PMS, menstruace a jiné ženské indispozice - jak je přežít a jak si pomoci :)

by - 02 března

Krásné nedělní odpoledne,

dnes víkendově na trochu zvláštní téma, ale vůbec se nelekejte :D! Žádná debata o dámských hygienických potřebách se konat nebude, jedná se jen o mé tipy jak to lépe přežít a jak tyhle čistě ženské záležitosti snáším já. Doufám, že video se vám bude líbit, protože jste si o něj psali docela hodně a že stejně jako pod videem o antikoncepci proběhne debata, která může být přínosem pro spoustu žen a slečen. Takže pokud máte nějaké tipy, jak přírodním způsobem zmírnit bolesti břicha a podobně, sem s nimi :).....

Krásnou neděli!




eshopy:
štětce Petralovelyhair a Sedona lace, kosmetika Sleek http://www.lovelyhair.cz
clip in vlasy a štětce a kosmetika Sigma http://www.lovelyhair.eu
 
na sobě: košile od vietnamců
šperky: aukro Svarowski komponenty
lak: Jordana texture white diamonds
 
 

You May Also Like

63 komentářů

  1. Super video, já si myslím, že je hodně důležité o tomto tématu mluvit, jako o každém jiném zdravotním problému. Doby kdy byly ženy v tomto období považovány za nečisté jsou naštěstí pryč. :-) Já tedy trpím urputnými bolestmi každý měsíc, jeden den prostě musím strávit v teple v postýlce a spát. Prostě fakt celej den spim a fajruju :-) Každopádně moje rada na nesnesitelné křeče, kdy ani prášky nezabírají je: pokud máte tampon, jsou bolesti způsobené tlakem a tak opravdu pomůže tampon vyměnit za vložku. Je to sice nepohodlné, ale bolest povolí a ten jeden nejhorší den se to vydržet dá. Přeci jenom je tampon špunt :-D Pak nahřátí s termo lahví pro miminka a nebo pokud lahev chybí, nahřát ručník žehličkou a složit na bříško. Bolesti při menstruaci jsou hodně podobné bolestem před porodem, takže pomáhá i soustředěně dýchat jako rodičky :-D fakt... No a pozitivum na bolestech? Prý, když máte hodně bolestivou menstruaci, pak jste lépe připravené na porod a kontrakce. Tak aspoň něco :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proboha menstruace není zdravotní problém! Nejhůře podané téma, jaké jsem kdy od Petry četla/viděla. Normální komiks, příště bych raději zůstala u té módy.... :-D

      Vymazat
    2. Tak to doufám, že s tou poslední větou máš pravdu :D
      Já teda zkoušela dávat si něco teplýho na břicho, ale bohužel mi to na moc dlouho nezabere, navíc se mi dělá špatně od žaludku. Naštěstí mám tyhle bolesti jen ten první den, takže si dám 1 paralen a zabere to, i když to asi taky není nejlepší řešení, ale když musím být ve škole nebo někde venku, tak se to jinak bohužel dělat nedá....Ale zkusím ten kontryhel, takže díky za tip :)

      Vymazat
    3. He he, s tím bych souhlasila:-) Já v pubertě trpěla jak pes, na dva dny vyřazená z provozu, lezla jsem bolestí po zdi. Když došlo na den D a hodinu H a já celou noc nespala a pak ráno přijela naštvaná do porodnice, že kvůli blbým poslíčkům nespím a ať mi něco píchnou, abych měla pokoj.....tak mi řekli, že jsem na 5 cm otevřená a půlku porodu mám za sebou:-))) Nechtělo se mi jim věřit, ještě jsem psala sms kamarádce, že si snad ze mě dělají srandu. No, uvěřila jsem chvíli poté, co mi píchli vodu....to to nabralo grády netušené teda, ale za 2 hodiny bych prcek na světě.

      Tenkrát mi ještě pomáhala horká sprcha přimo na podbřišek. A odvar z majoránky. A taky ultra zdravá strava, i jsem vysledovala, že když tak minimálně týden před MS nejím maso a uzeniny, že je to trochu lepší.

      Uf teda, jsem ráda, že tohle mám už za sebou, po porodech nevím, co je bolest při MS.

      Vymazat
    4. Anonym 13:50 A ja jsem nekde rekla, ze je to zdravotni problem? To by chtelo lepe poslouchat, samozrejme je to naprosto prirozena vec,ale to neznamena, ze jak vidis, to spoustu zen neomezuje v jejich beznem chovani a to je i duvod, proc jsem video natocila,abychom si predaly tipy. Kdyz ti to prijde hrozne a nemas zadnou radu, tak alespon blbe nekecat, diky :).

      Vymazat
  2. Si anjel! :) Pred nedávnom som zháňala make up pre bledulky a natočila si o tom video :) Teraz mám menzes a toto video je pre mňa ako stvorené. Bohužiaľ patrím medzi ženy so silným menzesom. Bolí ma brucho, hlava, mám kŕče a nemôžem sa hýbať. Nechodím ani do školy, von. Dávala som si tabletky proti bolesti, ale lekárka mi povedala, že je to to najhoršie čo som mohla urobiť. Podľa jej slov je to návykové...Teraz bolesť nechávam na prírodu, väčšinou si pospím, dám čaj...Preto sa na toto obdobie nikdy neteším...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak může být návykové něco, co si berete jednou měsíčně? Podle mě je to hloupost. Já trpěla velkými bolestmi také a zabíraly mě skvěle kapky Algifen.

      Vymazat
    2. přesně, ibalgin si snad nikdo nebere denně...

      Vymazat
    3. Ja som ho brala pri menzese každý deň takže 7 krát za mesiac...návykové je to..verte mi.

      Vymazat
  3. Tipu na prirodni boj proti bolestem atd.mam vice, ale uplne nej jsou caje, tinktury apod. z mesicku, kontryhele a jerabu ptaciho. Ted ani nevim, ze menstruaci vubec mam :-) Vazne doporucuju, neni to drahe, da se poridit ve zdrave vyzive a tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přidávám se, někdy si Tě pouštím Péťo i když dělám něco jiného, jen abych poslouchala někoho příjemného :))

      Vymazat
  4. Já beru HA ale o menstruaci nikdy nevím, jen někdy mě pobolívá břicho 1-2dny před. Samotnou menstruaci mám 3 dny a velmi slabou. Ještě že tak :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Takova bolestiva menstruace se da zvladnout, coz o to..........ale pokud vas PMS prepadne uz 2 tydny pred MS a boli vas bricho, hlava, jste unavene, ospale, podrazdene a plactive, to je teprv zazitek :( Bohuzel po porodu a po roce a pul brani HA, si to fakt uzivam :( I kdyz uz rok zadne hormony neberu..........

    OdpovědětVymazat
  6. Není to k tématu, ale musím ti říct že jsi asi jedna z mála blogerek, která umí ve videu mluvit. Občas když koukám na youtube na ostatní blogerky (nesleduji je dlouhodobě, spíš jen když něco hledám, tak se na to kouknu) tak video většinou ve čtvrtině vypnu, protože se to nedá poslouchat. ;) nikoho tím nechci urazit nebo tak, ani já bych to tak nezvládla, a chápu, že každý se učí. Prostě ti chci říct, že jsi jednoduše dobrá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hrozně moc děkuju, toho si vážím!

      Vymazat
    2. Na jednu stranu Peta umi mluvit ale na druhou mluví dost nespisovně a čecháčsky, opakuje se .. což se někdy už taky neposlouchá příjemně.

      Vymazat
    3. Přesně tak, hrozně ráda Peťu poslouchám, pouštím si její videa, když mám chvilku čas a chci si odpočinout a odreagovat se, vždycky mi spraví náladu :o))

      Vymazat
  7. Musím zaklepat, že posledních pár let už menstruace není tak strašná jako dřív, ale stejně hrůza. Co se týče nálad, přítel to pozná hned a myslim, že by radši pár dní bydlel sám :D Jinak snažim se nejíst prášky, přesně jak říkáš, jen jako úplně poslední záchranu. Osvědčil se mi mátový čaj a zabalit břicho a záda do něčeho teplého. A co se týče výrobků, tak tampony vedou OB a vložky Naturella - hezky voní a přijdou mi nějak pohodlnější než ostatní :)

    OdpovědětVymazat
  8. Supr video. Sezení a ležení je nejhorší, to si fakt musím vzít prášek, když jsem ve škole a dlouho sedím na přednášce, tak to je taková bolest, že se nemůžu pomalu ani nadechnout. Jinak na noc se zabalím do šály a často je po bolesti:)

    Jinak co se PMS týče, tak bych se týden před měla někam zavírat a nevylízat, protože takový výkyvy vzteku a pláče... opravdu nechápu, kde se to ve mě bere, ale určitě děuji za tip s bylinkama, ty rozhodně vyzkouším:) přemýšlím o změně prášků, to by taky mohlo pomoci, žejo?:)

    Jinak mám doporučení, díl seriálu IT crowd, kde má Jenny menstruaci, mužští kolegové to nechápou. A já vím naprosto, jak jí je:) a je to fakt vtipný. http://www.youtube.com/watch?v=8w9eoZtnJSA

    OdpovědětVymazat
  9. Jak může být návykové něco, co si berete jednou měsíčně? Podle mě je to hloupost.
    Já trpěla velkými bolestmi také a zabíraly mě skvěle kapky Algifen. Teď po porodech a antikoncepci je už po bolestech.

    OdpovědětVymazat
  10. U mě problémy s menstruací vyřešila hormonální antikoncepce. Beru ji v dlouhých cyklech takže to dostanu tak 2x do roka. Neříkám, že je to řešení zdravé a vhodné pro všechny. U mě to bylo, ale opravdu nezbytné. Menzes mám 8 dní, 4 dny extra silné a šílené křeče. Bylo by asi hezký si třeba ty 4 dny co jsou nejhorší někam zalézt a přečkat to, bohužel dnešní pracující žena co musí zvládnout vše si takový luxus nemůže dovolit :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Prima video! :) Já od začátku trpím strašnými křečemi a bolestmi při menstruaci, vyzkoušela jsem snad všechno (ibalginy, čaje, rehabilitace, přírodní produkty atd.) Jediné, co mi ale doopravdy pomohlo je pupalkový olej. Koupila jsem si ho v Bio kvalitě, nejdříve jsem ho zkoušela jíst po lžících, ale to jsem moc nedávala, tak jsem si koupila na internetu kapsle a stříkačkou je naplnila. Denně jsem jich snědla okolo 10-12 ráno a večer taky, začala jsem vždy tak 14 dní před menzesem a fakt je to zázrak! Byla jsem úplně v pohodě! :)

    OdpovědětVymazat
  12. já brala antikoncepci 12let a bolesti byli 2dny před menstruací šílený a menses trval 6dni.a tedka jak neberu už 4roky tak bolesti minimálni a menses jen 4dny slabej..Jitka

    OdpovědětVymazat
  13. Ja som asi divná, ale pri meštruácii som nikdy nemala bolesti, fungujem ako zvyčajne, v živote sa mi nevytvorili vyrážky, nemám výkyvy nálad, ani chuť na sladké ... ja sa necítim ani inak :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, to nejste divná, ale máte fakt kliku a určitě Vám spousta žen závidí. :-) Mouni

      Vymazat
    2. Mám úplně to samé. :)

      Karolína

      Vymazat
  14. Také jsem proti klasickým práškům a jejich častému užití. Na bolesti podbřišku mi pomáhá kontryhel, teplá sprcha a bolesti hlavy homeopatikum Neo cephyl (volně dostupné v lékárně, tableta obsahuje kofein) a dostatek H2O s citrónem.

    OdpovědětVymazat
  15. Je skvělé,že máš odvahu točit i videa tohoto typu :) a smekám před tebou,protože já bych se styděla :D . Úžasné video a moc ti to sluší :)

    OdpovědětVymazat
  16. Při menstruaci pravidelně trpím průjmy, ale někde jsem četla, že jsou způsobené drážděním nějaké části v těle, přesně si to už nepamatuju. Jinak proti bolesti bojuju vším, čím se dá, jen se snažím různé prášky brát co nejméně. Většinou mi namísto teplého od bolestí a křečí pomáhá studené nebo si zacvičit (pár sedů-lehů atd...), kdy se uvolním.

    Co mě těší je fakt, že PMS mám vždy přesně den před spuštěním menstruace, takže jsem vždy 100% připravená

    OdpovědětVymazat
  17. ahoj, jsi fakt úžasná.....máš pravdu, bohužel "nad tím co je přirozené se pozastavují největší hlupáci....", snad se jich moc nenajde, je to tak přirozená věc....... je dobře, že si toto okénko poodkryla, otevřela.......bezva osvěta......já jsem mívala první dva dny velké bolesti břicha......časem se to srovnalo.....jo, a růžová ti taky sekne, i když já spíš poslouchala co říkáš......jako vždy upřímný, přínosný příspěvek.....díky

    OdpovědětVymazat
  18. Můžete mi prosím někdo poradit? Je mi 14 a před 10 dny jsem to měla dostat a pořád nic. S klukem jsem nic neměla. Asi je to věkem, ale poslední rok jsem to měla celkem pravidelně, tak teď nevím, proč se drahá menstruace nedostavila. Vždy mám dva týdny před silný výtok a teď přišel místo menstruace. Jen se chci zeptat, jestli jste to třeba jeden měsíc vůbec neměli, nebo to přišli prostě později? A popřípadě, jak ji mám vyvolat nebo trošku popohnat. :D Budu ráda, když mi poradíte. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V hodně mladém věku to bývá normální, že menstruace prvních pár měsíců až třeba i let může trochu haprovat a být nepravidelná. nezhubla jsi třeba nebo stres, nemoc? To má na menses také vliv. Pokud bys ji nedostala ani v dalším termínu, obrátila bych se určitě na lékaře.

      Vymazat
    2. Děkuju! :)

      Vymazat
  19. Ahoj Peti, zas video plné informácií, niekde som čítala, že malinový list je vhodný na bolesti hladkého svalstva a na ženské "partie", uvoľnuje hladké svalstvo a mal by teda pomôcť aj počas menštruácii. Myslím, že v bylinkárni sa určite dá kúpiť špeciálne namiešaný čajík na pitie počas prvého - druhého dňa menštruácie. Ja používam ibuprofen a ten zaberie vždy, môj gynekológ mi aj odporučil, aby som si zobrala deň pred ak viem, že mám menštruáciu dostať...často sa zobudím aj v noci na veľké bolesti a potom nespím...brufen a teplá posteľ vždy zaberie...aj keď nie vždy hneď.

    ziriane.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  20. Problemy ani bolesti pri menstruaci nemusim nastesti posledni ctyri roky resit. Jsem bud tehotna nebo kojim :-) Vrele doporucuji!

    OdpovědětVymazat
  21. teda ja mám menzes taký, že akonáhle príde musím prestať jesť piť čokoľvek a ešte aj tak sa mi nepodarí udržať to č už som zjedla v sebe, preháňa ma, vraciam a to celé trvá asi tak 4-5 hodín, vtedy len ležím nehýbem sa, mám napäté svaly v nohách, bolí ma brucho a chrbát, cítim všetky pachy, jedlo zacítim dobreže nie z druhej izby a robí sa mi z neho zle.. je to úplne šialené a to všetko sa dá trošku zmierniť ibalginom, ale zmierniť, všetky príznaky sa aj tak objavia... je to proste šialené. Zatiaľ nechodím do práce, ale keď začnem tak si snáď budem brať dovolenku alebo čo...Netuším

    OdpovědětVymazat
  22. Super video ! :) Obdivujem ťa, že si to natočila :)

    OdpovědětVymazat
  23. Jsem ráda, že netrpím na křeče a bolesti břicha, takže fyzická bolest mě naštěstí nevyřadí z provozu, ale zas jsem před menstruací šíleně unavená, že bych byla schopná usnout i ve stoje, mám závratě, motá se mi hlava, mám citlivej nos vůči pachům či naopak vůním, prostě x-krát zesílený čichový vjem a co je zvláštní, den před menstruací mě většinou bolej zuby. ;) Jo a ta nechuť ke kontaktům s ostatními lidmi při PMS na mě sedí (netušila jsem, že je to taky jeden z příznaků) nesnáším při pms jakýkoliv doteky (např. podání ruky) nebo třeba takovou banalitu, jako když si vedle mě někdo sedne v tramvaji, prostě mi neskutečně vadí blízkost lidí...
    PS: Tahle rtěnka ti moc sluší!

    OdpovědětVymazat
  24. Já bych doporučila místo tamponů používání menstruačního kalíšku, zatím se tady o tom nikdo nezmínil. Je to dobrý vynález. Používám již asi rok, sice jsem první 3 měsíce bojovala se zaváděním, ale pak jsem přišla, jak mi to vyhovuje a už mi to problémy nedělá. Sice mám silnou menstruaci, takže pro lepší pocit si dávám i vložku (ale to jsem dělala i u tamponů), ale spotřeba vložek výrazně klesla (z cca 10 denně na 1 denně), takže ušetřím finančně, a také ušetřím přírodu, jelikož již neprodukuji tolik odpadu.
    S menstruací u mě přicházejí také silné bolesti a křeče břicha, které mě trápí tak 3-4 dny i noci, kdy bez prášků nemůžu ani spát. Musím ji řešit ibalginy, jelikož nic jiného nepomáhá a to jsem vyzkoušela již mnoho a mnoho, od chemických preparátů až po přírodní. Doktorka říkala, že by na to mohla pomoci antikoncepce, ale tu já odmítla, protože jsem prostě jejím odpůrcem a chci si zachovat čistý organismus bez zbytečných hormonálních zásahů. Ibalgin 3-4x za měsíc mi přijde menší zlo než antikoncepce denně, ale také neustále zkouším nové a nové především přírodní kapky a tinktury, jelikož ty ibalginy prostě nechci brát. Zatím je to ale jediná záchrana.
    Jinak před menstruací mívám také obrovské chutě na sladké, tělo se nalije vodou a jsem nesnesitelně protivná a výbušná. Po menstruaci mám ještě týden návaly horka a zimnice a zhorší se mi pleť. Tulící období mám taky a místo termofonu tak používám na břicho horkou ruku partnera, která je nenahraditelná.

    OdpovědětVymazat
  25. Petro, také ti děkuji za tohle téma. Bohužel se v tomhle nemám s kým poradit (maminka zemřela) a s tátou se mi to řešit nechce. Každý měsíc mám taky hrozné bolesti, strašné křeče a první den jsem nepoužitelná. Jsem vždy v posteli v teple a snažím se den prospat. Bolesti začínám mít cca 3 dny před. Střídají se u mě stavy horka a zimy. A menstruace trvá asi 9-10 dní, s tím, že od sedmého dne už není tak silná. Už jsem byla u doktorky, protože se mi nezdálo, aby týden bylo takové krve. Ale řekla mi, že je to normální, jsem zdravá. Víc to neřešila.
    U mě je problém spíš takový citlivý - když to mám, tak chodím fakt "vystlaná", protože jinak mám špinavé i kalhoty na zadku. Nevím, jestli se blbě hýbu nebo co, ale dělám normální pohyby. Je to pro mě potupa, když není horko a někdo by mohl vidět, že mám na zadku ještě vložku, snažím se to maskovat mikinou, košilí nebo tak. Má někdo podobný problém? Nebo jak to děláte? Nevím, koho se na tohle zeptat. Děkuji! Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Renato, předem ti musím vyjádřit velkou podporu, je mi jasné, že to není nic jednoduchého, zvláště pokud jsi na to sama. Co vím od kamarádek, které mají hodně silnou menstruaci, řeší to třeba tak, že nosí tampon i vložku najednou, kdyby náhodou.....ale to asi takto řešíš... možná bych zkusila ještě změnu lékaře a zeptala se na to i jiného, přece jen někdy to bývá na místě. Já sama mám třeba nějaké trávicí obtíže a až teprve třetí lékař mi pomohl.

      Vymazat
    2. Ahojky, zkusila bych se obrátit na jinou paní doktoru/doktora, jestli by ti nedokázal pomoci. Já jsem si jich prošla taky víc, než jsem byla spokojená. Jinak moje mamka má taky silnou menstruaci a vím, že normálně musí nosit vložku i tampon najednou. Někdy a i občas na spaní klidně dvě vložky na sebe a tampon.. Chápu, že je to moc, ale pokud máš takový problém, tak to jinak asi bohužel nejde. Jinak bereš antikoncepci? Protože od té doby, co jí beru, mám nejen méně bolestivou menstruaci, ale taky trvá méně dní a není tak silná. Nevím, jestli to takhle účinkuje jen na mě, nebo je to obecné, ale asi by to stálo za vyzkoušení (konkrétně používám Logest).

      Vymazat
    3. Milá Renato, přidám svou zkušenost. Pokud používáš vložky, chce to dobře padnoucí kalhotky, já nosím takové ty "shorts" nebo jak jsem jim říká, žádné vykrojené brazilky. :-) Prostě i kalhotky musí sedět bez zařezávání nebo naopak, že ti jsou volnější. A super jsou vložky Always, konkrétně vložky na noc (modré balení), kdy je ta zadní část vložky o dost delší než obvyklá běžná délka. Já ji nosím v den, kdy mám menstruaci nejsilnější z celého týdne, normálně i přes den, a opravdu se mi nestala žádná nehoda... Je to i pro ten pocit jistoty lepší.

      Vymazat
    4. Milá Renato, moje zkušenosti jsou, že tampon určitě ne, jestliže máš velké bolesti a křeče, protože tím se to ještě zhoršuje. Maximálně tuto kombinaci tampón vložka(always nebo naturela night) jen do školy-práce a doma se holt vystlat vložkama. I já občas doma chodím jak mimino v plenách. Jednu skoro u pupíku, druhou až k zadku a třetí na ty dve. Holt to máme někdy v životě těžší. :-) Určitě bych ale změnila lékaře, tím že je to normálí se mi moc nezdá. Hlavně nevíme kolik ti je, ale i tak 9-10 dní silně krvácet s bolestmi je hodně velká schoda. Ještě jedna babská rada, co mi říkají kolegyně z práce, po porodu se to prý zmírní. Ale nevím. Tak se drž a určo bych úplně na začátku zašla za jiným doktorem. Nebo za maminkou nějaké kamarádky. Papa

      Vymazat
    5. Moc vám děkuji za rady. Byla jsem v minulosti u doktorky, vzala mi krev a oznámila, že jsem zdravější než všichni okolo. Vůbec ji nezajímalo to, s čím jsem tam přišla. Prostě mi jen řekla, že mi dle výsledků nic není a bylo to také - tak čeho se dožadujete. Bylo mi blbé pak někam jinam jít. Protože asi všechno bude začínat odběrem.
      Harmony, moc ti děkuji za radu. Ono je nejhorší, když je větší, tak je to pak v oblečení vidět - myslím ten tvar, i když je slabá. Proto se snažím nosit v těch dnech něco přes zadek, ale mám dojem, že už každý pochopil, kdy mám své dny :o(. Zatím jsem tohle totiž nevychytala. Nebo přesně řečeno - nevím, jak to vychytat.... Renata

      Vymazat
    6. Renato, myslím, že nikdo detailně nezkoumá, jestli máš vložku nebo ne (a nakonec i kdyby, není se za co stydět, je to naprosto přirozená věc). Ale co chci hlavně říct...normální vložky nejsou tak vidět, je to jen o tvém pocitu, že o tom víš, časem si ale přivykneš a už je nebudeš tolik vnímat. Pokud si koupíš vložky tenčí a ne takové ty tlusté, nejde to poznat, věř mi (samozřejmě pokud si nedáš třeba lehoučké legíny, ale když oblíkneš třeba normální rifle, pochybuji, že by kdokoli poznal, že máš vložku).
      Také mám silnější menstruaci a zvykla jsem si častěji chodit na toaletu a kontrolovat, častěji prostě měnit hygienické potřeby. Dříve jsem nosívala vždy tampon + vložku, nyní mám menstruační kalíšek + vložku. Horší je to přes noc, kdy člověk spí a nechodí třeba každou hodinu na wc, ale tím, že já konkrétně mívám i velké bolesti, tak přes noc nedokážu příliš spát, takže to dokážu uhlídat i v noci, ale pokud přes noc spíš, doporučuji také tampon/kalíšek + tu prodlouženou třeba i hrubější vložku nebo 2 za sebe.

      Vymazat
    7. Ahoj, taky mám tu zkušenost s HA, že od té doby, co ji beru mám menstruaci mnohem silnější. bolest je sice pořád stejná, ale to množství krve je menší. :)

      Vymazat
    8. S tím mám taky zkušenosti, u mě to vyřešila HA braná v dlouhých cyklech. Jinak jsem taky nosila vložku na noc a i tampón. U mě byl vždy problém, že náhle ze mě vyteklo velký množství krve, že to vložka nestačila zachytit, takže ten tampón to vždy zbrzdil. Zkus fakt najít jinou doktorku i já hledala na několikrát :-)

      Vymazat
    9. Tak jsem navštívila doktorku. Ta mi řekla, abych tři dny před předpokládanou menstruací jedla co nejméně, hodně pila. Nevím, jestli je to správně. Ale udělala jsem to tak a shodou okolností jsem to dnes dostala, bolelo mi břicho, ale přijde mi, že jen trošku špiním, krev vůbec neteče. To se mi ještě nestalo. Nevím, jestli se to nerozjede zítra, ale zatím to mám hodně slabé. Nevím, jestli i jídlo v tom nehraje roli. Renata

      Vymazat
  26. já jsem před menstruací hrozně citlivá a mamku všechno naštve :)

    OdpovědětVymazat
  27. Já jsem, jak to tady čtu, opravdu šťastlivec. Nikdy jsem naštěstí netrpěla žádnou bolestí ani únavou. Možná, a to se shodujeme, mám větší chuť na sladké. A taky mi sem tam naskáče pupínek. Nemůžu se tedy podělit s nějakými tipy, co se týče bolestí. I tak je od tebe super, že jsi takové video natočila. :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Nejprve chci také poděkovat za toto téma. Shodou náhod jsem si zrovna včera vytrpěla pěkné bolesti břicha a opravdu jsem už netušila, co mám dělat aby mi přestaly. Zřejmě neexistuje žádný univerzální lék, jak jsi říkala, je to velmi individuální a každá musí zkoušet co jí nejlépe pomůže. Já dělám běžnou klasiku - bylinkový čaje, termofor na břicho a když není žádná jiná možnost tak ibalgin, ale ten nepovažuju za řešení, raději bych se mu vyhnula. Nedávno jsem narazila na článek o přírodních olejích a mezi nimi byla zmínka i o levanduli, která by prostřednictvím masáží měla menstruační bolesti zklidňovat. Bohužel to ještě nemám vyzkoušené, takže budu čekat až do příštího měsíce. Naštěstí mám bolesti jen jeden den, takže to přetrpím, horší je to s mým psychickým stavem, Jsem hrozně přecitlivělá a zřejmě i pěkně otravná :-). Má mě na krku přítel a jsem schopná mu téměř celý den opakovat, čím zrovna procházím a že je na místě aby se o mě v tyto dny řádně staral :D Řekla bych, že mu tím pěkně lezu na nervy, ale naštěstí mi ještě nic nevytknul :D Mým problémem je tedy spíš naučit se krotit v sebelítosti :D

    OdpovědětVymazat
  29. No, tak mě vždycky tak tejden před tím, než to přijde, bolej prsa, jsou sice větší, to mám radost, ale jsem tak nějak oteklá celá. Bolest břicha jak kdy, někdy jen první den, někdy tři dny, někdy bolí víc, někdy míň, snažim se necpat se ibalginem, protože mě jinak taky často bolí hlava a to bez prášku nejde, takže na břicho mi většinou pomáhá pohyb, teda ne běhání, jen třeba když chodím, tak je to lepší, než kdybych si sedla, bohužel ve škole je to problém, když sedim skoro celej den, tak aspoň úleva, když přecházím do jiný třídy nebo jdu na oběd. Jinak já byla u nás na zš jako jedna z prvních, dostala jsem to jako dáreček ke 12. narozeninám, od tý doby vždy 6-7 dnů, nikdy ne miň, závidim těm, kdo maj po 5 dnech klid. Když má zpoždení, tak mi vždycky pomo šalvějovej čas, stačily vždycky dva hrnky a max. během druhýho dne to přišlo, jinak ten tejden před a během jsem přecitlivělá, hned mám záchvat smíchu, hned se mi zas chce brečet, nedej bože abych se koukala na nějakej dojemnej film, to pak fakt bulim, pak jsem zas vzteklá, všechno mě štve, jsem otrávená, všechno mi padá, taky pleť mám o dost horší než obvykle, nechci mluvit s lidma, nechci nic dělat, jen bych furt spala, odpočívala, jsem utahaná a protivná, snažim se nebejt, ale když oni mě vždycky všichni tak štvou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám dvojče?? :D Opravdu to mám stejně jako vy,do posledního písmenka ;) Maruska

      Vymazat
  30. Je fajn, že tu zaznělo i tohle téma. Skoro každá z nás má nějakou zkušenost, kterou může ostatním pomoct. Na PMS vůbec netrpím, první den menstruace si musím vzít prášek na břicho, ale jinak ani nevím, že ji mám. Trvá sotva čtyři dny, z toho dva velmi slabě. :-) Akorát že už tři roky neberu HA a ještě pořád to mám nepravidelně, ani jeden cyklus nemám stejný, pro ilustraci posledních pět cyklů: 31, 38, 28, 50, 29 dní. Doktor říkal, že dokud to nevadí mně nebo není jinej problém, tak že se do toho zasahovat nemusí. No... mně to nevadí, mně je jedno, jestli to dostanu teď nebo za týden, ale nevím, jestli je úplně zdravý, když to takhle kolísá. :-/

    OdpovědětVymazat
  31. Ja teda snad nikdy problemy,co se tyce bolesti nemela a i se mi to srovnalo celkem brzy (dostala jsem to poprve ve trinacti a uz po pulroce jsem to mela pravidelne). Sice jsem to mela co tri tejdny,ale nevadilo mi to,nijak mne to neomezovalo. Ale co jsem v osmnacti zacala brat HA,tak hrozny,takovy bolesti jsem nikdy nezazila..brala jsem do dvaceti a pak vysadila a pohodicka. Ted (je mi 22) jsem zase zacala HA brat a celkem to jde,ale prvni den mam obcas pocit,jako by mi nekdo rval streva :D

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj jen bych chtěla popravit informaci, že je Nalgesin šetrnější na žaludek. Není, je ze stejné skupiny léčiv (nesteroidní antirevmatika) jako ibuprofen, takže stejně špatný.
    Co se týká bolestí je to u mě jak "výhra" v loterii. Jednou o menstruaci ani nevím, jindy bych bolestí lezla po zdi. Osobně mi zabírá pohyb (když se v práci hýbu tak je to lepší), a pak hodně teplá sprcha na inkriminovaná místa (buď na podbřišek nebo občas i na bedra). Co se týká hygienických pomůcek Jessa z DM drogerie má výborné výrobky (především jsem si oblíbila vložky na noc, které jsou pěkně dlouhé a nemusím se obávat) a i Rosmann má svoji privátní značku Facelle a ta je taky fajn.
    A ještě na konec musím pochválit tvá videa. Hrozně dobře se mi na ně kouká, máš velmi příjemný projev.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář, dělají mi ohromnou radost ❤️!