Deodoranty a antiperspiranty

by - 28 listopadu

Krásné odpoledne vám všem,

dnes jen takové rychlé video na téma, o které si hodně píšete. Předem bych upozornila všechny, kdo budou na video koukat, že je fajn si pro více informací přečíst buď infobox na youtube nebo dodatek tady pod videem ;), mnohé to objasňuje. Jinak snad jen dodám, že za mě nejlepší deodoranty a antiperspiranty jsou od Rexony, jsou mi nejpříjemnější a neúčinnější.


Hliník není toxikologicky až tak významným prvkem. Hlinité sloučeniny se špatně rozpouštějí a nejsou tedy ani příliš toxické. V poslední době se koncentrace pro organismy dostupného hliníku v životním prostředí začala zvyšovat, což je zapříčiněno zejména snížením pH v důsledku kyselých dešťů. Zatím se projevují dosti silné toxické účinky na ryby a rostliny, na lidi hliník tak silně neúčinkuje. Nebyl prokázán ani toxický vliv používání hliníkového nádobí.
Člověk za den přijme průměrně 10 mg hliníku. Organismus vstřebá však pouze asi 0,1% z této dávky. Děti hliník vstřebávají lépe. Hliník je součástí léčiv, zvaných antacida, kterých se používá proti překyselení žaludku. Dlouhodobé používání antacid zvyšuje hladinu hliníku v organismu. Hlinité ionty jsou vylučovány zejména močí, při selhání vylučovacího systému tak může hladina hliníku enormně vzrůst. Hliník se pak může hromadit, a to zejména v kostech a v plicích.
Pokud ledviny fungují správně, k otravě hliníkem většinou nedochází. Pokud však hlinité ionty dlouhodobě přijímají lidé s poškozenými ledvinami, může dojít k projevům otravy. K základním projevům patří demence a křeče. Zvýšená hladina hliníku v lidském mozku bývá spojována s některými syndromy demence. Při Alzheimerově nemoci bývají nalezeny v mozku vysoké koncentrace hliníku. Mechanismus, jakým se hliník do mozku dostane, však není znám. Vedou se spory o tom, zda přítomnost vyšších koncentrací hliníku může Alzheimerovu chorobu vyvolat či ne. Nezdá se však, že by hrozilo akutní nebezpečí, kvůli kterému by bylo třeba nějak panikařit a začít se neurotického vlivu hliníku obávat, tím spíš ne hliníku v kovovém stavu.
Hlinité sloučeniny mohou inhibovat vstřebávání některých látek z trávicí soustavy, zejména fluoridů, vápníku, železa, fosforu, zinku, cholesterolu (hliník vytváří komplex s pektiny, který váže tuky k nestravitelné vláknině) či tetracyklinu (s hlinitými ionty vytváří nevstřebatelný komplex).
Ze sloučenin hliníku zmiňme ještě bezvodý chlorid hlinitý, který může mít dráždivé účinky na pokožku, sliznice a oči, neboť hydrolyzuje za vzniku chlorovodíku. Vdechování jemných prachů hlinitých sloučenin, zejména oxidu hlinitého, může vyvolat onemocnění plic, zvané aluminosa. Při ní dochází k vazivové přestavbě plic, což zmenší styčnou plochu mezi vdechovaným vzduchem a krví.
 
zdroj: Toxikon

You May Also Like

61 komentářů

  1. aj niečo nové som sa dozvedela super! ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám také nejraději rexonu, je opravdu super a voní pak dlouho :))

    OdpovědětVymazat
  3. Jůpííí, taková nadherná micííí :-* :-* :-* Vy jste obě k sežrání :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já se taky naštěstí moc nepotím,akorát když jsem nervozní, tak se potím šíleně. Ale jinak k antiperspirantům- nějaké doma mám. Ale raději používám deodoranty bez hliníku. Např.deodoranty Playboy, ty mně vyhovují a opravdu krásně voní.

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud vím, tak to byl nějaký hoax. A rakovinu prsu způsobuje spíš antikoncepce a ne nějaký deodorant či antiperspirant.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je jasný, že antikoncepe pro tělo zdravá není, nicméně si v příbalovém letáčku můžeš přečíst, že rakovina prsu byla zjištěna o něco méně u žen, co UŽÍVAJÍ HA...

      Vymazat
  6. Super video!:) moc si mě jím potěšila :) já mám také Biodermu a musím říct že ta je fakt úžasná!:))

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Peti,
    velmi zajímavé video :). Tohle mám na Tobě ráda, hodnotíš kosmetické věci jednak podle toho jak jsi s nimi spokojená, ale také je zkoumáš do hloubky - složení apod.
    O hliníku jsem teda v souvislosti s deodoranti, antiperspiranty neslyšela, takže jsi mě velmi překvapila. Shodou okolností v poslední době používám stejné výrobky jako ty a musím říct, že s Biodermou nejsem spokojená tedy ani já. Důvodem je to, že neplní co říká. Určitě podle mě tedy není vhodný i při intenzivním pocení. Ukázalo se, že tuhé deodoranty to v mém případě zvládají mnohem lépe.
    Hezký zbytek dne :)

    OdpovědětVymazat
  8. Neodstěhoval do Humpolce... je to pěkné na tebe rychlé :D video

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Petro,díky za vyčerpávající video.Kuličky nepoužívám žádné,lepí všechny,tuhý deo,by mi nevadil,ale většina z nich dělá šmouhy na oblečení,tak již několik let používám spray Dove se zeleným čajem a ten je podle mě nejlepší.Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Peťo, pro mě je tohle téma dost aktuální - o hliníkových solí a škodlivosti se toho namluvilo opravdu hodně, ale zase odbornící říkají, že právě tyto hliníkové sole zabraňují pocení a přípravky bez nich jsou o dost míň účinné. A jelikož já sem jeden z těch lidí, kteří se potí hodně, tak vím o čem mluvím. Vím, že pocení je normální pochod těla,ale někdy je to už skutečně otravný vybírat si barvu a střih oblečení jen kvůli tomu, aby nebyly vidět skvrny....Osobně používám zároveň jak tuho tu rexonu co máš a pak ještě ve spreji, tak se aspoň cítím líp, ale stejně to pocení nezabrání. Jeden čas jsem používala Driclor a ten obsahuje hliníku požehnaně - je to z lékárny - léčivý přípravek, ale strašně palí i štípe ikdyž ho používám podle pokynů...tak jsem ho vyhodila. Od odborníků vím, že pocení je také do velké míry ovlivněno psychikou- jsem takový malý uzlíček nervů :-D :-( a pak se začnu hrozně potit tak se zkusím trošku hodit do klidu :-D p.s. sleduju tvůj blog už docela dlouho a pokaždé se moc těším na nová videa! Hrozně bych chtěla zkusit nějaký z tvých účesů, ale musím počkat až mi narostou vlasy.
    Měj se krásně a ať se ti daří!

    Věrná čtenářka Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsi překyselená? To se taky hodně projevuje právě pocením. Změna jídelníčku by ti mohla trochu pomoct. Vím co to udělala s přítelem. ;)

      Vymazat
    2. To tedy nevím a co konkrétně byste doporučila vyřadit z jídelníčku? Jestli myslíte třeba třeba pomeranč a tak.. tím se zas tolik necpu :-D Já bych řekla, že jím celkem zdravě... a musím říct, že ikdyž jsem měla žravé období- jakože jsem moc nekontrolovala co jím, tak na pocení to u mě nemělo žádný vliv.

      Vymazat
    3. Překyselení způsobuje alkohol, káva, hodně masa a uzenin, hodně cukru. Naopak odkyseluje zelenina a ovoce. Příteli zjistili při předoperačních testech zvýšenou kyselinu v moči, ale lékaři s tím nic nedělali. A při tom to není žádná sranda, může z toho vzniknout dna. Až když si stěžoval u výživové poradkyně na únavu a potivost, tak mu řekla, že to je překyselením. Tak jsme si to nějak pospojovali.

      Vymazat
    4. Tak to je drsný ! já teda kafe nepiju a uzeniny nejím, ale se sladkostma mám docela problémy se udržet :-(, ale ted se snažím, tak snad mi to vydrží! díky za info :-)

      Vymazat
    5. Ono to překyselení je širší problém, než jen že by to bylo z potravin, způsobuje ho i stres či špatná funkce žaludku, s čímž mám i já problémy. Jídelníček je dobré upravit,ale také to není všemocné, ne všechno ovoce odkyseluje, například jablka a mandarinky okyselují,naopak grepy, citrony a kiwi jsou zásadité ovoce, jakkoliv se to zdá paradoxní. K odkyselení pomáhá i pravidlný pohyb, zvláště na čerstvém vzduchu.

      Vymazat
    6. Peti, díky za doplnění. Máš pravdu, je překyselení a překyselení. Opravdu nemyslím pálení žáhy kvůli špatné funkci žaludku, to může způsobovat i ten stres. Dnu způsobuje kyselina močová. Ta je právě vyvolaná tím, co jsem psala. Kromě změny jídelníčku se doporučuje i dostatečně pít (to přítel pěkně flákal a rád kafe nebo redbul...tam byl asi zásadní problém). A pomoct může i ten pohyb, jak píšeš ty.

      Vymazat
  11. Skvělé video se spoustou užitečných informací. Ovšem problém je, že sehnat deodorant který funguje a je bez aluminia je problém.. :-( Zatím jsem takový nenašla, ale mám dojem, že si ho holky dokonce objednávají z ciziny. Ale to si nejsem jistá. Nikol

    OdpovědětVymazat
  12. Jste dvě kočky...:)

    OdpovědětVymazat
  13. Zajímavé... to abych se začala bát kupovat deodoranty :D
    Myslím že by bylo dobré uvést vlastně ten rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem, když už je to v nadpisu i videu ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Krásný,poučný video. Taky jsem zkoumalo moje deodoranty a zjistila že 2 z 6 nemaj hliník.
    Jinak ta scénka na začátku z tou kočičkou je roztomilá a vtipná.:))

    OdpovědětVymazat
  15. Velmi intelektuální rozprava s tou kočkou tleskám,.:DDDDDDDDDD

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Petruško,
    moc zajímavé video.Jsem vystudovaný chemický laborant.O hliníku jsme se toho učili hodně,ale tohle je pro mě novinka.Ani na střední ani na vysoký, jsme neprobírali hliník v deodorantech.Je to nejspíš tím,že my probírali hlavně zpracování prvků a jejich využití v průmyslu :-)Nicméně si myslim,že člověk do sebe cpe chemii vším. Ať potravou, kosmetikou nebo jen vdechováním vzduchu,který jsme si sami zamořili.
    Také si myslím,že to s tím hliníkem nebude tak horké,protože všechny přípravky musí být schváleny a jsou testované.Navíc jsou nároky na kvalitu stále vyšší.
    Tím ovšem nechci říct,že je správné,jak člověk do sebe tyto hnusy cpe.
    Jinak já mám také oblíbenou Rexonu. Také bych se chtěla zmínit o přípravku Idrosi XL proti nadměrnému pocení,což je gel vhodný hlavně pro sportovce.Zaručuje 24hodinovou ochranu,dá se aplikovat kamkoli podle potřeby,ale opravdu není vhodný ke každodennímu použití.
    Co opravdu pomáhá je Driclor. Měl by se aplikovat večer před spaním na sucou pokožku, která by neměla být oholená(pak to palí jako čert).Opravdu funguje! Je vhodný hlavně pro ty,kteří se extrémně potí. Nejprve se aplikuje každý večer a po zlepšení stačí 2x do týdne.
    Deodorantů bez hliníku je hodně,ale člověk si musí připlatit- už je jen na něm,jestli dá přednost přírodní variantě nebo ne.
    Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě vámi zmiňovaný Driclor sem používala přesně dle návodu, ale stejně mě dráždil a efekt nebyl takový jak bych si představovala.. vzhledem k tomu pálení a obrovských červených flecích jsemse na to vybodla :-(

      Vymazat
    2. Driclor je velmi reaktivny, je velmi chemicky zalozeny a preto ludi s citlivjsou pokozkou pali, ale ako Anna napisala, je to asi jedina vec, ktora na potenie pomaha. Tie s tym mam problem a nepomaha nic, jedine driclor. Mna ale nastastie nestipe

      Vymazat
  17. Já mám taky nejradši Rexonu, prima jsou i deodoranty od Garnier. Nemám ráda ty ve spreji, preferuji kuličku s gelem. Hlavně nesmí vonět, protože to by pro mě jako parfémovou závislačku byl malér, kdyby se vůně deodorantu tloukla s mými parfémovými miláčky :)

    OdpovědětVymazat
  18. momentálne som v období puberty, takže sa potím dosť..kvôli tomu si musím starostlivo vyberať tričká...Každý boží deň si dávam tú guličku od NIVEY, avšak som sa rozhodla, že ju prestanem používať..už viacerí sa sťažovali že nepomáha, ba práve naopak...Tak si asi kúpim Rexonu ktorú ste spomínali vo videu :-) Uvidíme čo to spraví...Mám ešte dezodoranty playboy, ktoré krásne voňajú, ale nemyslím si že mi nejako pomôžu proti poteniu..No, potné žľazy mi dosť účinne fungujú :D
    *zel.

    OdpovědětVymazat
  19. Ta kočička je strašně roztomilá :).Můžu se zeptat odkud máš ten náhrdelník? V jednom videu jsi říkala, že z ebay, ale od koho přesně, přesně takový totiž sháním :).

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Petul,

    já jsem na tom stejně jako ty, nepotřebuji používat deodoranty ani antiperspiranty. Ale bez čeho se třeba v léťe neobejdu je Bodyfresh od firmy just...Je to gel, který má chladivý účinek a zabraňuje pocení. Celý den jsem pak svěží :-). Rexonu mám taky.

    S pozdravem věrná čtenářka Eva

    OdpovědětVymazat
  21. Naposledy som mala od Nivea Invisible - to bola katastrofa ako ten sprej dymil, musela som sa chodiť sprejovať do jednej izby a obliekať v druhej, príšerne mi to vadilo! Najviac mi vyhovuje Garnier a z Dove tuhý deodorant. Chystám sa na Yves Rocher guličku, som zvedavá. Ale všeobecne najviac mi vyhovuje sprejová forma.

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj Péťo,
    děkuji za zajímavé video. Také mi o tomto problému před čase přišel email, používala jsem do té doby Rexonu, teď
    si kupuju deodorant Nivea pure and natural action s vůní lotosu. Má nádhernou vůni, ale s tou výdrží je to slabší. Přes den musím aplikaci několikrát opakovat, 24h, jak tvrdí na obalu, nevydrží určitě. Ale opravdu ten hliník neobsahuje a neobsahuje ani parabeny. Koukala jsem se na zadní stranu obalu a skutečně tam to aluminium není. Bohužel právě asi ten hliník má největší podíl na tom účinku. Stojí asi 60 korun. Za mě mohu doporučit :)


    Přeji hezký večer a těším se na Tvůj další příspěvek
    Terka

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj, Peťko. Já patřím k těm, kteří se potí poměrně dost. Je to také dáno tím, že hodně a intenzivně cvičím. Zkoušela jsem už vše možné a nejlépe mi vyhovuje kulička Dove - ta klasická vůně - je jemná a nelepí. Driclor (jak je v jiných komentářích uvedeno) jsem zkoušela také, ale je opravdu agresivní - nedoporučuji. Četla jsem články se sportovkyněmi a ty zmiňují deodoranty Adidas. Po vyzkoušení mi nejlépe stejně vyšel Dove.
    Měj se pěkně.
    eWa

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj Péťo, pokud by si chtěla bez hliníku tak v kosmetice Yves Rocher mají deodoranty v kuličce, které jsou BIO a neobsahují absolutně žádný hliník.

    OdpovědětVymazat
  25. Ja teda musim rict, ze po tuhych se potim tak jako tak, ve spreji docela ujdou, ale nejvic me vyhovuji kulicky. Ted mam Adidas fresh - modry 24h antiperspirant a super :) Ja tu vuni miluju.

    OdpovědětVymazat
  26. Kdo se ukrutne potite, zkuste BAlea extra stark antiperspirant ve spreji, je v male pruhledne sklenicce ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také používám a je výborný. Stojí cca 44,-Kč :-), sice hliník obsahuje, ale jak psala Petra, tělo si najde cestu, kudy se pot dostane z těla ven, takže bych ty studie brala s rezervou.

      Vymazat
  27. Ahoj Peťko,
    náhodou vážně zajímavé téma. Já dávám před spreji přednost těm tuhým antiperspirantům, mám doma taky tu malou rexonu, jak si čtu komentáře, je to asi oblíbený antiperspirant od mnoha slečen :). Já vážně zkoušela všechno možné, potím se dost, a na tu rexonu nedám dopustit. Asi jí budu i věrná, nechce se mi vyhazovat další peníze za něco, co možná nebude fungovat, když tahle malá věcička je pro mě zázrak. A to, že nešpiní oblečení, je jen plus !
    Těším se na další články
    Verča J.

    OdpovědětVymazat
  28. No vidíš, a pro mě je Bioderma zázrak :)
    Hezké a poučné video, díky za něj!

    OdpovědětVymazat
  29. zaujímavé video aj článok :) si zlatá :)

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj Petka,
    rada by som pridala moje skusenosti s Bioderma deodorant. Fakt to asi zalezi od typu pokozky a od toho ako sa kto poti. Ja tento deodorant pouzivam uz velmi dlho, aj napriek tomu ze obsahuje hlinikove soli, a nedam na neho dopustit. Nie som clovek, ktory sa nepoti vobec ale ani sa nepotim nejako nadmerne, tak normalne. Vyskusala som vsetky mozme deodoranty a Bioderma mi sadla najlepsie, nelepi, rychlo sa vstrebava a navyse je to jediny deodorant po ktorom sa skutocne nepotim po celu dobu pokial ho nezmyjem dolu v sprche vecer.
    Dakujem za recenziu, rada som si ju pozrela a bola skutocne zaujimava. O skodlivosti hlinika som co to dozvedela v lekarni ale hlbsie som dalej nepatrala.
    Pekny vecer
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  31. tak jsem hned po tvém videu šla prozkoumat všechny své deodoranty/antiperspiranty a ve všech jsem ten hliník našla. u dvou hned na druhém místě, u dalšího na čtvrtém asi. nutno podotknout že dva z nich jsou od Baley a na citlivou pokožku, tak mě to taky celkem zaráží :-/
    doma mám ještě bio deodorant - krystal, tam sice není, ale je zase na dvě věci, tak ti nevím, co je lepší :(

    OdpovědětVymazat
  32. Musím říct, že nikdy jsem se moc nepotila, byla jsem jako proutek. A po ženské operaci jsem stloustla o 20kg. a to se, už teda potím jako prase!!! Takže, rada na závěr. Kdo se nechce moc potit, tak ať moc nežere, nebo dopadne jako já. Omlouvám se za tu sprostotu, ale vždy mám na sebe kvůli tomu strašný vztek a mindrák.
    Vaše40

    OdpovědětVymazat
  33. Teď se podle Evropské unie musí do deodorantů, vyrobených po roce 2011, přidávat stříbro, které efektně pomáhá proti pocení a není zdraví škodlivé.

    OdpovědětVymazat
  34. Nejlepší je H(h)liník odstěhovaný do deodorantu :-DDDD, to jsi mě rozesmála! Mám ten film moc ráda :-). Já používám nejradši kuličkové deodoranty, přijde mi, že tak moc nebělí oblečení... Nejradši mám Niveu, která nezanechává bílé skvrny na černém a žluté skvrny na bílém.... A protože jsem jako dárek dostala sprej Rexona, tak používám občas i ji, hlavně v létě. Ale přijde mi, že má strašně výraznou vůni, což není na škodu, ale někdy jsem pak měla pocit, že necítím svoji voňavku, ale ten deodorant :-(. Jinak já s pocením taky výrazný problém nemám.

    OdpovědětVymazat
  35. Petko, taky jsem ted resila otazku hliniku v deodorantech. Muj nazor shrnuje asi nejlip Karel Hadek v nasledujicim clanku, je to odbornik - vyzna se v chemii a je znamy svou vlastni prirodni kosmetikou.

    http://www.karelhadek.eu/cs/casopis/clanek/?id=178

    Ted dopotrebovam antiperspirant Garnier s hlinikem a vyzkousela jsem vyse zminovany deodorant od Nivey - ma maly napis bez hlinikovych soli. A je fakt, ze vydrz je proste slabsi. Myslim, ze u vseho, co nebosahuje aluminium asi bude. Pokud byste mely tip na nejaky super deodorant, ktery se vyrovna vyrobkum s aluminiem...dejte vedet.

    OdpovědětVymazat
  36. Ahoj všem, informace o tom, že hliník obsažený v antiperspirantech způsobuje rakovinu prsu je již několik let známý hoax. http://hoax.cz/hoax/rakovina-prsu-pouzivanim-antiperspirantu/

    Jinak moc pěkné video. Já používám pánský Old Spice. Je opravdu účinný a pěkně široký, takže stačí přejet podpaží jen jednou. Jeho pánská vůně mi nevadí, naopak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to samozřejmě je,ale pokud jsi četla článek pod videem, musí ti být jasné, že to není tak, že by to byl jen úplně planý poplach ;), hliník skutečně nějaké problémy způsobit může, že by ale měl mít přímý vliv na rakovinu prsu samozřejmě prokázáno nebylo, přesně jak jsem říkala ve videu ;). Nicméně vyšší hladina hliníku v těle způsobuje problémy.

      Vymazat
  37. Peťo, já jsem studovala deodoranty a antiperspiranty již před osmi lety, kdy se to začalo šířit, že způsobují rakovinu prsu a došla jsem k závěru, že pokud je to antiperspirat, tak ten hliník v sobě má a to jsem hledala i u drahých značek, jako je např. Just, pokud je to jen deodorant, tak ten hliník neměl. Ale je to už dlouho, třeba nastala změna, i když o tom pochybuji:-(( Šárka

    OdpovědětVymazat
  38. Vsetky antiperspiranty obsahuju hlinik, pretoze zabranuje resp. obmedzuje potenie. Ak sa mu chcete vyhnut, treba pouzivat deodoranty, v tych hlinik nie je nikdy, ale proti poteniu neucinkuju, ich jedinou devizou je vona. Co sa tyka Dricloru, tak ten mi pripada extremne agresivny - viem asi o 4 ludoch, ktori ho pouzivaju a sice funguje perfektne, vzdy mali alergicke reakcie, pocity palenia, stipania, svrbenia a pod., takze v konecnom doledku si ho uz znova nekupili. Ja mozem 100% odporucat EXCIPIAL DEOFORTE - zozeniete ho v lekarnach, je to v podstate taky kremovy antiperspirant,vydrzi velmi dlho, nanasa sa na noc (pocas prveho tyzdna kazdy den, potom staci cca 2x tyzdenne) - u mna zabera uz po prvom pouziti. Je to nieco podobne ako Driclor, ale vobec nedrazdi pokozku, je ovela jemnejsi a celkovo menej agresivny. Vybraba ho firma Spirig, mozno poznate, ich produkty sa predavaju v lekarnach, vyrabaju rozne priravky na problematicku pokozku, ekzem a pod.
    Inak pouzivam roll on Vichy a s nim som velmi spokojna...celkovo pouzivam gulicky, na tuhych mi prekaza, ze robia flaky.

    OdpovědětVymazat
  39. Tiež som si pozerala svoje deodoranty našla som hliník aj v Nivea Angel star aj v Rexone, ale v deodorante adidas aluminijm alebo hliník neni

    OdpovědětVymazat
  40. Super video a jsem moc ráda že zmiňuješ ten hliník, protože se o tom poslední dobou opravdu hodně mluví. Já mám také tu tuhou Rexonu s hliníkem a až ji dopotřebuji, další už nekoupím a už se na složení budu víc zaměřovat. Pak mám ještě deo od Baley, která mi taky vyhovuje a tam hliník není takže super.
    http://everybody-love-fashion.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  41. a ja som v nivea double našla aluminium a používam to už 3 roky každy každučký den ale terat mám trochu strach :( je to veľmi zlé?

    OdpovědětVymazat
  42. Peťulko, Rexonu má ráda moje sestra :), já jsem si poslední dobou oblíbila Nivea kuličky, ty takové tekuté, měla jsem už lotosovou, teď mám jasmínovou a mám už koupenou i Happy Time, ta je taková citrusová, svěží, moc se na ni těším :). Když jsem v práci, tak se odpoledne třeba ještě jednou přemáznu, abych se cítila dobře :). Takže ty kuličky fakt doporučuji. A hliník neobsahují :). I když si myslím, že tento jediný faktor - používání deodorantů - určitě není jediným důvodem, který by způsobil rakovinu prsu nebo Alzheimerovu chorobu, protože etiologie těchto nemocí spočívá většinou ve více faktorech. V zimě mi to nevadí, ale pevně doufám, že v létě ženy i muži nepřestanou používat deodoranty jen kvůli strachu z hliníku, abychom taky přežili cestu pomocí mhd :) ;).

    OdpovědětVymazat
  43. Ahoj Peti,
    trošku dávnejšie si spomínala, že máš problémy s pleťou..pupínky a tak. Teraz ju máš úplne dokonalú :-) aj v predchádzajúcom článku o lícenke. Čo ti pomohlo resp. menila a prispôsobovala si si kvôli tomu kozmetiku?
    Ďakujem :-)

    OdpovědětVymazat
  44. Nivea má oblíbená,je skvělá....a článek mě zaujal,některé věci jsem netušila...ale na druhou stranu , kolem nás je tolik jedů, že deodorat se mezi nimi ztratí :D

    OdpovědětVymazat
  45. Trochu dodatečně, ale nevadí :)
    Jen bych chtěla říct, že problémem deodorantů a antiperspirantů není ani tak samo působení hliníku, ale celkově to, jak antiperspiranty fungují...hliník totiž stahuje potní žlázy, aby se člověk tolik nepotil. Tím, jak se žláza uzavře, tak se pot a maz hromadí vevnitř a nemůže přirozeně vycházet ven, což může právě způbovat ony problémy. Já sama s tím zkušenosti mám a při používání běžných deodorantů a antiperspirantů se mi v podpaží dělají takové malinké bulky, něco jako zanícený pupínek, ale pod kůží. Pokud má někdo takové reakce ještě silnější, tak to může způsobovat daleko větší problémy, zejména, pokud se žláza hodně zanítí atd.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  46. Já jsem se jednu dobu o tady tento problém celkem dost zajímala, nicméně si opravdu myslím, že si na to každý musí vytvořit svůj názor. Pro mě je celkem jasný, že hliník tu pokožku ucpává a není to nic zdravýho. Sice existují deodoranty bez hliníku - schválně říkám deodoranty, protože ta předpona deo vlastně znamená to, že oni ten pach potu mají pouze krýt, zatímco antiperspiranty mají zabránit, abychom se potili (zabraňuje v tom právě ucpání těch kanálků hliníkem:D) - jenže ty deodoranty bez hliníku právě nejsou tak účinné a rozhodně bych je nedoporučila těm, co s pocením mají problémy:( Já sama se nějak extrémně nepotím, ale když nepoužiju antiperspirant, cítím se blbě:/ Takže, je na každým, co si vybere...hliník je zdravý škodlivý a myslím si, že je opravdu celkem pravděpodobnost, že tu rakovinu způsobit může, ale v dnešní době je tady kolem nás tolik jiných faktorů, které nám teoreticky můžou způsobit rakovinu, že si já osobně myslím, že je ten hliník jen další malé nevýznamné mínus pro naše zdraví... asi tak:)

    OdpovědětVymazat
  47. Ahojek holky, poradíte mi, jestli existuje nějakej přípravek na potivý ruce? Když jsem ve stresu, tak se mi šíleně potěj ruce, mám je úplně mokrý, a kdybych neměla pořád v ruce kapesníček, tak si připadám, jako bych si je právě umyla ale neutřela. Je to hrozný a jsem z toho pěkně otrávená.
    Andrea.

    OdpovědětVymazat
  48. Ahoj :)
    Taky jsem se před delší dobou zajímala o toto téma, a hledala jsem. Jak si ve videu říkala, nikde není napsáno, že hliník v antiperspirantech způsobuje rakovinu, a to proto, že to není dokázané. Ale jak už víme (zase z videa :)), hliník pro nás není něčím zdravým, něčím, co by naše tělo potřebovalo...
    Hliník je obsažen hlavně v antiperspirantech (perspirace=pocení; antiperspirace= "antipocení"), jen málo často se objevuje v deodorantech, proto je lepší koukat po deodorantech a jejich složení. :)
    Myslím, že ikdyž není nic dokázané, měly bychom se zkusit takovým věcem vyvarovat a zbytečně "neriskovat". Naopak, je skvělé, že si můžeme vybrat, tak toho využijme! :)

    OdpovědětVymazat
  49. Ahoj, napíšu ti, jaké deodoranty a antiperspiranty mám já:
    1) Nivea deodorant Fresh natural - můj nejoblíbenější, pěkně voní a má bílou barvu, což se mně moc líbí, příště si ho asi koupím znovu.
    2) today deo Dry - dám ho asi mamce, je nic moc
    3) Nivea double effect - antiperspirant, je spíš takový tuctový, ale vůně je v pohodě.
    4) Rexona Cotton dry - tuhý antiperspirant, no tak tenhle výrobek je fakt katastrofa, neskutečně se drolí, kdybys ho viděla, vyprskla bys smíchy, taky poputuje k mamce

    OdpovědětVymazat
  50. http://m.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-tyka/jak-detoxikovat-hlinik-z-tela-a-proc-je-to-nezbytne/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář, dělají mi ohromnou radost ❤️!