Fototechnika jak a podle čeho vybírat - další guestpost od mého manžela

by - 08 ledna


Ahoj, dnes si odpočineme od líčení a kosmetiky dáme si článek na téma, o které si hodně píšete. Páni... Už vím proč to všechny blogerky používají, vyvstane to na mysl, ani nevíte jak :-). Ale o toto téma si opravdu píšete a tím tématem jsou foťáky. Téma, které je na internetu probrané asi milionkát. A protože si nedělám iluze, že bych to po miliontéprvé zvládl lépe, tak jsem si vybral trochu jiný úhel pohledu - fototechnika pro blogerky. 

Chodí nám spoustu dotazů jakou techniku používáme a přesto, že jsem přesvědčen, že je spoustu mnohem důležitějších faktorů ovlivňujících výslednou fotku, než zrovna foťák, koukneme se dnes fototechnice trochu na zoubek.




Napřed odpovíme na dotaz ohledně naší techniky. Všechny foťáky máme od Nikonu, zrcadlovky D5100 a D90 a "bezzrcadlovkuNikon 1 J1, všechny jsou skvělé a s čistým svědomím je mohu doporučit. 

Pokud se tady někdo zarazil a chybí mu tady jiná, zásadnější informace, tak ten už by mohl přeskočit jinam, na některý z odbornějších článků.

Já se ale snažil vžít do role blogerky toužící po novém foťáku. Do role blogerky, která nikdy neměla nic jiného než  kompakt a která nyní tápe v široké nabídce výrobců.

Většina lidí si myslí, blogerky nevyjímaje, že pro kvalitní fotky je nutné koupit si zrcadlovku. Na tom sice něco je, ale úplně pravda to také není. Podle různých statistik totiž většina majitelů zrcadlovek zůstane jen u setového objektivu (setový znamená ten, který výrobce dá k zrcadlovce a prodáváho je v setu). Což sice není nic zvláštního, setové objektivy (alespoň ty  které znám od Nikonu) jsou kvalitní, mají dobrou kresbu i ostrost, ale jsou na šťíru v zásadnějších věcech (světelnost - zejména na "dlouhém konci" a skladba clony, ale tím se nebudeme zatěžovat). A nedovolují proto ze zrcadlovky vymáčknout zdaleka to, co by se z ní vymáčknout dalo. Takové ty fotky s "wow efektem" s hodně rozostřeným pozadím, nebo detaily s velkým zvětšením. K tomu je potřeba dokoupit jiné objektivy, kvalitní světelná skla na portéty, externí blesk, nějaký dobrý světelný "zoom", případně makro objektiv. A penízky se jen kutálí a původní pořizovací cena najednou z 10 000 vyskočí na několikánásobek. Navíc takováto sestava může mít i několik kilo a drobná usměvavá blogerka se mění v šerpu a úsměv ze rtů mizí stejně tychle jako makeup ze zpoceného čela. Až to dopadne tak, že nakonec nenosíte foťák žádný. A to je škoda, ne? 
To platí zejména pro beauty a lifestyle blogerky, jejichž nároky na fototechniku jsou jiné, pro fashion blogerky je nákup zrcadlovky a světelného skla dobrou investicí.

Tím nechci říct, že zrcadlovku ne, jen upozorňuji na to, že existují i jiné foťáky než zrcadlovky a že k pořizovací ceně zrcadlovky raději hned od začátku přidejte i další položky.

Ze zrcadlovek má největší výběr dvojice Canon - Nikon. Jsou to klíčoví hráči na trhu se zrcadlovkami a mají také největší výběr příslušenství a i ostatní výrobci pro ně nabízejí největší množství neoriginálního příslušenství.
Chybu rozhodně neuděláte např. s Nikonem D5100, model, který již dostal svého nástupce v podobě modelu D5200 a vyprodává se proto za velmi přijatelnou cenu. Lákadlem je i kvalitní otočný displej. Níže postavený je model Nikon D3100, který byl ve výrobě také nahrazen novým modelem D3200. Upřednostnil bych ale model D5100, není o tolik dražší a dostanete rozhodně víc muziky. Canon má nejníže posazený model 1100D. Výše pak model 650Dnebo o fous starší 600D, oba, stejně jako Nikon D5100 nabízí otočný displej, výhodný zejména při videu. Všechny zmíněné modely spadají do skupiny tzv. entry level DSLR, vyšší třídy zde vzhledem k ceně neuvádím. 

Nikon D3100, zdroj: nikonrumors.com

Pokud ale zatím neplánujete nákup kvalitnějších světelnějších objektivů, které bohužel nejsou úplně levné, tak zvažte, jestli by pro vás nebyl lepší nějaký jiný foťák, na výběr jich je stále dost. Kvalitní kompakt totiž udělá stejnou službu jako zrcadlovka se setovým objektivem.


Jednou z alternativ jsou tzv. profikompatky. Kompaktní fotoaparáty s vysoce světelnými objektivy. To je kategorie, která poslední dobou prožívá opravdový boom a modelů je více než dost. Alespoň jeden svůj profikompakt má ve svém portfoliu každý výrobce fototechniky. Jejich výhodou jsou malé rozměry, příznivá cena a poslední dobou i velmi povedený design, zejména retro design, který nyní ve fototechnice "frčí". 

Dobrých výsledků určitě dosáhnete s dvojicí od Olympusu XZ-2 a starší XZ-1.Naprosto skvělý je skvělý Fuji X10. Pozornost věnujte i Nikonu P7700, trochu větší, ale špičkový ve své třídě díky BSI čipu a dalším novinkám. Kde je Nikon P7700 nesmí chybět ani protipól od Canonu ve formě modelu G15, nebo zástupce Panasonicu model Lumix-LX7.



Fuji X10, zdroj: fuji.cz 


 Pak tu jsou tzv. bezzrcadlovky. Jedná se o foťáky kompaktních (spíše kompaktnějších) rozměrů, s výměnnými objektivy a nabízejí je všichni výrobci fototechniky. Nejrozšířenějším systémem je micto 4/3 systém (Micro Four Thirds systém) který využívá Olympus a Panasonic. Můžete si tedy vybírat z toho nejlepšího z dílny obou výrobců. Své bezzrcadlovky ma i Sony, ten ale nabízí jen velké objektivy a pozbývá tak jednu velkou výhodu, které bezzrcadlovky oproti zrcadlovkám mají - kompaktní rozměry. A také Canon a Nikon, ty ale nemají v tomto segmentu takovou tradici a proto je nabídka jejich objektivů a příslušenství zatím, oproti konkurenci, nižší. Bezzrcadlovky jednotlivých výrobců se liší jak velikostí samotného těla foťáku, tak i velikostí snímacího čipu. Výslednou fotku ale mnohem více ovlivní nasazený objektiv, takže celý systém je potřeba vybírat podle toho, jaké objektivy jsou na daný systém k dispozici. Opět platí to, co u zrcadlovek, setový objektiv je dobrý, ale... I na bezzrcadlvoky je výběr světelných objetkivů veliký, cena bohužel už tolik nepotěší, ale v budoucnu budou ceny určitě klesat, celý tento segment je docela nový a proto jsou ceny někdy dost přestřelené.

Do oka mi padly např. Olympus E-PM1, nebo jeho mladší a trochu lepší a trochu dražší kolega E-PM2, nemohu nezmínit Nikon 1 J1, který jsem si zamiloval, přestože ovládání není zrovna nejpohodlnější, protože vše se musí nastavovat složitě v nastavení uvnitř menu přístroje. I firma Sony si se svou řadou Sony NEX buduje slušnou reputaci, i když NEXy nejsou zrovna levné a mnozí si stěžují na nedostatek kvalitních objektivů, neměly by uniknout vaší pozornosti. Zásadní nevýhoda ale je nepoměr velikosti opravdu malého těla, ale až monstrózně vyhlížejících objektivů.


Nikon 1 J1, zdroj: nikon.cz

OOTD, fotky k rezenzi kosmetiky, nebo jiného výrobku a fotky z dovolené dokážete udělat se všemi výše zmíněnými typy foťáků. Jde o to naučit se vymáčknout maximum z toho, co máte k dispozici. 

Na závěr pár věcí, na které se zaměřit pokud vybíráte nový foťák.  
1/ světelnost objektivu a velikost čipu jsou zásadní parametry, megapixely a ultrazoom jsou k ničemu 
2/ nejdražší nemusí znamenat nejlepší 
3/ i když toužíte po zrcadlovce, zvažte, jestli se vám chce s ní tahat 
4/ prodavač většinou neradí, ale prodává :-) 
5/ Koupí foťáku to teprve začíná, je to dost drahá hračka, tak se s ní naučte, ať si s tou hračkou užijete co nejvíce srandy :-) 

A na úplný konec malý kvíz :-). Koukněte se na fotky níže a zkuste napsat, které z nich byly vyfocené zrcadlovkou, bezzrcadlovkou, a které kompaktem. 

obrázek 1, kompakt Canon IXUS 230 HS, kompakt v cenové kategorii do 5 000 Kč

obrázek 2, zrcadlovka D90 + Tamron 17 - 50 f/2,8

obrázek 3, bezzrcadlovka Nikon 1 J1 + 1 Nikkor 10 - 30 mm

obrázek 4, kompakt Nikon Coolpix S 8100, z kategorie do 5 000 Kč

obrázek 5, zrcadlovka Nikon D5100 + Nikkor 35mm f/1,8

obrázek 6, bezzrcadlovka Nikon 1 J1 + 1 Nikkor 10 - 30 mm

obrázek 7, bezzrcadlovka Nikon 1 J1 + 1 Nikkor 10 - 30 mm

obrázek 8, zrcadlovka Nikon D5100 + Nikkor 35mm f/1,8

obrázek 9, kompakt Canon IXUS 230 HS, kompakt v cenové kategorii do 5 000 Kč

You May Also Like

125 komentářů

  1. To je super článek. Pan manžel umí skvěle psát, podává to srozumitelnou a odlehčenou formou a přesto podstatné informace nechybí. Super! ;)
    Určitě sem nakouknu, až přijde ten čas, že si budu vybírat nový foťák. Momentálně mi slouží asi 6 let starý kompakt od Olympusu a vážně docela přestává stačit. Hlavně když si srovnám fotky z něj a z nějaké zrcadlovky z téhož prostředí - to je prostě nebe a dudy. A předčí ho v kvalitě fotek dokonce i náš 10 let starý Lumix, ale tak to bude tím, že Olympusy obecně za moc nestojí.
    A je mi sice jasný, že nestačí koupit foťák a skvělé fotky z něj budou padat samy, ale hrozně mě láká se to (na)učit. Snad budu mít příležitost :)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s Verunkou. Já taky do budoucna pomýšlým na nový foťák a mám v tom naprostý zmatek, tak díky za nápovědu!

      Vymazat
    2. moc hezký článek:-)!

      novou techniku nezvažuju, vystačím s tim, co mám:-)

      vždycky mě překvapí, kolik bloggerek nesmyslně touží po zrcadlovce, pro kterou nemají využití....

      Vymazat
  2. pekne napísaný článok a myslím, že mnohým aj pomôžete, keďže z vlastnej skúsenosti sa stretávam s tým, že väčšina predpokladá čím viac megapixelov, tým lepšie..a vôbec sa nesústredia na to podstatné. Aj keď trošku ma prekvapilo, že si pri Canone spomenul ako najnižšie postavenú práve 1100d,a potom už len 600-vkové, keďže pokiaľ to porovnáme s 550d tak to nie je zase až taký strašný rozdiel (ak si odmyslíme výklopný displey, tak si dokonca myslím, že 550d má viac čo ponúknuť ako 600). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tim, ze si nejsem jistej, jestli je 500D nebo 550D stale bezne v prodeji :-) Priznam se, ze Canon moc nesleduji, kdezto u Nikonu tak nejak vim co a za kolik je na trhu...

      Vymazat
    2. Už nejsou na trhu.. Maximálně tak doprodeje.. ;)

      Vymazat
  3. hezky sepsáno:)
    já mám zrcadlovku Nikon D3000, a jsem moc spokojená, ale žádné objektivy kupovat neplánuju - jak kvůli finanční stránce, tak i kvůli tomu, že pro moje neprofesionální potřeby mi to stačí :)
    ale třeba když jsem chodila celý den po Paříži nebo Berlíně, po celém dni se zdrcadlovkou na krku mě neskutečně bolely záda:D

    a zkusím tipnout : 1 - zrcadlovka, 2 - bezzrcadlovka, 3 - kompakt, 4 - kompakt, 5 - kompakt, a fotky z inglotu - zrcadlovka ?:D

    OdpovědětVymazat
  4. Fajn článok. Akurát dnes sme sa s priateľom rozprávali o novom foťáku :) A vaše fotky už dávno obdivujem. Pekné a ostré fotografie robia veľa. Mirka

    OdpovědětVymazat
  5. moc hezký článek. já jsem zrcadlovku vždycky chtěla, ale jak je v článku napsáno - kdo se s tím pak chce tahat? :D a taky mě trochu už štve, jak každý chce jenom zrcadlovku a ostatní foťáky jsou pro něj nepředstavitelné. já mám focení celkově ráda a zatím jsem se bez zrcadlovky obešla.. navíc zastávám názor, že normální člověk tu zrcadlovku tolik nevyužije, vytačí si s normálním kvalitním foťákem a kupovat si jí kvůli občasnému ocení na blog je celkem drahá sranda :D

    jo, a řekla bych že většina fotek je zrcadlovkou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. úplne zdieľam s tebou tento názor. ale aj tak by som rada zlepšila kvalitu mojich fotiek ;)

      Vymazat
  6. Skvělý článek! Určitě se budu inspirovat,až budu uvažovat o koupi nového foťáku :)
    www.lettertomywardrobe.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Peti, tvůj manžel se jmenuje jinak než ty ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, každý se jmenujeme jinak, já jsem Míra, ona Petra :D

      Vymazat
    2. Sice asi chápu jak to slečna myslela, ale tohle je otázka za 1000 bludišťáků :D Fakt mě to dneska mezi tím učením pobavilo :D :D

      Vymazat
    3. Ona asi myslela příjmení ;)

      Vymazat
    4. :D tak to je snad jasný, že myslela příjmení,ale právě proto mě ta odpověd pobavila ;)

      Vymazat
    5. ale abych odpovědal i já, ano, máme každý jiné příjmení :)

      Vymazat
    6. Nechci se Vám tu šťourat v soukromí, článek je od něčeho jiného, ale chtěla bych se zeptat, co tě k tomu vedlo (nechat si své příjmení)? a manžela- přeci jen ti/vám to trochu nevadí, nebo nemrzí, že Peťka nemá /tvoje/vaše jméno? :-)

      Doufám, že vás to oba nějak neurazí, ale jen mě to zajímá :-) Děkuji Lucka

      Vymazat
    7. Taky by mě to zajímalo :D

      Vymazat
    8. ne, je mi to jedno :-) Je to jen jméno, já na tyhle "hlouposti" nějak nekoukám :-)

      Vymazat
    9. tyo Míro ja jsem se tak nasmála nad tvou první odpovědí pod anonymem :D děkuju :D

      Vymazat
    10. úplně v pohodě, nehledejte v tom žádnou záhadu, prostě v tu chvíli bylo o mnoho jednodušší, z čistě praktických pracovních důvodů, nechat si příjmení své ;)

      Vymazat
    11. Ač o tom článek není, musím se přidat. Mám také své původní příjmení(z uměleckého důvodu), ale i druhé-po manželovi, jako mojí součást. Spousta lidí to dodnes udivuje, zaráží, často musím vysvětlovat. Nikdy by mě ale z praktického důvodu nenapadlo, i kvůli dětem, jmenovat se jen jako za svobodna, to by nebylo fér vůči manželovi.Jsou to drobnosti,lidé to v ČR řeší, je to klišé. Nakonec ta dvě jména dělají ve formulář. kolonkách více paseky, než jen jedno, takže dnes bych se rozhodovala prakticky jinak, jen pro to manželovo. Mimochodem, mužská ješitnost je na místě. Ale mám známou, jejíž manžel si u svatby nechal dát její příjmení,což mi přijde divné!. Každý chlap je rád, že manželka nosí jeho jméno(pokud není ona významnější)!!! Jindřiška

      Vymazat
    12. Skvělá odpověď pane Míro.
      A jinak holky, je to fuk kdo jak se jmenuje, hlavně že se mají rádi :-)

      Vymazat
    13. tak to já asi nebudu "každý chlap" protože je mi opravdu jedno jaké příjmení nosí moje manželka. Stačí mi, že mě má ráda a že spoustu lidí podle příjmení nepozná, že jsme manželé, je mi jedno...

      Vymazat
    14. Nevěřím, že jste o společném příjmení ani nepřemýšlel, pak jste si mohl nechat také její příjmení ne? V tom případě ale proč manželství, to je zase jenom papír...

      Vymazat
    15. proboha, co je tohle zase za logiku, proč by si měl manžel dávat moje příjmení, proč se prostě nesmíříš s tím, že je nám to jedno, brali jsme se, protože jsme chtěli a z lásky, na jméně nám nesejde a ačkoliv jsem tu už jasně řekla, proč jsem si nechala jméno své - ne že by ti do toho mimochodem něco bylo (ne z toho důvodu, že bych nechtěla příjmení manžela,ale protože jsme se dohodli, že to bude jednodušší z důvodů pracovních a že to můžu později kdykoliv dodatečně změnit), tak stejně to bude někdo řešit a podsouvat nám nějaké své teorie .....
      Jinak se strašně omlouvám, ale omylem jsem smazala jeden komentář v tomto vláknu, přišel mi do spamu a já se uklikla místo není spam,jsem máčkla smazat, tak prosím autora, jestli by ho neposlal znovu (a ne, nebyl to žádný anonymní rýpal a byl to komentář, který byl na mé straně). Děkuji za pozornost, to je vše :D.

      Vymazat
    16. Po kom budou mít případní potomci příjmení? Jindra

      Vymazat
    17. Jindro, případní potomci budou mít příjmení po rodičích ;-)

      Vymazat
    18. Po obou? J.

      Vymazat
    19. Jindro, jsi nejaka zvedava, ne? :)
      Ale kdyz to musis vedet, tak ano, potomek bude mit prijmeni po vsech trech rodicich :D

      Vymazat
  8. Před deseti lety, kdy digitální foťák neměl ještě úplně každej, si jeden takový pořídil i můj tatínek.
    Poprvé si ho vzal na můj maturitní ples.
    Co naplat, že mu jeho dcéra (já) říkala, že spoušť musí nejdřív chvilku přidržet, aby blesk zaostřil a pak až zmáčknout.
    Kdepak...už když jsme měli nástup, viděla jsem, jak tati nadšeně pobíhá po sále s foťákem na krku a vždycky "cvak" a pustil přístroj na popruhy ke kravatě. Blesky lítaly po podlaze jen to hvízdne.
    Fotek svého obličeje, účesu nebo šatů mám opravdu pramálo. Ale fotky bot všech zúčastněných pro radost po letech zřejmě stačí :-)

    Náš foťák odešel do křemíkového nebe v létě a ještě jsme se neodhodlali ke koupi nového příslušníka do rodiny.
    Článek dám přečíst mé chytřejší polovičce, třeba se konečně rozhoupeme.
    (Na mě zbude vybrat barvu, zřejmě...tak jako u auta :-D )

    OdpovědětVymazat
  9. Super, strašně se mi líbí posty tvého manžela, je vtipnýýýý:-D Nejsem bloggerka ale zrovna mi odešel můj foťák(Nikon D50) a uvažuji co koupit dál. Takže díky za tyto informace. Mě to určitě pomůže při dalším výběru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud už nějaké to příslušenství na zrcadlovku máš, tak pro tebe by další zrcadlovka mohla být logický upgrade :-) Ale vůbec bych se nebál nějakého pokročilého kompatku. O možnost manuálního nastavení nepřijdeš a fotky budou lepší, při vší úctě k D50ce...

      Vymazat
  10. Super článok, ja mám kompakt Fujifilm Finepix S1800. Som vcelku spokojná, len ma štve autofokus, chcela by som manuálne ostrenie a lepšiu svetelnosť objektívu a tiež už uvažujem o kúpe zrkadlovky, no ako hovoria najvychtenejší fotografi - dá sa nafotiť dobrá foto s čímkoľvek, len treba vedieť ako.
    Tipujem, že posledá fotka nie je robená zrkadlovkou - rozostrené pozadie v editore a pridaný svetelný efekt :) Na ostatných to ťažko poznať, no o to vám asi šlo. Ukázať, že iba treba i ten kompakt preskúmať.

    OdpovědětVymazat
  11. Moc šikovně napsaný článek..já sice koupi foťáku ,konkrétně zrcadlovky neplánuju ..fotím si jen tak pro potěšení digitálem,ale myslím ,že kdo na tenhle článek natrefí a zrovna by se mu takové rady hodily, určitě mu příjdou vhod! Těším se na další Vaše články:-)

    OdpovědětVymazat
  12. 1,2,9 zrcadlovka, 3,4,6 bezzrcadlovka a 5,7,8kompakt a určitě je to blbě :-D Taky jsem si strašně přála zrcadlovku a pak jsem zjistila, že by mě nebavila tahat a že bych stejně zůstala u základního setu. Na ty moje prd fotky z dovči stačí to co mám. Jinak moc pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
  13. Nikon 1 J1 mám a jsem nehorázně spokojená...jen mu musím více přijít na zoubek...

    OdpovědětVymazat
  14. ..... asi jsem se zamilovala

    OdpovědětVymazat
  15. Úžasné fotky, já mam Canon eos 1000d a jsem spokojena..:))) ovsem tak hezky fotit, jako umis ty nezvladnu..:((

    OdpovědětVymazat
  16. Peti natacis taky na fotak???

    www.diarybylucinda.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Týý joo, moc chválím pana manžela za super článek, myslím že hodně blogerek si tu najde přesně to co potřebuje. Já si v létě šla pro svůj první Nikon D3100 a také jsem moc spokojená, myslím že pro začátečníka s zrcadlovkou ideál :) Jinak se mi moc líbí že na blogu pracujete spolu, tím je váš blog originálnější :) moc ráda sem každý den zavítám :) Mějte se fajn a už teď se těším na další článek :-) Nikola S.

    OdpovědětVymazat
  18. fotky s mravenci jsou naprosto špičkové :)

    OdpovědětVymazat
  19. Vsetky fotky by mohli byt zvladnute ako zrkadlovkou, tak i kompaktom.
    Asi len fotky 6,7 a 8 by som zaradila jednoznacne ku zrkadlovke vdaka hlbke ostrosti. :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Skvělý článek, moc pěkně napsaný a hlavně srozumitelný i pro nás co se v tom vůbec nevyznáme! Já mám Nikon D3100 s nějakým základním objektivem, se kterým ale nejsem spokojená a momentálně zvažuji nákup nějakého 50mm objektivu, abych mohla fotit s rozostřeným pozadím atd... nějaký tip? Díky moc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. D3100 nemá motorek autofocusu v těle a musí proto využívat ten v objektivech, takže starší verze 50mm objektivu od Nikonu, označená písmenem D v názvu, na něm budou fungovat jen s manuálním ostřením. Od Nikonu tedy jedině nová verze 50mm objektivů s označením G a to buď se světelností f/1,8 (cca. 5 000 Kč) http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p2022227-cz-nikon-5018-g-afs , nebo f/1,4 (cca. 9 500 Kč) http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p2021494-cz-nikon-5014-g-afs ta je ale o něco větší a o dost těžší :-) Nebo Sigma, ale ty nejsou ani lepší ani levnější...

      Vymazat
    2. Díky moc za odpověď, na ten první jsem zrovna dnes koukala, líbila by se mi víc ta f/1,4 kvůli té světelnosti, (ta cena už se mi líbí o něco méně) i když pochybuju, že zrovna já bych mezi tím viděla nějaký rozdíl :-) Takže děkuji za pomoc, alespoň mám trochu jasněji.

      Vymazat
    3. není vůbec zač :-) já bych ještě dodal, že ta 1,4 je dražsí jednak proto, že je složitější na výrobu, ale hlavně kvůli tomu, že má lepší konstrukci a je utěsněná proti prachu a vodě. Opticky je skvělá, ale verze 1,8 vychází v testech dokonce ještě o něco lépe. Osobně si myslím, že těch 5 000 navíc za to nestojí.

      Vymazat
    4. Skvělé, takže je rozhodnuto :-) Díky!!!

      Vymazat
    5. Simone, akorát čekám na pozdní dárek k Ježíšku a jednoznačně jsem si vybrala taky 1.8G, za 4500 z electroworldu :). Kromě načtených recenzí na netu mě v tom utvrdila taky kámoška, která už ho má a je s ním naprosto spokojená. A myslím, že jí taky přímo na prodejně v megapixelu potvrdili, že 1.4 za těch 5 litrů navíc nestojí :)

      Vymazat
    6. Dashulko díky za info, už jsem ho objednala, tak zítra nebo v pátek by měl dorazit, tak jsem fakt zvědavá, jestli to bude na těch fotkách poznat :-D Potřebovala bych k tomu ještě kurz jak fotit se zrcadlovkou :-DDDD

      Vymazat
    7. Dneska mi ho dovezli, tak se moc těším, až si s ním začnu hrát :)

      Vymazat
  21. Takový článek sem přesně potřebovala!
    A Peti, napíše sem potom tvůj manžel správné odpovědi na "kvíz"? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, do zitra si lamejte hlavicky a zitra napisu odpovedi i s presnym typem fotaku, aby si kazdy mohl udelat obrazek :-)

      Vymazat
  22. Hodně dobře a zajímavě podanej článek pro blogerky, co s foťáky nemají takové zkušenosti. Vlastně pár zajímavých poznatků jsem tam objevila i já. :) Sama taky vlastním Nikon D5100 a nenechám si na něj sáhnout, setovej objektiv 18-105 mm - není špatnej, ale je to fakt úplnej základ. Je pravdou, že jak si člověk koupí zrcadlo a má v plánu se tomu fakt nějak věnovat, začne se mu tvořit seznam dalších (pěkně drahých) položek k tomu. Ale je to úplně jiná zábava, než s kompaktem, takže sama si stojím za tím, že to celkem stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
  23. Parádní článek! Já už svou zrcadlovku mám, kupovala jsem starou D40, ale zatím mi to stačí. V týdnu mi přijde 50mm objektiv a právě jsem si taky musela koupit typ G, jak doporučujete vy slečně nade mnou :) Už se na něj moc těším, hlavně díky světelnosti!

    OdpovědětVymazat
  24. Super článek. Zrovna zvažuji nad novým foťákem, zdrcadlovku nechci, protože je velká a taky příslušenství není levné.. Zaujaly mě bezzrcadlovky, tedy kompakty s výměnným objektivem. Moc děkuji za super vysvětlení, jako laik tomu rozumím už více! :)

    OdpovědětVymazat
  25. Hezký den:-)
    Moc pěkný článek, vaše fotky se mi moc líbí a je vidět, že tomu opravdu rozumíte. Já jsem v tomhle naprostý začátečník, ale chtěla bych si pořídit zrcadlovku a začít se to všechno učit. Už nějakou dobu si dělám zálusk na Nikon 5100 ale pořád nevím jestli ho koupit se setovým objektivem 18-105 mm anebo samotné tělo a k němu nějaký objektiv. Doporučil by jste mi nějaký? Předem moc děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne. Doufám, že se všichni dočkáme dalších článků i od vás, skvěle se s Petrou doplňujete a tvoříte tak super blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych koupil ten set s 18-105. Je to fajn objektiv, univerzální a jako základ dobrý. Jako alternativa k němu by mohl být třeba Tamron 17-50 f/2.8 (jsou dvě verze, starší bez stabilizátoru obrazu a novější se stabilizací (VC)). Já mám ten bez stabilizace, je ostřejší, ale stabilizace se může hodit, to už je na každém pro co se rozhodne. Alternativu nabízí i Sigma...

      Vymazat
  26. članek skvelej,a ty fotky luxusní:)
    chválím:) Veronika

    OdpovědětVymazat
  27. DObrý večer,
    vlastním Sony WX7, je to kompakt, byl nám doporučen, že má dobrý čip atd. Jsem s jeho fotkami spokojená, ale ráda bych je ještě zlepšila. Můžete doporučit nějaký program na úpravu fotek? (mám photoscape). Četla jsem, že rozostření pozadí lze dosáhnout i v programech, je to pravda? A ještě poslední otázka, nemáte nějaké tipy, jak lépe fotit s kompaktem? Neznáte třeba nějaký web s radami atd.? Já jsem nic nenašla.
    Jinak článek se moc povedl, má ráda tyhle čtivé a přehlédné posty!
    Děkuji moc za odpověď,
    hezký večer,
    Annie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No... Rozostřovat pozadí se dá i softwarově, to je pravda, ale aby to nebylo vidět, tak je to docela pracné, taková piplačka, navíc to většinou lépe umí placené programy. Na úpravu fotek je dobrý třeba Zoner Photo Studio, má i free verzi. No a jak lépe fotit s kompaktem? To je těžké, sice nemám osobní zkušenost se Sony WX7, ale předpokládám, že moc manuálních nastavení neumožňuje :( Narozdíl od těch pokročilých kompaktů o kterých je trochu i článek... Snaž se nastavovat co nejnižší ISO, a co jsem četl, má ten kompakt "automat s režimem snížení rozmazání a šumu" tak bych mu dal přednost před klasickou automatikou.

      Vymazat
  28. Super, článek, díky za inspiraci. Sama na blog fotím malým modrým Olympusem a potřebuju změnu:-)

    Jste krásný pár jistě budete v budoucnu i skvělí rodiče:-)

    S pozdravem,
    jedna máma:)

    OdpovědětVymazat
  29. Užitečný článek :). Ty fotky jsou moc krásné :)
    CornerOfBeauty

    OdpovědětVymazat
  30. Hezký večer,
    děkuji za článek. Zrovna nějakou zrcadlovku vybírám, ale řekla bych, že čím víc se o to zajímám, tím v tom mám větší zmatek.
    Jediné, čím jsem si jistá je, že chci Nikon. O cenu zase až tolik nejde. Jsem sice začátečník, ale vzhledem k tomu, že si za 2 roky nebudu moci dovolit zase jiný, bych do něj chtěla zainvestovat už teď. Takže neberte v potaz, že jsem začátečník.
    Poradíte mi prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli nechceš v budoucnu svou výbavu rozšiřovat, tak bych ti s klidným svědomím poradil porozhlédnout se v kategorii profikompaktů, fotky parádní, možnost manuálního nastavení... :-)

      Vymazat
    2. ale jo, to určitě chci..objektivy, externí blesk atd. Jde mi spíš o to, že nechci za chvíli kupovat nové tělo jen proto, že si teď koupím nějakou levnou zrcadlovku pro začátečníky.
      Rozhoduji se mezi D3100, D3200, D5100, případně D5200 ? Co myslíte?

      Vymazat
    3. Z mé zkušenosti počítej s tím, že investovat budeš stejně :))) to je strašný, myslím, že pořád je co dokupovat, nějaký vychytávky :)...jelikož taky moje finanční možnosti nejsou neomezený, musím dokupovat postupně....

      Ono zas pokud si s tím nechceš vyhrát a dokupovat různý srandičky, tak podle mě stačí koupit třeba jen tzv. nepravou zrcadlovku....mám ji doma asi dva roky a nedám na ni dopustit, za tu cenu si myslím, že mi sloužila parádně!

      Vymazat
    4. vy mě asi špatně chápete...chci dokupovat. Teď mi jde pouze o to tělo. Které vybrat?

      Vymazat
    5. "Rozhoduji se mezi D3100, D3200, D5100, případně D5200 ? Co myslíte?"
      jestli jí chceš koupit teď, tak bych vybral D5100 a to proto, že se vyprodává a je za dobrou cenu, D5200 za 19 000? Tak to ani náhodou, možná za pár měsíců až klesne cena tak o 5000...
      S foťákama je problém ten, že stejně jako další elektronika hrozně rychle morálně zastarávají, koupíš si D5100 a než se s ním pořádně naučít je na trhnu D5200, pak D5300 a další a ty si říkáš že máš doma starý střep. Jenže co ti nabídnou novější modely? Větší rozlišení, rychlejší ostření a více snímků za vteřinu? Fajn, ale co s tim? Využiješ to?
      Já mám D90, foťák z roku 2008 a krom omezených možností natáčení videa mě nijak neomezuje :-)

      Vymazat
    6. Děkuji za radu.
      Celé dopoledne čtu různé recenze a zkušenosti a opravdu mi z toho všeho vychází nejlíp D5100. Už ho vybírám poměrně dlouho, nejdříve jsem byla přikloněná k D3200, ale přehodnotila jsem to.
      A máte pravdu, vzhledem k tomu, že D5200 je novinka, cena je hodně nadnesená, takže ten taky zavrhuji.
      Myslíte tedy, že nějakých 16500 za D5100 + 18-105 je dobrá volba?
      Opravdu už ho vybírám dlouho, jsem natěšená a nejradši bych pro něj šla hned teď :)
      Ještě jednou moc díky za názor.

      Vymazat
    7. 18-105 jsem našla zde za 14.639,- což je moc fajn. Jen nevím proč u informace o vnitřním menu jsou uvedeny všechny možné jazyky jen né čeština. Myslela jsem, že tento fotoaparát má české menu. Nevíte, jak to je?
      Díky, Nika

      http://www.pixmania.cz/cz/cz/9774164/art/nikon/d5100-objektiv-af-s-vr-dx.html?srcid=11125&CodePromo=oui

      Vymazat
    8. No, ona totiž pixmania je francouzský obchod a tady má jen českou lokalizaci svého eshopu, v Brně možná i nějaké kanceláře pro střední a východní Evropu. Proto třeba dodání zboží je cca. týden od objednání. A docela často se stává, že třeba nedostaneš český manuál v balení, ale když je na to upozorníš, tak ti ho obratem pošlou mailem, nebo poštou. Jinak D5100 češtinu má, asi tam není jen uvedena, pokud vím, tak poslední Nikon bez češtiny je D90. Ale raději bych si to u nich mailem ověřil, komunikují v češtině.
      Pixmania je v pohodě, já jsem tam taky nakupoval, dodali to sice až za dva týdny, ale omluvili se a jako kompenzaci mi vrátili poštovné, to je v ČR věc nevídaná, takže já jsem byl spokojen :-)

      Vymazat
    9. Aha, díky za info. Takže v češtině by měla být. Já jsem se jich totiž ptala a odpověď byla taková:

      "Informace, které máme k dispozici, jsou uvedeny přímo na webové stránce u výrobku.
      Podle technickeho popisu na nasich strankach, vyrobek obsahuje vnitrni menu v jazycich: anglicky, francouzsky, německy, nizozemsky, italsky, španělsky, švédsky, čínsky (zjednodušeně a tradičně), japonsky, korejsky.
      Pro další specifikace Vám doporučejeme obrátit se přímo na výrobce nebo jeho zástupce ve Vaší blízkosti."

      Takže tady mi v podstatě říkají, že češtinu nemá. No od nákupu od nich mě to odradilo. Sice je to oproti ostatním obchodům výhodnější asi o dva litry, ale nechce se mi riskovat, že v popisu mají pravdu, že foťák češtinu mít nebude a já to budu muset vracet a čekat na peníze.
      Na to nemám nervy, ani chuť, takže si zrcadlovku koupím raději v kamenném obchodě, nebo v jiném e-shopu.
      Omlouvám se za dlouhý komentář a ještě jednou děkuji. :)
      Nika

      Vymazat
  31. Perfektní článek. Díky za něj! :o)
    Uvažuji, zda koupit Nikon D5100 + 18-55 mm VR, nebo Nikon D5100 + 18-105 mm VR.
    Mohla bych poprosit o radu, který je lepší? Resp. samozřejmě asi záleží, co budu fotit a tak bych se chtěla zeptat, který se na co vlastně hodí?
    Děkuji. :) Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekl, že v nich zas takový rozdíl není, ten 18-105 je dražší, ale je delší, takže zas nabízí víc, je univerzálnější... Ale jak píšeš, záleží na tom, co chceš fotit... Třeba nakonec zjistíš, že by tvým požadavkům víc vyhovovalo něco jiného, třeba světelný kompakt ;)

      Vymazat
  32. Skvělý článek! Už delší dobu přemýšlím nad koupí zrcadlovky, ale pořád čekám na nějkou slevu..teď v lednu jsou, ale to si zase nemůžu vybrat KTERÝ, když je takový výběr:D přemýšlela jsem nad nikonem d3000, ale ten prý nemá live view a horší sním.senzor, tak pak jsem přemýšlela nad d3100. Ale teď mi kamarád řekl, že je lepší canon, že má levnější objektivy právě na to "rozmazaný okolí" 50mm atd. Tak teď vážně nevím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Canon vs. Nikon, tak takových diskusí jsou na internetu tisíce a ani jedna z nich se nedobrala výsledku :-)
      Canon má o fous levnější pevnou padesátku, Nikon má zase ale mnohem lepší 35mm objektiv, setové objektivy má (o něco) lepší Nikon, Canon má zas za slušné peníze zoom 70-200 f/4 L, tam Nikon možná trochu pokulhává...
      A teď babo raď :-)
      Ale D3100 je lepší než D3000...

      Vymazat
  33. pan manžel krásně píše a ty fotky jsou boží :))

    OdpovědětVymazat
  34. Děkuji za tento článek, otevřel mi oči. :-)

    OdpovědětVymazat
  35. je pravda, že zrcadlovku mám hlavně kvůli manuálu a svému "lepšímu" objektivu. (je to sice setová 55-200, nemá lepší světelnost, ale zmiňovaný wow efekt je skutečně znatelný:)) mám d3000 a už začínám pociťovat, že není z těch lepších (hlavně čip, nehledě na všechna předsevzetí to při umělém osvětlení s iso 100 neutáhnu, jenže zase už se 400 se fotky hrozně zrní..)
    no nemám důvod měnit, stejně stíhám fotit jen sem tam něco pro radost a spíš informativní fotky do školy (kde jsem pořád s tím, co ze svého nebohého nikona umím vymáčknout za krále).
    jo a: sama jsem docela dlouho byla fashionbloggerkou, nejdřív s klasickým kompaktem a posléze se zmiňovanou zrcadlovkou. náš kompakt teda nebyl nic moc, ale uměl hodně dobře makro (při dobrém světle to vážně na partyfoťák, jak tomu říká přítel, nevypadalo) a při dobrém světle dokázal nafotit fotky srovnatelné se svým nástupcem, když na něm mám ten setovější objektiv. byl příjemnější, lehčí a člověk s sebou nemusel tahat další tašku a kilo navíc:)
    ráda bych sice řekla, že pro fashionblog (s kosmetikou je to jinak) je nejdůležitější kompozice a obsah fotky, ale všichni víme, že preferujeme blogy s cool ostrejma fotkama detailů. na druhou stranu bych řekla, že beauty blog se prostě s partyfoťákem vést nedá, chce-li člověk fotit např. laky na nehty, protože hezké barvy bez lepší techniky neuděláte.

    jo a když už máte zrcadlovku, prokažte mi službu a nefoťte na automat! potkat ještě jednoho imbecila, co fotí přes sklo s bleskem, už se asi neudržím.

    hezký den a díky za fajn článek:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych souhlasil, že s "pártyfoťákem" se to nedá, ale s foťákem se světelným objektivem, třeba s tím Fuji X10, nebo Nikonem P7700 úplně v pohodě i s dalšíma zmíněnýma bych do toho klidně šel. Ty fotky na blogu jsou stejně malý, není nutné je cpát v plnám rozlišení, takže ani šum (to zrnění, jak píšeš) není takový problém, navíc zrovna tyhle dva skoro nešumí.

      Vymazat
  36. Doplnil jsem k fotkám popisky čím byly pořízeny a jak je vidět, zejména u fotek z Inglotu je rozdíl mezi velkou zrcadlovkou a malou bezzrcadlovkou naprosto nerozeznatelný :-) Rozdíl v ceně mezi Nikonem 1 J1 a Nikonem D5100 + Nikkor 35mm DX f/1.8 je cca. 8 tisíc ve prospěch J1 ;)

    OdpovědětVymazat
  37. Já jsem si asi před dvěma lety koupila od kamarádky za 2 000 Panasonic Lumix DMC FZ8, ale zatím s ním teda moc neumím:D Je to starší kousek, ale za tu cenu:)

    OdpovědětVymazat
  38. výborný článok apomôže nezorientovaným blogerkám :)...ja tiež mám D5100ku už nejaký čas a nekúpila som si ju práve kvôli blogu ale kvôli foteniu, robím to už vyše roka :) taktiež ju môžem odporučiť...a úplne súhlasím s článkom....nie vždy je zrkadlovka to pravé riešenie, častokrát stačí aj kompakt, ak už ale ste presvedčené o zrkadlovke, tak do toho a treba s ňou skúšať rôzne veci :)

    môj blog:
    styllin.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  39. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  40. Moc hezký článek.Asi 4 měsíce přemýšlím o koupi zrcadlovky Nikon D3100 a jelikož mám 14let,tak není žádná sranda si na ni našetřit,proto bych se chtěla zeptat jestli má cenu koupit ji nebo si mám radši pořídit nějaký kompakt s výměnnými objektivi.Přemýšlím tedy o zrcadlovce Nikon D3100,nemohl bys mě poradit ještě nějakou zrcadlovku/kompakt cca do 10 000 ?:) Moc děkuju za odpověď:)

    OdpovědětVymazat
  41. Moc hezký fotečky, můžete mi dát odkaz i na velikost která by se dala dát na tapetu do počítače ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to se obavam, ze asi ne, protoze mi neprijdou nijak jedinecne, tak ani nikde jinde nejsou :-)

      Vymazat
  42. Zdravím,

    bloguji už od dob, kdy jsem navštěvovala základní školu (a když to tak počítám, tak je to skoro 10 let - ten čas ale letí). Ze začátku jsem vše dokumentovala pouze telefonem (nokia 6230, později nokia 5300 Xpresmusic), z focení mobilem se přešlo na kompakt (Olympus FE 240) a nyní? Kombinujeme! Fotíme vždy tím, co je po ruce ;) Olympus zůstal k dispozici pro jihočeské focení, a proto jsem si ho nechala v ČB, u přítele fotíme pomocí zrcadlovky Canon 550D (názvy objektivů si nevzpomenu, ale ten druhý je seťák), doma dokumentuje většinou moje mladší sestra se zrcadlovkou opět od Canonu 1000D (objektiv - seťák) a když není po ruce ani jedna zrcadlovka, tak vytáhnu svůj kompakt od Kodaku z edice easyshare (hlavně že je červený), ale fotky záleží hodně na kvalitě světla, fotky přiblížené z něj vypadají dost nehezky. V případě nouze fotím telefonem, který má sice foťák pouze s 2Mpx, ale běží na androidu, a tak se dají fotky rychle poslat e-mailem, nahrát na facebook, twitter a bůhví kam dál.

    Ale vždy je dobré mít něco, co fotí po ruce, protože nikdo nikdy neví, kdy uvidí něco zajímavého! ;)

    To jsem se zas rozepsala a to jsem jen chtěla pochválit článek ;)

    OdpovědětVymazat
  43. wau!! normálne sa mi nechce veriť, že tá posledná fotka je fotená kompaktom! :-O Klobúk dolu. To je inšpirácia, že aj ja so svojim Nikoníkom môžem mieriť na vyššie méty ;)

    cipasblog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  44. Konečně jsem narazila na článek, který mi v tomto ohledu něco dal a pomohl mi :) Fakt děkuju :))

    OdpovědětVymazat
  45. Všem moc děkuji za komentáře :-) jsem rád, že se článek líbil a že byl pro někoho třeba i užitečný...

    OdpovědětVymazat
  46. Ahoj :-) prosim mohla by si sem dat nejaky kontakt (mail) na tvojho manzela? Potrebovala by som konkretne poradit pri vybere fotoaparatu :-) ak tu uz je, prosim ospravedln, blog som nasla len nedavno.

    OdpovědětVymazat
  47. Ahoj Peti, mám dotaz na tvého manžela, jestli teda dovolíš :D....Mám doma suprovej fotoaparát Olympus E-330, proto tedy nepotřebuju foťák a kameru dohromady....Potřebovala bych kaeru pouze na natáčení videí, tedy na zaostřování rtěnek a kvalitní zvuk. Minulý týden jsem si koupila PC Dell Alienware a má docela dobrou kameru 2mp, ale když nahrávám tak mám za hlasem takový šum...už jsem se to snažila odstranit, ale nejde to....Proto teda nevím zda si mám koupit novou kameru nebo mikrofon k PC (co když to bude hučet pořád?) děkuji za odpověď na mou esej Flower Paris

    OdpovědětVymazat
  48. Ahoj perfektní článek,je vidět ,že se pan manžel vyzná..Můžu se jej zeptat.?.Z článku jsem pochopila,že pokud nechci dále investovat,je na VIDEO lepší kompakt?..fotky mě nezajímají,jde mi hlavně o video(autom.rychlé ostření,věrohodnost barev,obrazová kvalita )váhám o lUMIX LX7 nebo máte lepší tip ?:..moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na video je nejlepsi kamera ;-)
      ja se v nataceni videa na fotak moc nevyznam, takze se radeji do nejakych velkych rad nebudu poustet. Co mam ja svou zkusenost, tak Nikon 1 J1 i Nikon D5100 maj video super, ale u obou je potreba zvazit vsechny vyhody a nevyhody co oba systémy přináší a že jich je dost. Univerzální rada bohužel neexistuje :( Zkus raději pohledat někde na netu

      Vymazat
  49. Mám trochu zvláštní dotaz na Petru. Když si budu chtít koupit foťák, můžu si půjčit tvého manžela? Jen za účelem poradenství samozřejmě;-) Mimochodem máš fakt dobrý blog a to já na kosmetiku moc nejsem. Když už si chci něco koupit, tak většinou kouknu sem, jestli je to dobrý nápad. A ještě jedna věc: nenechte se s manželem rozhodit nějakýma anonymníma poznámkama a debilními dotazy typu: proč rozdílná příjmení, proč nemáte děti, kde na to proboha bereš prachy, co vlastně děláš...atd. Zlé lidi ignoruj, je to jen závist. Držím pěsti a jen tak dál! Jarka

    OdpovědětVymazat
  50. Děkuji docela mi článek pomohl , a mohu se ještě prosím zeptat jestli když fotíte př. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=507802469245131&set=a.199966930028688.51006.190299520995429&type=3&theater
    Jestli to nasvětlujete jestli používáte odrazné desky , a poslední otázka jestli se mohu prosím zeptat http://www.facebook.com/photo.php?fbid=450304281661617&set=a.199966930028688.51006.190299520995429&type=3&theater jak a v čem jste upravovaly tu fotku Děkuji za odpověď .

    OdpovědětVymazat
  51. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  52. Fajn clanok :)) pozeram, ze ste dost vybaveni! Na co najcastejsie fotite outfity? Ja mam Nikon D5100, priatel D7000 a na outfit pouzijeme vzdy pevnu 50. Ked si priatel kupoval svoje zrkadlo, myslela som, ze ja svoje predam..naco dva Nikony, nie? Ale otocny displej je uplne super na sebafotenie pri liceni :D Vtedy a pri foteni kozmetiky pouzivam Sigmu.. tusim 17-70. Podstatne je, ze zvlada aj makro.:)

    OdpovědětVymazat
  53. tak v prvé řadě jste krásný pár...manžel musí být pyšný na to, co jsi Petro dokázala ..a jak úžasně přitom vypadáš , věřím,že je to hodně náročné,jak na čas tak na finance ,tak na energii....klobouk dolů před Tebou.......no a pan manžel je zase obrovskej sympaták a přitažlivej chlap ,co se navíc vyzná a není škrt na informace..to se cení!.)))---....Doufám a přeju vám oběma aby vám to takto krásně klapalo napořád...velké díky za článek!

    OdpovědětVymazat
  54. If you want to take a printer, then you can only take a Canon printer. Smart technology has been used in this. If you want to get a Canon printer then you can visit our site. Here is our site

    We set up a driver for online canon printers. So you can tell us regarding the problem and we solve by remotely. If you have any query so please tell us or visit site: http//ij.start.canon

    OdpovědětVymazat
  55. If you are interested to learn how to activate Roku, let me suggest an article with the title “Activate via Roku.com/link. I’m impressed after reading the post as I could understand the device activation steps. Spend your free time reading the post.

    If you plan to use your printer for more snapshot photo prints or graphical documents, a printer with separate ink cartridge bays like the Canon canon printer pixma e410 will prove more economical.

    OdpovědětVymazat
  56. Wow thanks we got what you want from your blog, thank you so much
    If you want to take print then there is a good chance for you why our printer will get very good facilities and our website will also tell you how to use it. http //ij.start.canon setup And you will get a lot of information, you must try once and comment your questions to us. Thank you

    https://ijstartcannonx.com/

    OdpovědětVymazat
  57. Thank you for sharing your information. I really do appreciate your efforts and thank you very much for sharing a piece of wonderful information which I would long

    We set up a driver for online ij start canon printers. So you can tell us regarding the problem and we solve by remotely. If you have any query so please tell us or visit us.

    OdpovědětVymazat
  58. Nice blog. I really like it.
    On our site, we provide any kind of information about canon printers. If you facing some difficulties to using canon printer, Just give your printer modal number, our technical support team will assist you with online chat or on call.
    http //ij.start.canon setup

    OdpovědětVymazat
  59. You provide very useful content.
    This post give me lots of advise it is very useful for me.
    Technical assistance is very necessary if you are a non-technical person or don’t have enough knowledge of digital electronic devices.
    CANON canon.comijsetup printer and other peripheral devices helping users all over the world to complete their daily tasks.

    OdpovědětVymazat
  60. Thank you for posting your article. Please share more of this because we want to know more about it. These Insights it is too important. Thank you

    Here just you want to print of there hills picture then we suggest the best printer http//ij.start.canon. So you can print in the best color. So visit for buying a printer.

    OdpovědětVymazat
  61. Thanks for sharing with us such a nice post. I am really impressed with this post you have share.
    If you want to connect your printer to the device without utilizing a cable, go to the wireless fixing screen on your printer. Choose the Wireless LAN installation Wizard, and attach it to the same WiFi to which your device is connected.
    http //ij.start.canon setup

    OdpovědětVymazat


  62. canon laser printer are almost exclusively used by businesses because they are known to be reliable and produce quality prints. You may print company stationery, make labels, or create brochures and fliers via laser printers

    OdpovědětVymazat
  63. The first step in canon printer setup
    to WiFi is to locate the Wifi button on your printer. You can confirm the button by consulting the manual that came with your printer. Now, press and hold the Wifi button until the Wifi lamp begins to flash blue. Release the Wifi button after the Wifi lamp flashes twice. To begin the Canon printer wireless setup, go to your access point and press the WPS push button. As a result, the printer will begin to display the Connecting status, indicating that it is looking for your router.

    OdpovědětVymazat
  64. HP is a trustworthy brand in the market. Where hp has proven over a several years in the market they provide services which is 24x7 services where hp printer repair near me provide a complete repair of your printer and solve all your problems in minimum time.

    OdpovědětVymazat
  65. There are various kinds of problems related to the Epson printer troubleshooting that can arise when one uses it to print, and unfortunately, he/she fails to get the issue sorted out completely. In that situation, all of you who are feeling helpless are recommended to read the blog-post as here we have discussed all the common possible printer problems and its reliable solution.

    OdpovědětVymazat
  66. Fubo.Tv/connect is a Tv link for live video streaming. You can watch your favorite channels, Tv shows, Movies, etc., on Fubo Tv. You can watch Bollywood as well as Hollywood movies on Fubo Tv. The Fubo Tv provides nearly up to 150 channels. Even with the help of the DVR, you can record your favorite shows or videos, which is for about 1000 hours.
    Fubo Tv Activation Code
    FUBO.tv/Connect

    OdpovědětVymazat
  67. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already! want to learn more? click the link here: 온라인경마

    OdpovědětVymazat
  68. wonderful post i must say and thanks for the facts. Education is 토토배너

    OdpovědětVymazat
  69. I simply couldn’t go away your website before 사설토토

    OdpovědětVymazat
  70. "Pretty! This has been an extremely wonderful post. Thanks for supplying this
    info." Käse

    OdpovědětVymazat
  71. เว็บแม่ สล็อต เว็บตรง ไม่ผ่านเอเย่นต์ ไม่มี ขั้นต่ำ เว็บที่ทำเงินได้ทุกวันต้องเป็นแบบไหน ปั่น บาคาร่า ปั่นเองทำกำไรแน่นอน ไม่ต้องจ้าง

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář, dělají mi ohromnou radost ❤️!