Hormonální antikoncepce - moje zkušenosti, výhody a nevýhody

by - 05 ledna

Krásný nedělní podvečer,

dnes velmi kontroverzní téma, na které se mne hodně ptáte. Jak jsem na tom já a co dělá antikoncepce s mým tělem, to se dozvíte ve videu. Já jsem toho názoru, že je třeba kontrolovat vlastní tělo, jak antikoncepci snáší, pokud mám nějaké pochybnosti, zdravotní problémy a chci ji začít brát, je nutné podrobit se vyšetření u lékaře a se vším se mu svěřit, jde o zdraví, není to sranda!
Na druhou stranu je vždy třeba zvážit všechna rizika, jsou případy, kdy antikoncepce může upravit hormonální cyklus a pomoci, jsou naopak případy, kdy je antikoncepce špatně snášena a dělá v těle neplechu, nebo může spustit jiné zdravotní problémy.
Jak to bude působit na vás, vám předem nikdo neřekne, proto rozhodnutí pečlivě zvažte.
Nehažte však veškerou vinu s každým zdravotním problémem na antikoncepci, zamyslete se nad tím, zdravotní problém se může projevit bez ohledu  na to, zda ji berete či nikoliv (často se na ni svaluje přibírání).
Doporučuji také nedat jen na doporučení jednoho lékaře, zpozorněte pokud vám něco vyloženě nutí, často jsou masírování farmaceutickými firmami a snaží se vám vnutit určitý druh antikoncepce jen díky tomu. Zjistěte si více informací a pokud zkusíte jednu antikoncepci a nesedí vám, nebojte se vyzkoušet jinou, v případě, že máte zájem ji brát.
Já osobně jsem se bez antikoncepce necítila nějak výrazně lépe než s ní, nepociťuji nějaké veliké rozdíly, avšak jsem toho názoru, že je samozřejmě lepší brát co nejméně prášků. Opět se ale dostáváme k tomu, že někdy je antikoncepce pomocník -- např. při rozházeném hormonálním systému nebo při problémech s menstruačním cyklem.
Já jako laik vám můžu zprostředkovat účinky na mé tělo a to samozřejmě hlavně ty vnější, účinky na vnitřní orgány musí posoudit odborník. Krevním odběrům se podrobuji pravidelně a nezaznamenala jsem zvýšené hodnoty u žádné z pozorovaných -- např. jaterní testy apod. Protože v současné době se uvádí, že není nutné testy provádět pravidelně, zaměřila bych se osobně na preventivní vyšetření u obvodního lékaře nebo bych si vyžádala krevní test u gynekologa v případě, že vám krev nekontrolovali nikdy a chcete antikoncepci brát, je nutné brát v úvahu celkovou anamnézu a rodinné dispozice! 
Jaký je tedy můj názor? Jak vyplývá z videa, jsem na půli cesty, nemyslím si, že za všechno může HAK a že je to jen svinstvo, avšak myslím si, že vždy je lepší brát co nejméně prášků a hlavně zvážit všechna rizika a pro a proti.
Jsem zvědavá na vaše reakce a názory a hlavně zkušenosti s HAK.
NEVYJADŘUJI TÍMTO VIDEEM ŽÁDNÉ DOPORUČENÍ, ZDA BY MĚL KDOKOLIV HAK BRÁT NEBO NE :-)!



Sledujte má videa v HD - přepněte ozubeným kolečkem ;).

eshopy:
štětce Petralovelyhair a Sedona lace, kosmetika Sleek a Milani http://www.lovelyhair.cz/
clip in vlasy a štětce a kosmetika Sigma http://www.lovelyhair.eu/
facebook: https://www.facebook.com/pages/LovelyHair/190299520995429
twitter: https://twitter.com/PetraLovelyHair
instagram: http://www.instagram.com/petralovelyhair

lak: Essence Edwards love
rolák: ?
líčení: Inglot tmavě modrá tužka, paletka stínů Sleek Vintage romance, rtěnka Sleek Baby doll

EDIT:
Hodně se tu mluví o krevních sraženinách, takže co na to výrobce? Výrobce výslovně uvádí, že antikoncepce toto riziko zvyšuje a proto si myslím, že před nasazením jakékoliv by člověk tím spíš měl žádat o vyšetření ;).

"Yasminelle a krevní sraženiny v žílách a tepnách
Užívání jakékoliv kombinované pilulky, včetně Yasminelle, zvyšuje pro ženu riziko vzniku krevní sraženiny v žílách (žilní trombózy), ve srovnání s ženami, které žádnou antikoncepční pilulku neužívají. Riziko žilní krevní sraženiny u uživatelek kombinovaných pilulek stoupá:
 s věkem
pokud máte nadváhu
 pokud někdo z vašich přímých příbuzných někdy měl v mladším věku krevní sraženinu
v nohách, plicích (plicní embolie) nebo v jiných orgánech
 pokud musíte podstoupit operaci, pokud jste prodělala vážnější úraz nebo pokud jste po
delší dobu nepohyblivá. Je důležité, abyste předem sdělila lékaři, že užíváte Yasminelle,

protože může být nutné, abyste přerušila užívání. Lékař vám poradí, kdy můžete znovu začít užívat. To je obvykle za dva týdny poté, kdy jste schopná se opět pohybovat.
Riziko výskytu krevní sraženiny je zvýšeno při užívání pilulky.
- u žen, které neužívají pilulku a nejsou těhotné, se může vyskytnout krevní sraženina u 5 až 10 na 100 000 žen během jednoho roku
- u žen, které užívají pilulku jako je Yasminelle, se může vyskytnout krevní sraženina u 30 až 40 na 100 000 žen během jednoho roku, přesný počet není znám
- u těhotných žen se může krevní sraženina vyskytnout u 60 na 100 000 žen během jednoho roku
Krevní sraženina v žílách může cestovat krevním oběhem do plic a blokovat tak krevní cévy (tzv.plicní embolie). Tvorba krevních sraženin v žílách může mít smrtelné následky v 1-2% případů.
Výše rizika se může lišit podle typu pilulky, kterou užíváte. Poraďte se s lékařem, jaké možnosti máte k dispozici.
Užívání kombinované pilulky je spojeno se zvýšením rizika krevní sraženiny v tepnách (arteriální trombózy), například v krevních cévách srdce (srdeční záchvat) nebo mozku (mrtvice).
Riziko vzniku krevní sraženiny v tepně u uživatelek kombinované pilulky stoupá:
Pokud kouříte. Jestliže užíváte Yasminelle, měla byste přestat kouřit, zejména jste-li
starší než 35 let.
 jestliže množství tuku ve vaší krvi je zvýšeno (cholesterolu nebo triglyceridů) jestliže máte nadváhu
jestliže někdo z vašich přímých příbuzných někdy měl srdeční záchvat nebo mozkovou mrtvici v mladším věku
 jestliže máte zvýšený krevní tlak jestliže trpíte migrénou jestliže máte potíže se srdcem (postižení srdečních chlopní nebo poruchu srdečního rytmu)
Přestaňte užívat Yasminelle a neprodleně kontaktujte lékaře, pokud se u vás náhle objeví příznaky možné krevní sraženiny, jako je například:
 silná bolest a/nebo otok některé dolní končetiny
náhlá silná bolest na hrudníku, která se může šířit do levé paže
 náhle vzniklý pocit dechové tísně náhlý záchvat kašle bez zjevné příčiny neobvyklá, silná nebo déletrvající bolest hlavy nebo zhoršení migrény
částečná nebo úplná ztráta zraku nebo dvojité vidění
 porucha výslovnosti nebo neschopnost řeči závrať nebo mdloba  slabost nebo nezvyklý pocit nebo necitlivost některé části těla".


You May Also Like

237 komentářů

  1. Ahoj Peťi,proč nemáš děti? máš už na to věk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nemyslíš, že tohle je dost soukromá až intimní věc? Tohle je věc Petry a jejího manžela, nikomu do toho nic není! Tyhle otázky se tu objevujou pořád dokola. Stokrát nic umořilo vola.

      Vymazat
    2. Bože, kdyby blbost kvetla... Kde je sakra psáno, že musí mít každá ženská děti ??? A kde je psáno, kdy je ten správný věk? Peti, řekni už všem nechápajícím, že je buď nechceš, nebo nemůžeš mít ať je klid. To už snad není ani možný :D Mé dvě kamarádky nikdy nechtějí děti - je to jejich věc a rozhodnutí, které chápu, když už vím co to může obnášet a dalších pět je mít nemůže. Tak proč to pořád někdo řeší? Katka

      Vymazat
    3. Je na každým jestli bude mít děti nebo ne, už nechte Péťu na pokoji. Je to soukromá a osobní věc. Už od mala vím, že děti nechci a s partnerem se shodujeme, nevím, proč by se o to měl každý zajímat a odsuzovat ty, kteří děti prostě nechtějí. Je to každého rozhodnutí a když Péťa nechce děti, tak je to její věc, stejně jako každého.

      Vymazat
    4. Sukromna vec? Aj to aku ochranu pouzivaju je dost sukromne nie??? :)
      Mna osobne by tiez zaujimalo preco nemaju este deticky :)

      Vymazat
    5. A zase a zase a zase... Jako kafemlejnek... Pořád dokolečka, do kola... Peti, nedej se!!! Tohle už je fakt k smíchu :-)

      Vymazat
    6. Má už na to věk? V podstatě každá žena řekněme 18+ už na to má věk :-D Takže naprosto zcestný argument.

      Vymazat
    7. Taky si myslím, že to je čistě soukromá věc Peťky a Míry. Hlavně nechápu, jak se na to může někdo zeptat!!!

      Vymazat
    8. Mam kamosku, tiez v takom veku a proste nechce :) nie je na to typ, nikto jej to nemoze vycitat, na svete je nas aj tak dost :))) ale ked sa raz Peta rozhodne, urcite neolutuje, je to velký nádel lasky, laska od dietata :) kto nepozna, nevie o co prichadza

      Vymazat
    9. Tak se jenom zeptala, ne? Asi víc lidí zajímá, proč Péťa nemá děti, když věk už na ně dávno má. :-)

      Vymazat
    10. ty voleeee ..toto sa môže spýtať iba Genius :D JE TO JEJ ZIVOT ! JEJ ROZHODNUTIA!

      Vymazat
    11. První, co mě napadlo, když jsem viděla téma, bylo - to budou klasické otázky, co Péťa a děti... A ono jo!:D

      Vymazat
    12. Sakra lidi mějte soudnost, co je vám do toho, kdo a proč a má, či nemá děti! A poznámka o věku, prosím drahého anonyma, aby nám zde uvedl, CO JE VĚK NA DÍTĚ! Žij a nech žít.

      Vymazat
    13. Urcite se na mne nebudete zlobit, kdyz nebudu asi po stopadesateosme rozebirat tohe tema v komentarich :), uz na to fakt nemam silu, to je porad dokola :)...

      Vymazat
    14. Ja napr. dieta nechcem.. A co je na tom?:)

      Vymazat
    15. To, že bere Peťa antikoncepci má asi důvod :-) Třeba nechce děti teď, třeba nikdy. Vám to může být jedno, je to její život, nikde není napsáno, že každá ženská musí mít nutně děti, když už je vdaná a má na to ten "vhodnej" věk. Je žena, která nemá děti snad horší člověk?

      Vymazat
    16. kdyby deti nechtela tak ma treba telisko a ne prasky.. kdoví, kadzopadne by Peta tyhle koemnatre nemusela zverejnovat at je klid:D anebo to proste rict, dyt co na tom je rict, ze deti nechci? anonymove budou spokojeni a muze to byt lez a nemusi, tj uz jedno;-)

      Vymazat
  2. Ajeje....

    nu ja se lecila s pomerne zavaznym zdravotnim problemem a kdyz mi rekli normalni doktori, ze nevi co s tim a ze se nemuzu nikdy uplne vylecit sla jsem k lekarce cinske mediciny a po roce jsem byla absolutne v poradku. Musela jsem sice obratit naruby lifestyle a hlavne stravu, ale jsem stastna :)

    No proc to pisu, rekla, ze antikoncepce je nejhorsi co muze pro zenske telo byt. Ze si to lide neuvedomuji, ale projevy negaci jez antikoncepce zanechala v tele se mohou projevit az po letech... proto mame ted tolik rakoviny, nadoru a vseho...
    Rozumnemu cloveku myslim postaci fakt o tom, ze se hodne taji informace, ze v rekach kam je vypousten odpad UMIRALY RYBY a vedci zjistili po prozkoumani vody, ze KVULI HORMONUM Z ANTIKONCEPCE, ktere lidske telo neumi vubec rozlozit. Neco z nich zustane v tele a zbytek nerozlozeny putuje ven...

    Ma sestrenka po 5ti letech antikoncepce o niz ji gynekolog tvrdil, ze je velmi mirna mela zavazne problemy s cyklem a bylo ji receno, ze to je po vysazeni antikoncepce normalni...

    ja osobne bych ji tedy nebrala ani kdyby me mucili :)))

    s pozdravy,

    Nadia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja bych zas nejedla maso ani kdyby me mucili :) rakoviny a nadory jsou z velke casti prave kvuli masu/spatnemu stravovani;)

      Vymazat
    2. Ahoj ja som antikoncepciu par mesiacov brala, ale v zivote som sa horsie necítila, som velmi citlivá na čokoľvek zle v mojom tele hned to pocitom najhorsie ako sa da. Tak z vlastnej skúsenosti by som ju uz nikdy nebrala, k tomu vsetky tie jej "výhody" su len dočasne a po jej vyradení je to este horsie ako predtym..

      Vymazat
    3. Pokud vím, tak ryby neumíraly, jen se samečkům měnily pohlavní orgány na ženské, takže se nemohli dál rozmnožovat...

      Vymazat
    4. No, tak to byla novinarska kachna ci jak se tomu rika a prekroutili to nebo to bylo jinde :) kazdopadne oboji je alarmujici myslim :P

      Vymazat
  3. Já beru cca 6 let a neměla jsem sebemenší problém, sedla mi hned ta první a začala jsem jí brát především kvůli bolestivé mst., kdy jsem nemohla jít ani do školy. Samozřejmě mám taky trochu obavy, co to se mnou udělá až vysadím, až budu chtít třeba otěhotnět, ale zatím to neřeším :)
    Jinak, krásně nalíčené oči :) Jen ta rtěnka se mi dnes moc nelíbí, chvilkama mi přijde jako bys byla právě po botoxu :D Ale není to žádná urážka, ber to jako srandu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Beru HA tři roky a hodlám brát dál, at si každej řiká, co chce. Přijde mi, že je ted trendem ji vysazovat. První jsem brala Chloe, byla fajn, jen první tak měsíc jsem přecitlivělá, větší chut k jídlu, ale šly mi nahoru jen dvě kila, v podstatě nic. Někdy na jaře mi ji doktorka už nedala s tim, že patří k těm špatným a dostala jsem Lindynette. U tý jsem vydržela dva měsíce, byla jsem protivná, na přítele furt štěkala a hlavně několikrát začla jen tak krvácet, nic příjemnýho. Teď mám Mistru, ze začátku tedy lehce problémy, furt nevolno, neustále mi bylo na zvracení a pak mě začly šíleně brnět nohy. Ale do měsíce do přešlo a nemůžu si ji vynachválit, i upřímně co se týče sexu, mnohem lepší a všiml si toho i přítel :D
    Jsem spokojená a nechci vysazovat, navíc beru v kuse, takže nemusim každý měsíc řešit menstruaci, což mi vyhovuje snad nejvíc, ano je to pohodlný, uznávám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem stejně pohodlná :-)

      Vymazat
    2. Mistru beru taky a také mi vyhovuje :), ale jediné co je problém je, že mám tak minimálně 5 kilo nahoře :/

      Vymazat
    3. Berieš ju stale, kvoli tomu aby si nemala menštruáciu?

      Vymazat
    4. Tak ja nepribrala nic, naopak mam kila dole.

      Vymazat
  5. Všechno má svoje pro a proti. Jedna moje kamarádka prostě nemá bez antikoncepce menstruaci a druhá kamarádka kvůli antikoncepci byla v nemocnici, protože dostala embólku v mozku. Jinak pro mě osobně je nejlepší antikoncepční injekce, protože si nemusím hlídat prášky.
    Ty linky ti moc sluší, ale nepochopím proč jsi si znovu stříhala ofinu. Posledně když ti dorůstala jsi říkala, že jsi z toho nešťastná, že si ji musíš pořád spínat nebo splétat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, také znám případy, kdy slečně bez ní neměla menstruaci a další díky tomu ochrnula na levou část těla :) Znám i slečnu, které antina selhala a je teď maminkou krásného chlapečka.. bude jí 20. Já osobně ji neberu a bez příslušných testů bych ji ani nebrala, už díky svým předchozím zrdrav.problémům se bojím, ale s novým vztahem o ní začínám uvažovat, o nehody nestojím a a rvát do sebe escapelle.. no já nevím :) S pozdravem Nika

      Vymazat
    2. V okolí mám teď případ, že dotyčná ohluchla na jedno ucho a podle všech testů je to vlivem braní antikoncepce. Já bych si to už teď hodně rozmýšlela, jestli ji brát...

      Vymazat
    3. Moje sestra mela po antikoncepci mrtvici s trvalymi nasledky. Byla stihla, sportovkyne, nekuracka, jedla zdravou vyzivu. Ale deda mel infarkt a babicka krecove zily, takze rodinna anamneza tam byla.

      Vymazat
  6. Tak ja se s vami taky podelim o zkusenost :)
    Brala jsem antikoncepci asi 5 let - po prvni jsem nabrala 10 kilo - des! Pak jsem zacala brat prave Yasminelle a tu jsem mela asi 3-4 roky. Neco malo jsem zhubla ale byla jsem priserne zavodnena, kdyz se podivam na fotky z ty doby, tak jsem mela tvare jak sysel a o velikost vic. Dal me hrozne porad brnely nohy a odkrvovaly se mi, porad mravenceni. Mela jsem krasnou plet bez jedineho pupinku i vlasy, presne jak rikas, ale to byla asi tak jedina vyhoda. A celulitida byla brutalni.
    Po vysazeni se mi plet samozrejme zhorsila, ale to se behem roku vse srovnalo a sama od sebe jsem zhubla 9 kilo aniz bych sportovala. S HA jsem nejedla vubec sladky, sportovala a zoufale se furt snazila zhubnout. Kdyz jsem to vysadila, zacala jist daleko vic sladkosti a byla jsem lina na pohyb a zhubla jsem sama od sebe. Takze s tim, ze se po ni nepribira nemuzu souhlasit. Kazdemu rozhodne sedi neco jinyho, ale ja bych uz do toho nikdy nesla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja som to mala rovnako. tiez som brala Hak tri roky a tiez som pribrala a az po jej vysadeni sa mi podarilo schudnut. taktiez sa mi zhorsila plet a vlasy ale teraz je to uz cca 2 a pol roka co ju neberem a som v pohode. este jednu vec som pri brani Hak spozorovala a to kazenie zubov. predtym nez som ju začala brat som nemala cele roky na preventivkach u zubara kazy akonahle som začala brat pri prvej prehliadke dva kazy a to kazdy rok pocas uzivania. asi pol roka po vysadeni som bola na preventivke u zubara a nic- ziadny kaz az doteraz. takisto caste zmeny nalad, migreny a moj najvacsi problem - antikoncepcia mi neupravila menstruaciu ale mi ju uplne zastavila, niekedy som nemala menzes aj dva mesiace. takze paradoxne som si robila tehotenske testy castejsie nez teraz, ked ju mam po vysadeni pekne kazdy mesiac. celkovo sa bez Hak citim lepsie. Hana

      Vymazat
    2. Naprosto souhlasím. Brala jsem antikoncepci 4 roky a po vysazení se mi šíleným způsobem zhoršila plet (mimochodem, nevíte, jak dlouho problémy s pletí přetrvávají než se tělo vyčistí a plet se vrátí do normálu?)). Souhlasím i s větší kazivostí zubů, zavodněním či brněním nohou. Za mě antikoncepci určitě ne. Opravdu mi nestojí za to, abych ve 39 letech dostala mozkovou příhodou (viz. maminka od kamarádky) nebo nemohla mít děti (případ známé). Vše bohužel v důsledku antikoncepce.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  7. Ahoj Péťo, teď úplně mimo tvé dnešní téma ale máš super účes! Ofina mi k tobě hrozně pasuje, já si nedávno ostříhala také ale ne do rovna ale takovou prostříhanou :-) chtělo to na zimu nějakou změnu :-D
    Moc ti to sluší i to líčení je super :-)
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  8. Hezké video, já mám také problémy se žaludkem, takže pilulky jsou pro mě pasé, používám pár let Nuvaring a spokojenost (až na tu cenu). Nikdy jsem ale na svém těle necítila nějaký rozdíl, když jsem antiko brala nebo nebrala. Je to na každém, zda se rozhodne jestli ano nebo ne, o svoje zdraví se musíme starat hlavně my sami :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj peti, ja som brala asi pol roka Hak ale mám genetickú predispozíciu ku krčovým žilám a tak som prestala brať antikoncepciu. Je pravda že počas jej užívania som nemala cysty na vaječníkoch a teraz sa mi sem tam nejaka objaví, ALE bola som hrozne opuchnutá, naliata vodou a necitíla som sa vo svojej koži, má to svoje pre aj proti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Péťo :)) Moc sem ráda že si toto video natočila,pro některé blogerky je to bohužel problém co se týče osobních věcí.S příchodem mého partnera jsem byla nedá se říct donucena ale prostě mi to nedalo být bez antikoncepce.Tak sem ji teda začala brát jmenovala se myslím Jeanine.Avšak hned první týden po nasazení,byl pro mě kritický.Zvýšená teplota,zvracela sem,připadala sem si jako koule.Samozdřejmě jsem si neuvědomila,že by to mohl být následek antikoncepce.Ale hned 2 týden mě přítel odvezl k mému gynekologovi a hned jsme antikoncepci vysadili.Doktor mi doporučil asi měsíc bez antikocepce.Tak jsem po měsící opět přišla a dostala právě antikoncepci Yasminelle.Nemůžu si ji vynachválit.Blbě mi moc nebylo a ani není,stane se to zřídka kdy.Pleť se mi výrazně zlepšila-trpěla sem při dospíváním jako mnohé dívky silným akné,což mi způsobovalo vrásčitou,vyschlou pleť,nyní mám pleť o dost lepší,černé tečky skoro zmizely a nějaké ty pupínky se tam sem tam prostě už najdou,mám jemnější pleť a ani se moc nemastí.Taky mi nedělá problém s příjmem potravy a má váha se udržuje furt na stejném čísle na kterém má být.Také si ve videu zmínila dekolt,ano opravdu sem musela změnit můj šatník co se týče do podprsenek.Jediné co mi teda vadí je občasné pobolívání hlavy.Jinak se strašně moc ráda za tuto antikoncepci,nemůžu si ji vynachválit,ale každá máme na toto téma jiný názor.Beru ji cca.1rok.Upřímně?!Vybrala sem si ji taky kvůli tomu jakou má úžasnou krabičku,na tyto věci si hold potrpím.Děkuju ti za toto video a přeji Ti krásný zbytek dne.Jinak,ten sestřih ti sluší a krásný make-up.S pozdravem Rozálie.

      Vymazat
  10. Já beru HA od sedmnácti, čili za dva, tři měsíce to budou tři roky. Měla jsem nepříjemné bolesti při menstuaci, bylo mi na omdlení, špatně, potila jsem se, což se sice potím pořád, máme v rodině nadměrné pocení, ale tohle bylo jiné a hoodně nepříjemné. A v neposlední řadě jsem si našla prvního přítele a plánovali jsme první sex, tak jsem si řekla, že půjdu do antikoncepce. Všechny nepříjemnosti odstoupily, zlepšila se mi pleť, nepřibrala jsem a hlavně se menstruace hodně zmírnila. Původně jsem brala Yeanine (nebo tak nějak) za 700 kč na 3 měsíce, pak mi doktor doporučil Foxinette, která je na tom s podílem hormonů úplně stejně, ale bylo to o 200 kč levnější, takže maximální spokojenost :). Je to taková ta nízko-hormonální 2 mg/0,03 mg. Na ty řeči ohledně toho, kolik je tam svinstva nedám, je to moje věc, že to beru. Je mi líp, vypadám líp a myslím, že kolem nás lítá tolik svinstva ve vzduchu, ve vodě a v jídle, že nějaká antikoncepce je proti tomu nic :D.. Plánuju brát dlouhodobě, možná i do menopauzy včetně (někteří doktoři to prý předepisují jako lék proti nepříjemným "příznakům", nebo jak bych to nazvala) pokud mi to teda bude stále vyhovovat, tělo se mění, tak uvidíme :)

    Nějak mi to blbe, nemůžu se přihlásit z google+, s pozdravem Marcela (MsRepulsive)

    OdpovědětVymazat
  11. http://diva.aktuality.sk/clanok/31155/antikoncepcia-pre-mladych-je-zverstvo-tvrdi-ceska-gynekologicka/ pre tie, ktoré tak s radosťou užívate antikoncepciu si skúste prečítať tento článok a to je len jeden, ktorý som náhodne vygooglila. O antikoncepcii vám žiadna farmaceutická firma nenapíše aké to má skryté nežiadúce účinky pretože pre nich je to v prvom rade veľký biznis! Ničte si dobrovoľne svoje telo. Najskôr pcháte do seba hormóny aby ste deti nemali a potom ich budete do seba pchať aby ste tie deti mohli mať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny nežádoucí účinky jsou napsané v příbalovém letáku (myslím, že je to tak dáno zákonem o léčivech). A pokud vím, má lékař povinnost nahlásit podezření na nežádoucí účinek, který neni v příbalovém létáčku uveden. Takže zrovna tohohle bych se nebála.

      Vymazat
    2. ..hle opet pani doktorka Hana Maslova, altruisticka odbornice bojujici nezistne pro dobro vsech zen :) (cenik pani doktorky - http://www.psychosomatic.cz/cz/irena-leichtova)

      Vymazat
  12. Tak já si myslím, že je to přesně tak, jak říká Petra, je to strašně individuální. Mezi svými kamarádkami jsem jediná, komu antikoncepce nesedla. Každý se musí řídit sám sebou a zvážit případná rizika. U mě byly vedlejšími účinky zvýšená chuť k jídlu (takže ztloustnutí o 5 kg), zavodněnost, natékání horních i dolních a věc, která mě vždycky vystrašila nejvíc - mravenčení a odkrvení nohou, stačilo když jsem jela 10 minut tramvají a stála, občas jsem ani nemohla vyjít, jak jsem necítila nohy.... Gynekologové vám samozřejmě neřeknou, že to je z antikoncepce (byznys je prostě byznys). Vysadila jsem a cítím se dobře. Nicméně trpím na velmi bolestivou menstruací a na to byla antikoncepce perfektní. O menší ''pohodlnosti'' v partneském životě nemluvě. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom úplně stejně. Jsem taky jediná z kamarádek, která antikoncepci nebere a připadám si občas v těch rozhovorech jako exotiké zvířátko. Brala jsem už dva druhy antikoncepce a pokaždě jsem pociťovala přesně to stejné co ty. Jediná rada gynekoložky byla, že se to časem srovná a přejde to a když ne, tak se vymění. Je opravdu super pocit, když sedíte doma necítíte pomalu nohy jak jsou natelké a v podstatě nevíte čím to může být. Nakonec jsem z toho byla tak vystresovaná, že jsem milou antikoncepci radši vysadila. Když jsem s problémem přišla za svojí gynekoložkou tak její jediné řešení byla opět další a asi dvakrát tak drahá antikoncepce. Tak nevím radši jsem ze sebe přestala dělat pokusného králíka a už asi tři roky ji neberu, ačkoliv si v mojem okolí hodně holek klepe na čelo.

      Vymazat
  13. Ahoj, myslím, že je to hodně individuální - záleží na věku ženy, partnerovi.
    Brala jsem klasicky prášky asi4roky, pak porodila postupně dvě děti - při kojení jsem měla antikoncepci, při které jsem lezla kvůli migrénách skoro po stěnách.. teď mám Mirenu (hormonální nitroděložní tělísko) a jsem 100% spokojená, vstupní investice vysoká (6tisíc), ale je to až na 5let, takže v důsledku levnější než prášky = žádné migrény, žádné silné menstruace a hlavně nemusím myslet na to každý den vzít pilulku.. jo a pozor, doporučení jen pro ženy, které už mají děti.
    Petro, děkuju za Tvoje videa, jen mám trochu strach o mladší fanynky, které mi přjdou, že jdou bezhlavě do všeho co doporučíš ;)
    Pěkný večer, a berte život s nadhledem :) Lenka

    OdpovědětVymazat
  14. Tyjo, dneska se mi potvrdilo, že je super navštěvovat tvůj blog, protože se věnuješ opravdu velké oblasti témat a nevyhýbáš se ani těm kontroverzním.
    Já beru HA už přes 6 let a upřímně jsem přemýšlela, že bych ty hormony vysadila, protože mi to přijde prostě dost dlouho, nicméně ještě nevím čím přesně bych je nahradila :D :D
    Jinak musím pochválit skvělý účes ;)

    OdpovědětVymazat
  15. Já se tedy taky podělím. Brala jsem HA cca 7 let. Bez problémů, vše šlapalo jak má. Po vysazení ukrutné padání vlasů a po celém obličeji pigmentové skvrny, které nešly ničím zamaskovat. Chtěla jsem si nechat vybrousit obličej :D Jedna rozumná lékařka, mě od toho odradila a doporučila vydržet, prý je to z vysazení a časem se to srovná. Naštěstí srovnalo i když po dost dlouhé době. Následně nemožnost otěhotnění, jen uměle. Takže další rvaní hormonů před i během těhotenství. Předčasný porod. Holt, když jde někdo proti přírodě tak to má. Věřím, že je to svinstvo, žádný gynekolog by to své dceři nepředepsal. Máme z toho akorát celulitidu, rakovinu a neplodnost. A co mluví za vše, když jsem po porodu po zmiňovaném umělém oplodnění přišla k lékaři na kontrolu, jako první se mě zeptal, jakou dáme antikoncepci :D Ale jako mladá jsem byla taky pohodlná a říkala si, teď to řešit nemusím ;) Takže neodsuzuji, je to můj názor a každý si k tomu dojde sám.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Peti,
    Super video! Je to asi divné ale velmi mě bavilo... vím, že jsem sice mimo cílovou skupinu tohoto videa ale vzhledem k tomu, že valná většina lidí se kterými se stykám jsou holky a taky jsme o tomto tématu sem tam prohodili pár slov tak jsem rád, že jsem zase o něco chytřejší a mám zase co říct když na to dojde. jinak ti to ve videu moc sluší a ty jsi si zkrátila ofinu? Protože to takhle vypadá moc dobře.
    To$

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Peti, antikoncepci beru od 15 let, primární účel byl ten že jsem každý měsíc musela do nemocnice kvůli hrozným bolestem, zvracela jsem, omdlívala jsem a nebylo to k vydržení i lékaři mi říkali že podle všeho to musí být větší bolest jak porod a i bych tomu věřila. Mám zvětšený vaječník. No nasadila jsem antikoncepci a hned první menstruace byla absolutně bez bolesti, mé dny byly úplně stejné jako normální dny což bylo úplně super :D. Další důvod bylo akné, které je teď taky pryč a zůstaly jen jizvy. No a nakonec jsem taky nechtěla otěhotnět, ale přítele jsem si našla v 16 takže kvůli tomu jsem jí nebrala. Trochu jsem ztloustla, ale to mi nějak nevadí. Nemám s ní vůbec žádné problémy, ale je pravda, že se bojím vysazení, že se všechno vrátí. Je mi 19 a s přítelem děti zatím neplánujeme takže vlastně nemám důvod vysazovat. Myslíš, že by se mělo po nějaké době vysadit nebo je v pořádku brát třeba i 15 let vkuse? Děkuju za odpověd, Niki.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem Petra, ale snad to nevadí :-)
      Měla jsem stejný problém jako Ty-neúměrné bolesti a špatná pleť. Po nasazení HA vše bez problému. Otěhotněla jsem do 3 měsíců od vysazení. Po těhotenství opět HA a zase otěhotnění bez problémů. Po druhém těhotenství jsem cca po 12-ti letech musela HA vysadit díky neléčitelným výtokům. To jsem využila na třetí těhotenství a teď mám tělísko a také maximální spokojenost. Takže s otěhotněním žádné problémy....
      ale je to vše individuální, napsala jsem Ti jen svoji zkušenost.

      Vymazat
    2. Nejsem Petra, ale snad to nevadí :-)
      Měla jsem stejný problém jako Ty-neúměrné bolesti a špatná pleť. Po nasazení HA vše bez problému. Otěhotněla jsem do 3 měsíců od vysazení. Po těhotenství opět HA a zase otěhotnění bez problémů. Po druhém těhotenství jsem cca po 12-ti letech musela HA vysadit díky neléčitelným výtokům. To jsem využila na třetí těhotenství a teď mám tělísko a také maximální spokojenost. Takže s otěhotněním žádné problémy a o vysazení si tělo řeklo samo...
      ale je to vše individuální, napsala jsem Ti jen svoji zkušenost.

      Vymazat
    3. já jsem taky mívala docela slušné křeče při krámech, ale po antikoncepci se to zlepšilo. Začala jsem ji brát kvůli příteli asi v 16ti. Křeče zmizely a vše bylo v poho. Jednou jsem (před maturitou) vynechala prášky asi na týden a následující menstruace byla pekelná. Taky zvracení, průjem a šílené křeče, ještě větší něž jsem mívala před braním HA. Takže se dost bojím prášky vysadit. No ale jestli se nezlepší moje finanční situace (vhodnější práce), tak stejně děti nebudou, tak to asi nemusím řešit. R

      Vymazat
    4. Děkuju za odpověd, jsem ráda. Antikoncepce mi právě tim že mi hodně utlumila bolesti ulehčuje život, takže tak.

      Vymazat
    5. Před antikoncepcí jsem taky trpěla jak zvíře, do školy se jít nedalo, celý den strávený na záchodě, někdy dva. V 19 jsem ji začala brát, to byla úleva, konečně jsem mohla fungovat. Teď je mi 25, vysadila jsem na podzim a zatím v pohodě, pořád o menstruaci "nevím". Snad to tak vydrží :-)

      Vymazat
  18. Ahoj Peťo, hned na začátek bych chtěla říct, že tenhle účes ti skvěle sedí a hlavně i s tím líčením vypadáš krásně. Zkusila už jsem víc antikocepcí a měla jsem problém právě s migrénami v době menstruace a také mi vždy tělo zadržovalo dost vody. Nyní beru foxinette a všechno je vpohodě. Hlava mě bolí jen občasně a hlavně to není tak intenzivní. Velké plus je že stojí do 600 kč. Třeba by ti taky pomohla.
    Btw podobná témata velice oceňuji, ne každý je ochotný taková videa točit takže za to palec nahoru.

    OdpovědětVymazat
  19. Kamarádka měla z antikoncepce mrtvici. Antikoncepce je svinstvo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A bylo to z antikoncepce? Můj děda měl taky mrtvici a antikoncepci nebral ;)

      Vymazat
  20. Ahoj Petruš, zaprvé musím říct, že ti to ve videu hrozně moc sluší (make up je fantastický!)...a k tématu HAK, musím říct, že tady je nejlépe vidět, jaký jsme každý jinak geneticky založený...tobě Yasminelle vyhovuje, chválíš si jí....za sebe musím říct, že byla nejhorší z těch, které jsem vyzkoušela...a taky "mýtus" po antině se netloustne, tak u mě to buhužel mýtus nebyl a rozhodně mi nezvyšovala chutě na jídlo tak, abych po ní přibrala asi 7 kg za týden...je pravda, že mám velké sklony ke tloustnutí, prostě to mám v genech už tak dané, a ano byla jsem hodně tlustá, ale před tím než jsem začala antinu brát, jsem shodila přesně 32 kg (z 92 na 62 kg)...docílila jsem toho za cca 1 a půl roku, změnou jídelníčku a cvičením...a po tom, co jsem nasadila antikoncepci a stravovala se pořád stejně (zdravě a pravidelně, jak to mému tělu sedí) a stejně jsem i cvičila, nejedla jsem nic navíc i když jsem cítila, že chuť by byla:D...a stejně jsem nabrala 7 kg za týden....tak mi pan doktor předepsal jinou antikoncepci (Mirelle nebo podobný název, dává se normálně starším ženám, kvůli velmi nízkému počtu hormonů) a stejně za tři dny co jsem ji brala dalších 5 kg nahoře...takže jsem si po úspěšném hubnutí nadělila dáreček +12 kg díky antikoncepci, sekla jsem s ní a už v životě jí nechci vidět....a tahle nabraná kila mi celý rok nešly shodit, asi ve mě neustále ty hormony působily...ale nevzdala jsem to a celý rok pravidelně cvičila (i když cvičit a nevidět rok výsledky je hrozně demotivující, prostě jsem věřila, že jednou to zase půjde) a teďka jsem celkem na svém, i když abych měla zase 62 kg, které jsem dosáhla před užíváním HAK, mi pořád chybí nějaké to kilo shodit
    vám, které ji berete a fakt razantně nepřiberete jen závidím, nevidím na tom nic špatného, pokud to tělu nepůsobí neplechu :))....

    Andrejka137

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj Peti,
    s antikoncepcí žádnou zkušenost nemám, takže nemůžu soudit. Chtěla bych jenom poprosit, jestli uděláš tutorial na tohle líčení? Vypadá krásně a moc Ti sluší !!

    OdpovědětVymazat
  22. Já jsem HA brala asi 4 roky, když jsem prodělala hlubokou žilní trombózu. Takže doživotní zákaz HA. U nás v rodině nikdy nikdo trombózu neměl, tak ani nebyl důvod, aby mě na vrozené mutace srážení krve někdo testoval. Ale rozhodně neviním jen HA, vždycky se musí sejít spousta faktorů a u většiny žen převažují pozitiva z užívání. Ale zase na druhou stranu je lepší se takto o určitém riziku dozvědět, než prodělat plicní embolii v těhotenství. Jinak moc ráda sleduju tvůj blog, pustit si tvá videa je pro mě příjemný relax při učení.

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj Péťo, jak říkáš, tak antikoncepce na každou ženu působí jinak. Já ze své zkušenosti musím říct, že jsem v 16-ti letech začala brát Yasminelle, po ní jsem měla obrovské nechutenství k jídlu, závratě, často se mi dělalo mdlo a během dvou měsíců jsem zhubla 10 kg. Musela jsem tedy k obvodnímu lékaři na testy a ten mi řekl, že tato antikoncepce na mě působí velmi agresivně a dokonce jsem měla špatné jaterní testy. Když jsem to říkala své gynekoložce, tak ta jen kroutila hlavou, že při určení antikoncepce není důležité nabírat krev, že dnes už se to nedělá..Byl mi doporučen nuvaring, Po dobu 1,5 roku jeho užívání u mě nastal další problém, a to, že se mi udělala cysta na levém vaječníku. Doktorka mě poslala na punkci. Bylo mi necelých 18. Jela jsem tedy do Motola, kde mě měli pořádně vyšetřit a prý zákrok trvá chvíli, takže bych měla jít brzy domů. No, dopadlo to tak, že si mě tam nechali, jelikož cysta měla 9 cm a punkce nepřicházela v úvahu. Ležela jsem v nemocnici 6 dní, kde do mě rvali konzervativní léčbu, tudíž mě dopovali práškama, po kterých jsem neskutečně ztloustla a primář mi řekl, že cysta se mi udělala zřejmě z braní nevhodné antikoncepce...Byla jsem zoufalá, jelikož jejich blbá léčba nepomohla a po 6 dnech, kdy zjistili, že se mi cysta zvětšila na 14 cm mě vezli na sál. Prý běžná operace, která trvá hodinku a dělají jí denně. Já byla na sále 4 hodiny. Po těchto zkušenostech jsem antikoncepci přestala užívat a šla jsem na vyšetření prsou, jelikož jsem chtěla mít jistotu, že jsem v pořádku. Doktor mě vyšetřil a řekl mi, že antikoncepce mi pozastavila růst prsních žláz, tudíž v 18 letech jsem je měla vyvinuté (myslím žlázy, ne velikost) jako 15- ti letá. Po nějakém čase jsem však začala brát antikoncepci znovu. Myslím, že to byla Lindynette, nebo jak se to píše. Po ní se mi zhoršila pleť, zavodňovala jsem se a tak jsem začala užívat Minervu. Po ní se mi pleť zlepšila,ale zavodněná jsem byla stále, navíc jsem měla stále bolesti břicha...po konzultaci s doktorkou jsem usoudila, že antikoncepce opravdu pro mě nebude, že si tím akorát ničím tělo. Teď antikoncepci neberu a musím říct, že se bez ní cítím líp. Jen bych chtěla zmínit, že ten, kdo trvdí, že antikoncepce je běžná věc pro ženu, která chce žít sexuálním životem a neotěhotnět, je hloupost. Podle mě, člověk, i ten, který na sobě nepozoruje žádné změny při užívání antikoncepce, by si měl uvědomit, že je to velký zásah do těla a nejen mé, ale i spousty ostatních lidí se svými zkušenosti, jsme toho živým důkazem...:(. Je mi 22 let a za tu dobu jsem si s antikoncepcí už dost užila, a po těchto zkušenostech už to svinstvo nechci.
    Jinak,co se týče ofiny, tak si myslím, že ti moc sluší :).L.

    OdpovědětVymazat
  24. Souhlasím s tím, že dneska se na HA svaluje první poslední a je to pro mnohé první viník všeho. Samozřejmě vím, že HA může způsobovat celou řádku problémů, ale zase ne všechno stojí za ní. Stačí se podívat v jakém prostředí žijeme, jak se stravujeme a jak na nás působí stres. Druhá věc je ta, že HA není vhodná pro každého, ale o tom se každý dočte v příbalovém letáku. Ovšem kdo má nějakou kontraindikaci s HA, měl by být stejně obezřetný i s otěhotněním, protože to je v mnohých ohledech pro tělo obdobná, ale silnější zátěž než HA.

    Já beru už skoro 7 let a hodlám ještě pár let užívat. Začínala jsem s Chloe, teď už dlouho užívám Dienille, která mi vyhovuje, ale asi se poohlédnu po levnějším generiku. Od začátku jsem kromě prvního měsíce neměla žádné problémy, nepřibrala jsem ani nezaznamenala žádné jiné nežádoucí účinky. Jsem s HA spokojená a nějak si neumím představit jinou antikoncepční metodu, kterou bych užívala. Kondomy a spermicidy jsou pro mě jistotou alergické reakce a zbytek metod je buď nespolehlivých nebo pro mě vzhledem k věku nevhodných.

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj Peti, beriem HAK asi pol roka....som spokojná..mám väčšiu chuť do jedla, ale viem to ovládať ...našťastie...jediné čoho sa bojím je, že potom ked budem chcieť, budem neplodná...to je najväčší strach...

    OdpovědětVymazat
  26. Mám stejný názor, to je čistě soukromá věc... Vůbec nechápu, jak se někdo na to může zeptat.

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj Peti, zajímavý názor. Já osobně jsem antikoncepci nikdy brát nemohla, protože trpím na migrény. Vím, že existují nějaké šetrnější, ale mám strach, že by mi to mohlo rozhodit organismus a taky jsou pěkně drahá a já jako student si to moc dovolit nemůžu. Možná jednou až budu mít přítele, kdo ví. Třeba změním názor, časem. A zkusím to risknout.
    Hezký večer Kristýna

    OdpovědětVymazat
  28. Moc pěkný video, ale myslím si, že je nejlepší se vždycky poradit s gynekologem, já třeba byla na genetických testech, a tam mi zjišťovali jestli mi nehrozí tromboza atd... Myslím, že největší chybou jsou prášky, které gynekolog napíše aniž neví o stavu pacienta ani ň...

    >>> N i k o l a M i l l s - beauty and fashion blogger

    OdpovědětVymazat
  29. V prvom rade, ofina ti strasne pristane a celkovo aj tieto tmavsie vlasy, mala by si si farbit pravidelne :) A co sa tyka HAK, ja si myslim, ze kazdy sa musi rozhodnut sam, ja osobne HAK uz neberiem asi 3 roky, prestala som ju brat ked som to zacala studovat, ked mi znama farmaceutka vysvetlila, co to moze vsetko sposobit a ze ked nemam problemy, je pre mna zbytocne, resp. na skodu brat antikoncepciu, nechcem pchat do seba veci, ked nemusim, ale ako som povedala, kazdy ma svoj nazor a ja kazdy naroz respektujem a nikomu ho nevyvraciam. Ked som po 5tich rokoch vysadila HAK zhorsila sa mi tiez po 2 mesiacoch plet a tiez sa mi zacali mastit vlasy, ALE prestala som byt precitlivela, prestalo ma pocas menstruacie boliet brucho, prestala som byt naliata vodou a celkovo taka nafuknuta, takze som spokojna :)
    Emilly

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj Péťo,
    já beru HA právě 5 let. Beru Chloe a platím na 3 měsíce něco přes 400,-. Hlavními důvody nasazení byla téměř nepřetržitá menstruace a akné, samozřejmě nemožnost otěhotnění během dospívání je taky fajn. Nad řečmi o hrozné škodlivosti nepřemýšlím, mně, dá se říci, zatím ve více směrech prospívá a o vysazení ještě neuvažuji. Akorát se můžu jen obávat toho, co mi to potom udělá, zvláště s pletí. A opravdu miluju, když 15letá dívka tvrdí, že přibrala kvůli HA. Ano, ona zadržuje v těle vodu, ale slečna je především ve vývinu a přibrat mohla i bez ní. (Výmluvy všech mých bývalých spolužaček.)

    OdpovědětVymazat
  31. Už 2x jsem HA vysadila, už ani nevim proč, ale pokaždý mě překvapila okamžitá a nepřehlédnutelná úleva, co se týče psychiky. Na mě tedy HA evidentně působí jako spouštěč depresí, bohužel si toho během užívání nelze moc všimnout, protože nálada se zhoršuje plíživě a nenapadne vás, že je to kvůli HA. Pak jí vysadíte, skáčete do stropu, jste celodenně v euforii a jen se divíte, co se stalo... Bohužel ta euforie mi vydržela vždycky jen asi 3 týdny, pak se to přesunulo k neutrálu/normálu. :) Ale k tak nechutným náladám jako při užívání už ne. Teď se jen bojim, abych taky neměla ty cysty (některý se musí operovat), protože údajně je téměř pravidlem, že po vysazení HA se objeví.

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj Peťo,

    souhlasím s tebou asi ve všem. Sama antikoncepci beru (mám Bonadeu) a nemůžu si ji vynachválit. Začala jsem někdy v 16ti letech, vůbec jsem nepřibrala. Kila začla narůstat až okolo 18-19ti let, přesně jak řkáš ne kvůli HAK, ale protože mi dospělo tělo, zvětšila se mi i prsa. Nemám žádné bolesti, žádné nechtěné krvácení a kvasinky jsem měla asi 2x a to kvůli přítelovo antibiotikům. Navíc je to opravdu pohodlná metoda ochrany, vím přesně kdy přijde menstruace a když se mi to nehodí, tak si to posunu. Nikdy bych se nechránila jen kondomem, sex bych si nikdy nemohla užít, kdybych se neustále bála, že sklouzne nebo praskne, atd. A navíc je to hrozně nepříjemný.

    Takže u ní zůstanu, dokud to půjde. ;-)

    OdpovědětVymazat
  33. Klasické krevní testy nic moc neřeknou, jaterní už se nedělají, doporučuju všem, co berou HA, aby si nechali jednou udělat APC rezistenci - Leiden faktor, jestli máte dispozici k trombóze. Gynekologové to moc nechtějí psát, ale ve většině laboratoří lze jako samoplátce dojít na odběr, ten test stojí cca 400,- co vím.

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj Peti :), já prášky beru přes 2 roky, zatím se u mě nic zdravotního nepřihodilo :). Chtěla jsem se Tě zeptat, jak jsi psala, že jsi vysadila na 5 let, tak jak jsi se chránila?

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj Peti, tak já jsem jeden z těch případů co zapomněli na jeden dva prášky a hned jsem byla těhotná :) Tehdy jsem měla cilest a přibrala jsem jen na prsou a jinak ne. Ale já s přibíráním měla vždycky problémy. Teda spíš s nepřibíráním :)
    A teď po porodu mám Velmari a jsem spokojená. Sice se mi nepřifoukly ani ty prsa ( což bych ocenila ), ale mám hezký vlasy i pleť a menstruaci mám asi 3-4 dny bez bolestí.
    Takže za mě HA určitě jo.

    OdpovědětVymazat
  36. Ahoj Péťo, díky za super téma a video. Já beru antikoncepci téměř 8 let, začalo to praminem a půl roku jsem na triregolu, protože pramino přestali vyrábět. Těžko říct, jak bych se cítila bez prášků, ale nemám žádné problémy, které bych jim mohla připsat. Pravidelně vynechávám týden, vím, kdy přesně mi začne cyklus. Je pravda, že jsem v poslední době zaznamenala u kamarádek, že od užívání prášků ustupují, já u nich v nejbližší době zůstanu, jak říkám nemám pocit, že by mi škodily. Každá forma antikoncepce má svá pro a proti a ať každý využívá tu, která mu vyhovuje.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  37. Ahoj,
    antikoncepci (Yasminelle) jsem začala brát v 19 letech. Díky ní se mi zeslabilo a zkrátilo krvácení, a tak výrazně ubyly bolesti, kvůli kterým jsem první či druhý den menstruace dost trpěla a vždy byla několik hodin ve stádiu, že jsem nemohla nic, jen se svíjet v křečích a čekat, až mi zabere Ibalgin 400. Kolikrát to pořád neustupovalo, takže jsem si brala druhý, což určitě není nic zdravého, ale v tom stavu to byla jasná volba. Ve škole jsem byla vždycky za exota, když jsem strávila celou vyučovací hodinu na záchodě. Nevím, jak to vnímalo okolí, ale mně přišlo, že mám napsáno na čele, že jsem to zase dostala, a bylo mi to hrozně trapné. Rozhodně mi v tomhle antikoncepce hodně zjednodušila život.
    Poprvé jsem antikoncepci přestala brát asi rok a čtvrt od začátku braní (ve 20 letech), protože jsem měla mononukleózu. Na gynekologii sice říkali, že dávky hormonů jsou v ní tak malé, že je to jedno, ale já jsem si říkala, že chci mít ta játra prostě v pohodě a bez zátěže. Mononukleózy jsem se zbavila celkem rychle, a tak jsem asi po 3 měsících zase začala antikoncepci brát.
    Podruhé jsem antikoncepci vysadila ve 24,5 letech, protože jsem dlouho neměla přítele, ani žádný sex, a tak jsem si říkala, že by to mohlo být dobré, že bych třeba zhubla. Bylo to přesně, jako říká Petra ve videu - prvních pár měsíců super, žádné hrozné bolesti, všechno v pohodě. No ale asi po 3 měsících od vysazení se mi vrátila má šíleně bolestivá a nepravidelná menstruace (trapas v práci - pracuju na pozici, že nemůžu jen tak odejít ze svého místa), začaly se mi víc mastit vlasy, měla jsem najednou pupínky na zádech, už si nevybavuju, jestli i víc v obličeji, dost pravděpodobně ano. Ty bolesti mě vrátily do reality, protože si to skutečně v práci dovolit nemůžu. Stejně jsem zhubla asi jen kilo nebo dvě, což mohlo být i tím, že jsem víc cvičila, takže jsem se honem ráda vrátila k pravidelnému užívání.
    K tomu tloustnutí/hubnutí. V 19 jsem vážila asi 58 kg, několik posledních let mám 65 kg a právě jsem nevěděla, jestli za to nemůžou i ty prášky. Byla jsem si vědoma, že mám sedavé zaměstnání, jsem v mnohem větším stresu a mám méně pravidelný režim než za školních let, tělo pravděpodobně zakončilo proces přeměny v dospělou ženu a tak, ale červík hlodal. Nevím, jak by to bylo, kdybych vydržela vysazení třeba rok, jestli bych postupně nezhubla víc, ale v mém případě jsou prostě ty absence bolestí + relativní jistota, že neotěhotním, pokud budu správně brát, k nezaplacení (i když antikoncepce není nic levného). Holt asi trochu zadržuju vodu (otoky nohou večer a před menstruací), ale oproti tomu ostatnímu paráda.
    Mouni

    OdpovědětVymazat
  38. Hormonální antikoncepci jsem brala asi 5 let, teď asi 4 roky neberu, chráníme se kondomem, tak to mě překvapilo těch 15% těhotných při používání :o).
    Jinak při užívání HAK jsem byla spokojená, lepší pleť, cítila jsem se fajn.
    Po vysazení jsem také měla horší pleť i mastnější vlasy, menstruaci jsem měla pravidelnou.

    Teď však kvůli své nemoci musím brát léky, které mi hormony v těle rozhazují, takže to není nic příjemného. Mám nepravidelný cyklus a také mi menstruace trvá více dní, no není to nic příjemného. Drobet uvažuji o opětovném nasazení HAK, ale ještě nejsem rozhodnutá. Uvidíme. Naprosto s Tebou souhlasím.
    Díky za pěkné video.

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj Peti,
    já beru HA cca 7 let, (z důvody cysty na vaječníku, kterou mi museli operovat a neměla jsem pravidelnou MS) a nikdy jsem žádné problémy neměla, jen po Chloe jsem měla větší chutě na jído a šlo to na mě vidět ale jinak nikdy nic, vyzkoušela jsem cca 6 druhů. Poslední dobou jsem zůstala u Jeanine=Dienelle. Chtěla bych HA vysadit, přeci jen ji beru dlouho a už od 15 let a bojím se abych pak otěhotněla..
    Po vysazení se bojím nejvíc zhoršení pleti a zmenšení prsou:D

    OdpovědětVymazat
  40. Dobrý den Petro i ostatní,

    mám takový dotaz - asi trochu divný - ale stejně mi to nedá se nezeptat. Jak se dá podle vás dobře chránit proti otěhotnění, když nebrat HA? Většinou to bohužel stejně zůstává na ženský. Kondom je takový neosobní a ztrácí to tu spontaneitu, přerušovaná soulož je sto let za opicema :-) a mít nitroděložní tělísko je taky takový divný.
    Omlouvam se za ten dotaz, ale myslim, že se to k tématu vztahuje a hlavně jsme tady samý ženy, tak doufam, že to nevadí :-)

    Díky moc. V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Symptotermální metoda.

      Vymazat
    2. Kondom neni neosobni. Nemas potom sperma vsude mozne. A ja jsem rada za partnera, ze se stara o ochranu. Respektuji ho za to. Ze nenaleha, abych brala prasky, kdyZ nechci. V me rodine mame krecove zily a historii infarktu. Citim se bez antikoncepce skvele.

      Vymazat
    3. Taky teď po vysazení používáme s přítelem kondom a nepřijde mi to neosobní, má to své výhody, viz výše :-) Nijak neprotestoval, chápe důvody, proč chci mít teď s antikoncepcí pauzu. I když já nějak na svém těle nevidím rozdíl s HAK nebo bez, takže se k ní možná vrátím. Na přerušovanou bych si fakt netroufla, ráda bych na jaře odstátnicovala :-)

      Vymazat
    4. Já myslím, že kondom není tak neosobní.
      Antikoncepci jsem brala naposledy asi v 19-ti letech (což je 8 let) a od té doby jsem buď praktikovala přerušovanou soulož nebo ten kondom. Pravdou je, že přerušovaná soulož je dost nespolehlivá, ale na druhou stranu otěhotnět je v dnešní době často těžší než neotěhotnět (samozřejmě to neplatí vždycky). Hodně záleží na partnerovi, já jsem asi vždycky měla štěstí, že byli docela rozumní a netlačili na mě, abych antikoncepci brala, tím pádem to bylo na nich.

      Otěhotněla jsem, až když jsme se současným partnerem chtěli.

      Vymazat
  41. Ja skúsenosť s antikoncepciou žiaľ nemám žiadnu:/ nemôžem ju vôbec brať kvôli chorobe ktorú som prekonala v minulosti. Aj keď by som chcela, no mám smolu :)

    blog:WerushBerry

    OdpovědětVymazat
  42. Já ji neberu a jsem ráda;) Sice si musíme dávat pozor, ale beru už nějaký ten rok prášky na ředění krve a to se s antikoncepcí nesmí brát. Navíc co občas HA prášky způsobí je strašné. Já jsem měla záněty žil a trombózy díky vrozené vadě, ale jedné slečně která se mnou ležela v nemocnici způsobila antikoncepce plicní embólii, což ji mohlo i zabít. Vše má své pro a proti..;)

    OdpovědětVymazat
  43. Já začala brát HA v 17 a beru ji od té doby, takže již skoro 7 let. Nejdříve jsem měla Yasminelle jako ty, asi po třech letech mi ji doktorka vyměnila za Yadine, že je trochu levnější a přitom je to to samé. No neměla jsem žádné problémy ani s jednou ani teď s druhou, sice jsem za tu dobu nabrala, ale rozhodně to nepřisuzuji HA :D Zatím neplánuji vysadit, to až bude na řadě mimčo, alespoň výhledově, je mi jasné, že po takové době užívání antiko to nepůjde ze dne na den, takže chci vysadit dostatečně dopředu, aby se tělo srovnalo.. ale jsem na to zvědavá, co se se mnou bude dít :D Kamarádka vysazovala teď a žádné změny nepozorovala, maximálně se ji o maliličko zhoršila pleť, jinak ani pocitově prý nic. Takže tohle je určitě hodně individuální..

    OdpovědětVymazat
  44. Samozřejmě jak už bylo řečeno ve videu, pro tělo je asi nejlepší když berete co nejméně prášků, ale já abych pravdu řekla jsem na to mladá a nemůžu si to dovolit, abych se spolíhala jen na kondom. Já mu prostě tolik nedůvěřuji, jako hormonální antikoncepci, takže u mě je volba jasná :). Naštěstí mě antikoncepce nedělá problém, tedy až asi na 5 kilo, které mám nahoře, ale to není nějaký závažný zdravotní problém. Naopak jsem za ní i ráda jelikož moje menstruace je mnohem snášenlivější, bez bolestí a opravdu pravidelná. A také se mi zvětšila prsa :D.

    OdpovědětVymazat
  45. Peti, moc ti to sluší :) Jen co se týče tématu tohoto videa, je to věc tak individuální, že těžko videem někomu něco doporučovat, i když vím, že se jedná čistě o tvoje postřehy a tvoje názory. I tak mi čtení mýtů a jejich vyvracení nepřijde jako seriozní zdroj informací, jednak nevíme kdo ty mýty vyvrací a pokud by to byl lékař nebo gyn. komora dejme tomu, bohužel nevěřím ani jim, protože jsou často podpláceni - jak jsi myslím i ty sama zmínila :) Na druhou stranu se mi líbí, že zastáváš názor ,,všeho s mírou". Nemůžu ale i tak s některými tvrzeními souhlasit. Po své první antikoncepci jsem přibrala skoro 10 kg - opravdu jsem nejedla víc. Po změně antikoncepce jsem samovolně zhubla na svou původní váhu. To prostě nemůže být náhoda. Se zavodňováním to ale jistě souviselo také. Co se týče rakoviny, já naopak četla v Meduňce (časopis zaměření na přírodní léčbu, zdravý živ. styl, ..) že antikoncepce rozvrátí hladinu hormonů a to nikdy není dobře. Kvůli tomu prý spíš rakovina vzniká, právě tím narušením přirozeného vnitřního hormonálního prostředí - což mi zní celkem logicky, jakýkoli zásah z venčí není dobrý. Co se týče mě, antikoncepci beru nízkohormonální, ale jakmile přesáhnu určitý věk (řekněme 25 let), začnu se chránit ,,jen" kondomem. Podle mě čím dřív ji člověk vysadí, tím líp. Teď si netroufám, nemohu si dovolit přerušit studium kvůli těhotenství. Ale jakmile budu ve fázi, že pro mě otěhotnění již nebude hrozba ale spíš milé, byť neplánované překvapení, vysadím :D
    A záněty, mykozy atd. ..neděs mě :D Na záněty močáku trpím, ale měla jsem je i před zahájením sexuálního života, takže partnerovou nevěrou to, doufejme, nebude :) Naopak si nemyslím, že žádné záněty = žádná nevěra.

    OdpovědětVymazat
  46. Pro mě je tohle teď celkem citlivé téma. Beru antikoncepci od 18 let (v září ji budu brát 12 let) a nikdy jsem nepocítila žádná negativa, která by z jejího užívání plynula (nebo si je alespoň nespojuji s antikoncepcí). Brala jsem až do léta Pramino, které mi ale přestali dovážet, tak mi doktorka, která zastupovala tu moji, předepsala Cilest, protože obsahuje stejné hormony. Když jsem pak byla na kontrole u mojí gynekoložky, tak mi chtěla dát ještě jinou, ale když jsem jí říkala, že na jaře ji přestávám stejně brát, tak říkala, že tím pádem je to už zbytečné. A Cilest se teď sehnat už taky nedá :-(.

    A mám to úplně stejně jako ty, taky jsem se vždy strašně bála otěhotnění, takže bych si bez HA sex absolutně neužila, ani s kondomem, ten pro mě dostatečnou ochranou není! A citlivé téma je to proto, že teď doberu čtyři platíčka a budu vysazovat (jak jsem už psala) a strašně se toho bojím! Beru antikoncepci, která ovlivňuje pozitivně pleť, protože jsem s ní měla odjakživa problémy. A i teď ve 32 mi občas pár pupínků naskočí, takže se strašně děsím hlavně toho, co to s mojí pletí udělá! A vůbec co to udělá s celým tělem, jestli pak nebudu mít problém otěhotnět a tak. V okolí mám všechno kamarádky, které vysazení snášely dobře, tak uvidím, ale slyšela jsem i o případech z mého širšího okolí, kdy po vysazení HA několik měsíců vůbec nemenstruovaly! Ale doufám v odolnost svého organismu a věřím tomu, že to vysazení nějak zvládnu :-D.

    O tom otěhotnění po vysazení antikoncepce jsem se bavila s gynekoložkou a ona mi říkala, že po vysazení dochází k vyšší ovulaci třeba i dvou a více vajíček, takže je i větší pravděpodobnost, že se pak narodí dvě a více dětí :-D. Proto je podle mě v dnešní době tolik dvojčat. Jen dvě mé blízké kamarádky mají dvojčata a i když to nepřiznají, tak opravdu otěhotněly relativně krátce po vysazení a dvojčata v rodině nemají.

    Já proti HA nic nemám, jsem s ní spokojená a ještě uvidím, co to se mnou udělá po vysazení. Ale trochu uvažuji o tom, že až se budu jedno po porodu vracet k nějaké antikoncepci, tak hned nešáhnu po pilulkách, ale ještě proberu se svou gynekoložkou jiné možnosti (třeba ty injekce, nebo minitělízka...).

    Jinak líčení je "opravdu přirozené" :-D. Máš super linky a moc se mi líbí ta barva rtěnky!

    OdpovědětVymazat
  47. Není to i o doktorovi? Když tady plno z vás mluví o tom jak jim nikdo nedělal testy a takové... Mluvily jsme o tom se sestrou v ordinaci a teď už by mělo být u gynekologa pravidlem, že před předepisováním HA se dělají testy na trombózu a podobné. A upřímně si nemyslím, že je to až takové zlo. Kdyby HA tady nebyla, tak si odpůrci stěžují zase na patnáctileté maminy s kočárky. Člověk se nespokojí s ničím, fakt :D
    Jinak krásné líčení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Testy na trombózu - tzv. leidenská mutace - by pravidlem být měla, ALE bohužel opravdu není. Já jsem svého gynekologa žádala, aby mě na testy poslal, ale odmítl, že prý to není potřeba, protože dnes je již HA bezpečná! A to přesto, že jsem mu řekla, že máme trombózu v rodině (taťka s ní měl problémy). Šla jsem k obvoďákovi, kde jsem s také žádostí neuspěla - měl stejnou výmluvu. Na testy mě poslala až nová obvodní doktorka, která byla v šoku, že beru cca 1/2 roku prášky a nikdo mě neposlal na testy! Na testech se pak zjistilo, že leidenskou mutaci nemám, ale že mám nějakou jinou :-). Ta naštěstí není ani zdaleka ta nebezpečná a HA se při ní brát může.
      TAKŽE TO HOLKY NEPODCEŇUJTE A TESTY NA LEIDENSKOU MUTACI SI VYDUPEJTE, i kdybyste měly oběhnout 20 doktorů :-).
      Monika

      Vymazat
  48. Ahoj Petruš, já brala antikoncepci 12let, je mi 33let...Vše bez problemů, žádný přibirání akorát jsem měla trochu větší bolesti 1 a 2den..Nyní už 5let neberu a vše v pořádku, menstruace naskočila hnedka ten další měsíc a chodi pořád v rozmezi kolem 28dni...plet mám hezkou a mastné vlasy nemívám..Brala jsem Diane35.Přemýšlím že začnu brát znova...ale zkusím jinou..Někde jsem četla že diane 35snad už nemá být na trhu...A mimochodem také nemám ještě děti...a stále jsme terčem sousedu kdy už budu mit....Jitka

    OdpovědětVymazat
  49. Souhlasím s příspěvkem výše, já si taky stojím za tím, že hormonální antikoncepce je pro ženské tělo to nejhorší! A poznáte to za pár let - mozkové mrtvičky, řídká krev, neplodnost, deprese atd. Třeba moje sestřenka díky HA má něco s krví, díky ní nemůže mít děti, vykrvácela by. Měla i problémy s mozkem. Druhá ji brala od 15ti let, teď jí bude 30 a je zoufalá, léčí neplodnost, možná z ní ...
    Já osobně jsem si po porodu nechala zavést hormonální tělísko Mirena, díky kterému jsem za 2 roky přibrala 28 kg!!! Asi mi to ani nikdo neuvěří, ale je to tak! Nikdy jsem s váhou problémy neměla, po porodu jsem měla jen rozdíl 14 kg, než před ním, ale s Mirenou jsem začala celá natékat, během ní jsem menstruaci neměla vůbec a za 2 roky jsem měla nahoře 28 kg a deprese k tomu!!! Co jsem si ji nechala vytáhnout, jsem zatím sama od sebe zhubla 12 kg, aniž bych se nějak omezovala v jídle, nesportuji vůbec, prostě to šlo dolů samo. Mám už i štíhlejší obličej, díky ní jsem byla nateklá koule. LITUJU TOHO, že jsem si ji nechala zavést. :-((((( A modlím se, ať mám ještě v budoucnu druhé dítě, snad mi v těle nenapáchala škody.
    HA JE TO NEJHORŠÍ, CO EXISTUJE! Poznáte to po letech ...

    OdpovědětVymazat
  50. Tak já také nejsem doktor, ale mohu se podělit o to co nás učili na chemií léčiv.
    Nebudu tu říkat celou přednášku, jen to co nás všechny překvapilo. Vzít si 3x do roka pilulku po, je menší svinstvo než brát pravidelně antikoncepci.
    Já jsem brala antikoncepci cca do 18, pak jsem si řekla dost. A najednou se u nás ve třídě spustila lavina, nikdo už jí brát nechtěl.

    OdpovědětVymazat
  51. Ahoj Peti,
    zaprvé ti to hrozně sluší, s tou ofinkou jsi zase omládla (jestli to tak půjde dál, budou tě lovit kluci ze školky, neblbni;-) ). Nikdy bych neřekla, že se mi tak výrazné oči budou líbit, ale tobě to prostě sekne! Rtěnka je na mě hodně světlá, ale je to takové "oldschool" a sedí to k tomu líčení.:)
    Poslední dobou mi přijde, že ti to sluší čím dál víc, tak jestli to je HA, tak jí zkusím zobat aspoň dvakrát denně.:D
    Jinak mám stejný názor jako ty, nic se nemá přehánět... HA beru z pohodlnosti, protože je to pro mě jistota.:) A navíc mi nasazování kondomu během sexu přijde takové rušivé.:)) Beru ji už 6 let s malou pauzou, a nic na sobě nepozoruju, jsem takový ten typ, co mu sedne hodně věcí. Tloustnu a hubnu nějak průběžně, a žravá jsem i bez HA, takže tam změny nevidím.:)) Je pravda, že mi přijde, že utlumuje chuť na sex, ale zase to nechci shazovat na ní, ono v dlouhodobém vztahu je to tak trochu normální, ne?:)
    Jsem se nějak rozepsala, tak přeji hezký zbytek neděle a měj se krásně.:)

    M.

    OdpovědětVymazat
  52. Ahoj Peti, já mám bohužel s hormonální antikoncepcí špatné zkušenosti a navíc, ji ani nemůžu brát, kvůli riziku trombózy..:(

    Jinak skvělé video, shlédla jsem uplně do konce a myslím, že to bylo i díky tomu, že Ti to tam neskutečně sluší...To líčení je božské!

    OdpovědětVymazat
  53. HA jsem brala asi dva roky, pak jsem ji vysadila, protože jsem hodně přibrala, takže fakt nevim, jak to může nebýt pravda. Pleť mi to taky nijak zásadně nezlepšilo. A menstruaci mi to akorát rozhodilo, do té doby jsem to měla pravidelně, teď už ne. Ale co jsem zhubla pár těch nabraných kil, tak přemýšlím nad tím, že bych zkusila nějakou jinou, třeba by to nebylo tak zlý.

    OdpovědětVymazat
  54. Dle mého názoru by měla každá žena před začátkem užívání absolvovat test na riziko trombóz. Bohužel v tomto ohledu je prevence v ČR nulová a ženy se vystavují opravdu vysokým zdravotním rizikům, které mohou skončit i smrtí. Je to smutné, ale je to tak. Antikoncepce je velice výhodný business s neuvěřitelně negativními dopady na lidské zdraví a životní prostředí. Chápu, že jsou lidé, kteří se jí jen tak nevzdají a myslím, že nemá ani cenu je přesvědčovat o opaku. Jen si musí být vědomi toho, že zatím neexistují žádné studie, které by dokázaly nastínit, co její 20 leté užívání dokáže udělat s lidským tělem, a proto musí počítat i negativy, která se mohou projevit až po pár letech.

    OdpovědětVymazat
  55. Ahoj Péťo, tak já beru antikoncepci už 7 let a nemůžu si zatím naštěstí na nic stěžovat. Je pravda, že když jsem s ní začínala, tak jsem jakoby rychleji "vyspěla", ale to mi bylo 17 let a taky to nemuselo vůbec být antikoncepcí. Co se týče těch problémů, které údajně lidem způsobuje tak s tebou musím souhlasit. Kamarádky, které si stěžovaly na přibírání, se vesele ládovaly koblihami a 2x většími porcemi k obědu a sváděly to čistě jen na prášky, místo aby si uvědomily, že s nimi jenom cloumají chutě k jídlu. Mě osobně v prvním půlroce-roce způsobovaly občasné výkyvy nálad, ale od té doby, co si tělo zvyklo, nemám problém s ničím.Hodně žen si ale taky často stěžuje, že jim po vysazení antikoncepce nejde otěhotnět. To zase můžu říct, že hodně často bývá tím, že mladé dívky, které mají kolikrát velmi nepravidelnou menstruaci a další hormonální problémy, začnou brát prášky a všechno najednou šlape jak hodinky, jenže antikoncepce tak nějak "zamázne" a navenek spraví problémy s hormony a cyklem, takže se to neřeší do doby, než žena antikoncepci zase vysadí a uvědomí si, že ve skutečnosti není všechno jak má. Jinak ještě co se týče těch kvasinek a podobně...nesváděla bych to hned na nevěrné partnery:)) ono totiž spousta žen v dnešní době nedodržuje pitný režim (myslím tím pití čisté vody), pije spoustu alkoholu, jí sladké, nosí těsné prádlo, džíny...to všechno k tomu dost přispívá...sama jsem s tím měla problémy, přehnaně jsem se kontrolovala a zkoumala a utíkala do lékárny pro čípky, i když se mi nic nedělo a jen trochu se mi třeba změnil výtok (což je normální). Začala jsem pít alespoň 2,5 litru čisté vody denně, hodně omezila cukr (nepiju slazené nápoje, nesladím si kávu) a především začala používat intimní mýdlo (lactacyd), kterému jsem sice ze začátku vůbec nevěřila, ale jak jsem se přesvědčila, skutečně to pomáhá. Tolik tedy k mým zkušenostem a zkušenostem lidí kolem mě..:)

    OdpovědětVymazat
  56. Já užívám antikoncepci od svých 15ti let, takže zhruba pátým rokem. Nejdříve jsem brala antikoncepci Pramino, která byla třífázová a díky tomu prý vyhovující mladému věku. Neměla jsem s ní absolutně žádný problém, menstruace pravidelná, žádné bolesti. Po třech letech mi bylo oznámeno, že ji přestali vyrábět, což byl pro mě trochu šok :D Lékař mi předepsal Mistru (byla jsem zpočátku skeptická, protože mi ji nepředepsala moje doktorka, ale doktor, který za ní zaskakoval a navíc mi napsal recept jen tak ode dveří asi podle obličeje...) Ale beru ji asi rok a žádné problémy nebo změny nepozoruju. Antikoncepce je podle mě dobrý vynález, holky jako já můžou v klidu a pokoji fungovat bez větších stresů...Samozřejmě není dobré, cpát se hormony, ale porodit v 15-16 miminko, které by nebylo zabezpečené a nemělo zajištěné spokojený život je podle mě daleko horší...

    OdpovědětVymazat
  57. Po některých se tloustne, protože zvyšuje chuť k jídlu. Ne u každého, ale stát se to může. Nejhorší je, že člověk si ani neuvědomí, že to s tím souvisí. Prostě máte hlad.
    Bacha na to.

    Jinak holt každý jsme jiný (každá jiná v tomto případě). Je mi jasné, že to nejsou úplní lentilky, ale ty benefity pro mě převažují.
    Ale nespoléhala bych na to, že když beru antikoncepci, můžu vesele rajtovat. Mohu potvrdit, co říká Petra, muži ani ženy nejsou bytosti věrné a můžete si myslet, že máte doma svatého zlatého a pak se strašně divit. Nikomu bych nepřála špatnou zkušenost. Kdybych měla dceru a chtěla antikoncepci, řekla bych jí veškeré informace, co vím, ale dodala bych: šprcky s sebou, zlatíčko. A bez pardonu. Nechce? Tak ať si umeje moudí vlažnou vodou a jde o dům dál.

    OdpovědětVymazat
  58. Ahoj Petro, dnesni video bylo pro me obrovske zklamani. Pokusim se ti popsat proc. To, ze se stavis "doprostred" neni tak uplne pravda. Ono kdyz reknes, ze si nestranna, ale po antikoncepci ti vyrostou prsa, nemasti se ti vlasy a nemas bedary (a obracene), tak to z logiky veci ovlivni ty, co takove problemy maji. V dalsich minutach pak vyvracis "myty" o antikoncepci, ktere jsou take takovym lobovanim za ni. Ale bohuzel vetsina, troufam si rici vsechny, jsou chybne. V prvni rade my nemuzeme absolutne rici, jak nas antikoncepce ovlivnuje z hlediska dlouhodobeho, jelikoz tak dlouho u nas ani neni, takze to ukaze cas. Co se tyka dusledku "kratkodobych" a jinych, na jedne strane rikas, ze nemas problemy, ale mimochodem se zminis, ze po HA mas migrenu. To neni tak uplne normalni a dit by se to nemelo. Ten mytus o umelych hormonech je trosku jinak. Nejvice nevadi, ze jsou umele, ale ze se podavaji peroralne. V tele se prirozene tvori v pohlavnich zlazach a hormonalni antikoncepci je do tela clovek dostava pres zaludek, na coz neni prizpusobeny. to zaroven ovlivnuje i jatra, coz vyvraci dalsi tvoje "vyvraceni mytu". Jaterni testy jsou naprosto stezejni, prave proto, ze jatra zatezkavaji a to extremnim zpusobem. To,co pak tyto umele hormony a jejich peroralni uziti zpusobuji v tele je, ze zhustuji krev. Prave proto je i u uzivatelek vyssi riziko zilnich tromboz ci mrtvice. Dost malo se take zminuje, ze by uzivatelky antikoncepce nemely kourit. Malokdo si uvedomuje, jakej koktejl si kombinaci koureni a uzivanim HA v tele micha. Vzhledem k tomu, ze holky zacinaji brat antikoncepci v zalostne nizkem veku a jeste to obhajuji tim, ze mely napr. nepravidelnosti (kdo je ve trinacti nemel), je to obrovsky problem a na otazku proc se o tom nemluvi, je jednoznacna odpoved: farmaceuticke spolecnosti. Ale to bych odbocila od "prokazatelnych faktu". Myty tykajici se rakovin, cyst a dalsich nemoci - nikdy nebylo spolehlive prokazano, ze by HA pomahala ani skodila. Mytus tykajici se otehotneni -Ano, zena samozrejme je schopna po vysazeni normalne otehotnet, ale mnoho vedeckych testu ukazalo, ze uzivatelkam uzivajicim antikoncepci pul roku a mene pred otehotnenim (nekde se pise, ze vliv to ma az do dvou let po vysazeni) se rodi deti s nizsi porodni vahou, casteji dochazi k predcasnym porodum (i potratum) a deti jsou casteji chronicky nemocne. No a mytus s kondomem. Kondom je samozrejme spolehlivej stoprocentne, pokud zrovna nedojde k jeho protrhnuti. To si ale vetsinou clovek vsimne a muze situaci resit alternativne. Taky je asi dulezity zminit, ze kondom, narozdil od HA chrani pred pohlavne prenosnyma nemocema! Jinak co se tyka dalsich moznosti antikoncepce, tak se dnes vyrabi spermicidni gely a cipky (s 99 procentni ucinnosti), ktere jsou nehormonalni a jsou podle me plnohodnotnou nahradou HA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super prrispevek se kterym musim souhlasit. O tom, ze je HA nehorazne svinstvo jsem se sama na sobe presvedcila a uz nikdy vic. Kdybych vedela, co budu mit za hafo problemu, tak bych do toho v zivote nesla! Od unavy, bolesti hlavy,spavosti, pres bolesti kloubu, zad, stale bolesti bricha, kvasinkovych infekcich, az po brutalne bolestivy premenstruacni syndrom s navaly horka a o bolest pri MS se snad ani radsi zminovat nebudu :( Trpim jak zvire. A to jen kvuli sve pohodlnosti a roku a pul brani! NIKDY nevite, kdy si vase telo rekne DOST. Ja zpocatku taky nepocitovala zadny problem :( Radeji Pharmatex nebo nejaky krouzek nez toto.

      Vymazat
    2. Ano, ale to je tvůj subjektivní názor..je spoustu dívek, kterým to nedělá nic a jsou s tím spokojené...některým to dokonce pomohlo proti kvasinkám, je to strašně individuální věc...Podívej se na vedlejší účinky antibiotik, které se dnes i nemocným dětem předepisují jak na běžícím páse, mě když jako rodiči poradí lékař nasadit antibiotika tak mu přece jako člověku který vystudoval medicínu ku prospěch zdraví mého dítěte nedovolím oponovat..Přibalový leták od nich jsou jedny velké noviny , podobně jako u HA....vše je strašně individuální.

      Vymazat
    3. Švadlenky: Perfektní příspěvek, 100% souhlasím.

      Vymazat
    4. Anonymní: Jak už jsem jednou psala v diskuzi - antibiotika ale člověk, pokud není chronik s infekcí, nebere roky, ale max. pár týdnů.

      Vymazat
    5. Anonym: A co až ta spousta dívek, kterým to nic nedělá a jsou spokojené, antikoncepci vysadí nebo budou chtít rodinu?

      Vymazat
  59. Peti mně dal doktor místo yasminelle softinelle. Mělo by to být to samé, jen levnější.

    OdpovědětVymazat
  60. Za seba môžem povedať že HAK sa budem snažiť už navždy len vyhýbať. Skúsila som už veľa druhov ani jedna jediná mi nesadla. Bolesti hlavy, nôh, brucha na každodennom poriadku plus do toho podráždenosť, precitlivenosť, hrozná únava...Tak som sa pred vyše 2 rokmi rozhodla vysadiť. Okrem toho že mi ( ako vedľajší účinok vysadenia, nie moc častý ) vypadali mihalnice na jednom oku, som nemala pri vysadení ďalšie komplikácie, akurát že sa mi odvtedy žije akosi lepšie...

    OdpovědětVymazat
  61. Ahoj tak ja brala ant. od 15 do cca 20 pak uz nic otehotnet mi trvalo kolem 2let :-) ale povedlo se ted akorat premyslim jakou ant. nasadim :-D H.

    OdpovědětVymazat
  62. Antikoncepce má takovou hladinu hormonu, že stále stejnou.. není žádná ovulace, a tím pádem není žádná menstruace ....... takže ta "menstruace" jak o ní mluvíš, je zkrátka krvácení, které vznikne díky tomu, že se ta hladina hormonů najednou změní.

    OdpovědětVymazat
  63. Já myslím, že antikoncepce je užitečná věc, ne každá z nás chce založit rodinu ve dvaceti a pokud máme stálého partnera je to rozhodně pohodlnější varianta než pořád řešit kondomy nebo se stresovat zdali byl partner opatrný anebo nebyl. Co se týče té zdravotní stránky, tak tady je to sporné. Dlouhodobé užívání (více než 10 let) asi není pro organismus to nejlepší, obzvlášť po vysazení to může v těle nadělat hormonovou spoušť. Ona taky není organismus jako organismus. Někdo se vypořádává se škodlivými látkami a změnami v těle lépe, někdo má smůlu a jde to hůř. Za mě, užívat, ale všeho s mírou. Občas by se tělíčko mělo vyčistit.

    OdpovědětVymazat
  64. Zdravíčko,

    já brala Minervu 3 roky, neměla jsem žádný problém ani jiné vedlejší účinky. Furt jsem zapomínala ale nic se nestalo =D Pak jsme se začali snažit o mimčo což nějakou dobu trvalo .. obíhali jsme doktory a byli jsme připravení na odbornou pomoc protože to nešlo. Teď mám 3 měsíční holčičku a neberu ani tu HA co se bere při kojení a zatím neplánuji brát HA vůbec. Co se týče světa "snažení" o miminka tak jsem se setkala se spousty příběhy kdy holky braly HA a museli mít cykly podporované aby vůbec probíhaly tak jak mají a najednou po porodu jim cykly probíhají v pořádku bez jakékoliv pomoci. Takže ono na tý HA nakonec něco být může neni přímo potvrzené, že by to bylo jí ale zkušenosti se hromadí a bůh ví. Můj názor je takový, že chci ještě další děti, ne teď ale za pár let a chci aby to tělo bylo "čisté" abych měla porovnání a zjistila jestli na tom nějaká pravda bude nebo jestli to je třeba náhoda a při nejhorším to dopadne úplně stejně ale důležité že se to nějak povedlo =)
    Samozřejmě mluvím za tu "starší" generaci, která se už usazuje a buduje rodinu =) Co se týče nehormonální tak ta je placená, dost drahá a je na 5 let pokud vim, což se mi nevyplatí, protože bych jí stejně vyndavala dřív. Takže zatím jsem ve fázi, že jí brát nechci a uvidím jak to bude pokračovat dál.
    Ono je to tak že ty problémy i když celou dobu nejsou tak se právě mohou objevit v době plánování rodiny. A přirozené otěhotnění s následným donošením je v dnešní době opravdu zázrak.

    Každopádně hodně štěstí v budoucnu všem! =)

    OdpovědětVymazat
  65. Ahoj Peti, na začátek nejdřív, že ti to opravdu moc sluší a ta ofina se mi líbí, vypadá to fakt super i s tím výrazným líčením :) Jen, když jsem si tu tak pročítala ty komentáře, tak mě zarazil hned ten myslím první. Není nic na tom zeptat se proč děti nemáš a myslím, že už jsi na dotazy tohoto typu asi zvyklá i když je to skutečně jen a jen vaše věc, ale psát něco ve smyslu, že na to máš věk? Ano jasně, nám ženám bohužel tikají biologické hodiny a může s tím být v pozdějším věku problém ale je to hodně idividuální a člověk na to musí být hlavně připraven a já jsem osobně zastáncem toho raději pozděj ale být připravena, než mít dítě tehdy, když ho rodiče nemají ani pořádně jak zabezpečit a vlastně ho ani nechtějí.. atd atd..určitě víš, co tím myslím. Co se týče HA, já jsem určitě pro, ale samozřejmě, jak jsi psala všeho moc škodí. Beru ji asi cca 5 let a dávala jsem si mezitím myslím dvě přestávky, kdy jsem ji třeba i měnila atd..U žádné z nich jsem velké změny nezpozorovala. Jsem taky hodně drobná jako ty a mám to dáno taky geneticky, takže ani nějaké veliké váhové rozdíly jsem nezpozorovala. Co se týče prsou, tak to už vůbec nic :D I když zrovna to bych docela ocenila. Jediné co mi tak přišlo, že gynekolog ke kterému chodím si to předepisuje jako nic a musela jsem si krevní testy ne přímo vydupat ale zažádat si o ně, protože on nic takového nedělá. Aspoň u těch, kteří nemají nějaké problémy ale myslím, že preventivně by se to dělat mělo každému. Teď ji chvíli neberu a přijde mi, že pleť se mi začala hodně mastit, jinak nepozoruju zatím nic:) V budoucnu si ji chci určitě nechat předepsat ale taky nějaký typ s nižší hladinou hormonů. A co se týče ještě jednoho názoru co jsem se tu dočetla výš, myslím, že vše má své rizika, jen u HA je to v posledních letech hodně vyzdvihováno, myslím, že by se měla jen předepisovat s větší opatrností, ale, že by měla až takové účinky? Jednou jsem na internetu na nějakých stránkách léčitelky viděla radši být těhotná, než mrtvá což mě absolutně šokovalo. Mladí lidé jsou nepoučitelní a je to podle mě jediná možnost jak se spolehlivě chránit proti početí. Navíc v porovnáni dnešní a dřívější antikoncepce? To nejde myslím vážně porovnávat...A nevím co je pro ženské tělo horší, jestli to aby raději vhodné prášky brala nebo šla v 17 letech na potrat? To je téma o kterém by se dalo debatovat opravdu vážně dlouho..:) Myslím, jak říkáš Peti, všude říkají antikoncepce NE apod...každé léky mají své vedlejší účinky, některé více, některé méně a opravdu si nemyslím, že by zrovna antikoncepce patřila mezi těch top prvních ..Co třeba antibiotika a jejich dnešní předepisování jak na běžícím páse? Patří stejně jak antikoncepce taky mezi největší objevy moderní medicíny a podívejme se na ten dlouhý seznam jejich vedlejších účinků..nebo rezistence na antibiotika v dnešní době..Když se nad tím člověk zamyslí, opravdu platí pravidlo, všeho moc škodí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Antibiotika ale nikdo nebere 10 let vkuse, pokud samozřejmě netrpí nějakou chronickou infekcí jako borelie, pn. chlamýdie a jede protokoly.

      Vymazat
  66. Já jsem jako první brala Pramino a to byl teda driák. Měla jsem bolesti hlavy, omdlévala jsem, nemohla jsem se na nic soustředit a chuť na sex nulová :-( Pak jsem si šla pro další dávku prášků a doktorka řekla, že Pramino přestali vyrábět otevřela lékárničku s léky před datem spotřeby a dala mi jednu HAK do ruky ať j vyzkouším :-D Takhle to dělala u všech co předtím brali Pramino. Profesionalita nadevše... Teď beru Natalyu a vše je OK. Četla jsem si na ni i daleko lepší recenze a jsem s ní daleko spokojenější :-) Jinak si o antině celkově myslím, že je dobré ji užívat např. pro holky které mají problémy se srážlivostí krve jako já. Měla jsem krev moc "řídkou" a s HAK se mi vše zlepšilo. Samozřejmě jiné je to u dívek se zvýšenou krevní srážlivostí, ale každý jsme jiný :-)

    OdpovědětVymazat
  67. Nesouhlasím...... proč tlačit do malých puberťaček že je HA v pořádku?? Pro tělo je to svinstvo.

    OdpovědětVymazat
  68. Dle mě je antikoncepce pěkné svinstvo a ne, opravdu nejdu s davem, že je to IN jí vysadit. Proboha, co to je za názor? A že je antikoncepce pomocníkem při rozházeném hormonálním systému a hormonálním cyklu? HAK je endokrinním disruptorem, takže to, že má člověk pravidelnou mentruaci opravdu neznamená, že se mu srovnal cyklus a vyrovnaly hormony. Myslím že není novinkou, že menstruace při HAK není opravdovou mentruací. Já už HAK nikdy více, cítim se bez ní lépe. Nejhorší na tom je, že gynekologové ji předepisují jako lentilky, jakoby se nechumelilo. Přitom by měli dělat jaterní testy a test na srážlivost krve. To ale pro ně není pravidlem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. názory typu jaké je to svinstvo apodobně...co mají dělat holky, které už v 15-16 započali svůj sexuální život, myslíš, že když dítěti řekneš neměj sex, že tě poslechne? Na kolika večírcích takový nechráněný sex proběhne, kdy chlapec, který má tři promile v alkoholu si asi ten kondom nenasadí a prášky jsou to jediné co tě zachrání..Myslím si, že pokud ji nebereš dlouhodobě ,stejně tak užívání jakéhokoliv léku dlouhodobě škodí....Je rozdíl užívat něco deset let a nebo dva roky. To je stejné jakkdybych tu začla rozebírat potraty u mladých dívek...nevím co má na její tělo v životě horší vliv jestli brání pár let HA než alespon dospěje do veku kdy si bud dite bude moc dovolit nebo bude víc zodpovědná a hlavne ho bude chtít a nebo to, že si v 17 letech projde tím, že bude muset na potrat....to, že to lékaři předepisují jako lentilky to je věc druhá...je to o úrovni našich lékařů ( ne všichni jsou takový..) a nebo o neinformovanosti ....Já v dnešní době chodím k lékaři už s tím, že se ptám, vyžádám si vyšetření atd...opravdu v dnešní době se na všechny lékaře spoléhat nemůžeš..

      Vymazat
    2. Ono je hlavne trochu mimo mat dieta v 15tich ( nechcem sa nikoho dotknúť) ale zhadzovat to na to ze neberie antikoncepciu je trosku mimo;)

      Vymazat
    3. Že je to mimo? No mě osobně se určitě nedotýkáš a nikoho snad taky ne..ale v dnešní době je to někdy docela normální, protože se začíná s pohlavním životem hodně brzo. Ja to určitě nesfaluju jen na to, ale co té mladé holce doporučíš ty? Kromě kondomu ....vytáhla sis tu něco z kontextu, možná jsem to napsala špatně, že je to to jediné, to se omlouvám...

      Vymazat
    4. Naštěstí nežijeme v Indii, takže většina žen a dívek má na výběr, zdali bude či nebude souložit. Pokud v patnácti nechce dítě, ať nesouloží, to je snadná volba, ono jí nic neuteče. Je zajímavé, že tuto možnost tu zatím nikdo nezvážil... U starších žen je to problém poněkud jiný, ale ty už by měly mít vlastní hlavu, aby si zjistily dost informací...

      Vymazat
    5. Ja by som jej hlavne poradila počkať s pohľ.stykom..:)

      Vymazat
    6. Pokud rodiče povedou své dítě k tomu, že není potřeba začít pohlavní život již v pubertálním věku, tak to nemusí řešit a ditě bude vedět co je správne.Ale bohužel v dnešní době je pro rodiče mnohem pohodlnější jim v 15letech napsat prášky....Je smutne,že tak male děti mají tak brzo zkušenosti. Naprosto souhlasím s tím, že jim nic neuteče, naopak je to to nejcenější co dívka má, tak proč se toho vzdávat v tak malem věku.....

      Vymazat
    7. Tak já si myslím,že v dnešní době je informovanost o možnostech antikoncepce dost velká už na základní škole. Nasadit kondom snad umí kazdej,a je to rozhodně lepší ochrana na Vámi zmiňovaném večírku už z důvodu pohlavních chorob! Myslím si,že je to taky o výchově,vysvětlit dítěti jak a proč se chránit a nebát se mluvit na rovinu. Řeší se tu jen těhotenství,ale sex má také jiné stinné stránky,a řekla bych i horší. Bohužel si myslím,že na různé choroby se poslední dobou fakt zapomíná,moc už se o nich nemluví,zato o nechtěném těhotenství se vedou sáhodlouhé debaty....

      Vymazat
    8. Ty jo, co to je za nazor? Pokud nejaka patnactka sbali nekde na diskotece nejakeho neznameho kluka, tak by meli pouzit kondom primarne kvuli pohlavnim nemocem. Jako, v existuje postinor, v krajnim pripade potrat, ale hiv se uz nezbavi. Navic, zadna antikoncepce neni stoprocentni a pokazde, kdyz je sex, se musi pocitat s tim, ze z toho muze byt dite. Pubertaci jsou prilis mladi na deti ale na sex jsou stari uz dost?

      Vymazat
    9. Tak já osobně si nemyslím, že panenství je to nejvzácnější, co dívka má apod. Když se mají rádi, ať klidně souloží, v tom nevidím problém. Sex je nejhezčí zábava, kterou nám příroda dala, tak proč si ji neužívat. Za dost zásadní považuju používání kondomů. Mykózy, chlamky a další různé breberky číhají všude a chlapečkové jimi často sami neonemocní - chybí jim to vlhké uzavřené prostředí, čili bývají většinou jen přenašeči a holky si pak užívají.

      Vymazat
  69. Jak tady všechny slečny píšou, že není pravidlem, že doktor posílá na testy, tak se k tomu musím vyjádřit.. Mám doktora, který každoročně se diví, proč bych chtěla na testy, ale pokaždé mu řeknu, že si na tom trvám pro můj dobrý poci, že když už je beru, tak dělám i nějakou kontrolu, protože holky, JE TO VAŠE TĚLO A NÉ DOKTORA,takže nebuďte za ovce a ozvěte se! :)
    Jinak bych ještě chtěla říct, že jsem taky patřila mezi ty, co tvrpí zánětem močáku... Tak dlouho jsem to zaléčovala brusinkama, až jsem skončila se zánětem ledvin na interně.... Nemusí to bejt partnerovou "věností", ale prostě někteří muži mají v močové trubivi bakterie,které tohle způsobují a ženská se může léčit, jak chce... S partnerem jsme si dali antibiotickou léčbu a už rok o močovým měchýři nevim :)
    Pokud si nevíte rady, nebojte se zajít k urologovi, udělat si testy a kdyby to bylo na partnerovi, tak pokud Vás má rád a má mozek na spráným místě, tak ten týden bude antibiotika zobat, aby partnerka měla o starost míň :)
    Kristýna

    OdpovědětVymazat
  70. Ahoj,

    jen bych ráda přispěla do diskuze... když si čtu jak je HAK nejhorší na světe, dost mě to zaráží. Chtěla bych jen poradit těm, které tento názor mají, aby si přečetli něco o zákeřné rakovině vaječníků, kterou trpí především mladé ženy. Jednou z hlavní a dostupnou prevencí je právě dlouhodobé užívání HAK.

    Doporučuji například článek: http://www.cervix.cz/index.php?pg=aktuality&aid=95

    Toť jen jeden z dalších důvodů, proč neházet užívání "nadbytečných" hormonů do jednoho pytle, ale možná se chránit i před něčím jiným než před početím potomka.

    Přeji pěkný den, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a proč teda potom má tolik žen problémy právě s vaječníky?

      Vymazat
  71. Ahoj Peti, teraz budem odveci ale keď som videla tento svetrík tak som si na teba hneď spomenula :P možno taká malá inšpirácia pre teba na budúce Vianoce :) http://www.t-fashionline.com/t-fashion/0/0/3/9/0/?hledatjak=2&slovo=Origin%C3%A1lny+Viano%C4%8Dn%C3%BD+svetr%C3%ADk

    OdpovědětVymazat
  72. AHoj Péťo,
    HAK jsem brala 5 let v kuse. Nejdříve Chloe pak Bonadeu. Všechno bylo v pohodě..Při vysazení Chloe jsem zhubla 4-5 kg. Nevím čím to bylo, nějak jsem to neřešila :). Nasadila jsem Bonadeu, která je s šetrnějšími hormony, váha mi zůstala, plet v pohodě. Neměla jsem žádný problém a zřejmě bych u Bonadey zůstala doteď kdyby......
    Vždy jsem byla zdravá, vnitřek jako podle učebnice, nikdy žádný problém. Pak mi udělali krevní testy, jen tak..z ničeho nic, že naše gynekologická ordinace dostala nějakou nabídku od zdravotní společnosti, která ty testy hradila. (nevyhledávala jsem si, kolik asi krevní testy stojí). Zjistili mi, že mám Leidenskou mutaci krve - krevní srážlivost. Doktorka mi řekla, že už nikdy v životě nesmím brát HAK..a darovala mi A4 papír, kde bylo napsáno pár informací o této nemoci. S nemocí spoustu lidí žije a neví o tom, někdo to zjistí po 50tce. Mně to zjistili ve 20 a ted jsem docela ráda, že to vím a že jsem testy podstoupila. HAK zvyšuje projev nemoci až 30x. Celkem mě to zasáhlo a brečela jsem ne jeden den ..(hlavně z pocitu toho, že mám něco s krví a jmenuje se to mutace, jsem mutant? - přeháním, ale tak nějak to bylo :D)
    HAK jsem měla ráda..teď jsem ráda, že mám zákaz jí brát, protože je to pro tělo nepřirozené, brání to těhotenství a prostě, našla jsem si všechny nevýhody antikoncepce, abych se uklidnila a našla si všechny pozitiva, proč jí brát nemusím, abych nebyla smutná :D.
    Souhrn - kdyby mi nenašli leidenskou mutaci, HAK beru dál..ted ještě jsem nebyla připravená s tím něco dělat, zamýšlet se jestli je to zdravé pro tělo, jestli jí mám vysadit atd..prostě jsem jí brala od 15 do 20 a byla v pohodě.
    Hezký zbytek dne, Anett

    OdpovědětVymazat
  73. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  74. Hormonální antikoncepce je mnohem hlubší problematika, než by se na první pohled mohlo zdát. Pokud by si někdo chtěl utvořit ucelený názor, je třeba hodně toho přečíst... a pak se z toho nezbláznit :-) Hormony totiž ovlivňují celý organismus - spánek, psychiku, mentální funkce, tloušťku - usazování tuku, prostě celkové zdraví. Takže ono to tloustnutí s tím opravdu bude souviset. Pěkně to popisuje například Jillian Michaels v knížce Ovládněte svůj metabolismus. Touto problematikou se také zabývá prof. Anna Strunecká v knížce Doba jedová I. (má i druhý díl) - lze stáhnout na ulozto.cz. Můj příběh: v 16ti letech mi přišla menses, asi 3x, pak pul roku nic. Poté jsem se léčila hormony, abych prý mohla mít děti, přibrala jsem 8 kg. za půl roku, cítila jsem se hrozně, jako v cizím těle, ale menses se rozjela. Dr. mě varovala, že možná budu mít problém otěhotnět.Poté jsem se rozhodla, že hormony v žádné podobě už nechci. Menses jsem měla, ale o pravidelnosti nemohla být řeč - cyklus 25dní - 50, jak kdy, od 18let až do 30. Nevadilo mi to. Ve 30ti jsem otěhotněla na první pokus, vlastně jsme to jen zkusili. Nyní ve 35 letech máme druhé dítko, opět na 1. pokus. Můj nynější doktor mi při "kamarádském vnucování hormonální antikoncepce mirena" říkal, že nemít menses je vlastně přirozené...no nevím, tisíce let to tak ženy mají a teď to není potřeba? Ale co by doktoři pro tučnou provizi neudělali. Ano, farmaceutický průmysl je hlavně o byznysu.
    Jinak Pé´to, jsi úžasná ženská, moc se těším z Tvých článků, přejí hodně spokojenosti a hlavně zdraví. Martina K.

    OdpovědětVymazat
  75. Nevím jestli je v dnešní době moderní distancovat se od HA, ale pokud se zvýšil počet žen, které HA odradila, možná je to tím, že ten obrovský bum s užíváním HA je právě tak 10-15let zpátky. Tedy ženy, které je začaly před x lety brát jsou nyní ve stádiu, kdy chtějí otěhotnět a tedy HA vysazují a ouha...najednou to vše jde ven. Pokud ji někdo bere krátkodobě nebo přerušovaně, nejspíš žádné potíže nepociťuje, ale já jsem bohužel ten druhý případ. Začala jsem ji brát v 15 a brala ji 9 let. Doktorka mi ji předepsala, protože jsem měla nepravidelnou menstruaci, akné atd. Začala jsem brát HA a vše bylo krásné, parádní pleť, menstruace na den přesně, váha pořád stejná, nehledě na to, jak moc je to pohodlné..až na jedno, trpěla jsem tenkrát na deprese a to dost často. Díky mým stavům vznětlivosti a zároveň úzkosti jsem nebyla schopna žádného dlouhodobého stavu. Před 3 roky jsem měla nález na čípku a šla na konizaci, takže jsem musela HA vysadit. Konizace proběhla v pořádku a já se rozhodla HA už znovu nenasazovat. No ovšem od té doby to stojí za to. Dva roky jsem neměla normální menstruaci, každý měsíc jsem musela na injekci, brala jsem hormony, abych to vůbec dostala. Do toho každou chvilku cysty, mykózy, bolesti na vaječníkách, záněty močáku..Spustilo se mi akné na zádech a v obličeji kolem pusy, začaly mi padat vlasy a lámat nehty. Teď ji neberu přes tři roky, menstruaci mám nepravidelnou a vždy velmi bolestivou. S přítelem by jsme chtěli miminko, ale za celé tři roky se nedaří..Těžko mi někdo vymluví, že na tohle všechno nemá HA vliv.. celý cyklus během užívání je uměle vyvolaný a po vysazení si tělo vůbec neví rady..tedy alespoň já mám tu zkušenost..už nikdy víc!! Pěkný den, Romča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si přesně totéž, že právě teď je ta doba, kdy holky, které se účastnily boomu hormonální antikoncepce před cca deseti lety, jsou teď ve věku kolem třicítky, postupně vysazují kvůli otěhotnění a teprve teď začínají vyplouvat na povrch ty negativní zkušenosti.
      M.

      Vymazat
  76. Ahoj Peti, vždycky jsem měla velký problém s pletí, tak jsem začala v 15 letech brát antikoncepci Chloe (zabiják, který se začíná pomalu stahovat z prodeje, někde je i zakázaná), po půl roce jsem měla nádhernou pleť, ale objevili mi aritmii srdce. Netušila jsem, že by to mohlo mít spolu souvislost. Po roce jsem dostala nabídku na změnu HA (právě z důvodu nebezpečnosti Chloe) a dostala jsem Belaru. Po roce užívání jsem měla kontrolu na kardiologii s výsledkem, že vada srdce vymizela. Až tehdy mi došlo co špatná HA dokáže:) Belara je super, akorát ta cena je vyšší, ale za krásnou pleť..:D Děsím se dne, kdy ji budu muset vysadit:D

    Jinak video je super, moc zajímavé, hlavně ty mýty, krásné líčení i vlasy:) Krásný den:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela mě zaráží, že někdo, kdo ví, jak může HA ovlivňovat srdeční činnost (a další věci) z vlastní zkušenosti, v tom pokračuje. Jednou je to srdce, pak ucpaná cévka, však co, pohodička... Hlavně smajlíky...

      Vymazat
  77. UŽ NIKDY VIAC. Niektoré tu píšete že ju beriete niekoľko rokov a že super. Áno, môže to byť super, ale keď sa ju raz rozhodnete vysadiť a neužívať, uvidíte či je to také super ako ste si mysleli. Uvedomte si že všetko, čo zasahuje do vášho tela a nejakým spôsobom ho mení nie je dobré a vy sami ani len nemusíte tušiť čo vám to do budúcnosti spôsobí. Tiež som ju brala niekoľko rokov a bola som nadšená aké je to úžasné. Ale až po vysadení som zistila aká som bola hlúpa. Kľudne si do seba pchajte také veci je to vaša vec :) ale vaše telo vám to raz vráti. Prvýkrát to pocítite keď ju vysadíte, druhýkrát keď budete chcieť mať náhodou niekedy v budúcnosti deti a zistíte, že to len tak ľahko nepôjde. Ak ste ju začali brať kvôli zlej pleti a pleť máte teraz krásnu, je dosť možné že po vysadení bude ešte horšia. Ak máte teraz krásne vlasy, tak počítajte s tým že sa vám po vysadení zmenia. Samozrejme tieto veci neplatia pre každého a je možné že sa nestanú, ale mali by ste s tým rátať. Rozumný človek podľa mňa niečo také neberie!! (teda pokiaľ nemá naozaj vážny dôvod a zdravotné problémy)
    Toť môj názor a skúsenosť :)
    Pekný deň, Peťa

    OdpovědětVymazat
  78. ahoj,
    ja bych vsechny nemoce a zdravotni problemy nesvadela na antikoncepci. Ac jsem jejim odpurcem.
    Myslim, ze problemy mohou vznikat kombinaci vice faktoru. Napriklad jidla a dedicnosti nebo zivotniho stylu nebo leku nebo spousty dalsich veci.
    Hormony jsou pro me jako leky, nekomu mohou zachranit zivot, nekomu ublizit. Spoustu lidi nevi, ze treba kurata a jine maso nebo potraviny, ktere jime, obsahuji casto take hormony. Takze i lide, kteri neberou antikoncepci je do sveho tela dostavaji treba i touto formou. A to ma na nektere lidi neblahy vliv.
    Stejne jako hormony tak dalsi latky jako barviva, konzervanty, Ecka, atd. v potravinach, se usazuji v nasem tele a jednou se to muze ukazat v podobe ruznych nemoci a zdravotnich problemu.
    Me ale vice zarazi, ze spousta zen bere antikoncepci, aniz by vedela, co s jejim telem dela. Pochybuji, ze 100 % divek a zen, ktere ji berou vedi, ze sve telo pomoci hormonu presvedcuji, ze "jsou tehotne". Tedy spise zatim zadna zena, se kterou jsem se bavila, tohle vubec netusila. Je prirozene treba 10 let presvedcovat, ze jste tehotna?
    Stejne je to u me i s ockovanim. To ze vam do tela "pichnou nemoc", si myslim, ze neni nic dobreho, ano ve spouste pripadech to zachrani zivot, ale nektera ockovani bych dobre promyslela a rozhodla se, zda je opravdu nezbytne.
    Celkove bych se svym telem nakladala co nejsetrneji a dobre si rozmyslela, zda do neho cpat antikoncepci, dalsi leky, rozmyslela bych si, co jim a nekdy si precetla slozeni vyrobku, a tak celkove se svym telem zachazela setrne. Jelikoz mame jen jedno, to ktere si vsechno pamatuje a jednou nam to treba vrati.
    Jeste bych chtela dodat, ze me zarazi, ze v dnesni dobe se na lekare hledi jako na "bohy", kteri dokazi vsechny "vylecit" a "zachranit", a pokud se jim to nepovede, hned hledame chybu v pochybeni jejich pece. Nerikam, ze to tak nekdy neni, ale lekari jsou jenom lide a ac si myslime, ze dokazou nemozne, jsou to vlastne "remeslnici", kteri maji naucene postupy, jak "opravit" nase telo, ktere bohuzel neni stroj a ve spouste pripadech reaguje a chova se jinak nez ostatni. Tak az priste uslysite od doktora: "Nevime, jak vas lecit nebo co vam je." Tak zkuste jineho, a kdyz se to stejne nezjisti, neni to neschopnost lekaru, ale jen lidstva, ktere jeste na "onu chorobu" neprislo.
    Barca
    PS: Nesnazim se nekomu rici, aby se na leky a lekare vykaslal, jen se snazim rici, aby kazdy zacal sam u sebe a nespolehal se na to, ze pozdeji ho nekdo "vyleci" nebo mu "pomuze".
    Mne samotne objevili vzacnou chorobu krve, se kterou se "spatne" zije, jelikoz kazde riznuti a skrabnuti vede k velkemu krvaceni. Chci rict, ze ke vsemu, co nas potka prispi i psychika, jak si to clovek "moc bere" a jak se s tim "vyrovna". Snazila jsem se si to moc "nebrat" a mit sve telo rada, nepodlehat kazde modni vlne ockovani, pri kazde nemoci nebezet pro antibiotika, pri kazde bolesti hlavy nebrat prasek, ale treba uvarit bylinkovy caj nebo jine prirodni rady, atd, snazila se divam na slozeni potravin a vybirat si ty, ktere obsahuji co nejmene "neprirodne" znejicich veci atd. (Nejprve hlavne diky pristupu, ktery me v detstvi naucila maminka a pak v nem pokracovala sama.) Nerikam, ze clovek nekdy "nezhresi". No a moje nevylecitelna nemoc, ktera byla velmi neprijemna (i pri riznuti nozem pri krajeni nebo skrabnuti ziletkou pri holeni, jsem musela do nemocnice na injekci k zastaveni krvaceni) se rapidne zlepsila (uz si muzu oholit nohy a trosku se skrabnout nebo byt malinko nesikovna pri krajeni) :) Treba se to zlepsilo samo od sebe, ale ja verim, ze pozitivnim pristupem a laskyplnym chovanim ke svemu telu, dokazeme nemozne.
    PS2: Omlovam se za dlouhy komentar.
    PS3: Peto, mas moc hezky nalicene oci.

    OdpovědětVymazat
  79. ahoj, ja som uzivala hak od 19 do 23 potom pauza, potom v roku 2011 cca pol roka a prisiel problem... opuchlo mi lytko, bolest noh, zavraty, zvyseny tep,tlak, tlak v ociach, bolelo ma na hrudniku, bolo mi zle od zaludka, viem, ze to bolo z hak.... takze uz nikdy viac, nestoji mi za to dostat infarkt, emboliu ci mrtvicu...inak mam 28 rokov

    OdpovědětVymazat
  80. Zdravím do diskuze! S antikoncepcí mám tříletou zkušenost a sekla jsem s tím v srpnu 2011. Začala jsem ji brát někdy v šestnácti, protože mi kondom jako způsob ochrany přišel nedostačující a omezující. Brala jsem ji tedy vyloženě jenom proti početí. Akné jsem v pubertě neměla a problémy s menstruací taky ne. Bohužel, když jsem antikoncepci brala (byl to prvně přípravek Cilest), prakticky každý měsíc jsem měla slabou menstruaci, nonstop... Nebylo to tak, že bych ji měla jen během sedmidenní pauzy, já ji prostě měla pořád! Nebylo mi špatně, nic mě nebolelo, nepřibrala jsem, zkrátka nic jiného jsem na sobě nesledovala, ale tohle mi přišlo dost na nic. Nechala jsem si ji změnit, doktor mi napsal Jeanine. Problém se opakoval. Když jsem potom chtěla potřetí změnit druh antikoncepce, doktor mi napsal Diane-35, z té jsem si vzala asi sedm tabletek a v tu dobu jsem si konečně řekla, že s tím seknu. Když jsem ji vysadila, menstruace se dostavila asi po pětatřiceti dnech, potom až po třech měsících, potom zas skoro 50 dnů nic atd., k tomu se mi objevilo hodně zlý akné na obličeji, s čímž jsem doposud neměla zkušenost a bohužel jsem se ho dodnes nezbavila úplně, ačkoliv už to vypadá o hodně hodně líp. Přičemž cyklus mi kolísá za poslední rok a půl průměrně kolem 28-40 dnů, ale říkám průměrně, protože ani dva a půl roku po skončení s antikoncepcí mi nechodí menstruace přesně. Je mi skoro 22 let, takže čekám, kdy se to konečně ustálí. Počítám, že za to, že mám doteď akné a nepravidelnej cyklus může právě antikoncepce, protože před braním antikoncepce jsem na akné netrpěla a můj cyklus se pohyboval kolem 30 dní bez závažnějších výkyvů už nejmíň od čtrnácti let. Za sebe téhle "zázračné" pilulce tím pádem říkám definitivní ne. A to jsem ještě zvědavá, co bude, až budu chtít mít náhodou někdy děti... :-/
    A ještě - kdo tu říká, že by si na kondom nezvykl, tak je akorát zmlsanej. Ze začátku je to možná lehce nezvyk, ale pak už to člověk zvládá v rámci předehry automaticky a tam dole stejně takovej rozdíl nepoznáte. Když si to váš mužskej nenechá vysvětlit, pak si nenechte nic diktovat, nestojí to za vaše zdraví a nedá se to srovnávat.

    OdpovědětVymazat
  81. Já jsem začala brát antikoncepci asi v 17 letech, brala jsem ji jen půl roku, protože mi vůbec neseděla (připadala jsem si celá oteklá, nechuť ke všemu i pleť se mi zhoršila), takže jsem přestala a jsem tomu ráda. Nevím, jestli si to vy všichni, co tady píšete uvědomujete, ale vaše důvody, proč ji brát jsou dost povrchní - nechci akné, chci větší prsa. Moje sestra brala antikoncepci asi 5 let, vysadila ji a okamžitě se jí udělaly cysty na vaječnících a dokonce neprůchodnost vejcovodu, takže následovala operace a po ní o dost menší pravděpodobnost otěhotnění ( rok od operace a stále nic), je jí 27 let. A to nikdy na nic takového netrpěla, ani nikdo z naší rodiny. Další případ je moje teta, která po vysazení antikoncepce onemocněla rakovinou prsu a bohužel zemřela. A znám mnoho a mnoho dalších případů, mozkové mrtvice atd. ... Takže za mě rozhodně ne! Jo a k těm vaším důvodům, taky od 12 let trpím akné a prsa mám malá, ale přesto si radši odepřu sladké, aby se mi neudělaly pupínky, než abych do sebe cpala zbytečné hormony. To je můj příběh, díky, Lenka

    OdpovědětVymazat
  82. Ahoj, HA jsem brala od 16 do 20 a poté mi byla zjištěna porucha srážlivosti krve a doporučeno vysadit. Neberu 5 let a výsledky? Je pravda, že se mi zhoršily vlasy a pleť, ale těžko říct jestli to není prostě jen tím, že během dospívání byl tenhle proces přebíjen HA. Jinak žádné změny nepozoruji a ještě ušetřím :) Myslím, že pokud by bylo pravidlem dělat před napsání HA pořádně testy krve právě na zmíněnu srážlivost a HA by se nepsala jak na bežící páse nebyl by v tom problém. Jenže je to velký byznys - bohužel.

    OdpovědětVymazat
  83. Zdravím,mě celkem udivuje komentář,který byl výše napsán - něco o tom,že když se dívka vyspí s klukem,ktereý to na diskotéce hezky přepísk s alkoholem,tak se těžko bude obtěžovat s nasazením kondomu...nezlobte se na mě,ale co to je za jeden z argumentů,kvůli kterým by ženy měly brát antikoncepci???Rozumná slečna,či žena si to přeci jen tak nerozdá s nějakým ožralým klukem.Navíc antikoncepce nechrání proti pohlavním nemocem. Můj názor je ten,že antikoncepce není pro tělo dobrá, svědčí o tom spousty zkušeností žen,které na to přišly v mladém věku,či pozdějším.Někomu se může zdát,že to s ním nic nedělá a že mu antikoncepce vyhovuje,ale to nemusí být navždy.Samozřejmě je to každého věc. Jen bych ještě chtěla dodat,že žena,která bere antikoncepci a rozhodne se otěhotnět,tak by minimálně půl roku před snahou otěhotnet,měla antokoncepci vysadit,a to z důvodu toho,že dlouho poté,co se antikoncepce přestane brát,tak v těle jsou stále po ní vlivy,které by plod mohly poškodit.A to není výmysl...

    OdpovědětVymazat
  84. ahoj,já antikoncepci nemužu vubec,jakákoliv mi zpusobuje depresivní nálady a to dost nepříjemné,i ta s nejmenčím obsahem hormonu.Takže já nedám dopustit na spermicidní globule pharmatex a přeruš soulož:)Jinak děti je každého věc,některé se rozhodnou je nemít vubec a sou spokojené.Mě je 29 a mám dvě dítka první v 23 a nelituju ba naopak:)Jinak moc pěkná ofinka nová?přičes?:)

    OdpovědětVymazat
  85. Ahoja..Já brala taky 10 let a v31 letech se mi narodila dcera a dnes je mi 36 let a pořád nic neberu ani partner a oboum nám to vyhovuje.Pěkný den přeje Andrea

    OdpovědětVymazat
  86. Neměl to být argument..jen mluvím z toho jaká je dnešní mládež a znám hodně takových případů, vy možná ne..i mezi mými kamarádkami , které se takto nerozumně chovají....Jsou i ty rozumné , které by se k tomuto nikdy nesnížily ale je tu i ta druhá strana. Proto znám hodně maminek, které svým dcerám HA nabízí když si třeba našli přítele, ne že by je do toho přímo nutily, ale právě jako bezpečnost před početím, což je její účel, že...Nejlépe v kombinaci s prezervativem..mluvím jen ze zkušeností, které vidím okolo sebe, vy máte kolem sebe třeba zrovna ty rozumné lidi jak píšete....

    OdpovědětVymazat
  87. Tak já se musím taky podělit o zkušenost. Antikoncepci jsem brala 10 let. Ano, čtete správně. Bude mi 25 a od té doby jsem brala prášky, za celou tu dobu bez pauzy. Myslím, že vzhledem k té době s ní mám nějaké zkušenosti. Začínala jsem na Chloe, kterou mi doporučili ve 14 na akné. Nesedla mi. Potom Diane35, která je zakázaná. Doktorka ani lékárnice mě nikdy neupozornily na to, že tento typ HA je možné brát pouze 2 roky. V 17 jsem změnila gynekologa, přesadila na Jeanine s tím, že to byla v té době nejlepší dostupná antikoncepce a zůstala do ní až doposud. Po Jeanine jsem neměla žádné problémy, jaterní testy v pořádku (vážně jste si holky myslely, že Vás každej upozorní na to, že když do sebe budete cpát HA, nic to s Vaším organismem neudělá? To já jen vrtím hlavou nad stěžovatelkami, které jsou naštvané na lékaře, kterej je na to neupozorní, tohle mi přijde totiž docela logický, aby člověku došlo, že si jednou za čas musí nechat udělat krevní obraz), žádná změna v chování, prostě nic. Až na to, že kleslo libido. A že se zmenšila velikost vaječníků (což je úplně normální). Po 10 letech jsem neměla ani jeden zdravotní problém. A jsem a budu zastáncem toho, že pokud se o sebe člověk stará a hlavně dává pozor na to, co za prášky bere (třeba tzv. třífázová HA je mnohem nebezpečnější pro organismus než jednofázová - alespoň dle výzkumů např. rakovinu děložního čípku apod., kromě toho, srovnání cena a kvalita u tohodle platí dvojnásob, rozmyslela bych si být Vámi jestli chci brát Chloe, která stojí něco pod 400 anebo Jeanine, která stojí víc jak 800,-. Ačkoliv sice ušetříte, může Vám po tom být taky zatraceně zle, což byl třeba můj příklad). Jinak, po vysazení antikoncepce jsem žádné problémy neměla, naskočila v pohodě znovu menstruace a vrátilo se libido. Teďka jsme na kondomu a spermicidu a taky se to dá :) Takže za mě HA ano, ale jen pokud jste zdravá a bez žádných zdravotních problémů (taky je dobrý mrknout, jak je na tom Vaše rodina, geny jsou geny) a jste schopná se po dobu braní HA o své zdraví starat, tak nějak ještě víc pečlivěji :)

    OdpovědětVymazat
  88. Zdravím :-) chci se také podělit se svými zkušenostmi s HAK. souhlasím že to, jak tělo reaguje na HAK je strašně individuální, mám spousty kamarádek, které jsou dlouhodobými uživatelkami bez nejmenších problémů...já jsem opak...začalo to Praminem v 18letech, když jsem nemohla běžným způsobem dostat menstruaci...jen kvasinkové infekce a migrény, to se dá přežít, cena za pohodlnost, když nechcete sex s kondomem nebo jiné "krkolomné" metody antikoncepce...na chvíli se to zlepšilo když jsem přešla na jiný druh prášků, nebudu se vykecávat, prostě asi po 3 letech se začaly objevovat problémy v epizodách, které začaly brněním ruky, ztráty citu v ruce, zamlženého vidění, brnění poloviny obličeje a končilo to tím, že jsem nedokázala mluvit, když jsem chtěla něco říct tak jsem místo toho řekla něco jiného, psaný text jsem nedokázala přečíst, neuměla jsem si vzpomenout jak se jmenují která písmenka...prostě šílené...po dvou hodinách asi to odeznělo...a tak se to opakovalo...někdy po měsíci, někdy po dvou, a my pátrali co za tím stojí, vyšetření neurologie nic, gynekoložka mi řekla, když jsem se jí ptala, že je možné že to dělá HAK, že ji mám zkusit vysadit a kdyžtak mi napíše něco jiného....vysadila jsem, problémy asi po půl roce odezněly, nasadila jsem novou, chvíli klid, pak to zase přišlo...prostě...už vím že za ten strašný pocit beznaděje kdy jsem v tom stavu, mi to nestojí...ač by to bylo 1000x pohodlnější s HAK, provozujeme sex s kondomem....takže - nechci nikomu kázat, někomu to sedne, jinému ne...Mějte se fajn, Bára

    OdpovědětVymazat
  89. Petra, strašne si ma týmto videom sklamala. Síce na začiatku videa máš prehlásenie, že nikomu nič neodporúčaš ale je to jasná reklama...inak prečo by si sa púšťala do tak kontroverzej témy a s konkrétnou antikoncepciou? Asi si musela dostať dobre zaplatené za to. Na jednej strane si v inom videu vylievaš srdce, že ťažko znášaš kritiku a neustále picháš svojimi videami do osieho hniezda. Ty veľmi dobre vieš koľko mladých dievčat ťa má ako za vzor a nedajbože bude po tvojom názore utekať po antikoncepciu. Je vidieť aký máš o tom prehľad lebo nehnevaj sa ale vyjadrovať názor tým, že čítaš niečo z letáčiku je maximálne nezodpovedné! Som rada, že ťa nesleduje moja dcéra. Mala by si sa venovať tomu načo je tvoj blog určený, mode a líčeniu a takéto vážne témy nechaj na odborníkov, tí aspoň za prípadné následky sú povinní niesť zodpovednosť! A keby si nemala selský rozum tak tvoje zdravotné problémy vychádzajú práve z toho, že do seba dávaš len chémiu a nehľadáš alternatívnu liečbu. Chemické lieky nikdy neriešili príčinu ale len problém!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak ted jsem se pobavila, já totiž dostávám zaplaceno úplně za všechno, jsem díky blogu v balíku, omg.....pokud se mne konkrétně ptáte na to jakou mám zkušenost a s čím, proč bych to proboha nemohla říct?! A jak víš, jestli jsem něco alternativního zkoušela nebo ne, hm? Poslouchala jsi vůbec to video a četla sis, co píšu?

      Vymazat
    2. mne je to fuk či máš alebo nemáš za niečo zaplatené, pre mňa za mňa zarábaj aj miliony ale takýmto témam by si mala dať pokoj. a čitateľky sú zvedavé aj na to prečo nemáš deti, prečo o tom preboha teda nenapíšeš ked si tak ochotná sa deliť so všetkým? popíš aké máš skúsenosti s otehotnením....aha ale to už nie však lebo to je tvoja vec...aj užívanie antikoncepcie je tvoja vec a rozoberať to nahlas a ešte v pozítívnom slove môžeš tak akurát s kamarátkou na káve...a tie usmievavé smajlíky si nechaj pre manžela....na pobavenie si tu jedine ty, máš dosť rokov na to aby si sa bavila na niečom inom...

      Vymazat
    3. Mluvím jen o tom, s čím mám osobní zkušenost a pouze jsem řekla jakou a co se dělo se mnou, pokud to nemůžeš pochopit, je mi líto, chyba není na mém vysílači, ale na tvém přijímači. S otěhotněním ji nemám, takže o tom nemůžu mluvit, to by měl někdo, kdo ji má, jestli ji někdy mít budu, tak se třeba také podělím ;), tvoje komentáře jsou opravdu úsměvné, pokud chceš, abych se bavila nad něčím jiným, tak je sem prostě nepiš a je to ;).

      Vymazat
    4. Tak tohle je docela velké nařknutí anonyme, nemyslíš? Nenapadlo tě, že kdybys měla pravdu, že sem Péťa ani tvůj názor nemusí zařadit? Ale to, že na začátku videa poví, že jsou to jen její subjektivní názory a není lékař, to jsi asi přeslechla, že? :D Stejně jak těch x komentářů co tu je, to je jakoby si každému vynadala, že tu píše svůj názor ,stejně jak ho řekla Péťa do videa. Ten kdo má selský rozum, by na celé tyto komentáře co tady jsou nedal, pouze se s nima inspiroval ale hlavně dal na radu odborníka nebo lékaře, ne? ....V tom případě si tady asi každý dává reklamu a má zaplaceno...uvažuj prosím trochu než něco napíšeš:) A mimochodem tento blog je snad určený jen mode a líčení? :) snad nebudes rikat co ma Petra dělat, ne? :D Kdybys sledovala její blog, tak víš, že už je dávno i o jiných věcech, co třeba články o sebevědomí atd a navíc si pamatuju, když byla ted Peta kdysi v televizi, tak sama se ji tam ta moderátorka ptala, ze z puvodne blogu o liceni a mode vznikl blog , kde je i více temat...beru názor ale k tomuto jsem musela prostě něco napsat..

      Vymazat
    5. Proč má psát o otěhotnění , když těhotná ještě nikdy nebyla..? Posloucháte se slečno/paní? Pouze řekla svůj názor ,stejně jak x holek v komentářích...pokud vím žijeme v demokracii a můžeme si psát co chce, kdy chce jak chceme. Tady jde vidět, že se fakt neposloucháte nebo si nečtete co píšete...a stejně tak si tu může napsat deset tisíc smajlíků a vám to může být jedno..omlouvám se, že se do toho tak vměšuju, ale to snad ani není možné co vidím, že tady slečna/paní dotyčná píše ..:)

      Vymazat
    6. Péťo, to nemá cenu se k tomu vyjadřovat. Každý přece ví, že gynekolog předepíše antikoncepci, která je podle něj pro pacientku nejvhodnější, a ne tu, kterou si pacientka vybere (protože PetraLovelyHair ji bere taky! :-D ).
      Mouni ;-)

      Vymazat
    7. Peťa není jediná blogerka, která se tomuhle tématu věnovala. Navíc si na svém blogu může psát co chce, nebo se pletu? :-D

      Vymazat
    8. ak žijeme v demokracii tak mám snáď ja právo napísať svoj názor alebo nie? Inak je maximalne trapné písať na vlastný blog pod iným nickom ako Míša M. a obhajovať samú seba :D Keby si aspoň zmenila štýl písania :D

      Vymazat
    9. prosím tě, už nepiš, jen se víc a víc ztrapňuješ (původní slovensky píšící anonym),ale vlastně je to fuk stejně jsi anonym, tak se to nikdo nedozví, chtěla bych tě vidět, jak bys tohle napsala pod svým jménem ;)

      Vymazat
    10. gynda vam predpise tu z ktorej ma zisk naivky :D teda vacsina z nich

      Vymazat
  90. po tom čo som si prečítala mnohé komentáre určite neplánujem zanešvárovať si telo humusom.Učite to mnohým pomôže pri problémoch s akné a podobne ,lenže aj tak je to humus.Kamoška mala brať nejaké hormóny na pleť ktoré by však spôsobovali na 100% tehotenstvo + postihnuté dieťa,no ďakujem pekne.Hore v komentároch niekto spomínal úhyn rýb,aj ja som to počula,celkom tomu verím aj ked je to aj pôsobením všetkého ostatného.Ja by som to toho nešla,aj ked asi lepšie HA ako potrat

    OdpovědětVymazat
  91. Brala jsem HA 7 let, žádné problémy jsem s ní neměla, ale po vysazení jsem měla cyklus úplně příšerný a skoro každý měsíc jsem byla na gyndě. Po těchto zkušenostech už bych do toho nešla. Ale chápu mladé holky, které chtějí mít stopro jistotu, že to berou. Já jsem na tom byla stejně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuji za normální názor...pochopení..a ne psaní jaký je to šílený hnus apodobně :)

      Vymazat
    2. a nie je ti trapné písať pod iným nickom Petra alias Míša M.? :D Si sa sekla čo? Teraz sa bavím ja :D

      Vymazat
    3. Jaká Petra, co to říkáš? :D Ale ted se fakt směju...:D Jako že by si Péťa psala komenty jo? :D

      Vymazat
    4. no to nene :D, tomu říkám mít schízu....já píšu všude zásadně pod svým profilem!

      Vymazat
    5. Tohle mě baví asi stejně jako video o tom jak Péta tají svou indentitu a věk apodobné kecy, tohle by se tam hodilo. :) Už se k tomu tady asi víc vyjadřovat nebudu, přeji hezký večer :D

      Vymazat
  92. HA beru už 9 let, konkrétně Minisiston, vše naprosto bez problémů, nic jsem nepřibrala, pleť ani vlasy ani nic jiného se nezhoršilo, žádné změny u mě v ničem nenastaly, žádné vedlejší účinku kromě toho žádoucího a to nemít děti se u mě neprojevily. Nejsem nadšená z toho že ji beru, ale je to pro mě menší zlo než používání jiných prostředků, které nejsou tak účinné. Prostě nechci každý měsíc trnout zda dostanu menstruaci, takhle jsem v klidu :-)

    OdpovědětVymazat
  93. Ahoj Péťo,
    jsem ráda, že si udělala video + článek o tomhle tématu. Je mi 16 a HA jsem začala brát teprve před měsícem. Taky uvažuji stejně jako asi ty dřív, že se bojím otěhotnění, a proto jsem se rozhodla pro braní HA. Asi ti trošku závidím, že si neměla žádný problém s ní od začátku až do teď. Já když jsem ji začala brát tak první 3 dny mi bylo na zvracení a potom to konečně přestalo :) Díky bohu. Hned při prvním blistru jsem jednou zapomněla, takže hroznej zmatkař jsem byla :D Vzala jsem si dva a zase mi bylo špatně, nevím nějak to na mě účinkuje trošku negativně. V nežádoucích účincích se píše nevolnost, zvracení apod. tak počkám jestli se to ustálý do těch 3 měsíců, já doufám že ano. Pociťuju na sobě, že už je mi lépe.
    Tvůj blog mám nesmírně ráda. Jsi úžasnej člověk a mám tě ráda :)
    Jinak děkuju, že se takhle intenzivně této práci věnuješ. Mám ráda všechny tvoje články.
    Přeji hodně štěstí a buď nadále svá. Radka

    OdpovědětVymazat
  94. nerozumiem vasim dovodom "mala som bolestivy menzes" "nemala som pravidelny menzes", precitajte si nieco o tom co beriete a zistite ze teraz nemate ziadny menzes, podla vas je zdrave nemat menzes 7rokov? mate len krvacanie to je vsetko

    navyse nerozumiem argumentu radsej byt tehotna v 16tich? kto ma v 15-16tich sex? neskor rozumiem ze na VS a tak..

    ani nemusim hovorit ze som odporca, doma ma ucili ze mam mat sex s chlapcom kt si ma vezme ked budem tehotna, zatial mam 22 a tehotna nie som, mam priatela od 16tich (nie stale toho isteho), da sa zit aj bez svinstiev

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo má v 15-16 sex? Asi nepatris do této vekove skupiny a žijes nekde pred x rokama ....vetsina holek kolem me uz ho v 16 meli , ano je i par vyjimek jen rikam co prevazuje...urcite nerikam, ze je to správné, jen rikam co kolem sebe vidím:)

      Vymazat
    2. Zase slečna chytrá, zaprvé je to každýho věc a zadruhé: já bych jí taky nebrala jen kvůli nepravidelnosti ale brala jsem jí kvůli omdlívání a příšernejm křečím. Když nevíš tak nemluv.

      Vymazat
  95. Moc zajimava diskuze, tak za me HA ne, ale chapu argumenty proc ji nekdo bere, v poradku, kazdy jak to potrebuje:-). Me prijde divny si pohravat se zdravim, kdyz jine pilule brat nemusim, tak jen dobre preci:-). A take mi prijde nespravedlivy, proc by si zeny mely nicit zdravi kvuli muzske pohodlnosti?:-)

    OdpovědětVymazat
  96. HA jsem brala 5 let.. Od 18 do 23.. Za tu dobu jsem vystřídala 3 druhy - Minisiston, Diane 35 a Lindynette.. Se všemi jsem byla spokojená, nepřibrala jsem, menstruace naprosto pravidelná, žádné problémy.. Vysadit jsem se rozhodla z toho důvodu, že jsem už do sebe nechtěla dál zbytečně "cpát" chemii, a z toho důvodu, že jsem se začala doslýchat, že po vysazení někdy bývají problémy - někomu se může stát, že nemůže otěhotnět.. - třeba 10 let bere antikoncepci, poté se rozhodne, že chce mít děti, ale nejde to, tak následuje další píchání hormonů, aby to šlo.. A tomu jsem se chtěla vyhnout.. Podobných příběhů je na nejrůznějších internetových diskuzích, kde píší nastávající maminky své zkušenosti, spousta.. Mě osobně se po 2 letech ještě nesrovnal menstruační cyklus.. Mívám zde již zmiňovaných 30 - 50 dní, přičemž se mi stává, že mi menstruace trvá třeba i 10 nebo 12 dní.. - přičemž hodně dní z těchto 10 - 12 zmiňovaných jen slabě špiním.. - je to dost nepohodlné.. Děti plánuji až tak kolem 30 nebo později, takže doufám, že se to do té doby vše srovná (vše řeším se svou gynekoložkou=)..

    Chtěla bych zde ještě zmínit zajímavost, kterou jsem se doslechla - a to, že HA se v těle zcela nerozloží a vyloučí se z něj a dostává se do potravy, kterou jíme a do vody, kterou pijeme. A to, že do sebe od dětství dostáváme ženské hormony je zřejmě jeden z důvodů, že již mladé dívky mají celulitidu a jeden z důvodů, proč muži mají méně spermií.. Simona
    Viz: http://www.metropol.cz/porady/city-look/6401/archiv/

    OdpovědětVymazat
  97. Ja nemám na vyber .. rozhodlo za mňa to, ze a mi pred rokom zistili polycystické vaječníky( na vaječníkoch mám množstvo malých cýst, ktoré produkujú testosterón). Stratila som menštruáciu a jediná liečba je HAK. Bolo to smutne, keď mi v 18 povedali, ze možno nebudem mat deti. A to ich mám tak rada. Takže Hak ma bude sprevádzať asi celým životom ak nevymyslia niečo iné alebo inú liečbu. Lebo moje telo je schopne produkovať len veľmi málo estrogénu.... ale tak stále ostáva veriť ze raz budem mať deti.
    Som rada ze si otvorila takúto tému, pretože niekto sa tomu vyhýba a takto aspoň viem ze to pomáha viacerým ženám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím ti palce, jsi mladá, za pár let medicína zase o něco pokročí, takže nepřestávej věřit. Ale chápu, že to musí být těžké.

      Vymazat
    2. Stále verím ze to všetko dopadne dobre :) Preto by som tak antikoncepciu neodsudzovala, pretože pre niekoho je to liečivo ja som bola zasadne proti ale všetko sa zmenilo..

      Vymazat
  98. Ja zacala brat HA v 18 a prvni vec co jsem udelala bylo, ze jsem si prostudovala pripalovy letak. Tam to vsechno je. Takze jsem o nebezpeci vedela od zacatku. Dokonce jsem omezila koureni. Mam pocit, ze v CR nikto ty letaky necte, ja se obcas ptam i lekarnika, coze to vlastne je za lek.
    Souhlasim asi se vsim, co jsi rekla, ale trosku me zarazilo, ze jsi nemocna, mas problemy s cyklem a beres na to ha. Ms ktera je behem brani ha je tzv pseudomenstruace, je to jakoby kvuli psychickemu pocitu, ze mas proste kazdy mesic kramy, ale vlastne je nemas. Na upravu cyklu je super treba gynex, nebo vitaminy s materi kasickou. Jsou to takove male prirodni zazraky :) samozrejme pokud beres ha proto ze primarne nechces otehotnet, tak jako bych nic nerekla ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si právě taky myslím, že v dnešní internetové době není takový problém nastudovat si informace předem a podle toho se zařídit a ne jen slepě věřit lékařům. Zajímat se musíme sami. Co se týče té pseudomenstruace, tak mám pocit, že spousta holek a žen vůbec neví, že během braní HAK vlastně doopravdy nemenstruují, protože nedochází k ovulaci. Docela mě to překvapuje.

      Vymazat
  99. Mě naprosto zaráží argumenty lidí, že nebrat antikoncepci=automaticky otěhotnět...jakoby to snad byla jediná antikoncepční metoda..
    Jinak by se podle mě měla trošku dělat osvěta v tom, jaký je HA svinstvo a co všechno může způsobovat. Kdykoli před někým řeknu nějaký fakt o HA, kterej považuju za všeobecně známej (např. tělo si myslí, že je těhotný, MS při HA je uměle vyvolaná atd..), nikdo to neví a koukají na mě jako na blbečka...A taky lidi bezhlavě věří doktorům a neuvědomujou si, že ty na nich jen vydělávají. Neříkám, že všichni jsou takoví, ale třeba moje bývalá lékařka byla ukázkovou lobbistkou farmaceutických firem.

    Když jsem ji po 5 letech vysadila asi tak před 2-3 roky, ani jsem netušila, jak moc líp mi bez ní bude...

    OdpovědětVymazat
  100. To je téma akorát pro mě! Po skoro 10 letech jsem se rozhodla vysadit HA. Prášky neberu asi měsíc a pozoruju, co to se mnou dělá. Tedy zatím nic moc, jen se mi m.cyklus zpozdil o 5 dní. Takže dále čekám nějaké to kilo dolů, mastnější pleť atd. :) Nicméně má HA mi vcelku vyhovovala, brala jsem jen jeden druh, a menses jsem vždy dosatala na čas. Už nevím, jak jsem se cítila před užíváním HA, ale během užívání prášků jsem byla často podrážděná, mrzutá, bez energie, s akné, oteklým vším možným a bez chuti na sex. Jendoznačně nemůžu říct, jestli jsem pro nebo proti HA, oboje má své klady a zápory. ...

    OdpovědětVymazat
  101. Čtu zde sice mnoho užitečných názorů, co by mne ale zajímalo nejvíce, je JAK SE TEDY CHRÁNÍTE, KDYŽ ODMÍTÁTE HA? Jako ženu mne to upřímně zajímá, protože i když HA beru, chtěla bych ji vyměnit za nějakou šetrnější metodu a zároveń být stejně chráněna proti nechtěnému početí. Díky za všechny odpovědi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pharmatex, je to vysoce ucinny spermicidni pripravek - na internetu je spousta informaci a zkusenosti, zkuste mrknout;-)

      Vymazat
    2. Kondom a spermicid. Moje známá také měla nitroděložnítělísko.

      Vymazat
    3. A co takhle PPR?? Je to o tom se to jen naucit sama na sobe rozpoznat

      Vymazat
  102. Já jsem zásadně proti HA. Stálo mě to málem život. Měla jsem zástavu srdce po 3 letech užívání v 19 letech. Nevím 100% jestli to bylo kvůli HA, ale většina lékařů (kromě gynekologů - samozřejmě -> pro ty je HA zlatý důl), se shodla na tom, že HA je viníkem. Po té klinické smrti, jsem se o problematiku HA začala hodně zajímat a přečetla spoustu studií. A na základě všech mých poznatků si myslím, že za nezanedbatelným % postižených dětí a autistických dětí stojí právě HA.

    Rozhodně bych Petru neobviňovala, že její video je lobby, jen ten problém podle mě vidí příliš krátkozrace. Nechci se nijak navážet do ní, protože je jen jedna z mnoha. Ale nechápu názor: "HA je pro mě dobrá a nic špatného mi nezpůsobuje, protože ji beru už 6 let a jsem v pořádku." Vždyť nikdo neví, jaký to dlouhodobé braní může mít dopad na ni za pár let nebo její dítě.
    A nechápu ty slečny, co se cítí nějak v nepořádku protože mají nepravidelnou MS a po nasazení umělého stavu s HA si připadají vyléčené. Vždyť je to blbost a každý se selským rozumem to musí vědět. MS při braní HA není skutečná MS. A proč vlastně MS k životu potřebujete a potřebujete to "léčit"??? Chápu, že se nedá žít pokud tělo neumí dýchat, správně se vyprazdňovat, ale k čemu je potřeba MS pravidelná jako hodinky?

    Erika

    OdpovědětVymazat
  103. O HA jsem uvažovala kdysi, ale nechtěla bych ji ani smykem. Všechny moje kamarádky a kolegyně, které HA berou, mají divně tlustá stehna a přibraly úplně všichni. O dalších zdravotních rizicích se myslím bavit nemusíme. Bude mi třicet, mám aktivní sexuální život a neotěhotnět jde i jinak než jen s HA. Ale je pravda, že jsem prošla dlouhodobě léčenou nemocí a to si pak člověk začne jinak vážit vlastního zdraví.

    OdpovědětVymazat
  104. Ahoj, taky se chci podělit o svou zkušenost...:).Antiko jsem začala brát ve svých 18. letech kvůli partnerovi a hlavně bohužel kvůli akné. Jako první jsem měla samozřejmě Diane35. Ze začátku byla super, měla jsem po ní pěknou pleť a vlasy, narostli mi po ní prsa o 3 čísla :). Brala jsem jí asi 2 roky pak mi přestala vyhovovat.Menstruace trvala 14 dní a déle. Tak mi byla předepsána Jeanine - ta mě teda osobně vyhovovala, také jsem jí brala 2 roky a z ničehonic se doktorovi nelíbilo, že mám menstruaci 6 dní (bez braní ha jsem měla jen 4 a konec) a tak mi předepsal Mercilon. No a to byl děs, s ním jsem vydržela tak rok, vždycky jsem trpěla na PMS a to opravdu neskutečně, a s touto antokoncepcí to bylo snad ještě horší a zhoršila s emipo ní pleť, tak jsem zašla znovu zažádat o jinou. Bylo mi řečeno, že zhoršení pleti může být uplně z něčeho jiného (to samozřejmě vím) ale přesto jsem žádala o jinou. Byla mi opět předepsána Dianna ale jen na půl roku, vše se vrátilo celkem do normálu. Poté mi byla předepsána antiko Yadine, kterou beru dodnes - už to budou asi 2 nebo 3 roky. Pleť v rámci možností, zbavila jsem se hlavně silného PMS (opravdu silného se mnounebylo v místnosti k vydržení :)).
    Moje postřehy (stejné u všech vyzkoušených):
    • Prodloužení menstruace (déle špiním - samotnou menstruaci mám 5 dní, další 2 - 3 dny špinění - jak kdy). Na druhou stranu to mám méně silné.
    • Po dobrání platíčka migréna
    • Celulitýda (opravdu jsem jí do svých 18 let neměla, jakmile jsem začla brát, tak se objevila) - samozřejmě nemusí to být antikoncepcí (je to jen můj postřeh)
    • Zvětšení prsou (nevím zda brát jako pozitivní věc nebo negativní vzhledem k okolí)
    • Zmírnění PMS
    • Pozitivní účinky na pleť
    Určitě bych našla něco dalšího, ale to bych na to potřebovala více času. Celkové krevní vyšetření v pořádku. Nedávno mi bylo řečeno odjiné doktorky (ne od gynekologa) že bych měla vysadit, pač beru 7 let bez přestávky. Aby si vaječníky zvykly pracovat tak, jak mají...no zatím nevysazuji, ale stále o tom uvažuji. Za mě tedy 50 na 50

    OdpovědětVymazat
  105. Ahoj Peťo, díky za zajímavé téma. Ráda bych také přispěla se svými zkušenostmi. Bohužel negativními.
    V 15ti letech mi doktorka předepsala první HA kvůli nepravidelné a velmi silné menstruaci. V té době jsem neměla mnoho informací a těšila se na pozitivní účinky, které pilulky slibovaly. Zlepšila se mi pleť a menstruace se zlepšila. Byla jsem velice spokojená a brala prášky dalších 6 let.
    ALE začala jsem pozorovat zvláštní projevy, které mě začaly znepokojovat. Začaly mi neuvěřitelně natékat nohy (otlaky po ponožkách několik hodin), začaly mi těžknout nohy a nemohla jsem si ani kleknout, aniž by mi nezačly ,,mravenčet'' nohy. Postupně se přidávaly další a další problémy (v rámci let!), jako křečové žíly (je mi 23let), bolest hlavy,celulitida, v noci mě chytaly křeče do nohou.
    Několikrát jsem za tu dobu byla u gynekoložky a svěřila se jí s obavami, že mám rodinné dispozice ke křečovým žilám a jestli mohu HA brát? Vždy mi dala nejnovější prášky ( s nižší hladinou hormonů atd.) a poslala domů.

    Před rokem jsem si řekla DOST a HA vysadila. Menstruace se dostavila až za půl roku!! (ano, mohla jsem jít na vyvolávací injekci, ale to jsou další hormony a já chtěla tělo vyčistit..nakonec mi pomohla tradiční čínská medicína) a pleť jsem měla jako ve 13ti:( Jsem ráda, že už mám toto období za sebou a prášky už nikdy víc.
    Taky se mi nelíbí skutečnost, že při braní HA se nedostavuje menstruace jako taková, ale tzv. ,,krvácení z vysazení'' (diskutovaly jsme o tom s kamarádkou- porodní asistentkou- říkala, že je to krvácení, aby se ,,ženy cítily ženami''.. tělo se zastaví v tomto směru tam, kdy jsme prášky začaly brát).

    Já studuji genetiku a nevěřím každé fámě, co se objeví na internetu..Ale už dávno vyšly studie, kde se potvrzuje, že hormony z odpadních vod (právě z HA) mění pohlaví ryb určitého druhu.

    Je těžké si v dnešní době vybrat správnou cestu. Zvlášť, když studujeme skoro do 30ti let a dítě by mnoho z nás ani finančně nezvládlo:( Píšu jen svoji osobní zkušenost, taky jsem prášky brala a chápu ženy, které je stále užívají.

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  106. Já jsem hormonální antikoncepci užívala 3 roky. Přestala jsem ji užívat při léčbě autoimunotního onemocnění štítné žlázy. Plus určitě bylo, že se mi zlepšila pleť a měla jsem i pravidelnej cyklus. Avšak jako velký mínus bych uvedla, že jsem byla velice náladová a střídali se mi často nálady a hodně jsem přibrala. Když jsem léčbu vysadila, první mestruaci poté se o pár dní zdržela a pak jsem ji dostala až 4 měsíce později a menstuace se začala srovnávat až o 1,5 roku později.
    Myslím si, že HA není špatná, pokud si uvědomujete všechny rizika a je ochotný je přijmout. Je to jenom vaše věc a nikdo vám nemá do toho právo mluvit. Já jsem si ale během léčby štítné žlázy uvědomila, že pokud člověk do sebe cpe hormony, může se mu to vrátit tak, jak by nechtěl. Upřímně jednou bych chtěla mít děti a nechci riskovat to, že když je začnu brát znovu se mi vrátí onemocnění štítné žlázy, i když to na první pohled spolu nesouvisí.

    OdpovědětVymazat
  107. ahoj, brala jsem lindynette asi 3 roky, poté co jsem skončila v nemocnici s podezřením na mrtvičku mám zákaz ji brát a jsem za to ráda. to, že jsem ji vůbec brát neměla, protože v mé rodinné anamnéze se vyskytuje tromboza a infarkt mi předtím nikdo neřekl. Je důlezité si hledat informace sami, a nespoléhat na to, že když to předepíše lékař tak to nemůže být tak "hrozně škodlivé". ano, většina holek žádné problémy při braní nemá, ty se ukáží až po vysazení nebo při snažení se o miminko.
    Po vysazení se mi začaly více mastit vlasy, ale zhubla jsem 5 kilo bez jakéhokoli snažení. I když jsem při braní nepozorovala žádné vedlejší účinky, nyní vidím jak se bez ní cítím lépe. jen moje zkušenost :)

    OdpovědětVymazat
  108. JAK SE CHRANIT::::RADA PRO VAS VSECHNY!!!!PRERUSOVANA SOULOZ::::UZ CHAPETE!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou teda užitečné rady, co se k tomuto článku dočítám. Přerušovaná soulož je jednou z nejméně účinných metod (selhání se pohybuje až k 30%). A na facebooku zase někdo velice moudrej odmítal HA s tím, že raději použije dva kondomy, než do sebe cpát prášky. Což je taky super způsob, jak zvýšit možnost otěhotnění (zvyšuje se pravděpodobnost protržení kondomu).
      Přesně kvůli tomuhle jsem proti názoru zrušit sexuální výchovu. To se pak bavíte s klukem z gymplu, kterej neví, jak probíhá cyklus a se slečnama, který otěhotněj, protože si myslej, že je přerušovaná soulož ochrání před početím.

      Vymazat
  109. Ahoj holky,

    toto video jsem pustila kamarádovi, jež absolvoval biomedicínské inženýrství a poté lékařskou fakultu a požádala jsem ho o jeho názor, zde je přepis:

    HA je velice kontroverzní téma dnešní doby. Na úvod bych rád podotkl, že zdravá žena, která nemá přecitlivělost na jakoukoli složku může antikoncepci s klidným srdcem brát. Samozřejmě lidské tělo je každé unikátní a je třeba vybrat správný preparát, což se nemusí povést hned napoprvé. Pokud vám nesedí jeden preparát a vy s braním HA ihned končíte, chyba je na vaší straně, přípravek by měl být vyměněm za jiný dle specifik.

    Značka preparátu: je spousta výrobců léčiv, kteří vyrábí preparáty naprosto totožného složení. Takže se poraďte se svým lékařem. Přikládám odkaz na web, kde se dočtete o dostupných přípravcích kontracepce, obsahu hormonu atd.
    http://www.levret.cz/antikoncepce/dostupne-pripravky

    Na internetu se dočtete spoustu zaručených informací o HA, z nichž lékaři většinu z nich označují za bludy. Na internetu čtěte, ale informace berte s rezervou, my jsme lékaři a jsme tu od toho, abychom vám pomohli. Máte právo kdykoliv změnit lékaře bez udání důvodů a máte právo na informace o průběhu léčby, tak ho využijte.
    Ku příkladu MUDR. Xenie Preningerová je gynekoložka, která odsuzuje antikoncepci, potraty atd. Ta žena je věřící a bohužel si spojila své poslání lékařky se svým životním posláním, což se vzájemně vylučuje. Lékař léčí, nesmí pacienta soudit.

    Další věc jsou BIOlidé mezi námi. Žijí zdravě, jsou proti HA, kupují BIO, třídí odpad a kdokoliv to tak nemá, ten je špatný. Ano, jejich snaha je šlechetná, ale pokud přijdete k nim domů, před dveřmi mají rohožku a v obýváku plastový vypínač, tak co je na to BIO? Je to plast, který vznikl chemicky...

    Ano existuje kondom, spermicidy a přerušovaná soulož. O tom bych se rozepsal na deset stránek A4! Kondom bych primárně využil proti přenosu pohlavních chorob současně se spermicidem, přerušovanou soulož odsuzuji. Z fyziologického hlediska muže během soulože zjednodušeně řečeno z penisu unikají malé kapičky tekutiny, která obsahuje stopové množství spermií, většinou nejsou životaschopné, ale říkám většinou a to znamená, že jistá část životaschopných je a to znamená riziko oplodnění.

    HA funguje na 99%, píše se v příbalovém letáku. Ano, píše se to tam. Jaká je skutečnost? Farmaceutické firmy mají z prodeje léčiv zisk, proto podnikají. Pokud by do letáku napsali 100% (což je mimochodem skutečnost), pak by bylo velké riziko, že by se nepoctivé uživatelky soudily. Takže se firmám vyplatí napsa 99% a případnou neschopnost uživatelky dodržovat dávkování svedou na ono 1% a nemusí se soudit. Takže prosím přestaňte věřit svým kamarádkám, které otěhotněly přes antikoncepci. Otěhotnění nastalo z důvodu nepřesného dávkování preparátu.

    Názor chlapa: není nic horšího, než sex bez antikoncepce pokud neplánujete rodinu. Pro muže je to velice stresová záležitost.

    A na závěr bych rád dodal, že bych antikoncepci s klidem předepsal i své dceři (kdybych nějakou měl :-)

    OdpovědětVymazat
  110. Ahoj, především asi pro slečny, které se rozhodují jestli HA nebo ne: Všechny z nás by si měly uvědomit, že HA vlastně našemu tělu navozuje stav těhotenství -> naše tělo si myslí, že je těhotné, proto už nemůže otěhotnět (za předpokladu, že berete pilulky každý den a pravidelně). A každá žena reaguje na změnu hormonů v těhotenství úplně jinak - je možné, že některé trochu přiberou na váze (ale ne víc jak 5 kg), u některých dochází v malé míře k rozvolnění kloubů, dochází k výkyvům nálad i nechutenství atd.. Menstruace při braní HA vlastně ani není menstruace, jen reakce na prudkou změnu.. Některé ženy mohou mít po vysazení problém s otěhotněním (když bylo tělo 15 let "těhotné", nedivte se, že je trochu vyčerpané :) ), jiné ne. Každá žena pociťuje jiné vedlejší příznaky (uvědomte si, že občas HA připisujete úplně všechno, přece jen - možná jste tento měsíc opravdu měly více čokolády, než je únosné :) )
    Jinak já osobně jsem HA brala a byla jsem spokojená, ale (jak už jsem psala) každá reagujeme jinak a s vedlejšími účinky prostě musíme počítat.. zatím ahoj :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář, dělají mi ohromnou radost ❤️!