Opalovací krémy - hrozí nám nebezpečí?

by - 13 června

Krásný den všem,

dost bylo odlehčených videí jen tak pro zábavu, dnes se vrhneme na něco mnohem serioznějšího a na kosmetiku, protože to je přecejen hlavní účel blogu :).

V posledních pár letech se na nás ze všech stran valí informace, jak jsou opalovací krémy škodlivé, jak jejich složky způsobují rakovinu, v lepším případě alergie a na druhé strany názory, bez namazání SPF 50 nechoďte ven nebo umřete na rakovinu kůže, nevystavujte se vůbec slunci a hlavně se před ním chraňte. V postoji na celou tuhle mediální bublinu se neshodnou kupodivu ale ani odborníci. Já se vám ted pokusím napsat svůj laický názor na věc, jak se chovám já (což neberte nutně jako návod, je to pouze a jen můj postoj) a přidat pár podložených fakt.




Slunce je nejen životadárné, ale také samozřejmě nebezpečné. Nicméně přiměřený pobyt na slunci (to neznamená opékání na přímém slunci v poledne), je pro zdraví nezbytný, protože stimuluje tvorbu vitamínu D, který naopak, jak vědci dokázali, působí proti vzniku rakoviny. Překážkou v procesu tvorby vitamínu D se zdají být krémy s ochrannými faktory, které odrážejí UV záření, čímž vlastně kůži připravují o její přirozenou obranyschopnost. Můj postoj k téhle věci je takový, že zcela se vyhýbat pobytu na slunci, je jednak hloupost, jednak je to neproveditelné a také nepřirozené. Rozhodně tím ale nemyslím opékat se v poledne bez ochranného krému na přímém slunci. Pokožka je poměrně chytrá a tak, i když se vám teď nezdá, že by se něco dělo, po 40 uvidíte výsledky pravidelného slunění v podobě suché kůže a vrásek. Podle mě je tedy důležité se slunci nevyhýbat, ale pohybovat se na něm s rozumem, tedy pokud nechci použít ochranný krém, půjdu na slunce v našich končinách až kolem 5-6 hodiny a přiměřeně oblečená, pokud se na slunci pohybuji v době, kdy je nejsilnější, tedy mezi 11 a 15 hodinou, pak se chráním krém s UV filtry, mám pokrývku hlavy a sluneční brýle.

Dalším oříškem, ve kterém se odborníci neshodují a je často polemizovaný, jsou právě zmiňované UV filtry. Tyto filtry mohou být rázu chemického nebo minerálního.  Chemické filtry jsou sloučeniny, které pronikají do pokožky a tam UV záření pohlcují, pokožku tedy chrání před spálením chemickou reakcí, kdy záření přeměňují na teplo. Tyto chemikálie však mají nevýhody, na které bychom si měli dávat pozor. Většina těchto přípravků produkuje volné radikály, které zvyšují poškození buněk a mohou způsobovat změny vedoucí k rakovině. Mohou narušovat hladinu hormonů v těle a v neposlední řadě jsou to nebiologické chemické sloučeniny, se kterými si při odbourávání neumí naše tělo poradit a tak se hromadí v tucích. Konkrétní výčet chemikálií, kterým bychom se měli vyhnout, je k vyhledání na netu, asi je zde nebudu do detailu uvádět, protože pro většinu by to byly pravděpodobně jen nicneříkající názvy. Zároveň bychom se ale neměli chemických filtrů bát a panikařit, spousta výrobců nebezpečné filtry nepoužívá, naopak jsou nahrazeny filtry, které jsou relativně bezpečné.

Minerální UV filtry jsou čistě přírodní látky, pomleté a rozdrcené na jemňoučký prach, tyto částice potom ulpívají na kůži, působí jako malá "zrcátka" a odrážejí tak sluneční paprsky. Jsou tedy rozhodně bezpečnější, než filtry chemické, ale také mají své nevýhody, mají ochranný faktor maximálně 30 (což pro mne úplně nevýhoda není, málokdy použiji vyšší a pokud, tak jen na obličej) a mají většinou bílou barvu a jsou hutnější, takže po namazání jste bílí a můžete se cítit ulepeně. Nevýhodou je také vyšší pořizovací cena. Ve většině těchto krémů je jako hlavní UV filtr použit oxid zinku nebo titanu, ani jeden z nich se nevstřebává do těla. jediné, na co bychom si měli dávat pozor jsou nanočátice, výrobce totiž tyhle prachové částice rozbije na co nejmenší právě kvůli tomu, abychom neměli po krému bílý nádech a aby zvýšil ochranu před UVA zářením, tyto nanočástice však mohou migrovat do tělesných tkání, reagovat s UV zářením a poškozovat buňky.

Tak to byly UV filtry, přiznávám se dobrovolně, že jsem osobně nikdy zvlášt nestudovala složení jednotlivých opalovacích krémů, vždycky jsem se mazala tím, co bylo zrovna po ruce, protože opalováky nepoužívám zas tak často, abych si myslela, že mi to může nějak výrazně uškodit. Vyšší UV filtr používám pouze u moře, budu se ale muset nad svým postojem zamyslet a trochu studovat složení jednotlivých krémů, i když co se týče nanočástic, v Evropě se zatím, dle dostupných informací, neuvádí na obalu, jestli je produkty obsahují, takže to stejně nezjistíme. Co se týče chemického složení a chemických UV filtrů, tam si můžeme jednotlivé složky prostudovat.

Možná by se ještě slušelo zmínit, že kvalitní krém by měl obsahovat ochranu před UVA i UVB zářením, UVA dlouhovlnného záření dopadá na zemský povrch většina, UVB je středněvlnné a způsobuje akutní i chronické poškození kůže, nicméně obě záření stimulují syntézu vitamínu D (tvoří se při vlnové délce okolo 300nm).

Zajímavých je také pár omylů, které jsou poměrně rozšířené a většina lidí jim věří, ačkoliv si jimi můžeme i uškodit. Já osobně jsem například většinou před pobytem u moře navštívila párkrát solárium z toho důvodu, abych se pak u moře hned nespálila, protože jsem hodně světlý typ. Nicméně, nejen, že pobyt v soláriu prokazatelně způsobuje poškození kůže, tak také, pokud už jsme trochu opálení, nedáváme si na spálení takový pozor a tím paradoxně vstřebáváme ještě více paprsků, než pokud jsme bílí a dostatečně se chráníme. Já ale i přesto upřednostňuji lehké opálení, než k moři vyrazím, protože jinak bych tam opravdu trpěla a nemohla bych vůbec vylézt, podle mě pořád lepší 4 návštěvy v soláriu před dovolenou a pak rozumný pobyt na slunci s krémy, než se spálit, to je totiž pro kůži to nejhorší.
Další věc, kterou hodně lidí doporučuje a už jste mi to psali i tady na blogu, je betakaroten. Ládování se betakarotenem ale není vůbec zdravé, oranžový nádech, který po něm totiž získáte, není způsobený "opálením", nýbrž hromaděním provitamínu A v těle, což může v extrémních případech vést až k poškození jater.
Poslední věcí, kterou bych chtěla zmínit je ochranný faktor, znám lidi, co se zběsile mažou padesátkou a bez ní na slunce nevylezou. Je to ale omyl, protože SPF, čili ochranný faktor, označuje hlavně dobu, o kterou se nám prodlouží "bezpečný" pobyt na slunci oproti zrudnutí pleti bez ochrany, tedy ochranné krémy se SPF 30 u moře zcela postačí, 50 je spíše pro lidi s alergií na slunce. Já osobně použiji 50 maximálně na obličej nebo na rty, které mám hodně citlivé a trpím na opary.

Co říci závěrem? Doufám, že jsem vás delším článkem neunudila, je to celé poměrně široký problém a je těžké najít pravdivé informace ve změti poplašných zpráv typu "vylezete na slunce a umřete" nebo "namažete se krémem se SPF a umřete". Podle mě to chce zlatou střední cestu, tedy slunit se rozumně, chránit se rozumně, mazat se s rozmyslem a nelézt se opékat v poledne. A jak to vidíte vy?


You May Also Like

61 komentářů

  1. Děkuji za pro mne velice přínosný článek Peťi. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jím od května beta caroten a barvičku kuže mám pěkně do hněda, a když se spálím tak to rychle zhnědne.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc zajímavý článek, vůbec jsem nevěděla, že i opalovací krémy můžou být škodlivé.:/ :D Ale souhlasím s tebou, že se všechno musí brát s rozumem. Podle mě každý ví, jak jeho pokožka na sluníčko reaguje a podle toho by se měl taky chovat a uspůsobit tomu pobyt na slunci a výběr ochranného faktoru:)

    OdpovědětVymazat
  4. o tom jsem teda ještě neslyšela, že by mohly být opalovací krémy škodlivé :D zajímavý článek :) dneska už to říkají snad o všem, to bysme pomalu neměli nic jíst a nic používat

    OdpovědětVymazat
  5. Dekuji za skvely clanek Peti. Mohla by jsi napsat i clanek o ochrane vlasu u more? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě, k moři se chystám, tak něco ozkouším a uvidíme :) a děkuji.

      Vymazat
    2. jo to bych určitě taky ocenila...minulý rok sem u moře používala takový sprej od Pantene -myslím Aqua light - takový nějaký modrý a tak božsky voněl, nemastily se mi po něm vlasy jako po většině přípravcích a docela i vyživoval...takže ten můžu na léto jednoznačně doporučit:)

      Vymazat
  6. Já se teda přiznám, že chodím na slunce vždy po 12 hod.. a vím, že to není správné, ale stejně to dělám.
    Jinak na opalování používám olej Nubian SPF 6. Je to jediná věc po které se opálím a nespálím.
    Dřív jsem používala opalovací krémy SPF 30 z lékárny, ale většinou jsem dopadla jako škvarek. Letos bych ráda vyzkoušela něco od Biodermy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na Nubian slyším jen samou chválu, musím také vyzkoušet....

      Vymazat
    2. Doporučuje se nechodit na sluníčko mezi 12-14 hod.Ale nevím...jak koukám na teploty ,ty jsou nejvyšší až kolem 16 hod.

      Vymazat
    3. Myslím, že tady nejde o teplotu, ale o dopad slunečních paprsků.

      Vymazat
    4. Nubian je super, ale už není tak lehce k sehnání jako dřív. Já na něj teď narazila náhodou, když byl Retro týden v Lidlu

      Vymazat
  7. Moc zajímavý článek, spoustu věcí jsem vůbec nevěděla. Jen mi v něm trochu chybí na konci nějaké shrnutí, které krémy konkrétně jsou tedy chemické a které minerální. :) Víc takových článků! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, co se týče shrnutí, senamy na netu existují,ale je to dost o hledání konkrétních látek ve složení každého výrobku a vzhledem k tomu, že nejsem chemik, nerada bych uváděla zkreslené informace, pokud bych se spletla a nemám si to jak ověřit, protože i odborníci nejsou v některých věcech zcela jednotní, takže takový výčet jsem raději neuvedla, jinak jsem ale našla seznam značek, které by mohly být pochybné a výčet látek, které jsou údajně nebezpečné.....

      Vymazat
  8. Vidím to úplně stejně jako ty a musím říct, že jsem ráda, že mám přírodní opalovák Alverde (SPF 30), i když se tak blbě roztírá. Já se musím hodně mazat hlavně na jaře, kdy začínám ukzovat ruce a dekolt, to jsou místa, kde bych se na ostrém slunci okamžitě spálila. V létě se mažu taky, ale na to mám radši opalovací sprej SPF 10, který se roztírá skvěle (Helios herb tuším). Jestli je škodlivý nebo ne... Nevím, ale určitě je pro mě přijatelnější mazat se chemickým filtrem, než se spálit do ruda!

    OdpovědětVymazat
  9. Já se v opalování nějak nevyžívám, ale když už se opaluji používám vitamínová mléka od Carroten a to jen 6 a 10. Jsem sice světlý typ, ale tenhle SPF mi stačí ... nebo takhle nikdy se nespálím :)
    http://angellovely-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  10. Ani jsem netušila o nějakém poplachu :) A docela jsi mě vyděsila, že člověk v dobré víře se chránit, se může sebepoškozovat.

    Osobně mi nepřijde dobré se smažit na slunci od rána do večera. Vidím to na mé skoropříbuzné, která má svraštělou kůži i když se poctivě maže.

    Takže souhlas, že všeho s mírou ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, myslím, žes to napsala odborně a přitom srozumitelně pro všechny ;) povedený článek :). V zásadě souhlasím se vším, cos napsala.

    Anna

    OdpovědětVymazat
  12. Určitě s tebou souhlasím. Nejsem typ, který by se pět hodin "opékal" na sluníčku. Samozřejmě se ráda občas opálím, ale nikdy to nepřeháním.

    Pokud vím, že se sluníčku budu vystavovat více, namažu si pokožku většinou 20 - 30 SPF, kratší pobyty neřeším.

    Navíc mám poměrně suchou pleť, takže úplně cítím, jak dlouhodobé vystavení sluníčku jí ubližuje a vysušuje ještě více.

    Co se týče těch diskutabilních rozporů, zda krémy způsobují rakovinu, neřeším to už vůbec. Popravdě - když to s něčím přeháníš, nikdy to není dobré a přichází se na to, že stále více věcí je pro tělo vlastně škodlivá, ale často se to 100% zkrátka neřekne.

    Takže můj názor - všeho s mírou:)

    OdpovědětVymazat
  13. Já ačkoliv jsem zrzka s pihami, tak se celkem dobře opaluji. Betakaroten užívám každý rok zhruba od května do října, díky němu nemám sluneční vyrážku a nespálím se. O jeho účincích jsem nevěděla, ale to pak člověk nemohl jíst půlku věcí z potravin z obchodů apod. V poledne se snažím na sluníčko nechodit a u nás se mažu 15 max. 20 a stačí to, u moře pak 30 a pak 20 nebo 25 a stačí to. Vysušená nijak extra nejsem a nespálím se. Jinak letos chci zkusit opět opalováky od Piz Buin a pak opalovací oleje od Hawaii. Jinak na delší pobyt v moři (šnorchlování) se mi osvědčil Daylong z lékárny.
    Takže souhlasím s tebou - všeho s mírou. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Skvělý článek:)
    K moři odjíždím příští týden, betakaroten začnu brát vždy měsíc před dovolenou a žádný oranžový nádech jsem nikdy neměla...:)
    S tím předopálením souhlasím, je to lepší než vyrazit na pláž úplně bílá, bohužel letos se už asi předopálit nestihnu:D
    A koukala jsem, že máš sprchový gel po opalování od Dermacolu, můžeš mi prosím napsat jaký je?Chtěla bych si ho na dovolenou koupit:)Díky moc a pěkný den:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terčo, zatím ho nemám vyzkoušený, takže report podám o všech přípravcích později, zatím díky počasí nebyla možnost pořádněš otestovat....:). Jinak já nevím, ten betakaroten, mám známou, která toho jedla opravdu hodně a fakt zežloutla, ale když se to bere dle návodu, tak to asi nehrozí, podle mě je ale rozhodně lepší přírodní forma, třeba mrkev, tu jím já tak ob den.......

      Vymazat
  15. Také děkuji za zajímavý a poučný článek :) Opět jsem u tebe našla něco, co jsem netušila :) Jsi skvělá!

    OdpovědětVymazat
  16. Článek je naprosto perfektní, s vyčerpávajícími informacemi. Já už tohle vím dlouho (začala jsem se o to zajímat od té doby, co se mi narodil první syn - je to šest let). Krém s minerálními filtry vyrábí Lavera, Daylong Baby (pozor, ne Daylong Kids, ale u toho Baby je podezření, že obsahuje právě ty nanočástice). V zahraničí už myslím je na obale krémů, že obsahují nanočástice. Na letošek jsem pořídila v DM drogerii od Alverde dětský opalovací krém čistě přírodní s minerálními filtry. Je výborný. Mažu s tím oba moje syny, jsou lehce bílí (ale jako nic dramatickýho), a trošičku hůř se to roztírá, ale jejich citlivá kůže to snáší výborně a já mám dobrý pocit, že žádná chemie jim neproniká do tělíčka.
    Cena je tedy vyšší než u chemických krémů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, v Americe už označují výrobci krémy "non nano", ale v Evropě co se týče složení to ještě není úplně jasné, které je mají a které ne, resp. jasné to asi je, ale žádný důvěryhodný zdroj to zatím údajně nezveřejnil, tak nevím.....

      Vymazat
  17. Samoopalováky v lásce nemám!!;)

    OdpovědětVymazat
  18. Poučný článek, nicméně s 50kou s tebou příliš nesouhlasím. Třeba miminka, myslím, že by se, obzvlášť u moře měli mazat pouze a jenom 50kou... Já si na obličej mažu 50, ale občas i na tělo, protože mám citlivou kůži a vždy se na slunci spálím, takže to spíše záleží na člověku, neodsuzovala bych lidi, kteří se podle tebe "zběsile" mažou padesátkou, chtějí se chránit a o opálení zjevně zájem nemají, tak proč ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky zběsile mažu, někdy i 50. Hlavně ale 30. Já se prostě fakt nechci spálit. A je mi jedno že se neopálím, já to nepotřebuju. Je to fakt hodně individuální!!

      Jinak článek super, ale to by pak člověk nemohl používat nic a ani nic jíst...

      Jana

      Vymazat
    2. právě proto si myslím, že zlatá střední cesta je nejlepší , akorát podle mě ta 50 je fakt do extrémních případů na citlivou kůži, mazat si s tím tělo mi přijde zbytečné, i odborníci se na tom shodují,ale je to otázka, kdo má alergii, tak ji asi použít musí, mně dvakrát vyskákala ve výstřihu u moře a příjemné to tedy nebylo,ale už je to dávno....rozhodně ale nikoho neodsuzuji, to doufám, že z článku nevyplynulo tedy :D!

      Vymazat
  19. Uff niektoré informácie ma nepotešili :/ .. ja sa chystám k moru za pár dní a kúpila som si 30 krém - na tvár a dekolt/zvyknem mať alergickú reakciu/ a 15 olej na telo, som snedá aj v zime, tak si myslím,že to postačí..

    OdpovědětVymazat
  20. Hlavně k tomu betakarotenu - kuřáci by ten umělej vůbec neměli užívat, údajně u nich zvyšuje riziko rakoviny. Já nevím, čemu věřit, je celkem lehce dohledatelný, že studie na to jsou, některý i dvojitě zaslepený, ale víte jak. Nicméně pracuju v lékárně a když si ho kolegyně chtěla koupit, tak jí magistra hrozně vynadala, že jako teda ne, že ho jíst fakt nesmí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s těmi kuřáky jsem to také slyšela....když ono je tolik pritchůdných informací k nalezení, že pak člověk neví, čemu věřit a nemohl by jíst nic, mazat se ničím a pomalu ani dýchat :D......proto u mě vítěží zlatá střední cesta, tedy slunění přiměřeně s přiměřenou ochranou a pokud betakaroten, tak v potravinách a je to :)

      Vymazat
  21. Petí, článek na toto téma jsem také chtěla psát na blog, ale předběhla jsi mě :-D Já to ale chtěla pojmout jako recenze na jednotlivé přípravky ;) ;) ;) Zítra totiž odjíždím k moři, takže tam chci vše pořádně otestovat - ale teď k tvému článku..;)
    Je super, hrozně poučný a dočetla jsem se zde i to, co jsem vůbec nevěděla - např. škodlivost chemických látek, apod. ;) Určitě s tebou souhlasím, že 50tka je vhodná jen pro lidi citlivé na sluníčko a řekla bych, že ještě pro malé děti.. Já používám max. 30tku a vyhovuje mi.. ;)
    Ještě jednou, díky za tento velmi důležitý článek ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na recenze se těším, já sama je mám také v plánu,ale až všechny přípravky dostatečně otestuji, zatím to díky počaí možné nebylo

      Vymazat
  22. Holky zkuste opalovák od Alciny! 3 namazání a jste opálené jak od moře!! :)

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj, moc dobrý a zajímavý článek. Mohli by jste mi někdo doporučit krém s minerálními filtry (nejlépe i bez parfemace)po kterém se ale pěkně opálím? na dekoltu totiž mívám sluneční alergii a ty chemické mi nedělají dobře, jinak se ale opaluju pěkně do hněda.
    Děkuju moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel zatím osobní zkušesnost a otestováno na sobě nemám......dobrý prý je Panthaderm Solar a Dr. Muller,ale skutečně nemám vyzkoušeno

      Vymazat
  24. Nechci být rejpal, ale v některých částech článku s tebou nesouhlasím.
    Každopádně betakarotenem se určitě nikdo nikdy nepředávkuje. Betakaroten je provitamín vitamínu A a tělo si z betakarotenu vytvoří jen tolik áčka kolik potřebuje...
    pokud někdo do sebe láduje už přímo vitamín A, tak tím už se předávkovat může..ale, aby došlo k oškození jater, tak o už musí být fakt koňský dávky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to určitě, ale jsou mezi námi blázni, kteří se tím ládují a měla jem ve svém okolí případ, kdy dotyčná skutečně zežloutla, takže něco na tom podle mě bude.....

      Vymazat
    2. jojo, to je jasný..někdo hlavu moc nepoužívá..

      Vymazat
  25. Já to vidím tak, že s tím betakarotenem jsi torchu vedle. Respektive - nemusíš být, co to znamená ládovat se? Pokud někdo bere doplňky stravy, kde je DDD*, tak je zcela bezpečný a prospívá.

    S těmi filtry, ono je to těžké a informace na netu se tak různí :O, že je to neuvěřitelné. Někde píšou, že ona látka způsobuje rakovinu, atd., jinde, že je patentovaná, zcela bezpečná a jak to doopravdy je - těžk říct. Nicméně s celkovým doporučením souhlasím, tomu se nedá nic vytknout :).

    Asi bych taky měla nosit pokrývku v hlavy - tak mě napadá, co takhle udělat video? Nebo nosíš jen jednu věc? :)) . Já totiž ve všem vypadám jako idiot - kloubouk, kšiltovka.. Tak jestli máš třeba nějaké nápady :)

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj Péťo a vlastně všichni, kdo čtete můj komentář.:) Vím, že následující řádky sem vůbec nepatří a předem se omlouvám, ale musela jsem to zkusit.:) Chtěla bych se zeptat, jaké zkušenosti máte s vlnitými vlasy. Mám od přírody vlnité vlasy, když jsem byla jako malá na krátko, byla jsem přímo kudrnatá (typický květák na hlavě :)), teď mám vlasy do půlky zad. Dřív jsem si je často žehlila, nedávno jsem objevila krásu přírodně vlnitých vlasů.:)) Jen mám ten problém, že mám vlasy často suché a "bez života" (kdo by se divil, když je to neživá část těla, že :D), mám strašně nevýrazné lokny a hodně mi krepatí, takže vypadám spíš jako když jsem prolítla trním.:D Nečešu se, protože by se mi vlnky slily do jednoho čehosi a vypadalo by to jako špatně vyžehlené krepaté fuj.:D Nevím, jestli někdo chápe, jak to myslím. Ale chtěla jsem se touto cestou zeptat, jestli někdo nevíte o cenově dostupných přípravcích nebo tricích, jak zvýraznit a uhladit vlny, abych nevypadala jako lev. Předem moc děkuji za případné reakce a ještě jednou se omlouvám za "mimotéma" :))
    Míša T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, mám na hlavě úplně to samé :-) A ještě navíc je mám velmi husté. Já se tedy češu, to bych měla na hlavě za pár dní dredy :-) Vyzkoušela jsem opravdu hodně přípravků, i profesionální dost drahou kosmetiku. Jenže všechno k ničemu. Takže jsem ve svých 32 letech skončila u tohoto, co mi vyhovuje nejvíc: šampon a kondicioner na vlnité vlasy od Baley, umyté vlasy zabalím do ručníku, nechám chvíli, pak vlasy pročešu prsty. Do dlaní si rozmažu kokosový olej (zhruba velikost posledního článku na malíčku, olej je tuhý) a vetřu do vlasů do délek (nedávám až k hlavě). Pročešu hřebenem se širokými zuby a nechám volně uschnout. Dělám tohle ráno. Pak mám celý den krásné, lesklé, hezky vlnité vlasy. Druhý den už musím rozčesat hřebenem, postříkám je vodou z rozprašovače, aby se lehce navlhčili a vetřu do nich opět buď ten kokosový olej nebo teď jsem objevila olejíček na suché vlasy od Alverde, který je taky výborný. Takhle mi ty vlasy ujdou ještě druhý a třetí den po umytí.
      Pak musím znovu buď umýt nebo vlasy vyžehlím.

      Vymazat
    2. Ahoj Míšo, sama jsem majitellkou vlasů rovných, dělají se mi jen kolem obličeje trochu vlny, takže nemám na vlastní kůži vyzkoušeno, každopádně hodně lidí si na suché vlasy chvílí právě Loreal Expert Absolute repair masku a šampon a také masku Gestil Wonder, dále také různé olejíčky jako jsou například tekuté krystaly, s těmi ale opatrně, mohou vlasy až zmastit.

      Vymazat
    3. Já se samozřejmě taky češu, zas abych tu nevypadala jak nějaká špindíra.:D Ale jen před mytím (aby se mi vlasy necuchaly) a potom po mytí. Kdybych to učesala suché, tak by se to opravdu nedalo.:)) Jinak vám oběma děkuji za rady a tipy, určitě něco vyzkouším. Díky! M.:)

      Vymazat
  27. Peťulko moc povedený článek! :) Vidím to podobně jako ty.. i když se musím přiznat, že občas to mazání trochu zanedbávám.. :D ale je fakt že přes ten největší pařák na slunko moc nelezu, takže mi to nepřijde moc nebezpečné..

    OdpovědětVymazat
  28. Hodně poučné, děkuju! Já používám drogérkové i minerální, ale je fakt, že ty minerální bělí jak blázen. Mám jeden na obličej a jsem z toho vždycky zoufalá, musím si dát opravdu malé množství, jinak vypadám jak sněhulák :D Navíc se i blbě roztírá!

    OdpovědětVymazat
  29. Super clanok...je pravda, ze opalovanie cim som starsia oblubujem menej. Ked som bola teenager tak som sa vypekala na slnku od rana do vecera, len aby som bola pekne hneda. Teraz naopak, ked sa objavuju prve vrasky, tak sa opalujem s velkou rozvahou a len s opalovacim kremom :)

    http://znackovakozmetika.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  30. Na dovolenke väčšinou už pri druhej večeri poznať, ktorí ludia sú čechoslováci a ktorí cudzinci, pretože jedine československí turisti sú jak čili papričky :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že Angličani jsou na tom ještě hůř :- )) Vážně nechápu přístup "hlavně ať lidé doma vidí, že jsem byl na dovolené"...
      WorldByBella

      Vymazat
  31. Ahoj,
    děkuji za užitečné informace. Máš pravdu, že dneska je ta mediální masáž na obě strany a jeden neví, co by. Před velkým sluněním v létě a u moře se snažím postupně předopálit v domácích podmínkách (krátké opalování s nižším faktorem (olej) a trochu samoopalováku, aby tělo lépe vstřebávalo. A pak na velké slunění tak do té dvacítky, vyšší faktor jen na citlivá místa. Kdybych si dala na sebe třicítku tak se neopálím za celý den, to se dřív udusím ve vlastní šťávě :D Hlavně s mírou a rozumem(pokud možno vlastním)a podle toho, co komu vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  32. No Peti, já dneska budu asi trochu ošklivá a trochu ti ten článek zkritizuji. V tom tvém článku jsem se nějak nic pořádného nedozvěděla, všechno se tam tak nějak jen omílá dokola a jediný co vím je fakt, že i ty si četla hromadu těch článků, které teď kolují po netu o tom, že jsou opalováky škodlivé. Nějak to nemá hlavu ani patu.... když už o tom psát, tak i vypsat, co teda škodí, čemu se vyvarovat a které opalováky jsou podle tebe škodlivé nebo to vyvrátit či říct, že si o té informaci slyšela, ale samotnou tě to nebere a ne tu o tom napsat dlouhosáhlý odstavec, jak opalováky obsahují škodlivé chemické filtry a pak to smáznout větou "ale nemusíme se bát, spousta výrobců nebezpečné filtry nepoužívá". To je sice hezká věta, ale zní tak trochu jako by ji vyřkl sám výrobce, aby lidi neznalé, ve kterých takové články vyvolávají paniku, uklidnil a vlastně je i tak trochu opil rohlíkem. Protože podle toho jak si ten článek napsala pochybuji, že si k tomu došla na základě prostudování složení opalováků té zmiňované většiny výrobců. Ten článek je změť čehosi, kdy si člověk říká, proč nám o tom vůbec vyprávíš. Možná tam byl dobrý úmysl, ale je to prostě napsané špatně a ani ten název článku se k němu moc nehodí, když ve shrnutí se dozvíme, že se máme slunit rozumě a neopékat se v poledne na slunci, ale o tom zda nám z opalováků teda hrozí nebezpečí víme celkem prd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za názor, beru to jako dobrý podnět a připomínku. Já si právě myslím, že hodně lidí to vůbec neví, že jsem mezi opalováky vůbec nějaké rozdíly, resp. mezi jejich filtry a že by se právě na to složení měli podívat. Já jsem u opalováků, co mám doma složení studovala (samostané konkrétní recenze budou až po prozkoušení v akci) a jak jsem uvedla v článku, přišlo mi zbytečné vypisovat tady sáhodlouhý seznam látek, které by měl být nebezpečné, to si každý může najít a prostudovat na svém opalováku doma. Ta věta,jak zmiňuješ je tam právě proto, že na jednu stranu si myslím, že je dobré se na to složení mrknout, na straně druhé si myslím, že když se tím tedy namažou pákrát u moře a nebudu ležet od rána do večer ana slunci, že na to snad neumřu....ono jsou to samozřejmě do značné míry spekulace a právě proto, že ani odborníci se neshodují v tom, co konkrétně doporučit, tak přesně z toho důvodu jsem do článku žádný přesný seznam krémů neuvedla, protože nejsem chemik a nedokážu si to na 100% ověřit a proto nebudu o konkrétních kosmetických firmách šířit potencionální nepravdy, vždyt to může, když to zaženu do krajnosti, vyustit i v nějaké popotahování. Já jsem se pustila jen do těch infomací, které jsou podložené a pro mě z těch všech informací plyne právě ten závěr, že jít zlatou střední cestou je nejrozumnější, že se tím budu řídit a že je to, podle mého názoru, to nejelpší, co můžu doporučit ostatním. Chápu, že třeba konkrétně pro tebe ten článek přínosem nebyl,ale že je k ničemu, to bych zas netvrdila....:).

      Vymazat
    2. Tak mě logicky napadá, ta možná škodlivost se týká nejen opal.přípravků nebo se mýlím? Spoustu krémů a makeupů mají také SPF a né zrovna málo... Neutrogena např.55

      Vymazat
  33. Já osobně nic takového nepoužívám. Já se spálím i když na sobě budu mít půl tuny přípravků a přesto budu pořád bílá. :D

    OdpovědětVymazat
  34. Je to sice trochu zdlouhavé, ale velmi poučné, důležité a užitečné ;) Mám tvůj blog moc ráda a doufám, že se mi někdy bude dařit, tak jako tobě :))

    OdpovědětVymazat
  35. Něco pravdy na tom bude:-) znamý měli syna a když byl malý tak pil pořád Kubíka a byl oranžovej jak nevím co..kdyby mi chutnal tak to piju taky:-) Teď jse si koupila opalovák od Garnieru golden protect s nějakýma třipytivýma částečkama a zatím jsem s ním spokojená a mají i SPF 30 a cena do 200,- jinak Nubian je fakt nejlepší olej dokonce dělají i s ochranným faktorem 10 akorát bacha na oblečení:-) jinak si do něj vždycky rozpustím dvě kapsle betakarotenu;-) a opaluje se po něm fakt dobře,ale určitě až už jste trochu opálení:-)

    OdpovědětVymazat
  36. když jsou ty vysoké teploty 25 a víc tak chodím ven jen když nutně musím jinak jsem doma z těhle vysokých teplot mě bolí hlava a akorát se vždy spálím :))

    OdpovědětVymazat
  37. Ahoj, můžu se jenom zeptat? Korejské bb creamy mají /echm, skoro všechny/ spf. Je to to samé jako s opalováky? Nevíte někdo? c: Škodí to stejně? Asiatky používají bb creamy přece každý den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hlavně asiatky a arabky jsou dost zname tím, že používají bělící krémy, které obsahují rtut

      Vymazat
  38. možná někteří mě ukamenují, ale já se opaluji dvě hodiny na sluníčku bez krému a to v kteroukoli hodinu, v čr v ranních hodinách až tři a prostě se nespálím, mažu se krémy vlastní výroby s aloe vera a olivovým olejem a díky tomu můžu říct že jsem tři roky už nebyla nachlazená, oproti roku 2013 kdy jsem se mazala 15kou. Opalováky opravdu blokují vitamín D, to už jsem zjistila před pár lety, když jsem se mazala 15kou v létě a v zimě jsem dostala rýmu. navíc matka ted má předčasně osteoporózu, tak chodím na slunce nejen kvůli barvě ale i kvůli kostem a samozřejmě kvůli tomu, že v zimě nechci prodělat žádné rýmy nedejbože pak i bolesti v krku až úplnou ztrátu hlasivek!!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář, dělají mi ohromnou radost ❤️!