám je let, takže vrásky a nedokonalosti Vám určitě odpustíme. Sledovat Vás budu určitě dál a děkuji za to, co blogu dáváte. Jana

    OdpovědětVymazat
  111. Asi vám všem nezvládnu jednotlivě poděkovat a odpovědět, ale musím vám říct, že jsem mile překvapená vaším zájmem a názory. Děkuji vám za zpětnou vazbu a váš čas, všechno jsem si pročetla a i pro mě z toho plyne pár věcí, které bych chtěla změnit a je to pro mne návod na to jak tohle všechno dělat lépe tak, abyste se tu cítili dobře a rádi se vraceli. Děkuju vám!

    OdpovědětVymazat
  112. Uprimne jsem obcas rada, ze jsem ta blogerka "co je z vidlakova " a na podobne akce casto nedorazim. O tomto tematu jsem se bavila nedavno s pritelem a on mi v tomto smeru otevrel oci nejvic. Komunita blogerek mi prijde hrozne pozerska, vzdyt my uz jsme tak zmagorene, ze jime stejne veci, pijeme stejne kafe a caje, nase pokoje vypadaji jako pres kopirak, vsechny vlastime neco od Korse a tak dale a tak podobne.. Staci projet instagram a cloveku prijde, ze se diva na jednu slecnu jen 100x jinak. Delame ze sebe kreatury, nahanime followery, sdilime si nase super uspesne instagramove profily jen abychom mely vic a vic followeru a vic a vic penez a veci zadara. Fakt pseudocelebrity.. Je to smutne. A uprimne me to mrzi. Kdyz jsem byla pred tremi lety na prvnim srazu s Biodermou, citila jsem se uzasne, ale bohuzel nyni bych uz takovy pocit nemela. Asi to co pisu nedava moc hlavu a patu, ale pisu to co me aktualne napada, svoje emoce.. Napsala jsem to vsechno i v mnoznem cisle, protoze si myslim, ze kazda z nas je v tomto silenem kolotoci jednou nohou. Jen je na kazde zda se rozhodne naskocit, setrvat pasivni a nebo vystoupit.
    A prave ty ktere nastoupi se ocitaji v situaci, kdy si mysli, ze jsou hvezdy, tvari se tak, chovaji se tak, vedou sve blogicky a insta profily k dokonale poze, foti se spolu, sdileji se atd a tak podobne.. Boze. Je to porad dokonala. Proste pozerstvi na n-tou a osobne si myslim,ze prave tyto bloggerky, ktere se takto zmenily, tak unich to ctenari nevidi. Co je smutne...

    Omlouvam se za vsechny chyby, pravopis a take to,zda to dava ci nedava smysl, ale toto je spise tema k zive diskuzi,nez na psani. Kazdopadne si Peti udelala dobre, ze jsi tento clanek sepsala. Pro me si uzasny, pozitivni clovek a vzdy,kdyz se s tebou mohu potkat, tak mam radost. A to, ze ti litaji sproste slova od pusy je nahodou fajn, protoze jde videt, ze jsi take jenom clovek a ze si na nic nehrajes :). Ja osobne te mam rada a doufam, ze se zase nekdy potkame, at se muzu od srdce a s nadsenim zasmat :). Tesim se na dalsi clanky:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek napsaný z tvého pohledu je zajímavý - jak se cítí blogerka (zkušená) v tom kolotoči... Co pak asi ty nezkušené puberťačky - asi se nezle divit, že je to semele... Jo a zapomněla si na svíčky - copak ty nepálíš Yankee candle? :) ještě my řekni, že si neházíš Lush bomby do vany a já omdlím :) Hezký den!

      Vymazat
    2. Tak dotaz na svíčky Yankee candle mě opravdu rozesmál:D, Petruš je asi jediná, kdo o nich nemluví

      Vymazat
    3. Nehazim :D. Fakt super pripominka! Pobavilo! :)

      Vymazat
  113. Nejsem bloggerka, proto si myslím, že by bylo fajn trochu poodkrýt pár věcí :) Milá Petro, nemusíš se bát, já si myslím, že racionálně myslící člověk pochopí a uvidí ten rozdíl. Nedávno jsem to řešila s kamarádkami. Nijak extra nesledujeme blogy, vlogy (co to je? :D) a tak. Ale když si chceme něco koupit v drogerce, nebo omrknout účesy, vyhledáme si to a pozorujeme recenze. Jako první se mi vybaví Carli Bybel a Lauren Curtis. Jenže ty už jsou úplně někde jinde.Sledovanost, sponzoři... Carli toho má tolik, že to nestihne ani celá její rodina v životě spotřebovat, maluje se furt stejně, furt jí to stejně sluší a očbas se vyfotí s Brettem. Ale už není co zlepšovat. Lauren už má taky chlapa, žije zdravě, je šťastná na pláži a nechápu jak může mít všechno bílé, to se nikdy neumaže? Pár dalších zahraničních už moc nesledujeme. Pak se mi vybaví Svět podle Lu, tu jsem měla ráda, byla od rány, super radila s oblečením pro plnější a tak hezky nenuceně to celé prožívala. A hlavně její recenze seděly. Pak mě bavíš ty. Moc jsem nemusela nějaké značky, díky tvým recenzím jsem změnila názor. Ještě občas sleduji shopaholic Nicol, ale ta je ještě trochu dětská, všechno je cute a všechno strašně krásně voní. Pak jsme koukaly i na Getthelouk. Z průměrné holky s nehezky obarvenou hlavou se postupně stala celkem atraktivní slečna, co si krásně umí namalovat oči. Upřednostňuje ale pro mě až moc drahé značky a trochu se chlubí. U ní se nám přesně nelíbí to, jak ze začátku byla milounká a tak trochu nesvá, prostě se ráda líčila a teď je úplně jiná už jen z vyjadřování. To je vše samo sporné, píšu to nadlehčeně. No, a pak jsou tu slečny, ke kterým se zřejmě článek lehce vztahuje (nemyslím přímo názor Petry, myslím, že takhle to vnímá většina nás, pouhých čtenářek) Máme tady Nici Koderová, totálně mimo, co se týče líčení. Úplně mimo točení a prostě pubertální kraviny holky, co alespoň jednou v každém videu ukáže výstřih, a pak si ho hned schová, jakože je strašně cudná...??? asi tečka. Pak Aneta Bártová, co se teď kamarádí s Anittou Ball, Aneta ze začátku namistrovaná, hadříky s čínských eshopů, teď jen selfie s partou v kině, kavárně, na chodníku no a fakt nepovedené vlasy. No a Teri, sakra, to mi přijde jako extrem, za co, že má ty ceny? Vždyť ona jen natáčí videa s čajem a povidá o svých náladách, holka s tak pěknou pletí, co se nemusí malovat. Tyhle poslední slečny nechápu. Je mi 25, s holkama se jen smějeme. Je x dalších takových, které za to nestojí.... já potřebuji a apeluji a hledám blogy a videa, kde mi uplně normálně poradí, o pleť už se musím strarat jinak, než náctileté slečny, musím víc investovat a vědět, že ne vždy to nejdražší je nejlepší. Jestli si budu kupovat Air max boty, tak proto, že jsou pohodlné a né proto, že když k nim přidám hubenou fittnessku s uplýma džínsama a drahou kabelkou, tak budu IN - to fakt né. Chce to jen zdravý rozum. Brát to s nadsázkou. Nejde o život ( i když někdy :D ) prostě Milá Petro, nenech se odradit :)

    OdpovědětVymazat
  114. krása!!! proto z českých blogerek a youtuberek sleduju jen tebe a getthelouk! Vždycky Vám strašně přeju, když vidim, že se počet vašich odběratelů blíží k nějakému rekordnímu číslu. A hned na to mě zklame, když vidim, že to samé se děje u Teri-gangu a celkově u holek, kterým je 12-14 let. A hlavně...dělat věci o líčení, když ty holky by si ještě mohly hrát s panenkama...a ukazovat tutorial na to, jak i jen namažou obličej krémem, použijou korektor, protože make-up (jak nám pečlivě sdělí), ještě nepotřebují, protože mají nečekaně hezkou pleť, upraví si gelovou řasenkou obočí, které stejně není nijak jinak upravené a použijí řasenku a pudr....upřímně-tohle mě "učila" už moje babička a na takovou věc, jak použít krém, tutoriál nepotřebuje opravdu nikdo. Prostě jejich odběratelům je 10-15 a většinu věcí opravdu dostanou za spolupráci nebo od rodičů. Žádná samostatná snaha, žádná klikatá cesta k úspěchu....prostě cesta dlážděná penězma, které ani nejsou zasloužené...stydím se za to, že tyhle děti vyhrávají soutěže typu Blogerka roku. o imbecilských chapcích z Twixx radši ani nemluvím.
    Fandím Vám ženám, krásným a upřímným, Týna

    OdpovědětVymazat
  115. jsem jedna z blogerek a jsem hodně známa ale toto jsi mi udělat nemusela... Mela jsem za to ,že jsi vpohodě a je s tebou zábava ale takto uhodit ostatní blogerky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proč se nepodepíšeš? Opravdu nevím, kdo jsi, že jsi se v tom poznala, protože to se dá vztáhnout na spoustu lidí. Ten článek tu není proto, abych na někoho ukazovala prstem, ale proto, abychom právě my blogerky dostaly zpětnou vazbu. Je to samozřejmě jen můj subjektivní pocit a názor na věc, ale myslím, že právě názory lidí jsou to,co bychom měly víc poslouchat. Mrzí mě, pokud se tě to dotklo a upřímně, myslím si, že je čas nasypat si trochu popel na hlavu a zamyslet se nad tím vším, já sama jsem tady také dostala spoustu impulzů a vidím, že některé věci jsme měla dělat jinak nebo lépe a budu se snažit podle toho zařídit. Osobně tady vidím jen samé konstruktivní příspěvky, nic pro co by se člověk musel urážet. Myslím, že některé blogerky se berou moc vážně a přikládají si větší důležitost než tomu ve skutečnosti je.

      Vymazat
    2. Tak tak.
      Navíc podle mne blogerka přece není ta, kdo musí být neustále příjemně naladěná a psát o medových věcech. V tom tkví blogerství. Pokud se mi něco nezdá a zlobí mi to duši, proč o tom nenapsat, plus když je to k tématu. Já naopak věřím, že ani ne čtenáři, jako spíše tyhle "blogerky" by se měly chytit za nos a třeba pouvažovat, zda to, co dělají, je správné a možná bych řekla i etické vůči jejich povaze... nevím jak to nazvat :-)
      Ale viním za to i firmy, nejen blogerky... ty firmy ví, jak uhodit. Znám ty jejich "přesvědčovací mejly", jak té dané blogerce napíší, jak je úžasná a ona je přesně to, co hledají... koho by to nepotěšilo, že si jich někdo všiml. Problém je v tom, že tyhle mejly jsou jak přes kopírák, někdy doslova. Já si dost často s blogerkama přeposílala emaily určitých firem a bavily jsme se :D upřímně :D Chci říct, je snadné pro firmu lapnout nevinnou blogerku, ale chce to taky sou hlavu ... snad k tomu tato děvčata dospějou.

      Vymazat
  116. Budu muset souhlasit :) je mi sice jen 17,ale beauty blogy by tu měli být pro inspiraci a ne ukazování nejdražší kosmetiky a oblečení :)
    Ty holky 12-13 let by se měli zamyslet nad sebou a zapřemýšlet co je pro ne důležité myslím si, že v tomto věku je to jen a jen škola a přemýšlení co chci nechci v životě dělat :)

    OdpovědětVymazat
  117. Konečně otevřený článek! Blog nemám, ale sleduji je už X let. Začínala jsem na tobě, Lou a Káji a trvalo strašně dlouho, než jsem přišla na chuť dalším, ale pak jsem pár zázraků objevila a koukám na ně též :-). Já nevím, jestli si některé bloggerky myslí, že čtenář je úplně vypatlaný, ale ono je to STRAŠNĚ vidět, když to někdo dělá srdíčkem a někdo ne a člověk nemusí být zrovna detektiv - stačí se podívat na názvy jednotlivých videí, nebo na instagram. Mě třeba potěšilo, že se zvedl věk bloggerek, protože letos slavím čtvrt století a priority jsou někde jinde, než v 15. A aby mi 13 říkala, jak nanášet make-up a že takhle řasenka je to nejlepší, co kdy měla - jako vážně? Neříkám tím, aby neblogovaly (pokud je to baví, ne pro prachy), ale našly si témata přiměřená jejich věku. Úplně bych nezavrhovala spolupráci, ale musí se to dělat s citem. Když je nějaký boom a pak je to na 1000 dalších blozích, tak už to čtenáře moc nebaví. ALE zase třeba oceňuji, že máte možnost otestovat věci předtím, než jdou do prodeje a vyjádřit se k tomu, pak člověk ví, jestli ano nebo ne a nebudou to vyhozené prachy, protože reklamní masáž je někdy fakt zlo :-).
    Abych to shrnula, my víme, že některé bloggerky nejsou "hloupé nanynky", co za stíny zdarma skočí z okna, ale taky by si měly některé bloggerky uvědomit, že ani čtenář není ovce. Pokud tedy stojí o kvalitní čtenáře s názorem, ne o číslo u odběru...

    OdpovědětVymazat
  118. jako je to všude, třeba i jak jsi dělala rozhovor s Taťánou Kuchařovou, tak jí teda taky rozhodně nevěřím, jak používá jen dermacol a vychvalovala ho do nebes, jak je všechno super...
    a na zvracení je mi i z viralbrothers, které jsem absolutně přestala sledovat všude, stačilo si mi přečíst pár jejich komentářů na fb, jak si totálně neváží fanoušků, jejich názory že oni tu práci udělali točili videa stálo je to kupu času(což je pravda) a že fanoušek jen klikne na odběr a to přece žádná práce není, ale bez těch odběrů a fanoušků by nebyli nic! jsou sprostí až hanba... a ať už by jejich videa byly sebevíc zábavnější nepodívám se ně.
    Peti, ty jsi super a věřím že to děláš srdíčkem, nejvíc mi asi u tebe vadí/vadili nákupy z sheinside a tak... protože si teda fakt myslím, že kvalita pokulhává a cena neodpovídá kvalitě (protože spousta věcí tam je i za dost velký peníz) a nelíbí se mi jak se vždy svrhne lavina napříč blogerkama s nějakým produktem, jako to byli hodinky daniel wellington, ale tomu se asi neubráníme... sleduji xblogerek, ale jen pár pravidelně, mezi nej určitě patříš ty, ale vždy ti šlapala na paty Lou a teď tě bohužel už předběhla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu naprosto rozumím, právě proto jsem už před časem psala na facebooku, že tuto spolupráci ukončuji. I když zrovna já si asijskou modu stejně vždy nakupovala na ebay, což je v podstatě to stejné. Nicméně je čas pohnout se dál ;).

      Vymazat
    2. Naprosto souhlasím s tím rozhovorem. Nevěřím, že T. používá jen Dermacol a že její nej produkty jsou od Dermacolu. kdyby alespoň zmínila i něco jiného, ale takto... nevěřím :) je za to prostě zaplacená.

      Vymazat
    3. Táně jsem to také nevěřila. Bylo to hodně průhledné.
      Ale nemyslím si, že by Petře někdo šlapal na paty,ovšem je to jen můj názor. Já fandím rozhodně Petře!!!!

      Peti zdálo se mi, že se ti narodilo dítě.Ve snáři píšou, že to znamená radost a štěstí. Doufám, že tě to štěstí opravu bude provázet.

      Vymazat
    4. Přesně na to samé jsem myslela když jsem viděla rozhovor s Táňou, když začala mluvit o Dermacolu, říkala jsem si jen nojo smlouva je smlouva, nemůže ani říct jinou značku, tudíž člověk který do toho trochu vidí jí nevěří - no kontraproduktivní reklama. :-)

      Vymazat
  119. Péťo, skvělý článek! Jsem ráda, že jsi nám čtenářům pootevřela oči a ukázala kousek pravdy a reality, kterou my nejspíš nejzjistíme, jelikož se v bloggerských kruzích nepohybujeme. Zrovna včera jsem na toto téma četla názorový článek od jedné slovenské slečny, která však zaprodané blogerky nazvala trochu drsněji (http://sueandcolours.blogspot.sk/2015/03/su-blogeri-novodobe-prostitutky.html - snad nebude vadit odkaz, ale článek mne opravdu zaujal.)

    Nejhorší je však to cílení na děti, které mají ty hranice úplně jinde, než jsme měly například ty a já. Jak si napsala, nám stačilo švihadlo, guma a míč. Dnes je to mobil, tablet počítač...a nároky se pořád zvyšují. A proto jsou děti nejlepším ale zároven i nesnadnějším cílem. :( Přitom například u potravin existuje jistá evropská iniciativa, která zakazuje cílit reklamu na děti.

    Ale taky existuje ETICKÝ KODEX reklamy, kde mě zaujaly dva body.
    1) Reklama musí být slušná, čestná a pravdivá. Musí být vytvářena s vědomím odpovědnosti vůči spotřebiteli i společnosti.
    2) Reklama nesmí být koncipována tak, aby zneužívala důvěru spotřebitele či využívala nedostatku jeho zkušeností či znalostí, či jeho důvěřivosti.

    A já děkuju těm blogerkám, které se tohoto drží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, přesně to je zásadní problém. On sice je etický kodex reklamy, a mnoho firem opravdu oficiálně nedělá reklamu, která je cílena na děti, jenže... Děti jsou tak lákavým cílem, že je dost firem, které, dle mého, zneužívají to, že dětské publikum na mnoha blozích a YouTube kanálech drtivě převažuje (to je prostě fakt) a tím tu neetičnost přenášejí na daného bloggera/youtubera. Firma podpoří dospělého tvůrce, tu neetickou část už pak dělá on a firma je z obliga. A to mě osobně dost vadí. A bohužel druhý fakt je, že i spoustu douspělých bloggerů a YouTuberů se postupem času přestalo orientovat na dospělé publikum a jdou snadnější dětskou cestou. Takže vina je na obou stranách. Kapitola sama o sobě jsou pak jen čistě pro reklamu založené blogy...

      Vymazat
    2. Přesně tak, Míro. Některé firmy si hold našli skvělou a jednoduchou cestu, k velmi ovlivnitelné cílovce. A jak říkáš, oni tu neetičnost hodí na blogera... hold takový trochu začarovaný kruh a jak píše, vina je tak trochu na obou stranách. Otázkou pak je, z které strany by měl jít ten prvotní výkop k tomu, aby se to nějak regulovalo, jestli je to vůbec možné. Podle mě, asi není... a je holt na každém, koho se rozhodne číst a komu budě věřit.

      Vymazat
  120. Konečně!!! Jako přihlížející člověk který se v této sféře tolika nepohybuje a nic moc s tím nenadělá, brala jsi mi slova z úst!. Kolikrát se nestačím divit co některé blogerky, blogeři především tedy nactiletí pustí do světa. Tečou mi u toho nervy! Na střední škole jsme se věnovaly psychologii reklamy a musím říct že u některých blogerek je to tak průhledné až se mi z toho zvedá žaludek a obdivovalete maji tak naočkované že by pro ně zabíjeli. Tendle svět jde do háje. Je to rok od roka odpornější. PŘED TEBOU SMEKÁM KLOBOUK!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně reklamy neberou. Ani jedny stíny nemám podle reklamy, moje nejoblíbenější (podle toho taky už vypadají) jsou dokonce od slušných vietnamců za 59 korun paletka, jinde jsem je od té doby nezahlédla. Aktivně podporuji značky, které nemají vlezlou reklamu v televizi, jedinou výjimkou je snad makeup od Astoru.
      MC.

      Vymazat
  121. Amen!
    Neskutečně mi vadí, když otevřu youtube, kouká na mě nespočet náctiletých vlogerek, který drží v jedné ruce bubble tea a v druhé iphone, šklebí se do kamery a jsou zmalované až po kotníky. Mluví o něčem, čemu vůbec nerozumí, sotva se umí namalovat, hlavně aby všichni viděli, jaký mají ipad, ipod, imac a pod. Kdo to nemá, je háááštag lůser! Ano koukám na to, ale koukám na to ze zvědavosti a pro pobavení, občas s nechutí a kroucením hlavou. Jistě každý namítne, ať na to nekoukám, a nepodporuju je tím, ale mě to tak tak udivuje, až se tím občas bavím... Na druhou stranu taková je doba a dneska už děti nechodí hrát vybíjenou za barák, jako my jsme nechodili pást krávy a nehonili dřevěný kolo dřevěnou tyčkou, nejezdili na bambusových lyžích... doba si to prostě žádá, aby to takové bylo a za pár let se tyhle mladé holky ohlédnou a budou si to samé myslet o další nové náctileté generaci...
    Nezabráníme tomu, jen na to můžeme mít vlastní názor... ale asi je škoda si tím otravovat život.

    Peto, dělej vše jako doposud, věř, že Tvý fanoušci Tě neopustí, občas s Tebou budou souhlasit, občas ne, ale o to tu přeci jde. Nekaž si náladu ani cokoliv jiného děním kolem Tebe, věnuj se sobě samé a dělej to srdcem... to je ta správná cesta!
    Není člověk ten, který by se zavděčil všem!!!!

    OdpovědětVymazat
  122. Ahoj, musím říct, že ten článek vystihuje pár mých zkušeností, chtěla jsem si koupit nějaký produkt, a tak jsem si našla pár recenzí, sice byly od mně neznámých blogerek, ale jelikož produkt opravdu doporučovaly, tak jsem ho vyzkoušela. Musím říct, že výrobek byl skoro až opakem toho, co o něm psaly. Od té doby sleduji už jenom pár blogerek a ostatní ignoruji. A proto bych ti chtěla poděkovat, že ten blog děláš, jistě s tím máš hodně práce, starostí.. Myslím, že patříš mezi ty "správné" blogerky, protože zatím jsem měla na produkty stejný názor jako ty. Čeho si moc vážím jsou i tvé negativní recenze, některé blogerky je vůbec nedělají a to je celkem škoda. Doufám, že budeš v blogování ještě pár let pokračovat a hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší je to, že to, co nesedne jedné, druhé může naprosto vyhovovat... takže někdy jsou ty recenze fakt na hraně a určitě bych nezatracoval na základě jedne či dvou recenzí. Je potřeba blogerky trošku sledovat a studovat delší dobu..stejně tak jako by se měli testovat produkty, musíme testovat i my... naše blogerky. :)

      Vymazat
    2. Taky si myslím, že je hloupost odsoudit kvůli tomu blogerku.

      Vymazat
  123. Ahojte, nedávno jsem měla možnost se jedné akce pro blogerky zúčastnit a byla jsem tedy opravdu lehce zděšená. Nejsem youtuberka, ale jen čtenářka- divačka. Z celkem asi 50 "slavných blogerek" se dalo normálně mluvit jen s pár holkama, který se netvářili zhnuseně a nafoukaně. Nepřišly se jenom najíst a vyfotit se s ostatníma pro sdílení fanoušků :-D Zavedla bych u recenzí takové pravidlo, že by každý měl napsat jestli tu věc dostal nebo koupil - to by mohlo být malé vodítko. Jinak moc Ti fandím a přeju hodně úspěchů.

    OdpovědětVymazat
  124. Ahoj Peti , jsem rada že nemlcis, cteneři se mnoho věci nedozvi, jsem rada že jdes s kuži na trh za to si tě važim, co se tyče dalších blogerek asi maš pravdu , že kolikrat řeknou o kosmetice je vyborá a pak je to nic moc.Ty jsi v tomhle jiná a za to ti děkuji zustan taková.Tvuj blog mám moc rada drž se svého usudku, a zustan pozitivní:-)))))))))))))))držím palce.

    OdpovědětVymazat
  125. Maji ceske blogerky take nejakeho agenta, ktery by reguloval jejich clanky/videa? Proto, abych cetla interni problemy sem fakt nechodim. Je to strasne kysely a vubec me to nezajima. Dokonala ztrata casu! Opravdu si myslis, ze sem ctenarky chodi, aby si zkazily naladu a cetly takovy blaboly? Samozrejme, ze takovy problemy, ktery tu popisujes existuji a co jako? Neni to nahodou blog o kosmetice. Co se treba trochu odpoutat a zacit natacet vlog z tehotenstvi ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D dokonalá ztráta času, možná pro tebe. Já to beru jako fajn varování a možné otevření očí lidí, kteří už třeba i prohloupili a koupili si něco špatného na doporučení. A ano, je to blog o kosmetice a tohle se kosmetiky a jiných blogů o kosmetice týká, takže v tom nevidím problém :).

      Vymazat
  126. Milá Péťo,
    já osobně s tebou ve všech bodech souhlasím. Nikdy jsem moc blogy nesledovala a začala jsem s tím teprve nedávno (leden?), začala jsem sledovat konkrétně tebe a postupně se přbalují další blogy. A nebudeš tomu věřit, ale asi jsem poznala koho myslíš i přesto, že jsem takový blogový začátečník :)
    Chápu, že tě to štve. Mě osobně by to taky celkem otrávilo, proto tě prosím, nevykašli se na to, všchny by nás to mrzelo a hlavně jde vidět, že tě o baví a jsi v om co děláš dobrá!!!!
    Držím ti palce Lenka

    OdpovědětVymazat
  127. Ahohj Peťo, naprosto s tebou souhlasím, napsala bych to úplně stejně. Troufám si tvrdit, že když si člověk sem tam nějaký blog pročte, dokáže většinou z článků usoudit že je to jen placená reklama, na takové blogy nechodím a nebaví mě. Tvůj je opravdu na úrovni a to je prostě znát. Držím ti palce a nenech se semlít. Studovala jsem marketing a v povinné četbě jsme měli knihu s názvem "Reklama je navoněná zdechlina" - a tak to rozhodně je. Měj se moc fajn a držím palce, tvůj blog mám moc ráda :-)

    OdpovědětVymazat
  128. Ježiš vy naděláte...Petro podle mě řešíš kraviny, je ti kolik? 35? přijdeš mi dětinská, zahleděná do sebe, máš vůbec nějaký smysl života, než jen blogerský svět a rýpání se v blozích a patlání líčidel? přijdeš mi směšná, jak tohle všechno moc řešíš a ničím jiným nežiješ ...Přenech tohle mladším holkám...jsi zralá žena.

    tyto další komentáře nějak nechápu a ani tvůj článek...na světě je tolik důležitějších věcí, umírají děti, jsou války a ty přijdeš sem s nějakým článkem a myslíš si, jak si z toho každý sedne na zadek a jak tě všechny budou plácat po rameni, jaký velký čin jsi udělala. Podle mě už nevíš co by.
    Je to k smíchu .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, ale nechápu, proč, když je pro Vás tak důležité zabývat se jinými věcmi, než rýpání v blozích, tak právě rýpete taky.... a nevěnujete se právě v tuto chvíli dětem, zvířátků, vynalézání nové vakcíny, světovému míru... za tu chvíli, co jste to přečetla, jste se mohla věnovat něčemu přínosnějšímu... Omlouvám se, neberte to jako vhozenou rukavici, jen mě prostě zajímá, proč mají lidé tendenci šťourat do něčeho, co je nezajíma, uráží, nebo vytáčí. Každý něco ve svém životě řešíme, většinou ty věci, které jsou důležité pro osobu samotnou... Blog je o sdílení těchto názorů... A buď druhá strana názor sdílí, nebo se o to nezajímá/oponuje/debatuje.... je to jejich věc, nechápu jen princip těhle hanlivých komentářů, proč lidé, kteří mají něco neradi, tak to stejně sledují a ubírají si tím drahocenné minuty....
      Nemyslím to zle, jen mě prostě zajímá, co k tomu člověka vede...

      Vymazat
    2. Na světě sice jsou důležitější věci, ale vyjádřit se k čemukoli snad není trestné. To se asi musí držet huba za každé situace, i třeba doma s přítelem, když vím, že se nechová tak jak by měl, protože někde ve světě se nedokážou domluvit a umírají děti, kterým se nedá pomoci. To je prostě blbost, co píšeš. Směr máš chvályhodný, ale respektive jsi tím zapadla do stáda.
      A druhý poznatek. Proč sleduješ někoho, koho evidentně nemáš ráda. Copak nemáš důležitější věci na světě?

      Vymazat
  129. Ahoj Petro! S tvým článkem souhlasím, v poslední době jsem přestala sledovat většinu blogerek a sleduju už jenom tři. Vím že není vhodné pomlouvat jmenovitě, ale oravdu nemůžu vystát Mamalifestyle. Jejím zaměstnáním je ukazovat ve videích své děti a v každém videu dát odkazy na několik svých starších videí s výzvou ke shlédnutí, žádá o odběry, like a o sledování Facebooku, kde se neustále objevují "super novinky" o její rodině. Přijde mi jen jako obchodnice a už ji nesleduju. Divím se, že jsem snad jediná kdo má tento názor, protože má obrovské množství obdivovatelů. Také nesnesu vytahování Terezainoslo.
    Naopak mi nijak nevadí nákupy z čínských eshopů. Bohužel mám zkušenosti že oblečení z řetězců typu CaA, Orsay, NewYorker atd. není o moc kvalitnější a vyrobené je také v Číně.
    Přeji vše dobré
    Laura

    OdpovědětVymazat
  130. Žádné vyloženě mladé a nové bloggerky nesleduju, ale zaráží mě transformace některých starých a "zajetých" bloggerek, zvlášť těch hodně oblíbených. Chtělo by to pokoru, nohy pevně na zemi a ubrat strojené celebrití chování.
    Obzvlášť na instagramu je do očí bijící, jaké vztahy mezi sebou holky mají. Jeden den kamarádky, další den ruší odběr :) Pak už jen takové "nenápadné" házení špíny na kolegyně. Fakt jak na dívčí střední škole.
    Nevím... nebaví mě to. Nebaví mě ten vzorec "dokonalé slečny", která má krásně naaranžované fotky a je prototypem dokonalého nadčlověka.

    OdpovědětVymazat
  131. Petro, skvěle jsi to vystihla!
    Z tvých videí i článků je znát, že jsi jinde než většina blogerek a youtuberek. Máš jiné priority, jiný žebříček hodnot a zůstáváš svá. Sleduji tě skoro od začátku a cením si, že jsi se nezměnila - samozřejmě ti blogování otevřelo cestu k různým eventům, spoluprácím apod, ale nezneužíváš toho k pomíjivé "slávě".

    Myslím, že (dospělý!) člověk prostě nějak přirozeně a intuitivně vycítí, kdo to dělá srdcem a kdo se jen veze..

    Blogy jsou v dnešní době - stejně jako sociální sítě - prostě novým nástrojem marketingu a některé firmy zneužívají slečny pro nepoctivé PR, místo toho, aby na blog přímo umístily explicitní reklamu.. myslí si, že je to chytřejší a rafinovanější, ale kdo to má v hlavě srovnané, ten vidí, že je to podvod.

    Blogy sleduji už od doby, co se v Čr začaly objevovat více (tedy tenkrát Terku Žiakovou, Sandru Leopardovou..) a některé mě strašně zklamaly tím, jak šla jejich úroveň dolů a z počátečního nadšení se stalo jen manipulování a PR články.

    Dolů šly hlavně tyto dámy:

    1.) Martina z The Blondieverse
    Jedna reklama za druhou, absolutní šílenost. Nedávno psala o tom, jak si "uvědomila", že samou reklamou cesta nevede a chce to změnit. Tak jsem zvědavá.

    2.) Kockandy
    Není schopna napsat článek bez toho, aniž by doporučila produkt, který dostala ke zrecenzování. Opravdu nemá vlastní mozek?

    3.) Bára z Voguehaus
    Bohatá princezna, která zná akorát problémy typu "nevím, jak vybavit můj nový byt v Německu" nebo "tyhle boty mi neladí ke Starbucks kelímku". Proč má tolik followerů na instagramu? No protože na luxus se dívá lépe, to je jasné. Ale o kvalitu nejde ani náhodou.

    4.) Teri Blitzen
    Vím, že nechceš mířit prstem, ale přijde mi, že tímto článkem cílíš na ni. A nedivila bych se. Ovlivňuje neskutečné masy dětí.. a bohužel v negativním směru. Nemůže za to, že je mladičká a ještě si neumí spočítat 1+1, ale nechápu, že na ni nezatlačí její bratr, který dělá skvělou Kancelář Blaník. Vždyt ona bude všem za rok, dva akkorát pro smích.

    5.) KISSBOOK by Mia
    Mám kamarádku, která ji zná. Mia je prý v reálu hodná holka, ale bohužel je snadno zmanipulovatelná a chytá se špatných lidí (teď třeba Teri). Neustále se vymlouvá na školu, práci, nemoc apod.. a když už konečně přidá článek, nestojí to za nic. Dříve jsem jí věřila a měla ji ráda, teď jí moc "sláva" stoupla do hlavy a je to strašně znát.

    Třeba nebudeš souhlasit, jen jsem se potřebovala "vypsat".. :)

    Hodně sil a zůstaň nadále svá, upřímná a pozitivní!
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  132. Ahoj Peti, tisíckrát díky za tento článek. Já si zakládala blog před třemi lety a přijde mi, že se toho od té doby změnilo tolik, že se ani nestačím divit. Vždyť já tehdy ani nevěděla, že blogerky dostávájí něco zadarmo! Zahraniční blogerky a youtuberky jsem nesledovala a ty české, které jsem sledovala, se tím nechlubily. A já jako člověk, který byl v blogosféře úplným nováčkem něco takového prostě ani nepoznal. Takže si umím představit, že dnešní čtenáři v tom mají chudáci patrně solidní hokej. Faktem je, že pokud dostanu něco v rámci spolupráce já, nemám důvod to tajit a nepřiznat to. Každopádně toho nedostávám tolik a pokud se mi nabídka spolupráce nelíbí, tak ji prostě nepřijmu. Sice mi občas řeknu: "holka, ty jsi blbá" ...ale prostě chci dělat věci po svém a stát si za nimi. Možná proto nemám nic od Korse, nemám Airmaxy, nenakupuji každý týden v Sephoře a nepiju denně Bobble tea... vlastně jsem jej neochunala nikdy, stejně jako kafe od Starbucks! Jo, jsem zatraceně out blogerka! Jenže je mi 29 a z toho, abych se věčně před někým předváděla, sdílela názory ostatních a byla za každou cenu trendy a zapadla mezi "smetánku" jsem už dávno vyrostla. Nepotřebuju nikomu nic dokazovat, kdo mě bude mít rád tak určitě přežije i to, že nejsem mezi top blogerkami a nejsem tak bohatá, abych ho pravidelně zahrnovala novinkami a recenzemi např. na značku MAC. Osobně jsem překvapená, kolik lidí mě vlastně sleduje. Jasně, s první ligou se to srovnávat nedá, ale pro obyčejnou holku (ženskou), kterou nikdy nenásledovaly davy, je to víc než dost. Každého svého čtenáře si nesmírně vážím. A ještě jeden postřeh pokud jde o článek a tu kupu komentářů pod ním. Musím přiznat, že mě to trochu nakoplo v touze svůj blog trochu odlišit a malinko inovovat a překopat. Nejít s tou masou okolo a nebýt tuctová. Tak snad se na to budu moci brzy vrhnout a podaří se mi to dle mých představ :)
    P.S. Hlavu vzhůru Peti, v blogosféře to už asi nikdy nebude jako dřív, ale "srdcař" se pozná a své diváky a čtenáře přitáhne vždycky, ale to už ty přece dávno víš :)

    New in: March 2015

    OdpovědětVymazat
  133. Docela s tím souhlasím, ale Petro, myslím, že občas nepřijmete konstruktivní kritiku viz.samoopalovací krém, když vám někdo napíše jiný názor a vaše štětce ala ebay taky žádná sláva. Někdy je třeba si zamést před svým prahem a až potom se osočovat.

    OdpovědětVymazat
  134. A předpokládám, že komentáře, které se Vám nelíbí nebudou viditelné. Zatím většina názorů, kdy souhlasí všichni, divné ne?

    OdpovědětVymazat