Péče o domácnost - vaření, uklízení, domácí práce

by - 29 září

Krásné nedělní odpoledne,

když mi poprvé přišel dotaz na tohle téma, podivila jsem se tomu, že by to někoho zajímalo, když se ale dotazy množily, řekla jsem si, že video jako takovou víkendovou oddechovku natočím, takže dnes o uklízení, vaření a praní :). Určitě v komentářích zareagujte jak to máte vy, kolik utratíte za jídlo měsíčně, popř. podělte se o tipy jak ušetřit :). Jo a vlastně ještě jedna věc, od včerejška naleznete i mě na instagramu - petralovelyhair :)
 

You May Also Like

69 komentářů

  1. Ahoj Peti, opět úžasné videjko :) Jako vždy jsi mi zvedla náladu. Já bydlím v samostatné domácnosti taky od 21 (už 10let) jsem zvyklá se o sebe starat a úchylku na úklid máme stejnou - jen já nyní bydlím v bytě a mám to tedy mnohem jednodušší :)
    Jo a celej život doma luxuju :D

    OdpovědětVymazat
  2. Taky luxujem :D Jinak moc pěkný video, těšim se až budu mít vlastní domácnost a souhlasim s tim, že třeba uklízení je spíše ženská práce a myslim, že to taky udělám nejlíp než přítel. :D Trochu pokulhávám ve vaření a pečení, v podstatě ted nemusim vařit, tak doufám, že pak hladovej chlap mě donutí k tomu, abych se naučila pořádně vařit. Asi přítelovi nebudou stačit jen těstoviny. :D

    OdpovědětVymazat
  3. My take luxujeme :-) Teda ted u nas luxuje roboticky vysavac, tak to je pohoda :-)
    Take bych chtela uklizet 1x tydne, to se mi ale asi nepostesti, jedine, ze bychom doma jen prespavali, jinak uklizim tak 3x tydne, ale to je tim, ze tu mame dost prasno. Take radsi pecu nez varim, zrovna delam strudl a vcera malinovku s tvarohem.. Jen je to peceni na nas uz trochu znat :-D

    Hezke video,
    LV

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám, že chlapi jsou téměř všichni stejní. Ten můj je taky na můj vkus bordelář a jsme schopní se pohádat kvůli tomu, proč na zemi leží špinavé tričko, trenky nebo ponožky :D A v kuchyni na chlup to samé. Já ho sice nevyháním, nechám ho vařit, ale následuju každý jeho krok, jsem mu za zadkem a všechno rovnou otírám a uklízím, aby se mi to nenakupilo a nemusela po jídle mydlit celou kuchyň komplet :D

    OdpovědětVymazat
  5. My třeba hodně utratíme za francouzský sýry, paštiky, foie gras, protože je na to přítel zvyklý z Francie... a řekla bych, že útrata je tak 5 000 - 6000 Kč (bez elektriky, vody, atd.)
    A kdyby nebylo péče o domácnost, tak není hádek - to bych se pak nerozčilovala, že si neumí vyžehlit košile sám od sebe a že už zase luxuju :D

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem viděla titulek článku, trochu mě to překvapilo, ale ve vteřině jsem si řekla, že se a video vážně těším!! Mám ráda "netradiční" témata, co se jen tak nevidí, někoho to třeba ani nenapadne, doufám, že zajímavých témat uvidíme více :))) samozřejmě kromě těch klasických, na které se taky ráda dívám (morning routine, o kabelkách, room/house tour...) :)))

    OdpovědětVymazat
  7. To líčení je úplně skvělý! prosím o postup

    OdpovědětVymazat
  8. Hodně věcí máme podobných. Já bydlím sama od 19, teda 6 let (teď teda žiju s přítelem), takže jsem taky zvyklá, že se o domácnost musim postarat, ale nijak mi to nevadí. Bydlíme v bytě, takže je to celkem pohoda. Je fakt, že uklízim většinou sama, jen když nestíhám nebo jsem hooodně líná, nechám něco udělat přítele (luxování, vytírání), ale je jasný, že já to udělam líp :-D Občas mi chce pomoct v kuchyni, sám vařit neumí, ale z toho jsem vždycky na nervy :-) Já už to mám v ruce a dělám to tak, aby nebyl velkej bordel, prostě v tom mám systém. Přítel i na škrábání brambor vytahá spoustu nádobí a celá linka je zaprasená, navíc to dělá pomalu, ale nic neříkám, jinak bysme se pohádali :-) Pořádnej úklid taky dělám jednou týdně, v týdnu se snažím udržovat pořádek, nikde poházený věci, všechno srovnaný. Co se týče vaření, tak taky dělam hlavně český jídla, omáčky a hlavně masoo, sama pro sebe bych vařila asi jinak. Víc mě taky baví pečení, peču většinou o víkendu, ale občas i v týdnu, když mám čas a chuť. Jedinou věc, kterou u nás dělá jen přítel a nenechá si to vzít je praní a věšení prádla, což je docela zvláštní, neznám moc chlapů, který by se v tomhle vyžívali :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, chtěla bys se zeptat jak to s manželem děláte, že jste i po několika letech tak zamilovaní? :) Nikde v okolí neznám nikoho kdo by byl v manželství takový jako jste vy.. :) Já jsem s přítelem rok a zatím nám to klape, tak doufám že jestli se vezmeme, tak budeme tak šťastní jako vy :) S.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak se musím přiznat, že ti děsně závidím, že jsi tak pořádkumilovná. Já jsem od přírody bordelář, takže se do úklidu musím nutit a přemlouvat, ale určitě se to oproti dřívějšku zlepšilo. Mám společnou domácnost s přítelem a o domácí práce se dělíme tak, jak to zrovna vyjde, kdo má náladu, kdo má víc času a tak, takže na to nejsem sama. Jinak většinou vařím já, ale třeba steaky přenechávám k přípravě výhradně příteli, umí je udělat mnohem lépe a rád :) Za jídlo, základní drogérku a věci pro králíky (dva mazlíčky) utratíme kolem těch 5-7 tisíc, ale to se nijak zvlášť neomezujeme a kupujeme si na co je chuť, včetně vínka a dalších pochutin.

    Co se týká vlhkého baráku, tak mám zkušenosti z domova. Žila jsem s rodiči ve starém vlhkém domě, dělalo to neplechu, až zařídili odvlhčení pomocí elektrolýzy. Dneska už existuje opravdu hodně metod na odvlhčení domu, tak pokud si můžeš dovolit větší investici, doporučuji se na to zaměřit. Vlhké prostředí zdraví zrovna neprospívá, navíc odvlhčení prodlouží životnost snad všech konstrukcí.

    OdpovědětVymazat
  11. Velký uklid jednou tydne a skoro kazdy den luxovat? No, páni:D bych neřekla, ze to je obvyklé:-) a kdyz rikas ze nemas rada kdyz nekdo udela v kuchyni neporadek - nebydlite sami s manželem, jo? :-) Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to záleží, opravdu se při dvou průměrně pořádných dospělých lidech nenadělá tolik, aby se muselo téměř denně luxovat. Ovšem stačí mít domácího mazlíčka a člověk se tomu nevyhne. Hlavně čistě bytoví tvorečci, kočky, králíci... Používají podestýlku, do které chodí a to uklidit člověk musí, protože zvíře mu rozťape ty prokleté kuličky po celém bytě. :-)

      Vymazat
    2. bydlíme sami, ale tím někdo myslím i manžela, kočku a pod a taky máme samozřejmě návštěvy na víkend třeba nebo i přes týden je tu někdy mamka ;)

      Vymazat
  12. Taky raději peču a peru oblečení když sedím v čekárně, ale více po sedění v tramvaji/vlaku/busu, to mi přijde horší:/
    naši bydli v moc starém baráku, opravili si spodek a ta vlhkost je na hrozná, mamka si dost stěžuje, musí skřine neustále nechávat otevřené a řěší to tedy tak, že si koupila nějaký přípravek na pohlcování vlhkosti, má totiž i 60%. jediná výhoda toho starého baráku je, že v létě tam je šílený chládek, ale v zimě zase 15° normálka:/

    OdpovědětVymazat
  13. nesuhlasim s tym, ze upratovanie je zenska praca. nejde o ziaden feminizmus, ale myslim, ze chlapa treba zapriahnut aj do takejto roboty. Aspon si viac vazi, ked nakupim, navarim a upracem - pretoze vie kolko s tym je roboty ak to robieva tiez a neberie to ako samozrejmost. Aspon my to tak s priatelom mame a ja som za to vdacna...:)
    Hana

    OdpovědětVymazat
  14. Taky doma luxujeme, takže palec nahoru ;). Používám to tak automaticky, že bych to ani jinak neřekla. Jo, a taky nesnáším "bordel". Jakmile se někde něco válí, už startuju, abych to poklidila. S vařením se radši spolehnu na manžela. On má radši takovou tu českou klasiku a já spíš tíhnu k zdravějšímu stylu. Ráda se nechám inspirovat radami výživového poradce Petra Havlíčka na stránkách Vím, co jím. Takže většinou jíme každý něco jiného. Úklid mi nevadí, vlastně je to moje oblíbená disciplína. Hodně peru. Žehlení odbavuju průběžně, takže ani z toho se nijak nehroutím.
    Míša K.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak u nás se vysává. :D Moc hezké video. Myslím, že jsme na tyto věci úplně stejné. :) Chtěla jsem se zeptat, říkala jsi, že bydlíte ve starém domě, máte v plánu si postavit nový? Jinak moc ti to sluší- jako vždy. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Péťo, toho pangase raději ve své kuchyni vynech... Zkus si něco o té "rybě" zjistit. Jinak fajn, :)

    OdpovědětVymazat
  17. tak my taky bydlíme ve starém baráku, samozřejmě se odlupuje omítka a barák je celkově dost popraskaný, máme tu vlhko, takže tapety nepřipadají v úvahu...:),samozřejmě barák nemáme zateplený, takže v zimě je tu opravdu zima... jinak můj přítel luxuje (to slovo také používáme) a myje si po sobě nádobí :), jinak jsem celkem taky bordelář, ale ve svém bordelu se vyznám! (řekla bych, že přítel je na úklid větší puntičkář - ještě že jsem anonymní) :D

    OdpovědětVymazat
  18. Super video, máme to podobně. A žehlíš prádlo? Co všechno žehlíš? Já jen oblečení. Kapesníky, utěrky, ručníky nežehlím vůbec, přijde mi to zbytečné. Ale trička, košile, kalhoty apod. samozřejmě ano. A když doma máte koberce, tak jak často je čistíš (vodním vysavačem)? Já tak 2x do roka, máme Etu Neptun, na vodu. A koberce jsou pak jako nové, čisté, voňavé. Jinak letos jsem prala i vnitřky polštářů, peřin, povlečení na matrace (vnitřky). Ahojky! Jana

    OdpovědětVymazat
  19. Tak to já jsem zas "úchyl" na ložní prádlo. Měním každý týden. Docela mě k tomu přiučil můj drahý přítel, ale od té doby si nedokážu vysvětlit, jak jsem mohla nechávat stejné povlečení tak "dlouhou" dobu. Navíc oba milujeme usínat v čerstvě povlečeném. Mám asi štěstí. Můj přítel je nehorázně pořádný. Veškerý "bordel" co doma vznikne, je většinou mojí zásluhou. A s těmi okny se ti nedivím. :) :D Já bych je nejraději neumývala vůbec, ale taky se tak 4x do roka musí :)

    OdpovědětVymazat
  20. Také bydlíme ve starém, kamenném a vlhkém domě, takže to znám. :) Za panelák už bych neměnila, ale ta vlhkost je strašná. A jinak uklízím asi stejně jako ty, 1x týdně velký úklid, ale snažím se zapojit i přítele.

    OdpovědětVymazat
  21. Až donedávna jsem bydlela v bytě, teď jsem se přestěhovala k příteli do baráku, že spolu zkusíme bydlet a taky mi přijde, že na baráku je více práce než v bytě. Tam mi ten úklid přišel naprosto v pohodě, tady je furt natahaný bordel, barák starej, provlhlej, omítky padaj, dělaj se plísně, furt někde nějaký pavučiny, atd., atd. No prostě není to taková pohoda jak uklízet byt :) Ale určitě záleží i na tom, co to je za barák, zda starej, či novej apod. a taky hlavně jak se k tomu lidi chovají. U nás doma jsme se celkově chovali k bytu tak, aby se tam natahalo, co nejméně bordelu, tady nemaj problém s tím výlezt na "sto let" nezametený balkón v papučích z domu a pak to klidně roztah po celým baráku apod. To pak ten úklid je taky hned o něčem jiným :/ Jinak úchylný je drhnout savem celý barák pomalu každý den, uklízet jednou týdně mi nijak úchylný nepříjde :) naopak, měl by to být standart. Nechápu lidi, kteří uklízí jen jednou za měsíc, nevadí jim kompletně žlutý umyvadlo a vana, zaliskaný sporák od oleje, drobky po zemi, zbytky jídla ve dřezu několik dní, apod. Blééé :) Btw škoda, těšila jsem se, že se třeba z videjka dozvím jak donutit chlapa po sobě uklízet, ale asi je to nadlidský úkol :) Ten můj je to samý v bledě růžovým, a když mu řeknu ať to uklidí, tak to akorát někam zašoupne a já pak vždycky když otevřu jeho šuplík nebo skříň tak jdu do mdlob :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pavučiny jsou ještě zlatý. U našich na baráku jsme měli zase hrozně mravenců, lezli k nám od sousedů, kterým to bylo jedno. A taky v létě takoví odporní černí brouci fujtajbl. Prostě starej rozpraskanej barák

      Vymazat
  22. Fajn video :) v mnohém se shodneme, jen vytírat a vyluxovat se tak často nedonutím. Přítele se snažím zapřehat víc :)) i když taky drtivou většinu uklízím já. Jeho práce je zas vyrobit knihovny, namontovat garnyže, stlouct budky ptákům, obrousit a natřít lavičku nebo vrata atd.
    S rodiči jsem bydlela v cihlovém starém domě v prudkém kopci, takže byl navíc ze dvou stran zahrabaný v zemi až po střechu (takže i celé 1. patro). Táta oizoloval co se dalo, ale i tak je místy pořád vlhko a stěny plesniví. Teď bydlím v přízemí dvougeneračního cihlového domu. Dům je podřízlý a podizolovaný, ale rohy v zimě promrzají a plesniví i tak. Takže vysoušíme a savujeme taky. Ale to je to nejmenší. Na baráku je pořád tolik práce...

    Prosím, prosím, jak že se to jmenuje ten guláš? Nějak tomu ve videu nerozumím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, na baráku je práce hafo a navíc do něho můžeš furt strkat prachy. To je nekonečný

      Vymazat
  23. Super video Peťo! Já uklízim velký úklid taky tak jednou týdně, většinou když není přítel doma aby nepřekážel :D co je ale fakt, je že přítel meje vždy o víkendu nádobí, abych si trochu odfrkla :) A kolik utratíme za jídlo to jsem ani nějak nepočítala, ale myslím že by to mohlo být taky tak kolem těch 4 nebo 5 tisíc :)

    OdpovědětVymazat
  24. Super video, milujem tieto nekozmeticke videa, take kecacie :)) my inak doma vysavame a popravde vdzy, ked niekto spomenul luxovanie, nikdy az do teraz som nevedela, co to znamena, bola som v domneni, ze je to bud utieranie prachu alebo lestenie nabytku, poharov a tak :D:D:D nuz tak dakujem za vysvetlenie :D inak u nas doma, ja nevarim skoro vobec, vari priatel, ja len skor vynimocne, na nakupy chodime kazdy den a vzdy spolu a co sa upratovanie tyka, tak to ako kedy, niekedy inokedy a niekedy spolu :) ale periem a zehlim väcsinou ja, on len vynimocne, ked potrebuje :) a inak my dame na jedlo a drogeriu a tak asi 250€ s tym, ze obcas chodime aj do restiky, ale skor uz malo, mozno tak 6x za mesiac..je to dost penazi, ale ja som velky maskrtnik, tak tie peniaze idu dost do sladkosti, lebo tie su dost drahe, ja velmi lubim milka cokoladu, monte, take drahsie jogurty okolo 1€, toffife, raffaello a tak a to sa potom nazbiera kazdy den taketo sladkosti, chcela by som sa v tom krotit, no zatial sa mi to moc nedari..:D a este raz SUPER video, velmi ma bavis a robis mi velmi dobru naladu, najmä pri tychto kecacich videach, kde sa viac o tebe dozviem :)
    Janka

    OdpovědětVymazat
  25. Super video, Peti. Alespoň čtenářky vidí, že máš na starosti i bežný chod domácnosti, neboť najdou se i tací experti, co si myslí, že bloggerky doma nic nedělají.
    Já doma také luxuju, ale můj muž vysává. :) S úklidem to mám podobné, jinak jsem ráda, když mi můj muž s úklidem domu pomůže, ale když si to udělám sama, tak mám lepší pocit, ale vzhledem k velikosti domu (je dvougenerační) jsem fakt ráda, když mi pomůže. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Tak já musim říct, že když jsem bydlela na bytě se 3 klukama v období VŠ, tak to bylo něco otřesného. Vařila jsem teda sice jen pro mne a přítele, občas uvařil i on, ale jelikož to byl vegetarián, tak jsem se těšila na víkend domu, kdy mamka dělala nějaký maso :D Nebo jsem se dohodla s ostatníma klukama a přítel si vařil pro sebe. Co se týče úklidu, já byla vždycky hroznej bordelář a právě na tom bytě se vše změnilo. Žít rok se 3 klukama bylo něco neskutečného. Tehdejší přítel teda byl pořádkumilovný, takže v našem pokoji to bylo v pohodě, dokonce mi přišlo, že byl občas až moc puntičkář. Ale co se týkalo společných prostor, jako byl obývák, kuchyň, koupelna, záchod, byla to katastrofa. Zbylí dva kluci totiž byli naprostí bordeláři, asi po nich vždy uklízela maminka ... Takže nepořádek v kuchyni, zadělaná kamna, neumyté nádobí, to vše jsme ve finálně stejně dělali já nebo tehdejší přítel. Nemluvě o chlupech ve vaně, to už bylo i na mě dost. Nebo když se spolubydlící netrefil do mísy ... Hrůza. Většinou jsme společné prostory uklízeli já a tehdejší přítel, kluci jen občas, nutit je neustále mě nebavilo a čekat, až se budu prohrabovat prachem jsem nechtěla. Vytírala jsem jednou týdne a stejně mi 5 minut potom udělali všude bordel. Jinak u nás se taky luxuje :)

    OdpovědětVymazat
  27. :D muzi su vsetci rovnaki! ta rozbordelovana kuchyna ma rozosmiala, mam doma to iste :D

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj,
    moc pěkný video. Taky vařím skoro každej den, prostě vařený jídlo je nejlepší. Úklid mě nebaví, ale zase mi dělá zle, když jsou poházený věci a do toho náš pes. Přes den ho vpustíme dovnitř, aby taky viděl, jak vypadáme. Simča

    OdpovědětVymazat
  29. U nás uklízí hlavně přítel :) Já jsem poměrně bordelářka (špína mi vadí a když si někdo ze spolubydlících neuklidí třeba v kuchyni nebo koupelně, to bych skákala z kůže, ale v pokoji mám chaos), navíc domů chodím víceméně jen přespávat, takže většinoou když přijdu domů, je tam vycíděno, komínky z papírů a oblečení, nikde ani smítko prachu. Krása! :)))

    OdpovědětVymazat
  30. Peťi ty jsi nádherná! V tom účesu a oblečení vypadáš tak na 20 let. :) Moc ti to sluší. :) Já jsem bydlela celý život s rodinou na baráčku a teď bydlíme s manželem v bytě a řekla bych, že i v bytě je někdy těžké udržet každý den uklizeno. :))) Máme malého pejska a tak vysávám skoro každý den. A manžel svoje oblečení taky nechá všude!! A ne jenom na posteli, ale i v kuchyni, na chodbě...:D A vždy když to začnu po něm sbírat tak řekne: "Ale lásko já bych si to uklidil" . No to možná jo, ale až tak za dva dny a já to chci hned. :D

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, to že jseš pořádná mi bylo jasné už dávno z toho, že když děláš kosmetická videa, šílíš, jak máš vše rozházené, nebo hned utíráš pomalované ruce :D jinak na tu vlhkost jsou skvělé ty tablety (jsou ceresit nebo jiné značky, stojí to kolem 2-3 stovek) a fakt to funguje, mamka má ve špajzce (panelák!) také vlhko a diky tomuhle už ma klid. Dříve musela stříkat savem co měsíc.

    OdpovědětVymazat
  32. Bezva video, ale já jsem toho názoru, že to má být spravedlivější a chlapa je potřeba tvarovat, dokud to jde :) Přítel měl od bývalé zažitou představu o kouzelném prostoru, který špinavé nádobí mění v čisté a o magickém koši, z kterého se čisté prádlo teleportuje zpět do skříně, to jsem ho brzo vrátila do reality! Je fakt, že tyhle práce fakt nemá rád, tak je dělám stejně já, ale on to aspoň víc ocení a na oplátku automaticky zařídí vše kolem zahrady a auta a veškeré opravy, které dům obnáší. Po množství hádek jsme došli do stavu, že uklízíme (luxování, vytírání, prach, koupelna, kuchyně) společně jednou týdně, může si vybrat co chce dělat on a já udělám to ostatní, ale uklízíme přibližně stejně dlouho, takže ví kolik to dá práce a mně to přijde fér :) Ale smířila jsem se s tím, že oproti bytu, ve starém domě nebude nikdy dokonale čisto...

    OdpovědětVymazat
  33. Super video, moc ti to sluší! S tím pečením a vařením to máme stejně. Jen já vařím každý den. Taky mám ráda uklizeno, ale poslední roky s dětma (nyní 2 a 4 roky) jsem to musela vzdát, protože to člověk uklidí a pět minut se nedívá a je to stejné jak to bylo:-) Já myslím, že si taky uklidím líp než manžel, ale nemyslím, že bych měla dělat všechno sama. O víkendu třeba vaří on. Jak příjdou děti, tak toho času na úklid je tak málo, že chlap musí taky přidat ruku k dílu. Jinak my vysáváme:-)

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj Peti :-) super video! Tebe bych chtěla doma :-D Uklízíš a ještě ráda :-D Já teda domácí práce a uklízení všeobecně nemůžu ani cítit... Asi jsem poloviční chlap. Někde jsem slyšela, že člověk půl života prospí tak nechci tu druhou půlku uklízet. Nesnáším pečivo vytáhnuté z mražáku. Strašně se to pak drolí.. Hlavně chleba teda. To je ho pak víc na stole než na talíři :-D My máme sice jen 20-ti letý barák, ale i tak je tu šílené vlhko. Hlavně u mě v pokoji :-(

    OdpovědětVymazat
  35. Měsíčně utratíme 4000 za jídlo (zahrnutá drogérka, jídlo pro kočku,...)

    OdpovědětVymazat
  36. Zásadně vysávám vysavačem a za nákup s přítelem dáme zhruba 6-7 tisíc. Raději si totiž připlatíme za kvalitnější jídlo. Jinak muži prostě neuklízejí, tedy až na pár vyjímek (můj táta-dobrovolně), nechávají povalovat věci po celém bytě, nebaví je umývat nádobí, vytírat...Přítele alespoň baví vařit, takže mě po práci čekají teplé večeře nebo obědy :)

    OdpovědětVymazat
  37. no tak tohle video mě pobavilo.všechno co jsi říkala mám to samé.i to o manželovi a vaření v kuchyni :-) taky řikáme luxovat

    OdpovědětVymazat
  38. Moc, ale opravdu moc se mi líbí tvůj účes. Strašně ti to sluší. Lenka

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj Péťo.Video zábavné a jiné než jindy,změna je fajn.Tak mně jedna pasáž z tvého videa o manželovi(u které jsem se zasmála),připomněla jednu scénu ze seriálu Sex ve městě,kdy manžel Charlotty nechává různě po bytě použité čajové sáčky a sedá si nahý na bílou sedačku.Chlapům tyhle věci většinou nedojdou a nechápou,že nám ženám to vadí :-))Jinak -já také luxuji,nevyssávám,výsledek je ale stejný:-))Přeji ti hezký týden,jo a moc ti to sluší.

    OdpovědětVymazat
  40. My doma taky vzdycky rikali luxovani, akorat tedy ne luxem ale normalne vysavacem, coz je docela divny, kdyz se nad tim zamyslim :D a tu uchylku na uklizeni ma i muj manzel, ten je schopny videt i mikroskopicky drobecky, haha :D ale na druhou stranu po sobe nechava obleceni ruzne valet a kdyz treba douklidi s nejakym prostredkem tak ho uz neda na misto a to pak nastupuje moje uchylka na organizaci vseho, prot vsechno musi byt na svemmiste na milimetr presne :D ale jinak jsme normalni rodinka :D
    looromanova.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  41. To buď ráda, že nemáš děti ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle komentáře zbožňuju "počkej, až budeš mít děti", "to buď ráda, že nemáš děti" nebo lépe "dokud nejsi matka, nevíš o životě nic". Ale Peťka děti nemá, tak nevím, proč by měla tohle řešit, když popisuje svůj vztah k péči o domácnost...

      Vymazat
  42. To buď ráda, že nemáš děti ;)

    OdpovědětVymazat
  43. Ahoj Peti , mocinky skvělé video . Mohla bys prosím updatovat video : péče o vlasy/nehty. Byla bych ti moc vděčná . Tvoje největší faninka. Ája :)

    OdpovědětVymazat
  44. Hm hmm:D no já jsem sama a za jídlo a drogerku utratím tak okolo 3-4 tis no.. :/ je to celkem pecka, ale zase vím že kupuji kvalitní potraviny no=) tak minimálně to mně těší:D

    OdpovědětVymazat
  45. Naši odjakživa říkají luxovat, já ne :)) jinak vysáváme taky denně, max obden :D protože máme 2 britské kočky a mě vysávání baví, máme ten vysavač na vodu a já mam pak radost, když vidím, kolik chlupů jsem vysála :D

    OdpovědětVymazat
  46. Ahoj, tak to ja se musim priznat, ze u nas je to trochu naopak, pritel rika, ze jsem bordelarka, ale podle me to tak strasne neni :D Uklizeni opravdu hrube nesnasim, takze se mu venuji tak 1x tydne :D Bohuzel muz na domaci prace neni vubec, ale aspon po sobe nedela bordel :) 5tis za jidlo a drogerii, to se mi zda malo.....to asi utratime vic :( krom toho mame 6 kocicek a velkyho psa, takze za granule je to taky palka.

    OdpovědětVymazat
  47. jak popisuješ ten svuj uklid a podobně tak v tom uplně vidim svoji mamku :D ... taky bordel nemam ráda , ted s přítelem bydlíme v bytě ale bydlí tu snáma ještě jedenn kluk takže kuchyn , koupelna a wc je hrozný ..... zezačátku sem pořád uklízela ale ted uz mě to šíleně leze na nervy uklizet po naprosto cizím člověku a on neustále nemuže pochopit co mi na tom vadí :D taky luxujem ;)

    OdpovědětVymazat
  48. Péti moc Ti to sluší, tímto musím začít. Jinak u nás se taky luxuje, i když se snažím kvůli dětem "vysávat", ale častěji mi lítne právě "musím vyluxovat" :-D prostě zvyk z dětství. Jinak sama bydlím od 19, vlastně to tak nějak souvisí s ukončením střední školy a nástupem na vysokou, to tak máme asi všichni...je to ten věk, kdy se člověk osamostatní a život ho tak nějak donutí naučit se hospodařit. Co se ale velmi změnilo, byl můj postoj k uklízení když přišly děti. Já taky velmi pečlivá a pořádkumilovná, jsem napřed asi pětkrát denně uklízela nebo teda aspoň urovnávala hračky po dcerce, ale když se narodil ještě i syn, tak to se teda přiznám, trpím... Dcerka už je prvňačka, ráda něco tvoří, stříhá a to abych luxovala každý večer a ještě i vytírala...hračky si teda uklízejí sami až večer a přes den musím ten nepořádek nějak skousnout...což mě někdy dost deptá, zvlášť, když očekávám návštěvu. Jak to třeba řešíte vy, ostatní maminky? Docela by mě to zajímalo :-) Změnila se taky vaše domácnost s příchodem dětí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne, aj ja som maniak na poriadok, rodičov byt som upratovala sama (!) a dobrovoľne (!!) už cca od trinástich a náš spoločný byt potom tiež, ale keď prišli deti... no, musím priznať, že spočiatku som neustále upratovala, pretože mi to hrozne vadilo. vždy, keď prišla na návštevu suseda, takisto s dvoma malými deťmi, len oči prevrátila: "Bóóže, ty máš stále taký poriadoook!" lenže... kým ja som mala vyupratované, ona bola s deťmi v parku kŕmiť kačky, v lese na maliny a šípky, boli sa sánkovať a lyžovať, každý víkend podnikali s deťmi zaujímavé výlety, ktoré my sme kvôli neustálemu upratovaniu nestíhali. a tak som si povedala: kašlem na dokonalý poriadok, veď detstvo je len raz za život, budem sa venovať radšej im. odvtedy upratujem len nevyhnutné a nejako sa snažím zmieriť s tým, že časy, keď som žila v dokonale upratanom príbytku, sú preč... minimálne na tak dlho, kým sa neosamostatnia :/ ale tie zážitky určite za to stoja :))

      Vymazat
    2. Já sama děti ještě nemám, ale přijde mi to běžný. Alespoň podle toho, co slyším od kamarádek. :-) Však se říká, bordel v bytě - šťasné dítě :-D

      Vymazat
  49. ahoj, tak mi utratime za (jenom) jidlo 6 tis. bydlime v zahranici (drahym zahranici), myslela jsem si, ze je to moc, ale jak to sleduju, tak se tim asi prestanu trapit. bydlime v malinkym bytecku v prizemi bez chodby, takze ja zametat a vytirat muzu v podstate kazdy den:-)) ja si treba nemyslim, ze chlap neumi tak uklidit jako zenska, mne to prijde nastejno. ale mam zase pocit, ze chlap neumyje nadobi jak zenska:-)) snazim se uklizet kazdy tyden, ale ne vzdy to stihnu. ja toho delam doma o hodne vic, ale tak ted se milej pochlapil, uklidil auto a postavil botnik, takze mu nemuzu nic vytknout:-))

    OdpovědětVymazat
  50. Peti, tak to máme zhruba stejně, jen ta okna nemám ráda a myju je max. 2x ročně. Zajímalo by mě ještě žehlení, pt k tomu se nějak nemůžu "dokopat" a nechávám to až je koš přeplněn. A manžel vysává...ne luxuje :-DDD Jinak skvělý pomocník je parní čistič (Karcher). Já jsem z něj přímo nadšená!!! Krásný den!

    OdpovědětVymazat
  51. Těma krásnejma vočima ses my podívala hluboko do mojí bordelářský duše... :)

    OdpovědětVymazat
  52. Při fyzické činnosti si nejvíc odpočinu psychicky. Když mě něco trápí, tak jdu péct, sice to občas vypadá tak nějak prapodivně, ale ten můj Míra sež**e fakt fakt všechno, pokud tam nejsou rajčata a červená paprika, prostě on červenou zeleninu nebaští, ale když se to dobře zamíchá, tak si toho nevšimne :D
    Bylo by hrozně fajn, kdybys sem hodila nějaký ten recept, abychom i my ostatní čtenářky/čumilky mohly trénovat náš kuchařský um =o) Sice sbírám recepty, především Blesk pro ženy a pak ty malé A5kové za 5,90 Kč akorát si v nich nic nedokážu vybrat, a pak stejně hledám recept na netu :D

    OdpovědětVymazat
  53. Jak tak čtu ty komentáře, tak jsem ještě raději za manžela, který se na domácnosti podílí, umí uvařit a nevyžaduje české kejdy, které zaberou kvantum času v kuchyni a ani nejsou zdravé. Budu ho ještě víc hýčkat. Mytí oken je "mužská" práce, takže okna myje manžel.

    Jen mi přijde to měnění povlečení, hlavně v létě - 3 týdny. To je strašně dlouhá doba. Na to, že když je horko, člověk se víc potí, to měním povlečení každý týden. To převětrávání mi připomíná ty děduly, co je "škoda" prát košili, tak převětrávají na balkóně a nosí jednu košili měsíc a čpí na sto honů :-(

    OdpovědětVymazat
  54. Ahoj Peto,

    na tohle video jsem se strasne tesila, ale porad ne a ne najit cas. Ale dneska KONECNE! A super...
    Jako na uklid jsem pes jako ty, pohazene věci znam a chodim a uklizim za chlapem, ale urcie nejsme sami...

    U nas se uklizi jednou tydne (prach, vyluxovat -> jo, my taky luxujeme... vytrit podlahy, nikde nemame koberce... potom koupelna, wc, naleštit zrcadla, utrit skrine, linku zvenku, coz mnoha mym kamaradkam prijde ujety)... tenhle uklizeci den je většinou v sobotu dopoledne, když se nam nechce, tak i v nedeli... do uklidu zapneme pracku, mezitím uklidíme byt spolecne...

    Co se tyce nakupu, tak jednou tydne vetsi v nejakym obchodaku, jinak pecivo, uzeninu, ovoce a zeleninu nakupuju prubezne ja sama nekde tady v miste.

    No a k bydleni? Ja osobne utekla z baraku do bytu a jsem tu strasne stastna, vůbec nic mi tady nechybi :-)

    OdpovědětVymazat
  55. Taky doma luxuju :-D a bydlím ve starém baráku, je dosti chladný, ale ne vlhký. S přítelem se o domácí práce střídáme a každý máme své, které vykonáváme :-) P.

    OdpovědětVymazat
  56. :) také luxujeme. a s přítelem se zásadně hádáme kvůli jeho ponožkám na zemi a když po sobě ani hrneček neopláchne:) a to s tím vařením je stejný, 4 hodiny než si naškrábe brambory, cibuli, takže místo v 1 je oběd ve 3 a já vyhladovělá pak uklízím:) můžu se zeptat, jak to pečivo v mrazáku uskladňujete? já si tam jednou chtěla dát chleba, zabalila jsem ho do tašky, a byl po vyndání byl navlhlý a nedal se jíst...

    OdpovědětVymazat
  57. Škoda video mi nejde spustit :/ no ale každopádně měsíčně utratime tak kolem 4tis za jídlo pak nějakých 7tis hypotéka a necelý 2tis za energie. A plus nějaký ty peníze na zábavu a něco málo si dáváme stranou. Takže se to dá bydlíme ve vlastním díky ty hypotece. Před rokem jsme se stěhovali do Prahy do takové novostavby a až teprve tohle léto jsme si uspořádali finance tak aby jsme vycházeli a něco málo nám ještě zbylo.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář, dělají mi ohromnou radost ❤️!