Nestárneme, stáváme se retro ...

by - 31 května

Posledních pár let mi bylo pětadvacet, teď mi pár let bude třicet J Nikdy mi to nevadilo, zraju jak víno. V pubertě sem měl docela dlouhé vlasy (i když to teď možná nevypadá), dokonce sem měl dlouhé vlasy až u maturity. Až pak sem začal postupně zkracovat až do nynější, mírně prošedivělé, délky. A líbí se mi to… Poslední dobou se ale u Peti na blogu rojí názory, že lidem po třicítce by se na čelo měl vypálit cejch „čekatel na futrál“. Třicítkám končí spotřební doba, musí odevzdat boty na podpatku a ven mohou jen v šatech ke kotníkům a nikdy ne dříve, než 20 minut po západu slunce. Místo slušivých brazilek už jen bombarďáky z kousavé vlny…  



No jo, tak jsme kategorie 30+ . Jsme analogoví dinosauři, ale u zrodu digitálního věku stála právě naše generace a generace našich otců. Takže klídek, jo, smrkáči… Jo, je pravda, že když jsme nestihli nějaký díl Přátel, tak jsme ho prostě třeba rok neviděli, protože nebylo kde, kdo měl video s možností nahrávat měl výhodu, pokud měl teda doma nějakou prázdnou kazetu, na kterou by si je nahrál, v opačném případě si asi každý někdy zažil situaci, kdy zoufalý seděl před videem, v jedné ruce kazetu s Rambem, v druhé ruce Predátor (nebo Pretty Woman, v ženském případě) a byl nucen udělat jedno z nejtěžších rozhodnutí, který film přehraju???  Stejně tak se  nám na dovolené mohlo stát, že jsme z celého týdne měli jen 36 fotek, protože jste měli jen jeden film… A ano, první mobilní telefon jsme měli v druhé polovině střední… A ano, fakt jsme generace, která začínala na walkmanech, pokračovala na diskmanech a přes Mp3 přehrávače se nakonec dostala k poslechu hudby z mobilu. Pro někoho hluboký pravěk, pro mnohé třicetileté důchodce krásné vzpomínky.
Já, jako hrdý třicátník, jsem nyní velmi potěšen vlnou retro dizajnu na vše. OK, v některých případech je to retro až tak retro, že originální předlohu pomatují už jen opravdoví dinosauři přes padesát, ale mě se většina těch retro věcí líbí asi víc, než moderní super cool dizajn.
Ať už jsou to foťáky, sportovní auta, rádia, nebo držák toaletního papíru :D A evidentně nejsem sám, protože vlna retra neupadá, ba spíše naopak…


Že jsme vyklízeli půdu (a při té příležitosti se rozhodli, že naše další auto bude na tuty dodávka, protože dodávky jsou boží) možná někdo na facebooku zaregistroval. Práce nudná, nezáživná, ale na druhou stranu těch pokladů, co se mezi harampádím (jako třeba dětské hračky, staré oblečení, sušené myši, umyvadlo a další) našlo! No uznejte sami. Jedna truhla, jeden námořní kufr (který bude sloužit jako stolek v novém obýváku, jen to ještě není doma nějak dořešené, ale to se poddá), dvě oldschoolová rádia, která budou dělat parádní retro prvky v ateliéru a v neposlední řadě velmi zajímavá komunikace jedné malé střapaté holčičky s kamarádkami :-) Myslím, že jednou budou mít ty dopisy fakt cenu.


Bohužel ani jedno z rádií nefunguje. A mé šikovné ručky jej bohužel neumí opravit. Jenže když něco hodně chcete, tak si osud vždycky najde nějakou cestičku a stejně tak to bylo i nyní. Dostalo se mi do ruk (rukou?) super retro rádio Philips.
A je boží J Vypadá opravdu dobře, no uznejte sami.



Je docela malé, což je dobře, místa není nikdy nazbyt, ale hraje opravdu dobře. Až nečekaně dobře a čistě, přiznám se, že jsem takový výkon nečekal a mile mě překvapil :-)
Ovšem ne vše je potřeba dávat do retro dizajnu. I když sluchátka, které měl Otík ve Vesničko má středisková, jsou stejně legendární, jako hlavní hrdina a jeho „Beroun“ , tak tam přeci jen fandím klasickému, modernějšímu pojetí J



A co Vy? Máte doma nějaký retro kousek? Ať už moderní s retro dizajnem, nebo opravdový, který stále používáte? 

A víte co, my nestárneme, stáváme se RETRO! A retro je boží, takže si se stárnutím nelamte hlavu.

You May Also Like

105 komentářů

  1. Jako je mi 21 a všechno z druhého odstavce - kromě prvního mobilu v druhé polovině střední (já ho dostala UŽ někdy v sedmé třídě) - naprosto sedí! :D A ty kráso, jsem za to fakticky moc ráda, protože po mých osobních zkušenostech s dětma do 11 let můžu říct, že ty děti bohužel nemají to správný dětství (i když, co je správný, že..). Prostě nemají to krásný, neuspěchaný dětství jako jsme měli ještě my.

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek Míro, retro je bezva, určitě lepší, než tahle moderní doba! :-) Marcela

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je boží! Musím říct, že jsem se při čtení opět parádně pobavila. Další článek od Míry, který nezklamal. Palec nahoru! :-) Jen tak dál :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Míro a Peťi. Super článek, pobavila jsem se. A RETRO je super. Na to že je mi 21 tak jsem jako malá poslouchala pohádky z kazeťáku, potom cd no boží! Minidisky mám nějaké doteď a první mp3 s celými 36 písničkami to bylo něco! :) Zůstaňte takový jací jste :) Lidu

    OdpovědětVymazat
  5. Článek je vážně super, myslim, že máš na to mít i vlastní blog. Kdo říká, že chlapy nemůžou mít blog? Jinak se super, že Péťu podporuješ v blogování, takhle má vypadat opravdový vztah :)

    OdpovědětVymazat
  6. měl by si psát,pokud se tak ještě nestalo,jsi talent:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Míra, my sme zo sestrou kupovali rodičom ku Vianociam retro rádio (keby si videl tie detske iskry v ich očiach) a z boku ma ešte usb vstup takže si človek može vložiť aj svoju hudbu.. Putovalo do kuchyne lebo povodne "ozajstne" retro sa rozladuje ale možno po skuškovom ho rozoberiem prečistim a mrknem sa na kontakty..

    OdpovědětVymazat
  8. Nadpis a myšlenka je super, ale abych řekla pravdu článek se mi nezdá moc čtivý a celkově články od Míry mě moc nezaujaly. Je to spíš věc názoru a věřim, že se to někoho bavilo. :)

    OdpovědětVymazat
  9. :) pekný článok síce nie som po 30 (naštastie :D) no niektoré také veci si pamatam aj ja

    OdpovědětVymazat
  10. Co je to prosím za stavbu na té fotografii?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si to dobře pomatuju, tak je to zámek ve Fontainebleau, kousek od Paříže.

      Vymazat
    2. Ježiš prej Míra no hair :DDD

      Vymazat
    3. Mira No Hair :DDDDDDDD

      Júliana

      Vymazat
    4. Mira No Hair :DDDDDDDD

      s článkom súhlasím, aj keď ja nie som až tak do retro, našťastie dnes si môže každý zvoliť svoj štýl ;-)

      Vymazat
    5. Tak teď jsem skoro umřela smíchy! Míra no hair :D:D:D palec nahoru

      Vymazat
  11. Já miluju věci, co mají duši a minulost. Vždycky mě lákaly půdy starých domů a antikvariáty plus samosebou second handy :D Nosím brož z jednoho pražského antiku, příteli jsem koupila stoleté manžetové knoflíčky a na stole mám přes padesát let staré zrcadlo ..snad to není moc mimo mísu :) a děkuju za Vás oba, zlepšujete mi náladu! :) Terka

    OdpovědětVymazat
  12. celý článek mi přišel krapet trapnější... Kateřina Martincová, Praha

    OdpovědětVymazat
  13. Budu zlá. ještě jsem ani nedočetla, ale pod větu: jsme analogoví dinosauři, ale u zrodu digitálního věku stála právě naše generace a generace našich otců, bych se podepsala! Narozdíl od smrkáčů totiž umím se vším. Jistě je to i tím, že dělám technický obor, ale je to vidět i na VŠ, kde učím, že ač budoucí elita, něco starého se jim posere a jsou v koncích. Dekte jim do ruky jízdní řád v tištěné podobě a taky tupě čuměj. Argumetu, že my neumíme s IDOSem jsem se smála. Bohužel pro smrkáče, umíme. Včetně "chytrých" telefonů a aplikací.Velká výhoda nás třicátníků, že jsme na tomhle přelomu. Nevýhoda pro ně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako vždy je třeba podotknout, že netřeba všechny házet do jednoho pytle :) Mně je 20, studuji technickou VŠ (zatím mám za sebou sice úspěšně pouze první ročník, ale snad si mohu dovolit říct, že studuji :D ) a s něčím, jako je papírový jízdní řád, naprosto nemám problém :) Vždyť jak jinak bych na zastávce poznala, v kolik mi to zrovna jede :)) Jistě, chápu, že to není pouze o těch jízdních řádech, ale prostě jsem se musela ohradit, nesnáším, když se šmahem odsoudí celá skupina lidí :)

      Vymazat
    2. Snad není potřeba zdůrazňovat výjimky (taky takový současný mores). Se dovtípíš. A nemyslím řád na zastávkách MHD, ale ten vlakový. Takové idioty zase z těch mladých dělat nechci. Na technických oborech je to lepší, ale někdy ty rezervy jsou vidět všude a je to škoda, ale ne větší než ta neochota a pohodlnost - což je ale zase lidská přirozenost, nicméně je to pro ně mnohdy špatné. Třeba to pořebovat nebudou, třeba to budou z nějakého důvodu později dohánět - ne ten jízdní řad, ale způsob myšlení.
      To moje "zlá" berte jako nadsázku. Opravdu zlá být nechci. Psané to vyzní mnohdy hůř.

      Vymazat
  14. To je opravdu moc hezky napsaný článek. Hezké povídání, Člověk se zasní, zavzpomíná....Taky jsem už retro:-) I když uvnitř se pořád cítím na osmnáct:-) Retro doma už nemáme. Jakmile už něco dosloužilo, vyhazuju, nesnáším kupení krámů, i kdyby na půdě nebo ve sklepě.
    Ó jé, to byli časy, kdy jsem skákala metr dvacet radostí, že jsem k vánocům dostala walkman, který už měl každý a já si přišla úplně nemožná, že já ne. Okolo discmanů jsem jen mlsně chodila.
    Co mi ale přijde hloupý, že dnešní CD a DVD, jakmile se na tom objeví škrábanec, je to většinou na vyhození. To dřív, v době páskových kazet, vůbec nevadilo, jestli už je pomuchlaná, a když se přetrhla, žádný problém, vzala se lepenka, slepilo se to a hrálo se dál. V místě slepení to jen při poslechu udělalo křup křup a jelo se dál. Nebylo všechno na jedno použití, jako je dneska.

    OdpovědětVymazat
  15. Rádio je nádherný a ty co nefungujou jsou taky super, jako dekorace poslouží :-) Také miluju retro, také mám a sbírám takové dekorace a uaaaaaaa já ty věci miluju, mají příběh a když si je člověk musí trošku opravit dostává k nim vztah, není to jako koupit si nějaký kus něčeho v obchodě. Jo jo už mi není 30 let a už mi není ani 35 :-( , ale duší jsem pořád puberťák a na můj věk se necítím. Jednu krásnou truhlu mám už asi 4 roky v obýváku taky, vytáhla jsem jí ze sklepa u rodičů, pamatuje toho hodně.
    Videokazety :-D jojo máš pravdu, věčné dilema co smazat a nahrát nějakou novou pecku. Co se týče fotografování tak to mi tenkrát nějak nevadilo, já milovala focení, dneska už to tak nemám, zase dřív to mělo to kouzlo, člověk si musel fakt dobře rozmyslet co bude fotit, kinofilm byl na 36 fotek a já mám prostě pocit , že to bylo lepší, dokud to člověk neodnesl k foťákovi nevěděl jak to dopadne. Dneska máme fotek milion a mě to ani nebaví se v nich hrabat.
    První mobil, no jsem teda kousek starší než vy a tak první mobil mě potkal až v práci , takže školu jsme kupodivu zvládli všichni bez něj a dokonce i bez počítače :-) a i když miluju internet a jsem na něm dá se říct skoro celý den i díky práci , tak nezávidím dnešní mládeži, naše dospívání bylo lepší, pomalejší, bylo více času na víc věcí a díky internetu a všemu tomu okolo jim ten čas uteče strašně rychle a najednou z nich taky budou lidi kterým už není 30 :-) Ono to je vidět i na tom , jak se málo dnešní mláděž osamostatňuje, je jim 25, 26 a stále bydlí u rodičů, jasně má to svoje výhody bydlet u maminky, ale my v 18 vypadli a starali se o sebe. A taky nebyla práce, ale holt když člověk musí sehnat peníze na bydlení, tak vezme i brigádu a kupodivu se z toho třeba nakonec stane práce nastálo. Dneska jsou mladí jiní. znovu říkám, nezávidím , ale jednou to budou mít těžký :-)
    Hezký článek Míro, udělal mi super nedělní ráno :-)
    Zdravím vás oba, užijte si krásnou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Je mi 20 a prvním rokem studuji vysokou školu a ano stále bydlím u rodičů. Mám brigádu, uklízím u mamky v práci, jsou to sice 2 na dva dny týdnu, ale mně to nevadí a sháním další brigádu. Takže mi tady nepovídejte něco o tom, že jsme líní zvednou zadek a něco dělat, Všichni moji kamarádi mají brigádu nebo si už sami vydělávají. Andrea

      Vymazat
    2. Dobrý den, ano je jiná doba. Přemýšlela jste, proč jsou někteří lidé i v 25 závislí na rodičích? Protože třeba studují vysokou školu. Víte není vysoká jak vysoká. Student medicíny opravdu nemá tolik času (na koníčky, ani na brigádu) jako student speciální pedagogiky. To se na mě za tento fakt prosím nezlobte. A vzhledem k tomu, že naše generace bude pravděpodobně i déle pracovat, než Vaše, že naše generace zakládá rodiny o 10 let později než Vaše, tak se ani není nad čím podivovat a říkat, jak to budeme mít jednou těžké. Hezký den!

      Vymazat
    3. Já nevidím důvod odcházet od mamky z domu, když je pro mě nejlepší kamarádkou a vejdeme se tu i s mladší sestrou bez problému. Proč sakra platit nájmy dva, když jde platit jeden a ještě s člověkem, kterého znám celý život a vycházím s ním? Ano těším se, až jednou vypadnu a budu mít třeba celý byt jen sama pro sebe, ale zatím si užívám jen ten pocit těšení se. Je mi 21, výška nevyšla, brigády nevycházejí, práce taky nevychází, ale peníze momentálně nepotřebuju, tak mě to netrápí - mám našetřeno od svých 13ti každý halíř co jsem dostávala za vysvědčení, na narozeniny a na svátek od příbuzných. Zaplatila jsem si svůj podíl dovolené z těchto našetřených peněz. Nepiju, nekouřím, jednou za tři roky vyměním kalhoty a nějaké tričko a to je vše. To je zajímavé, že minimálně polovina mých bývalých spolužaček už bydlí s přítelem, některé už mají i děti (podle mě zbytečně brzo), ale všímají si jen nás "maminčiných mazánků" a vyčníváme. Je prostě jiná doba, vždycky předešlá generace nadávala na tu mladší a vždycky to tak bude, ale někdy je třeba se zamyslet, jestli to má cenu řešit nebo se starat jen o sebe a užívat si života, dokud člověk může.

      Vymazat
    4. Dobrý den anonyme, možná to pro Vás bude šok, ale i před 20 lety lidé studovali medicínu, dokonce i jiné vysoké školy už tenkrát existovaly. Bohužel si nemyslím, že vaše generace bude pracovat o 10 let více než my, v 80 letech už budete vesele nebo možná i smutně užívat důchod, jestli vám na něj vaše děti vydělají. Že zakládáte rodinu o 10 let později to také neplatí pro každého, někdo má děti v 18 někdo až ve 40, problém bude v tom, že jakmile má žena dítě, není to jako dřív, nechce z něj mít samostatné dítě , ale minimálně do 15 let z něj dělá mimino, je s ním doma, všechno mu připravuje a pak samozřejmě i to dítě je ještě v 25 doma, protože není schopno se o sebe postarat a hlavně ani nechce.
      K poslednímu anonymu, ano je jiná doba, já vaší generaci neřeším, můžete u rodičů bydlet celý život a věřte, že mi to bude fuk. Já si život užívám velmi, nemusím hledat výmluvy, že nemám práci, vždycky jsem se o sebe uměla postarat bez toho abych někoho využívala. Ale milý anonyme, já si své názory můžu , stejně jako vy ostatní, psát a myslet a mluvit o nich. Svět nepatří jenom vám.
      Můj příspěvěk byl hlavně pro ty, co se válí doma, otravujou na pracáku, chtějí dostávat peníze za nic a neumí hnout zadkem a něco dělat, kdo se chytne a vidí se v mém příspěvku to už je jeho problém.

      Vymazat
  16. To rádio, to musím mít! :D Je nádherné, praktické, malé, prostě ideální:)

    OdpovědětVymazat
  17. Je vidět, že jsem stejný ročník jako ty a Péťa. Vidím to úplně stejně. Tvé články se čtou opravdu skvěle. U nás doma bohužel retro nemá šanci, manžel miluje čistý a jednoduchý styl, který je momentálně in a mě taky docela vyhovuje, protože je silný alergik a tak se to málo nábytku dost dobře udržuje. :)

    OdpovědětVymazat
  18. Popravdě mi tenhle článek přijde dosti mimo. Je hezké, že máte nové rádio, ale tak nějak to nesouvisí s obsahem blogu. Každopádně každého věc, já vím. Škoda takové reklamy na nejlepším beauty blogu.

    OdpovědětVymazat
  19. Mám hrozně ráda retro věci, hlavne ty, které pamatují 50 a více let nazpět. Už několik let,s přítelem,toužíme po gramofonu s troubou, ale originál, žádnou repliku za 2000,- ;) Takže- chápu tě. Mě moderní a až přespříliš futuristický design - kov a sklo, nic neříká... Není to útulné..

    OdpovědětVymazat
  20. to je krásný :))) Taky už jsem retro... za týden mi bude 34 :D vzhledem k tomu, že mám o 13 let mladšího přítele a dvě děti a psa , tak na duši si to nedokážu přiznat :D nevím, zda se jako retro dá považovat discman, kupovala jsem ho v roce 2000, ale asi jo.. když je dnes samá MP3 :))) a pak mám ještě Tetris v šuplíku a Zajíce a vlka budíka :D :D :D jojo.. miluju tyhle věcičky :))

    OdpovědětVymazat
  21. Super článek naprosto souhlasím! :) doma podobné retro radio a taky jsem s ním spokojená:) a jinak se chystám koupit nějaký retro kousek do mého šatníku :D

    OdpovědětVymazat
  22. Super článek naprosto souhlasím! :) doma podobné retro radio a taky jsem s ním spokojená:) a jinak se chystám koupit nějaký retro kousek do mého šatníku :D

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj Miro, sice patřím ještě do kategorie, které je 25 let, ale občas mi taky přijde, že mě berou jako starou vykopávku. O tom jsem se přesvědčila teď na praxi (byla jsem na střední škole a pro prváky jsem z pravěku.) Jinak se řídím heslem přítele. Je ti tolik, na kolik se cítíš. P. S. Radio je naprostá bomba

    OdpovědětVymazat
  24. No retro kousek jsme měli a není to tak dávno =D na WC starý držák na toaletní papír =) dlouho jsem přemýšlela na co to vůbec kdy sloužilo a pak přišla na návštěvu babička a říká nám "Vy tu, ale máte poklad. To už je hodně dlouho co se kupoval skládaný toaletní papír."

    http://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fimg.ceskatelevize.cz%2Fspecialy%2Fretro%2Fphotos%2Flarge%2F28.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.ceskatelevize.cz%2Fporady%2F10176269182-retro%2F3106-bydleni%2F&h=800&w=600&tbnid=X7ru8x6eKH2GqM%3A&zoom=1&q=retro%20dr%C5%BE%C3%A1k%20na%20skl%C3%A1dan%C3%BD%20toaletn%C3%AD%20pap%C3%ADr&docid=Apo38J5Qkos4sM&ei=jcWKU6KlMcO_PKmKgYAH&tbm=isch&ved=0CFEQMygAMAA&iact=rc&uact=3&dur=326&page=1&start=0&ndsp=31

    Držák byl přesně takový ale červený =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přestože je mi 29, tak si já připadám po přečtení tvého příspěvku jak Dinosaur ;0) My tento toaletní papír stále máme a používáme - tedy naštěstí jen na chatě, protože mnout jej 5min v ruce každé ráno, než jdu do práce, abych si mohla utřít .... No, to jde opravdu jen o dovolené.
      Jinak chápu, na co Míra naráží. Kamarádky děti (12-15let) neumějí použít jízdní řád, papírovou mapu, nezapnou walkmen (nevědí, co to je) a na můj nedotykový telefon koukají opovržlivě. Nejsou bohatí ani rozmazlení ani hloupí, to je prý mezi vrstevníky prostě docela běžná věc.
      A že by Péťa, kvůli tomu, že jí již bylo 30 nesměla např. nosit mini sukně ... Když na to má nohy a nevezme si to do Národního divadla, tak proč ne. Trapné, mi to přijde u známé, které je 67 (přestože má postavu dokonalou - štíhlou, nádherné nohy jak 20ti letá slečna, bez kečových žil nebo jiných vad na kráse).
      Šárka D.

      Vymazat
    2. No jo, ten znám taky a ten papír, to bylo něco. Jak byl povoskovaný, tak člověk neutřel, ale POUZE rozetřel . . . skoro rozmazal
      Lenka 40

      Vymazat
    3. Když jsem vyprávěla synovi, jak jsme sháněli videokazety se snad 100x překopírovaným filmem, "nadabovaným" jedním člověkem, jak vypadávaly barvy, zvuk kolísal a jak jsme byli šťastní, že ho vidíme a kvalita filmu i děj nám byl šumafuk, hlavně že to bylo ze západu, tak tomu nechtěl vůbec věřit. Že jsem si nesla desku Modern Talking přes město tak aby jí každý viděl, protože to bylo nesehnatelný a já jí měla. Nebo že jsem měla jenom jeden banán za rok v mikulášském balíčku a k tomu dvě mandarinky, to si myslel že přeháním. A že jsme skoro všechny holky ve třídě měly stejný boty a bundy, protože jiný v krámech prostě neměly, tak už jenom zíral. Pak pronesl, mami a kdy to bylo, někdy po válce? Jó to byly sladké 80tky.
      40 Lenka








      Vymazat
    4. Dabing jedním člověkem si pamatuju... D. Lundgren - film Man of war a z videa se hrozivě ozve: Švéd...
      Super napsané, mě to bavilo :)

      Vymazat
  25. Já myslela , že tam stojí Venca Konopník.. a on asi Míra :)) Dobrej a výstižnej článek . Jsem ráda za tento názor, protože mi je 40+ a pomalu jsem se začala ,dle některých názorů zde, shánět po strakaté zástěře ;-)
    Zdravím, jste oba skvělý. Majda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Venca Konopník sedne jak prdel na hrnec, ale však to byl místní fešák :D Míro, poplatně době ti to seklo!

      Vymazat
  26. Skvělý článek! Dost jsem se pobavila a spoustu věcích je mi více, než známo, i když mi teprve bude 22 :-)))

    OdpovědětVymazat
  27. super článek :) mě teda neni 30, ale přehrávání si moc dobře pamatuju :D největší vynález byla možnost nastavit si nahrávání videa když člověk nebyl doma a dal se tak stihnout svůj pořad :). Walkama jsem taky měla, nosila jsem ho zaháklej za kalhotama, pak táta dostal discmana a já mu ho hrozně záviděla :(.

    OdpovědětVymazat
  28. Opravdu dobře napsaný článek! Sice mi neneí tolik, ale sedí na mě všechno až na to s tím mobilem ten sem dostala asive 4. nebo 5. třídě takovovej ještě s anténkou. Dnešní mládež neví o co přichází když má všechno v mobilu a pro to co chce musí jen 2x někde kliknout!

    OdpovědětVymazat
  29. Super článek, trefa! Já retro celkově můžu a jednou bych si chtěla podobnými doplňky zkrášlit byt :). U babičky na půdě by se podobných kousků asi našlo :)

    http://pragueinstyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně chytlo retro na základce. Bylo to neokoukaný, člověk to dneska běžně nesežene a pořád to vypadá dobře. Vždycky jsem milovala blešáky a při vyklízení u velice staré zemřelé příbuzné jsme narazili na hotový poklady, spousta nalezených značek věcí už se dneska nevyrábí. A měla jsem doma profi gramec ze seddesátých let.

      Vymazat
  30. Parádní článek, zasmála jsem se, zavzpomínala....Já jsem poslední rok 30+ a někdy se v té mladé generaci, která chodí celkem zásadně s hlavou skloněnou k mobilu a když vypne proud, tak jsou mimo, protože najednou za ně nemyslí PC a nemůžou FB, cítím hodně divně. Přijde mi, že neumějí sami myslet, přemýšlet, radši si stokrát pošlou SMS s textem ,,miluju tě", než by si to řekli do očí....A je to tak s nima i v práci - vypne proud a oni čučí a najednou neví, jak vyřešit pracovní záležitosti bez něj... taky ty ,,selfie" mě někdy unavují - fotí mobilem jídla,které měli k obědu(žádná exotika, abychom si rozuměli - cílem je ukázat, jak fakt byly ty knedlíky rozvařený...), co dělali v koupelně, jak vstávají a jak u toho vypadají - bože, kam to spějeme...někdy chybí už jen vyfotit sám sebe na záchodě...Takže takovýto článek je pro mě úžasným osvěžením - děkuji za příjemné počtení a mmch, po tom rádiu mrknu ,-), na retro jsem ujetá. Zdravím i Péťu - na tento blog jsem narazila celkem nedávno, ale moc ráda sem chodím,je velmi inspirativní a i když jsem úplně jiná váhová kategorie než Peťa ,-), tak mě velmi inspiruje. Jste velice sympatičtí lidi. Jen tak dál! Krásnou neděli vám oběma!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Clanek dobrej, ale birillinak, neprehanis to? Promin, ale z lidi s takovymi nazory (jako mas ty) se pak stavaji zapskli duchodci, kteri nadavaji na vsechnu mladez a opevuji stare zlate casy. Nejsem zadne 'jarni kuratko' - pristi tyden mi bude 31 a taky mam kolem sebe plno mladych, kteri cumi do mobilu a bez elektriky se jim zastavi cely svet, ale neodsuzuju je. Holt kazda generace ma neco. My jsme meli to nase, oni maji to svoje atd. Nechci, aby se ze me stala stara zenska, ktera bude nadavat na mladez a se slzou v oku vzpominat na stare casy takovym zapsklym zpusobem, jakym to delas ty.

      Doufam, ze az budu stara (nebo proste starsi), ze se necham mladou generaci inspirovat tam, kde to bude vhodne a necham si pro sebe poznamky o tom, jak nase generace byla lepsi. Jaka budes na stari ty? (pro nechapave: to je recnicka otazka). Zaneta Salerova.

      Vymazat
    2. Tak já bych každé slovo podtrhla a zazdila vykkřičníkem. To není o zapšklosti ale o tom, jak se lidi mění. Já to vidím u neteří. Jen tv mobil noťas tablet atd...když je hlídám a vypnou elektriku nebo se jim něco vybije, jsou na odpis i ony. Můj syn je krásně "staromódní", vytáhne knížku, modeluje atd...
      Mě se ta slova od birillinak líbila. Já odsuzuju ta tupá mláďata...včera jsem šla kolem zahrady, která kdysi byla klenotem našeho města, teď? Slejzá se tam to mládí, co Ty neodsuzuješ... Hovada, co mají rozkrok mezi kolenama, mozek taky, krabicák v ruce a machrujou před holkama, o kterých si podle mluvy myslím to samé.
      A bez mobilu by byli všichni akorát ticho, sami by snad nezplodili větu.
      A neboj, nejsem dinosaurus, je mi 36, taky jsme pařili, sjezdili x akcí ALE UMĚLI JSME SE BAVIT.
      Takže, ty rádoby Žaneto Salerová, je mi líto spíš Tebe.
      Klára

      Vymazat
    3. Nechci, aby se to tady zvrtlo v nejakou prestrelku o to, kdo je na tom lip nebo hur, jenom jsem si dovolila poznamenat, ze birillinak to dle meho nazoru vidi moc cernobile, pritom nic neni jen cerne nebo jen bile. Mela jsem z jejiho prispevku pocit, ze VSECHNA mladez je spatna, proto jsem reagovala tim, ze si nemyslim, ze by byli VSICHNI spatni. Holt nekteri mladi jsou spatni (nudni/ neoriginalni/doplnte si podle sveho) a nekteri jsou v pohode. Stejne tak nekteri stari/starsi jsou v pohode a jini ne. To je cele.

      Mimochodem - netusim, Klaro, proc me ve svem prispevku oslovujes 'radoby Zaneto Salerova'....nejaky problem s mym jmenem? Cele jmeno jsem uvedla proto, ze jsem jednou s Petou komunikovala emailem a rikala jsem si, ze si me Peta treba vybavi - I kdyz asi ne, pocitam, ze dostava spoustu emailu....Neni to, myslim, duvod, aby sis brala do pusy me jmeno, taky te neoslovuji ty 'radoby Klaro anonymni', ze....Zit a nechat zit.

      Vymazat
    4. Pardon, ale kdo vychovává tato tupá mláďata? Hm? :) Že by rodiče? Není to o výchově? Zkuste se nad tím zamyslet.. ;)

      Karolína

      Vymazat
    5. Vauuuuuuuu, to je hloubka! Ano rodiče, ale x rodičů se snaží a bohužel marně. Mému synovi je 11 auž te´d ho musím držet doslova za ruku - je autista a vše bere doslova - a jak vidí někoho odhodit papír či plechovku, chce mu jít vynadat. Doufá, že z něj jednou bude slušně vychovaný člověk. Ironií je, že ho musím krotit, když chce jít moralizovat. Ano, má pravdu, ale přece nedovolím, aby mu nějaký kretén dal pár facek...
      Ale jinak, mrzí mě to, ale souhlasím, když já držím KAŽDOU KORUNU před výplatou a ráno při cestě do práce vidím -náctilété s marlborkama, říkám si, tak to je gól. Já bez peněz a oni si ukupujou takhle drahá cigára za kapesné...
      Někteří rodiče jsou zavaleni prací a s děckama prohodí jen pár vět...ale to by byla diskuze na dlouho.
      A Karolíno, pohybuju se v oblasti, kde nad dětmi přemýšlíme denně.

      Vymazat
  31. Tak je mi 21 a přijde mi, jako by mi taky teda bylo 30 :D všechno tohle si dobře pamatuju a obzvlášť přehrávání kazet mě pobavilo a hezky jsem si zavzpomínala :) Ale jak už tady jednou bylo napsáno, ty dnešní děti zato vlastně nemůžou...je to podle mě i pohodlností rodičů, kteří raději dítěti koupí tablet, než aby mu četli pohádky nebo naučili s mapou....ale kdoví, třeba až budu mít sama děti, tak to budu chápat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tu snahu měla, číst pohádky. Jenže syn mě stejně neposlouchal a snil o mobilu (tenkrát tabley ještě neexistovaly) věř mi, že i když k tomu ty děti povedeš, jejich spolužáci a kamarádi budou pro ně větším vzorem a tvou snahu neocení. Budou chtít mít přesně to co ostatní nebo ještě lepší.

      Vymazat
  32. Jestli mám doma něco retro? Chtěla bych říct Holanďana, ale ten je duší stále puberťák:-)
    V mládí taky nosil dlouhé háro a první počítač měl koncem 80. let (zatímco já až v roce 2005). Za retro ale považuju jeho ručníky a povlečení z dob, kdy byl ještě dítě. Jinak krásný článek, Míro. Vedle Peti se nedá stárnout, vedle Peti se zraje a mládne:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holanďan měl dlouhé háro? :-) ty jo, tak to sem nabral stejný směr jako on :) z dlouhých na krátké a kam to bude pokračovat, to necháme osudu (a genetickým dispozicím) :-)

      Vymazat
  33. Retro... jak se to vezme. Něco se mi líbí, něco ne, jak u čeho. Jsem docela vybíravá :) A když už dojde na staré kousky, spíše než typické retro mě berou přímo historické. Ale článek super, na všechyn tyhle věci si také pamatuji a to mám do 30 ještě poměrně daleko :D

    OdpovědětVymazat
  34. Úžasný článek! Doufám, že jednou ke svému věku budu také takhle přistupovat :), zatím je mi špatně i z toho, že za pár dní už nebudu "teenager" ale už tam bude těch "cet" :D.

    OdpovědětVymazat
  35. Muzes napsat typ/nazev radia nebo kde se da koupit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, je to toto:
      http://www.philips.cz/c/audio-systemy/miniradio-original-or2000m_12/prd/
      A na webu philips bude určo i mapa prodejen.

      Vymazat
    2. Díky moc :-) Mimochodem, kde se ti podarilo sehnat bile? Vsude prodavaji jen hnede :(

      Vymazat
  36. Neviem, ci mi tento komentar prejde, nakolko som pocula, ze Petra uz neschvaluje anonymov, ale bohuzial si ziadne dalsie konto zakladat nebudem. Tak to skusim tak ci tak:-)

    Miro, perfektny clanok, pises velmi zaujimavo. Mne sa prvy mobil usiel az v 3. rocniku VS (mam 32) a prezila som. Rozmyslam, kedy by som dala mobil do ruky vlastnemu dietatu a vychadza mi, ze kludne az s nastupom na SS. O nic by neprislo, akurat by bolo za outsidera.
    Ad videokazety - je mi strasne luto, ze som si omylom zmazala polovicu maturitneho plesu, natoceneho na videokazete, tiez sposobom sofiinej volby Rambo/Predator, akurat ze som dala zlu kazetu do prehravaca. Tak to uz sa nespravi :-(
    prajem krasnu nedelu
    Katka

    OdpovědětVymazat
  37. Skvělý článek. Absolutně souhlasím. Nejvíce mě štvou asi ty fotky. Ono je hezké, že si teď můžeš udělat tisíc fotek do mobilu, tabletu, digitálu, ale komu je budeš ukazovat? Dřív se vyfotil jeden, max. dva filmy, dalo se to do alba a to se ukazovalo všem. Bylo to super, všechno se k tomu dalo vyprávět a měl jsi zachyceno něco, co za to opravdu stálo.

    OdpovědětVymazat
  38. https://www.youtube.com/watch?v=DMIo7qbn1_M

    !! :)

    OdpovědětVymazat
  39. Ty bláho, super článek! Jak už bylo psáno přede mnou - walkmany, diskmany si také pamatuji a byla jsem hrdým vlastníkem! Připadala jsem si neuvěřitelně cool!
    Je skvělé počíst si něco takového! Módu a podobně mám samozřejmě strašně ráda (jsem přece jen holka), ale tohle je příjemné osvěžení a počtení! Doufám, že se tu ještě nějaký článek od Tebe objeví :)

    OdpovědětVymazat
  40. Nějak mi ušlo jak spolu souvisí první polovina článku hejtující dnešní generaci a druhá o vyklízení půdy. Ale jinak palec nahoru za názorový článek. Palec dolu za výrazné generalizování. A další palec dolů za výraz smrkáči.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale první polovina článku přece vůbec nehejtuje dnešní generaci ;) Pár větami tam narážím na to, že občas někdo napíše, že by Peťa, vzhledem ke svému věku, neměla nosit krátké sukně, nebo nedej bože, legíny. To je vše :-) Pak už si jen dělám srandu z toho, že po třicítce fakt život nekončí :-)
      OK, výraz "smrkáči" by mohl být v uvozovkách, protože tak byl i myšlen.

      Vymazat
    2. Dobře, děkuji za odpověd :-)

      Vymazat
    3. Mě fascinuje ta hyperkorektonost mladých! Jak pořád ke všemu potřebují dodávat, že existují ty výjimky a že ne všichni!!! To je snad jasné!!! A hlavně, že jste tak spravedliví jen když se to dotkně vás. Líbí se mi, jak perfektně víte, nač máte právo, ale povinnosti a slušnost vám uniká, plete si upřímnost a hulvátství, to jsou vaše hlavní nemoci. A ano, ssamozřejmě, ty výjimky, že? Abyste teda zase nemuseli být umrnění, že zrovna vy, vaše sousedka etc. takoví nejsou.

      Vymazat
  41. No Míro, teď Ti to teda sluší daleko víc. Fakt zraješ jak víno.
    Jinak už mi bylo -cet, na dětství vzpomínám ráda, byli jsme pořád venku, lezli po stromech, přes ploty a zdi, stavěli bunkry, pořádali koulovačky, štípali dříví, sbírali bylinky, tahali vodu ze studně, drandili na kolech, šmejdili po půdách, chodili po kolejích, sbírali houby......prostě jsme se vyblbli. Četli jsme spoustu knížek, neměli jsme problém s pravopisem. Uměli jsme plést, háčkovat, šít, vařit, leccos přibít, zašroubovat....Dneska si mladá generace neumí ani přišít knoflík. Buď za to zaplatí švadleně, nebo kalhoty vyhodí.
    Vím, že nad námi mladá generace ohrnuje nos. Setkala jsem se i s opovržlivými pohledy, když jsem na mostě míjela houf mladých. Ale já jsem si jen pomyslela - však vy všichni taky jednou zestárnete a protože hulíte, chlastáte, fetujete a paříte do rána, budete v mém věku vypadat daleko hůř. Ono vám věčně -náct nebude.
    Ten , kdo je rozumný, nás za dinosaury nepovažuje a kdo se nám vysmívá, dělá to jen proto, že je zakomplexovaný a bojí se vlastního stárnutí.

    OdpovědětVymazat
  42. Retro je super :´) i když jsem příznivce moderní doby. Je mi 23 (za chvíli 24) a walkam, discman, kazety a první mobily si pamatuju taky :) holt ta technologie jde rychle dopředu a walkmana a discmana jsem si užívala chvíli. Kde jsou ty doby, co jsem záviděla každému Nokii 3310, když já měla ještě pitomýho Alcatela 303 :D A jak říkám - jsem spíš příznivcem moderní doby a nemyslím si, že by dnešní děti měly nějak horší dětství. Jen je prostě jiný. Jako měli jiné dětství vaši rodiče a jejich rodiče a v každé generaci se vždy říkalo, že ta mládež jde do kopru ... Co jde do kopru je úcta ke starším.

    OdpovědětVymazat
  43. Vtipný článek. ALE...
    1. je retro a retro. Věci skutečně staré, mající hodnotu (věk, materiál, zručná práce, výrobní proces) a poté zcela nová věc obalená "retro" dizajnem. Bez hodnoty. Bez starých výrobních procesů. Často předražená. To je pro mě kýč.
    Ne, nejsem stará. Ne, nejsem zapšklá žena. Ne, nejsem obklopená konzumem. Je mi 24let. Řekla bych moderní studentka (proto taky znám tyto stránky).
    2. Dívat se na dnešní maldou generaci s opovržením je neoriginální. Vždy to tak bylo a bude. Mládež bude vždy konzumovat to, co je cool, bude vedena davem. Až s věkem, kolem 20let, začne hledat idividualitu. A ten dav živí koho? Ano, generaci rodičů, kteří to prodávají, zdokonalují a vymýšlejí. Začarovaný kruh. Progres vymyšlí dospělá generace, ale ta mladší je vždy adaptabilnější, pohlcuje vše rychleji. Všichni jsem byli dětmi, opovrženíhodnými maldistvími, na vrcholu produktivních let kritizující mladé i staré a nakonec romanticky vzpomínajícími seniory s větou "Jo, když já byl mladý..."
    I ti, co všude píšou, že dnešní děti neumí tohle a támhle to. Vzpomeňte, když vy jste byli mladí, tak určitě starší říkal, že něco neumíte a vadí vám to dnes? Třeba dojit krávu, sekat kosou apod. Dnes to umí jen zapálení jedinci. Takže jízdní řád v tíštěné podobě bude minulostí. No a? Nijak mě netrápí, že je minulostí černá kuchyň, jízda v kočárech, robota atd. To je vývoj! Berto to pozitivně ;) JK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je trefně napsané. I 30- 40 cátníci používají supermoderní technologie, ale skoro nadávají na mladé, že vysedávají na facebooku, blozích. Internet je závislostí právě jich samých. U mladých spíš nutnost a přirozenost, oni nemají moc na výběr. Připadá mi směšný 40 cátník čumící do chytrého mobilu, přispívajíc na facebook a oblékajíc mladistvé modely. Prostě to není jeho přirozenost - taťka, který dohání, co se dá! Je mi 22, tak to na mě působí no...
      Alice

      Vymazat
    2. no to je vidieť, že ti je 22, tvoj komentár odpovedá veku :P takže podľa teba je internet predovšetkým zábava a závislosť, to ťa este nenapadlo, že keď vidíš toho 30 alebo 40-tnika "čumieť do chytrého telefónu", že ho najpravdepodobnejšie používa na prácu, a nie ako ty na blbé vykecávanie s kamoškami, s ktorými sa takisto dobre môžeš stretnúť aj osobne a aspoň sa poprechádzať vonku, ako sme to robili my? lebo ver či never, ono my 30-tnici a 40-tnici poväčšinou pracujeme a zarábame peniaze, aby sme mohli našim deckám kúpiť tie elektronické hračky, ktoré "musia mať, lebo ich majú všetci", hoci pre ne - očividne aj pre teba - je to predovšetkým hračka, kým pre nás, čo vás živíme, je to pracovná pomôcka. alebo si predstavuješ, že my skôr narodení máme písať listy ručne atramentom a chodiť všade pešo, zatiaľ čo naše decká sa budú zabávať s najmodernejšími hračkami kúpenými za naše peniaze? koľko mobilov, tabletov a laptopov si si už kúpila za vlastné peniaze? nekúpili ti ich náhodou tvoji rodičia? oni nemajú právo používať technológiu, akú používaš ty, majú zostať sto rokov za opicami? a čo, keď majú FB, myslíš, že sa tam bavia s deckami ako si ty? to určite, bavia sa s rovesníkmi a často aj tam riešia pracovné záležitosti. vraj "doháňa, čo sa dá...". to si vážne myslíte vy decká, že po 25-ke človek nežije? zobuď sa please....

      Vymazat
    3. šmarja hokka, ty jsi fakt blbá. Příteli je 40 a chytrý telefon potřebuje k práci, je programátor a když se někomu něco podělá, mrkne a vidí. Mně je 29, chytrý telefon nemám, neb na něm nechci vysedávat jak mí vrstevníci a mladší přátelé, takže opravdu to nutnost není, ale neberu ti to. I když v 29 jsem pro tebe možná důchodce, ale nechtěla jsem tyhle krámy ani před pár lety, kdy mi těch 22 bylo, a že jsem na ně peníze měla. Úplně mě fascinuje, jak má spousta (ne všichni naštěstí) mladých lidí plnou hubu tolerance a jak se snažíte odlišovat, ale realita je taková, že jste netolerantní tupé manipulovatelné stádo. A fakt jsem ráda, že jsou i výjimky. Nechci nikomu křivdit.

      Vymazat
  44. Mirku,
    dávej si pozor na rozvláčnělé, dlouhé věty! Občas to chce konečně tečku a začít novou větu. Taky pozor na pravopis, mně - mě si zopakuj. Jinak moc nechápu Tvé příspěvky na beauty blogu manželky...Možná si založ svůj vlastní, chlapský blog, né? Jinak to vypadá, že se trošku přiživuješ...
    Taky uber smajlíky, nechej důvtip a trochu fantazie na čtenáři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anebo jinak: Nech ho žít, co ty na to?
      Nechápu tu neustálou potřebu někoho radit druhým, co mají na svém prostoru psát, nosit, fotit, rozebírat, jak a proč.
      Tento styl je Mírovi blízký, je tím docela charakteristický, není třeba ho uniformovaně zaškatulkovat do holých vět se skrytým důvtipem (pobavilo :-))
      Článek je inteligentní, čtivý, vtipný. Palec nahoru a fandím!
      Vlada

      Vymazat
    2. Děkuji za rady, budu je ignorovat :-)
      Míra

      Vymazat
    3. Ale těch závorek, co v jedný větě nasekáš! Palec dolu!

      Vymazat
    4. Přesně, nechte Mírovi přehršel smajlíků:---))), závorek/(), čárek,,,,,, uvozovek""", hlavně mu dejte šanci dělat pravopisný chibi. To je svoboda maželčina webu:--))))..........BTW, proč nemá tento skvost uveřejněný na svém FB profilu?

      Vymazat
    5. Proč myslíš, že nemám? Můj profil není veřejný, takže to nemůžeš vědět. K ostatnímu se vyjadřovat nebudu, jsou to blbosti...

      Vymazat
    6. Je hrozně hezké, jak se tady téměř všichni anonymové vyjadřují k článku. :-) Opravdu nechápu, proč to děláte? Jestli vás to neba, irituje, nebo něco jiného, tak to PROSTĚ NEČTĚTE :-)

      Vymazat
    7. Tak to máš asi blbě nastavený:)))...Je teda dost veřejný, Tvoje cuketky tam vidíme!

      Vymazat
    8. Tak něco dávám věřejně, něco dávám neveřejně. Ale pro jistotu, aby někoho nepohoršily moje cuketky, nebo nedej bože patizon (a tím opravdu myslím zeleninu), tak jsem dal vše zpětně neveřejné :-)

      Vymazat
    9. Takže tam tento skvost o retru je, nebo nikoliv?

      Vymazat
    10. Jo takhle, honem sis to zablokoval pro veřejnost včera:)))...ale toto si tam neměl, cuketky jsem viděla:úúú!

      Vymazat
  45. Ahoj Míro, já jsem už také retro a moc mi to nevadí. Když slyším a vidím dnešní(děti) tak jsem hrozně ráda za to, kolik mi je a v jaké době jsme vyrůstali. My jsme si totiž uměli hrát a telefon a jiné vymoženosti nám nevadili. Dnes je všechno samozřejmostí a když to není tak je pruda. Ale myslím si, že my jsme byli šťastnější :-) Jinak rádijka zkus dovést k nám do Rodvínova, mám doma kutila domácího, mohl by ti je zkusit opravit. :-) Měj se fajn, zas někdy Maruška :-)

    OdpovědětVymazat
  46. Super článek a hlavně naprosto výstižný. V červenci mi bude sice 29, ale rozhodně nemám pocit, že jsem stará a že bych patřila do starého železa. Naopak a všichni, kdo tvrdí takové nesmysly o tom, kdy je kdo starý by se měli probudit ze svých pubertálních názorů :) ...Mimoto retro kousky se mi moc líbí a zrovna včera jsem s láskou vzpomínala na to, jak jsem poslouchala walkmana tak dlouho dokud se mi nevybyly baterky a já si nemusela koupit nové :D Dodneška mám hromadu kazet i originálek a trochu mě i mrzí, že si je nemám kde přehrát. To samé s VHSkama :) Prostě dětství jsme měli podle mě opravdu nádherné :)

    http://estrella-2012.blogspot.cz/2014/06/s-essence-na-cestach-limitka-road-trip.html

    OdpovědětVymazat
  47. inak článok super a rozhodne zapadá do ducha tohto blogu, kde sa neustále rieši vek a "vhodnosť" či "nevhodnosť" toho alebo tamtoho. kto pre Mírovo brilantné vyjadrovanie nepochopil pointu, má zrejme iný problém... za mňa 100 bodov ;)))

    OdpovědětVymazat
  48. Tohle je nádherný, hravý a především chytrý článek. Někdy si říkám, že jsem se narodila do špatné doby. Je mi 22 let a miluju krásné staré doby, kdy dámy byly dámami a muži jim zvedali látkové kapesníčky, ale věřím, že léta potom také nebyla špatná :). Každý má svůj osud a je velmi zbytečné a hloupé ho za ten jeho příběh odsuzovat. Člověk musí za názory bojovat, musí bojovat, aby byl jednou spokojený sám se sebou.
    A dětství? Strávila jsem ho na dvoře se slepicemi a hromadou dětí kolem sebe a bylo to moje nejkrásnější období :).

    OdpovědětVymazat
  49. Měla jsem walkmana, ale éra CD mě nějak přeskočila a rovnou jsem šla do MP3. Pamatuju si, když jsem na první brigádě dostala od šéfové MP3 s paměti kolem 150 MB a já měla doma ze zahraničí dovezenou od taťky 356 MB. Jak jsem se tvářila, že je to super a přitom si říkala, co s tím budu dělat. :D A teď mám maličkou 2 GB MP3 a v té samé firmě se mi 17ti letej kluk smál, že se něco takovýho ještě prodává, když všichni poslouchají muziku z mobilu.

    Na VHSky občas vzpomínám, hlavně na to, jak jsem taťkovi přehrála Cimrmana nějakým seriálem. Na tu reakci se ani nedá zapomenout. Chtěla jsem mu koupit pak všechny na DVD, ale protože nebylo moc peněz při studiu, tak jsem vzala ty levnější a nedávno je konečně rozbalil a zjistil, že je to jen zvukový záznam... :oX

    Je mi 26 a připadá mi, že dnešní náctiletí jsou zahořklejší než leckterý člověk procházející krizí středního věku. V pátek jsem na zastávce viděla kluka, co si rozbil mobil a chytil hysterák, protože si myslel, že mu nejede na mobilu foťák, protože bez instagramu by to nebyl on... připadá mi to, jako hodně smutnej život, když se točí kolem sdílení fotek.

    OdpovědětVymazat
  50. Nazdar Míro, skvělý článek :) Taky jsem už trochu retro (je mi 32) a na vše, co píšeš, si moc dobře pamatuji.
    A musím říct, že mi trochu vadí, když Petře holky do komentů píšou, že nevypadá na svůj věk. Jednak mi připadá, že tímto hážou všechny nad 30 do starého železa a jednak si myslím, že Petra na svůj věk vypadá - a myslím to jen a jen pozitivně. Má styl, dokáže se povznést nad různé hnidopichy, je znát, že má zkušenosti, a prostě celkově ji mám raději než mladé blogerky.

    OdpovědětVymazat
  51. Moc krásně napsané :)

    anettelsworld.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  52. Hezký článek, jen mi jako studence bohemistiky celkem dost vadí pravopisné a další chyby typu mně a mě. Jasně, jsi ze školy už dlouho, ale toto je základ, který by měl každý ovládat a je celkem ostuda v tom chybovat. Tak na to příště pozor. Jo a také bacha a souvětí a absenci čárek ;) Kateřina M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smím se zeptat, co s tímto užitečným oborem hodláš v budoucnu dělat?

      Vymazat
    2. Pokud dobře vidím, tak ty máš v tomto svém proslovu chyby hned dvě. Příště si tedy nejdřív zameť před vlastním prahem.

      Vymazat
    3. Pokud dobře vidím, tak ty máš v tomto svém proslovu chyby hned dvě. Příště si tedy nejdřív zameť před vlastním prahem.

      Vymazat
  53. Super článek a naprosto souhlasím. Dnešní svět uznává lidi jen do 25 a pak jste už staří. Vždycky mě dokáže strašně naštvat, když mi kamarád řekne, že už jsem stará (je mi 28 let podotýkám) a že chlapy chtějí 18 leté holčičky. Jemu je 35 a je mladík protože je chlap a chlapy nestárnou. Podobných názorů jsem slyšela už nespočet a je mi z toho smutno abych řekla pravdu a když si občas čtu komentáře, které tu někteří jedinci vyplodí o tom že by Peťa to a to neměla nosit protože už se to k jejímu věku nehodí tak mi to hlava nebere..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. lol povedz svojmu kamarátovi, že 18-leté holčičky chcú len zachladení pubertiaci a slaboši, ktorí si netrúfajú na skutočné ženy :) on vo svojich 35 je očividne ešte nevyzreté decko, veď muž v tom veku si s osemnástkou nemá pomaly ani čo povedať.

      Vymazat
    2. Ja tez navstevuji tyto stranky stejne jako ma dobra kamaradka a jako holcicky si se svem veku nepripadam(e);-) :-).....(18,20)....takze si prosim odpuste trapne a urazlive komentare;-) .Fakt vtipne.:-):-D :-D .Ella.

      Vymazat
  54. Míra s tím rozhodně nebude dělat nic, bude rady ignorovat! : -), nadělá ve svém článku chyb, kolik bude chtít. Dlouho uplynulo od ukončení ZŠ, jak již zmínil...

    OdpovědětVymazat
  55. Drahý Míro,
    v dobách své puberty jsi vypadal jako Tom Cruise! :-)
    Je zvláštní, že retro rádio nehraje taky retro, viď? :D Jsem zvědavá, co vše najdeme na půdách mých babiček, hlavně děda z tátovy strany je hrozný sběratel, a proto se všude najdou poklady od starých fotek a oblečení, až po dopravní cedule =oD

    OdpovědětVymazat
  56. Přečetla jsem článek a jsem v šoku? On si někdo myslí, že ve třiceti končí život? Já nevím, ale letos mi bude třicet a já jsem teprve nedávno dostudovala a konečně jsem si našla pořádnou práci, to bych to jako měla zapíchnout? Nevím, možná se Petra zaměřuje na věkovou skupinu cca 15 let a v té době mi možná přišlo, že všechny třicítky už jsou maminky dětí ve škole :DDDD

    OdpovědětVymazat
  57. Proč nemáte děti ????? jste neplodní nebo co?

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář, dělají mi ohromnou radost ❤️!